ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ετοιμάζουν τη νέα επέλαση

Οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα συζητήθηκαν χτες, κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τελευταίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ αποτιμήθηκαν ως «θετικές» όλες οι αντεργατικές παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα της τρόικας για την κατακρεούργηση των συντάξεων με την οποία - όπως αποτυπώνεται και στις αναλογιστικές μελέτες - μόνο την πενταετία 2011 - 2015 θα αφαιρέσουν από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ 11,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά Ταμεία (επόμενο τρίμηνο), μέσω των οποίων θα επιβληθούν μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις και θα δρομολογηθούν νέες ενοποιήσεις, προκειμένου ο κρατικός προϋπολογισμός να μην καταβάλλει ούτε 1 ευρώ για τις επικουρικές.

Μαγειρεύουν νέες ανατροπές

Ειδικότερα και από τις δύο πλευρές - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου - συμφωνήθηκε η λήψη και νέων νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε οι αντεργατικοί νόμοι να έχουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουν. Στο κέντρο των συζητήσεων τέθηκε και ο πρόσφατος νόμος για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση έδωσε όπλα στους εργοδότες, για να επιβάλουν μείωση μισθών και μεροκάματων, να καταργήσουν τις κλαδικές συμβάσεις, να ανατρέψουν όρους εργασίας, οι οποίοι δε βολεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και την αύξηση των κερδών τους. Στα πλαίσια αυτά, και για τη μαζική επιβολή τέτοιων συμβάσεων, η υπουργός Εργασίας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «την επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες». Να, λοιπόν, που την κυβέρνηση ξαφνικά την έπιασε ο πόνος για να δημιουργηθούν σωματεία. Μόνο που στην πραγματικότητα πρόκειται για σωματεία τα οποία θα τα έχουν στο χέρι οι εργοδότες, για να τους εξυπηρετήσουν στην επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ηδη - σύμφωνα με πληροφορίες - έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις για σύσταση τέτοιων σωματείων, ενώ 1.000 περίπου επιχειρήσεις ζητούν «συμβουλές» για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να μη θέτει σε ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις αυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και επεξεργάζεται να θέσει νέα νομικά εμπόδια στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση. Κάτι που συνεπάγεται και πρόσθετο χτύπημα στις κλαδικές μέσα από τον περιορισμό της εφαρμογής τους.

Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις ετοιμάζονται για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την παραπέρα υπονόμευση του σταθερού χρόνου εργασίας, αλλά και την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προς τούτο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ.

Κάλυψη από την ΓΣΕΕ

Και ενώ κυβέρνηση και τρόικα «σαρώνουν» τα πάντα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας και το θεσμό των ΣΣΕ»! Αυτό και αν είναι καλλιέργεια αυταπατών και ρετουσάρισμα της κυβέρνησης. Από ποιον άραγε θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων η κυβέρνηση; Από τον ίδιο της τον εαυτό. Ζητάει η ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Μα ακριβώς αυτό κάνει. Εχει αναλάβει πέρα για πέρα τις ευθύνες της απέναντι στα μονοπώλια, τους βιομήχανους και τον ΣΕΒ, γι' αυτό και νομοθετεί τα αντεργατικά μέτρα.

Προκλητικός ο ΣΕΒ

Μάλιστα, είναι τέτοια η συνέπειά της, που αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον ΣΕΒ, ο οποίος εκ του ασφαλούς περιπαίζει τους εργαζόμενους. Ετσι, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα... Προέχει να μειωθεί ο όγκος του Κράτους που καταπνίγει την οικονομία. Να δοθεί τέλος στον αναχρονιστικό κρατικό παρεμβατισμό. Να καταργηθούν τα εκατοντάδες εμπόδια που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να προχωρήσει χωρίς νοθεύσεις το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Ολα αυτά (σ.σ. τα αντεργατικά μέτρα) ο ΣΕΒ τα έχει εξηγήσει όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην τρόικα που έδειξε να τα καταλαβαίνει...» Η προσπάθεια δημιουργίας αντιπαραθέσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον οποίο επιστρατεύεται και ο ΣΕΒ καθόλου δε σημαίνει προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους άλλωστε τα μέλη του χτυπούν αλύπητα. Ο αντικρατισμός του ΣΕΒ είναι κάλπικος, υπηρετεί την επιδίωξή του για την παραπέρα υποταγή του κράτους στα συμφέροντα των ισχυρών καπιταλιστικών ομίλων και σε βάρος τόσο των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αλλά και όλων των εργαζομένων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής
Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα με εκπροσώπους από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Καλλιθέας - μέλος ΟΓΕ, που θα συντονίζει την αγωνιστική δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η πολιτική του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας, συγκροτήθηκε στην Καλλιθέα, χτες, Δευτέρα, σε μια μαζική λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον δημοτικό κινηματογράφο «Καλυψώ».

Πρώτο σταθμό της πρωτοβουλίας της Λαϊκής Επιτροπής αποτελεί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στις 6 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο Καλλιθέας, καθώς και το πλατύ κάλεσμα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της πόλης ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Η νεοσυσταθείσα Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα αποτελεί καρπό μιας συνεχούς διαδικασίας παρεμβάσεων ταξικών συνδικάτων και συλλόγων σε μια σειρά οργανισμούς και εργασιακούς χώρους το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή, όπως, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΤΕ, στην Εφορία, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στα σχολεία, κ.α.

Κεντρικός ομιλητής της λαϊκής συνέλευσης ήταν ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Χρέος μας είναι η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων σε οργανωμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους, που δε θα έχουν καμία σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά, αντίθετα, θα υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα».

Ο Θόδωρος Κούτρας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στόχος της Λαϊκής Επιτροπής είναι να δυναμώσει την πάλη στις γειτονιές, να οργανώσει τα λαϊκά στρώματα στα σωματεία τους, στις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, στους συλλόγους των φοιτητών μέσα από το ΜΑΣ και να οργανώσουν αγώνες σε κάθε γειτονιά και συντονισμένα σε όλη την πόλη, σε όλη την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα. Ηρθε η ώρα να μπούμε στον αγώνα, να μπούμε στη μάχη, ώστε με τον αγώνα μας να τραβήξουμε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, ενάντια στα μονοπώλια».

Παρεμβάσεις έγιναν και από τον κόσμο που συμμετείχε στη συγκέντρωση. Ο καθένας παρουσίασε τα προβλήματα και τις εξελίξεις στον κλάδο που ανήκει και όλοι τόνισαν την ανάγκη η αγανάκτηση του λαού να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης

Μαζική λαϊκή συνέλευση δημοτών, εργαζομένων κατοίκων της Πετρούπολης πραγματοποίησε, χτες, στο 3ο Γυμνάσιο ο Δήμος Πετρούπολης - δημοτική αρχή εκλεγμένη με το ΚΚΕ - σε μια προσπάθεια να συζητηθούν τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ανάλογη συνέλευση πραγματοποιήθηκε και την περασμένη Κυριακή.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, στόχος αυτών των συσκέψεων είναι ο δήμος να έρθει σε επαφή με τους κατοίκους, να ενημερώσει από την πλευρά του τους δημότες αλλά και να ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν έχουν πέσει στην αντίληψη της διοίκησης. Ο Θωμάς Κοτσαμπάς τόνισε ότι η δημοτική αρχή, μπροστά και στις απαιτήσεις που μπαίνουν για το ερχόμενο διάστημα, θα παλέψει για:

  • Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος μετά τη λήξη της σύμβασής του και να θεωρούνται όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου.
  • Την ελάφρυνση από κάθε είδους επιβάρυνση που έχει να κάνει με το δήμο (κατάργηση τροφείων, ελάφρυνση από συνδρομές σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες).
  • Την κάλυψη αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία. Να μη γίνει καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας.
  • Τη δημιουργία ελεύθερων χώρων (πλατείες - πάρκα) που θα είναι προσβάσιμοι σε όλο το λαό.

Αύριο, Τετάρτη, λαϊκή συνέλευση θα γίνει στο 7ο Δημοτικό (Κ. Παλαμά 189) στις 7 μ.μ. Ακόμα, κάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Φλεβάρη αλλά και στην απεργία στις 23 του μήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ