ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Αρχίζει αύριο το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ετοιμη να υποδεχτεί τους Συνέδρους η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Ετοιμη να υποδεχτεί τους Συνέδρους η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Παρουσία εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων, προσκεκλημένων, αλλά και προσωπικοτήτων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας, καθώς και εκπροσώπων εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων από τις τέσσερις ηπείρους, αρχίζει αύριο Τετάρτη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό το 17ο Συνέδριό του με σύνθημα: «Από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση - ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό». Το συνέδριο θα διαρκέσει έως το Σάββατο 12 Φλεβάρη.

Το κλίμα σε ολόκληρο το δυναμικό του Κόμματος, αλλά και ανάμεσα στους χιλιάδες φίλους και οπαδούς του είναι πανηγυρικό, καθώς όλοι γνωρίζουν πως κάθε συνέδριο του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο αυτό που θέτει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της ολόπλευρης ισχυροποίησής του, έχει τεράστια σημασία και στο βαθμό που ανταποκριθεί επιτυχώς στους στόχους του θα δράσει καταλυτικά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου και μαζί τους για τέσσερις ημέρες 80 αντιπροσωπείες κομμάτων από δεκάδες χώρες του πλανήτη, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή τους. Το ίδιο το κτίριο εναρμονισμένο με το γιορτινό κλίμα που επικρατεί στο ΚΚΕ, όπως πάντα πριν από κάθε συνέδριό του. Στολισμένο και ανανεωμένο χάρη στην εθελοντική εργασία που πρόσφεραν για περισσότερα από δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα μέλη και φίλοι του Κόμματος, βάφοντας, καθαρίζοντας και στολίζοντάς το.

Με τα χρώματα του Συνεδρίου στολίστηκαν οι γύρω δρόμοι
Με τα χρώματα του Συνεδρίου στολίστηκαν οι γύρω δρόμοι
Αλλωστε οι προετοιμασίες για το 17ο Συνέδριο έχουν αρχίσει μήνες πριν. Το ΚΚΕ μπήκε σε προσυνεδριακή τροχιά από τον Οκτώβρη του 2004, όταν δημοσιεύτηκαν ένθετες στο «Ριζοσπάστη» οι Θέσεις της ΚΕ. Ακολούθησε μια πολύμηνη εσωκομματική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι Θέσεις, αναλύθηκαν, απαντήθηκαν ερωτήματα που είχαν τα μέλη του Κόμματος και υπερψηφίστηκαν απ' αυτά. Ταυτόχρονα με την εσωκομματική συζήτηση, πλούσια από κάθε άποψη ήταν η συζήτηση που ανοίχτηκε και με τους φίλους του Κόμματος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά του και κατέθεσαν την άποψή τους, τις προτάσεις τους, ακόμα και τις κριτικές τους παρατηρήσεις. Συγχρόνως, διεξήχθη από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ ο προσυνεδριακός διάλογος, όπου μέλη και φίλοι του Κόμματος κατέθεσαν δημόσια τις απόψεις τους για τα κύρια ζητήματα που έθεταν οι Θέσεις της ΚΕ, αλλά και για άλλα που τους απασχολούσαν. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αυτούς τους μήνες θα κατατεθεί στην κρίση του Συνεδρίου.

Δεν ήταν όμως μόνο η συζήτηση επί των Θέσεων, η εσωκομματική διαδικασία περιλάμβανε και την εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων από την ΚΟΒ έως την Οργάνωση Περιοχής, καθώς και αντιπροσώπων για τις Συνδιασκέψεις Αχτίδων, Νομαρχιακών Επιτροπών, Οργανώσεων Περιοχών και φυσικά αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απολογισμού και προγραμματισμού της δράσης στο πνεύμα των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο, κατατέθηκε πλούσιος γόνιμος προβληματισμός, αναδείχτηκαν προτάσεις πολύτιμες για την παραπέρα πορεία του Κόμματος, για την ισχυροποίησή του, για την ανταπόκρισή του στους στόχους που θέτει.

Η αυριανή πρώτη μέρα των εργασιών περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκ μέρους των προσκεκλημένων στο Συνέδριο και την εισηγητική ομιλία από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και την ψήφιση των επιτροπών του Συνεδρίου, όπως και ομιλίες συνέδρων. Οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν με τις ομιλίες των συνέδρων, την ψήφιση των αποφάσεων και φυσικά την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Ανακοίνωση της Επιτροπής για το δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο

Με τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» της 6/2/05 ολοκληρώθηκε ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος για το 17ο Συνέδριο.

Συνολικά έφθασαν στην Επιτροπή 335 κείμενα, από τα οποία 250 δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη» και 20 στην ΚΟΜΕΠ.

Δε δημοσιεύτηκαν 65 κείμενα για τους παρακάτω λόγους:

-- Κείμενα συντρόφων και φίλων των οποίων είχαν ήδη δημοσιευτεί άρθρα (14).

-- Κείμενα που απευθύνονταν στο Συνέδριο και οι σύντροφοι δεν επιθυμούσαν τη δημοσίευσή τους (8).

-- Λογοτεχνικά κείμενα αφιερωμένα στο 17ο Συνέδριο (2).

-- Το μέγεθος των κειμένων ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο που είχε θέσει η Επιτροπή και δε στάθηκε δυνατό να τα συντομεύσουν οι σύντροφοι (11).

-- Δυσανάγνωστο που δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον συγγραφέα (1).

-- Κείμενα που το περιεχόμενό τους αφορούσε είτε την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου, είτε τοπικές οργανώσεις του Κόμματος (10).

-- Η αποστολή τους έγινε εκπρόθεσμα (13).

-- Τέλος, (6) κείμενα που ξέφευγαν από τα πλαίσια μιας αυστηρής, ακόμα και άδικης κριτικής προς το Κόμμα, καταφεύγοντας είτε σε ανύπαρκτα και φανταστικά γεγονότα προκειμένου να «τεκμηριώσουν» την άποψή τους ή και σε προσωπικούς υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος προσώπων, πολλά από τα οποία δε βρίσκονται στη ζωή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ