ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ ΟΙ ΧΤΕΣΙΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαλέγουμε τα όπλα του αγώνα

Η χτεσινή μάχη έδειξε την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη σε κάθε τόπο δουλειάς, να γίνει διαφώτιση για τις σαρωτικές επιπτώσεις των μέτρων, να καταδικαστούν όσοι συνδιαμορφώνουν τη θανατική καταδίκη του λαού

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Μαχητική απάντηση στη συθέμελη ανατροπή όλων των εργατικών κατακτήσεων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση με την τρόικα έδωσαν χιλιάδες κόσμου από την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα που συμμετείχαν στη χτεσινή πανεργατική απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νέοι των λαϊκών στρωμάτων συμπαρατάχθηκαν με ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, τώρα πρέπει να σημάνει πανεργατικός παλλαϊκός ξεσηκωμός. Να αξιοποιήσει ο λαός τη δύναμη που έχει να εμποδίσει κάθε νέο αντιλαϊκό σχέδιο αλλά και να ανατρέψει συνολικά τη βαρβαρότητα που συνεπάγεται η κυριαρχία των μονοπωλίων. Με οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, αλλά και σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να γίνει πλατιά διαφώτιση για τις σαρωτικές επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων, να αναδειχθεί γιατί ο συμβιβασμός θα είναι καταστροφικός για το λαό, γιατί είναι μονόδρομος η κλιμάκωση της πάλης σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ψήφισμα (βλ. διπλανή στήλη) που ενέκριναν οι απεργοί στη συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια, στην Αθήνα, ενώ πρώτος άμεσος σταθμός στην κλιμάκωση της πάλης είναι τα αυριανά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Μαζική η διαδήλωση στην Αθήνα

Η κεφαλή της πορείας στην Πανεπιστημίου
Η κεφαλή της πορείας στην Πανεπιστημίου
Η χτεσινή απεργία ήταν μια δύσκολη αναμέτρηση με την τρομοκρατία, τις αυταπάτες, τα ψευτοδιλήμματα που σχεδιασμένα η εργοδοσία ενισχύει το τελευταίο διάστημα σε κάθε τόπο δουλειάς, με την ολόπλευρη στήριξη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μόλις την περασμένη βδομάδα οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κρύβονταν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για άμεση αγωνιστική κλιμάκωση, έτρεχαν στους «διαλόγους» με τις εργοδοτικές ενώσεις, διαμήνυαν σε διάφορους κλάδους ακόμα και ότι δεν υπάρχει... λόγος για κινητοποιήσεις, για να αποφασίσουν τελικά την περασμένη Δευτέρα να προκηρύξουν απεργία για μία μέρα μετά.

Στην Αθήνα, η Ομόνοια και οι γύρω δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν από νωρίς με διαδηλωτές, ενώ το σύνθημα στην κεντρική εξέδρα έδινε το στίγμα: «Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα. Να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμιά νέα συμφωνία. Να πληρώσει η πλουτοκρατία». Από κάθε πανό «ξεπροβάλλει» η βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς: «8 μήνες απλήρωτοι - επίσχεση εργασίας» οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΒΕΛΟΝ και χιλιάδες άλλοι, μισθοί πείνας στα νοσοκομεία, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις. Η οργή των απεργών και των άλλων διαδηλωτών στράφηκε και ενάντια στους συμπαραστάτες της κυβέρνησης και των εργοδοτών: «Συγκυβέρνηση, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ σκάβουνε το λάκκο σ' εσένανε λαέ».

Συγκροτημένα, με τα συνδικάτα τους, διαδήλωσαν οι απεργοί
Συγκροτημένα, με τα συνδικάτα τους, διαδήλωσαν οι απεργοί
Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με τα συνθήματα να ακούγονται ασταμάτητα: «Κόστος δεν είναι οι εργάτες, είναι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες». Στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Οχι άλλη αναμονή - όχι άλλες αυταπάτες

Ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία της χτεσινής συγκέντρωσης, τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αψήφησαν την τρομοκρατία, την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και έδωσαν περήφανη ταξική απάντηση στη βάρβαρη επίθεση. Ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ψηλά τη σημαία του ΠΑΜΕ. Ψηλά τη σημαία της κοινωνικής συμμαχίας. Ο κάθε ένας και η κάθε μία στο πόστο του στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο γιαπί, στο σχολειό, στη γειτονιά, παντού μπροστάρηδες στον αγώνα του ξεσηκωμού της αντεπίθεσης. Να ανταποκριθούμε όλοι και όλες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Αυτήν την ώρα η εργατική τάξη έχει μία και μόνη επιλογή: `Η τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα. Ξεσηκωμός σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.

Οχι άλλη αναμονή, όχι άλλες αυταπάτες, τώρα είναι η ώρα για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να βγάλει συμπεράσματα, να ακούσει τη φωνή του ΠΑΜΕ. Δε μας πίστευαν πολλοί εργαζόμενοι όταν μιλούσαμε ότι απέναντί μας είχαμε δυνάμεις αδίστακτες, ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι είναι έτοιμοι να φτάσουν στο πιο στυγερό έγκλημα για να σώσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Σήμερα δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες. Το κεφάλαιο δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι το ίδιο αδίστακτοι. Η προστυχιά τους δεν έχει όρια. Κρύβονται πίσω από την τρόικα για να δικαιολογήσουν την υπογραφή τους στο σφαγιασμό της εργατικής τάξης. Κρύβονται πίσω από την τρόικα όλοι, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ».

Συμπαραστάτες στην επίθεση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

«Στην επίθεση αυτή άξιο συμπαραστάτη έχουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες που έχουν πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Μέρες τώρα στον "κοινωνικό διάλογο" διαπραγματεύονται με τους ληστές της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα κρύφτηκαν στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, αρνήθηκαν την προκήρυξη απεργίας. Στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων. Με τη συμμετοχή τους στο διάλογο αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους και έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να σχεδιάσουν τα εγκλήματά τους. Είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν άλλη στάση. Η σημερινή απεργία που κήρυξαν είναι άσφαιρη τουφεκιά. Δε θέλουν να παλέψουν, δεν έχουν διάθεση για αγώνα, δεν έχουν τέτοια στρατηγική.

Η συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" είναι αποδοχή της αισχρής και μαύρης προπαγάνδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων, που λέει ότι οι εργάτες είναι κόστος γι' αυτό και πρέπει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας να κοντύνουν, να μικρύνουν. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού που είτε συμμαχούν ανοιχτά, όπως έκαναν στο Βόλο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ με την εργοδοσία, είτε αρνούνται μαζί με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, όπως κάνουν στις Ομοσπονδίες των πρώην ΔΕΚΟ και αλλού.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί, να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της, να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις, να τους φοβίσουμε, να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, να ανατραπεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάτω από την πίεση και τη δράση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών».

Στον Πειραιά

Από τα χαράματα ξεκίνησε η απεργιακή μάχη και στην πειραιώτικη περιφέρεια, με το βάρος της περιφρούρησης να πέφτει στους ώμους των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Στις 5.30 το πρωί οι απεργιακές φρουρές είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη για να περιφρουρήσουν την απεργία στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά. Ενώ με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, τα οποία και «νέκρωσαν». Νεκρό έμεινε και το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ καθώς οι εργάτες πήραν μέρος καθολικά στην απεργία, όπως έγινε και με τους εργάτες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Στο πλευρό των γονιών τους τάχθηκαν και μαθητές από σχολεία της πειραιώτικης περιφέρειας. Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Περάματος έκλεισαν το σχολείο και συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, διεκδικώντας τη δική τους θέση στο μαζικό μπλοκ του Πειραιά. Μαζικό ήταν επίσης το «παρών» στη διαδήλωση των μαθητών από το 1ο Λύκειο Δραπετσώνας, το ΕΠΑΛ Νίκαιας, το Ενιαίο Λύκειο Ρέντη και το 1ο Λύκειο Κερατσινίου.

Από την άλλη οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε ορισμένους χώρους υπονόμευσαν ευθέως την απεργία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το εργοστάσιο μετάλλου ΕΛΣΑ, όπου οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του σωματείου αποφάσισαν ότι έπρεπε να απεργήσει μόνο η διοίκηση (!), αλλά και στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, όπου η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου είπε «όχι» στην απεργία.

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αύριο σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα οργανώνει αύριο το ΠΑΜΕ. «Να ματαιώσουμε τώρα το νέο έγκλημα. Να τους ανατρέψουμε. Ολοι στον αγώνα» τονίζεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ σημειώνεται ότι οι αυριανές κινητοποιήσεις πρέπει να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα και προετοιμασία για πανελλαδική, γενική απεργία.

Μέχρι τώρα, έχουν οριστεί τα εξής αγωνιστικά ραντεβού:

Αθήνα, 5.30 μ.μ., Πεδίον του Αρεως.

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Κοραή.

Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Κατερίνη, 6 μ.μ., σιντριβάνι (πλατάνι).

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Βέροια, 6 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Νάουσα, 11.30 π.μ., έξω από το ΙΚΑ.

Ξάνθη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Καβάλα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο.

Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Αγρίνιο, 7 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Μεσολόγγι, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο.

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Αμφισσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Λαού.

Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 7 μ.μ., Νέα Καταστήματα.

Ρέθυμνο, 6 μ.μ., Δημαρχείο.

Ρόδος, 6 μ.μ., στην πόλη της Ρόδου στον Αϊ - Νικόλα, και στα κεφαλοχώρια Κρεμαστή και Αρχάγγελος.

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Κως, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας.

Παρασκευή 10 Φλεβάρη

Χίος, 6 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κάλεσμα σε κλιμάκωση

Χαιρετίζοντας τους φοιτητές που συμμετείχαν χτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε μαζική συμμετοχή και στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Η ΕΓ του ΜΑΣ καταγγέλλει «τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε πάλι σε δεκάδες σχολές από προέδρους, καθηγητές και παρατάξεις του κεφαλαίου. Για άλλη μια φορά έδωσαν ρεσιτάλ υποταγής. Επειδή αυτοί προσκύνησαν θέλουν να διδάξουν το ίδιο και στους φοιτητές τους.

Το ΜΑΣ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Ξέρουμε ότι αυτά είναι ασυμβίβαστα με την κυβέρνηση και την εξουσία των μονοπωλίων. 'Η αυτοί ή εμείς», τονίζει η ΕΓ του ΜΑΣ και καλεί στον αγώνα για «να ανοίξει ο δρόμος για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να τους σαρώσει ο λαός ως το τέλος!

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. 'Η θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες».

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΔΟΓ

Μήνυμα αλληλεγγύης στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που συνεδριάζει στη Λισσαβόνα.

Στο μήνυμά τους οι γυναίκες της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ αναφέρουν: «Εκφράζουμε τη θερμή μας αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Ελλάδας, στους εργάτες και στις εργάτριες και στους απεργούς της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" που συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα εδώ και 100 μέρες. Ενώνουμε τη φωνή μας με την εργατική τάξη της Ελλάδας που αντιστέκεται και αντιπαλεύει τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της πλουτοκρατίας, της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας. Η νίκη των εργαζόμενων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών, θα είναι νίκη για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ