ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ξανά στους δρόμους, στις 25 Φλεβάρη

Νέα πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στις 25 Φλεβάρη. Πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ στις 20 Μάρτη

Σε νέα πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη και σε αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 20 Μάρτη, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Η νέα κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι μορφές της οποίας θ' αποφασιστούν κατά τόπους, καθώς και ο πανελλαδικός γιορτασμός του Κιλελέρ, που θα γίνει στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, ανακοινώθηκε από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα.

Στη συνεδρίασή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ εκτίμησε ότι η πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκε από την κυβέρνηση και όλους όσοι στηρίζουν την πολιτική της και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν θετική και ανέδειξε στο σύνολό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας, την αιτία του και τη διέξοδο για τη μικρομεσαία αγροτιά. Οσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης τονίστηκε πως όχι μόνο ήταν αδιάλλακτη, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά επιχείρησε να τους συκοφαντήσει, χαρακτηρίζοντάς τους «κλέφτες και απατεώνες» και βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αταλάντευτη στην εφαρμογή των καταστροφικών κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Κι επισημάνθηκε πως με τη νέα κινητοποίηση, που αποφασίστηκε, ανοίγει ένας νέος αγωνιστικός κύκλος για τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι καλούνται, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να δώσουν δυναμικά και μαζικά το «παρών» τους, διεκδικώντας ουσιαστική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τ' αγροτικά προϊόντα, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ επανέλαβαν ότι ξεκάθαρος στόχος των αγώνων που αναπτύσσονται είναι η ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα διασφαλίζει την απασχόληση και καλό εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό. Και απηύθυναν κάλεσμα ενεργούς συμπαράστασης και συμπαράταξης στον αγώνα της αγροτιάς των άλλων λαϊκών στρωμάτων, υπογραμμίζοντας πως κοινά είναι τα προβλήματά τους, κοινός ο αντίπαλος, κοινός πρέπει να είναι και ο στόχος.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αποδεικνύεται η κυβερνητική απάτη!

Ψεύτικες είναι και οι υποσχέσεις για 38 δρχ. εξόφληση επιδότησης

Eurokinissi

Με το που σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, αποδεικνύεται πως όλα όσα περί «παρανομούντων αγροτών», τα οποία «πέταξε» στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση, δεν ήταν παρά ένα πελώριο ψέμα, μια αισχρή συκοφαντία, μια βολική απάτη. Ο διαβόητος επανέλεγχος, που άρχισε τη μεθεπομένη της αποχώρησης των τρακτέρ από τα Τέμπη κι ολοκληρώθηκε σε χρόνο d.t. - έγινε από τριμελείς επιτροπές στις οποίες μετείχαν από ένας εκπρόσωπος του ΟΣΔΕ, της Ενωσης Συνεταιρισμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ - έβγαλε έξω από τις «λίστες της ντροπής» χιλιάδες αγρότες, καθώς αποδείχτηκε ότι, όχι μόνο δεν έκαναν κάποια παρανομία, αλλά ούτε καν κάποια παρατυπία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία, όπου εμφανίστηκαν μεγάλες «λίστες» - μαζικότερο και δυναμικότερο το αγροτικό κίνημα στο θεσσαλικό κάμπο, γαρ - ο επανέλεγχος αφαίρεσε πολλούς από τους «κατηγορούμενους». Στο νομό Λάρισας από τους 5.000 και πλέον που περιλάμβανε ο κατάλογος των «παρανομούντων» παρέμειναν, τελικά, λιγότερα από 2.000 άτομα και το ίδιο συνέβη και στους άλλους τρεις νομούς. Και, φυσικά, μαζί με τα ονόματα, αφαιρούνται και τα «παράνομα» στρέμματα, τα οποία και «νομιμοποιούνται». Ετσι, από τα 15.800 στρέμματα που εμφανίστηκαν σαν «παράνομα» στο νομό Καρδίτσας «νομιμοποιήθηκαν» τα 9.740, στα Τρίκαλα από τα 6.500, «νομιμοποιήθηκαν» τα 3.400 στρέμματα κ.ο.κ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους άλλους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς της χώρας. Από όλα τούτα προκύπτει ότι ψεύτικες είναι και οι υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκου ότι οι 23 δρχ. εξόφληση θα γίνουν μετά τους επανελέγχους 38 δρχ.

Από την άλλη, και τα ονόματα όσων αγροτών βγήκαν στις «λίστες» - και τοιχοκολλούνται, δίκην «επικηρυγμένων κακούργων του Φαρ - Ουέστ», στα χωριά - καθόλου δε σημαίνει ότι είναι ονόματα παρανόμων. Η συντριπτική πλειοψηφία απ' αυτούς τη μόνη «παρανομία» που έκαναν ήταν ότι καλλιέργησαν μερικά τετραγωνικά μέτρα παραπάνω από τα δικαιώματα καλλιέργειας που τους παραχωρήθηκαν, δηλώνοντάς τα, μάλιστα, και στο ΟΣΔΕ. Οι περισσότεροι το έκαναν, επειδή δε γινόταν αλλιώς, εκτός κι αν άφηναν εντελώς ακαλλιέργητα τα μέτρα του χωραφιού τους, που δε «χωρούν» στη «συμβατότητα» και «νομιμότητα» που επιχειρεί να επιβάλει στον αγροτικό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράνομοι, βεβαίως, δεν είναι ούτε όσοι αγρότες καλλιέργησαν παραπάνω στρέμματα, υποβάλλοντας σχετική ένσταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία και έγινε αποδεκτή. Οχι μόνον επειδή ενήργησαν «κανονικά και νόμιμα», αλλά και γιατί θέλησαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να δουλεύουν περισσότερο για ν' αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Ομως, και όσοι καταγγέλλονται στις «λίστες» ως υπαίτιοι «καραμπινάτων παρανομιών» - και στις κυβερνητικές, αλλά και στις «συνδικαλιστικές» κουβέντες, φέρονταν σαν «εκ συστήματος κλέφτες» και «καθ' έξιν απατεώνες» - αποδεικνύεται ότι ούτε αυτοί είναι ένοχοι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επανέλεγχος στο νομό Καρδίτσας - όπως και σε άλλες βαμβακοπεριοχές της χώρας - ο επανέλεγχος αθώωσε όλους όσοι είχαν αυτήν την κατηγορία! Συγκεκριμένα, 63 ήταν οι «κατηγορούμενοι» σαν «κλέφτες και απατεώνες» - οι 36 για διπλό χαρτογραφικό και οι 12 για ανύπαρκτα χωράφια - και αποδεικνύεται ότι ουδείς ενέχεται στην κατηγορία!!

Από την πρώτη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφάνισε τις «λίστες της ντροπής», ο «Ρ» είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μια κυβερνητική επιχείρηση αισχρής συκοφάντησης των αγωνιζόμενων αγροτών, η οποία θα «ξεφουσκώσει», αν οι βαμβακοπαραγωγοί φύγουν «άπραγοι» από τον αγώνα τους. Είχαμε, μάλιστα, καταγγείλει ως «κυβερνητικά φερέφωνα» όλους όσοι - κι ιδιαίτερα κάποιοι δημοσιογράφοι των Αθηνών - προσπαθούσαν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι για το πρόβλημα του βαμβακιού δε φταίει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά κάποιοι αγρότες, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται στη «νομιμότητα» και κάνουν του κεφαλιού τους, εξαπατώντας το ελληνικό κράτος και την ΕΕ και «ρίχνοντας» τους συναδέλφους τους.

Από την κριτική μας δεν είχαν ξεφύγει και οι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - αλλά και κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - οι οποίοι έστελναν «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης, ζητώντας να γίνει ο διαβόητος επανέλεγχος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός θα έλυνε τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών. Τώρα, να δώσουν κι αυτοί λόγο στους αγρότες, που αντιλαμβάνονται πως «το κόλπο ήταν στημένο»...


Π. Ρ.

ΑΛΙΕΙΑ
Μέλλον... συρρίκνωσης

Στην παραπέρα συρρίκνωση της αλιείας στοχεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του τομέα της Αλιείας την περίοδο 2007-2013, το γενικό κείμενο του οποίου καταρτίζεται με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτή είναι η εκτίμηση πολλών συνέδρων που συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα την κατάρτιση του νέου σχεδιασμού για την αλιεία για την περίοδο 2007-2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια πορεία με τη γεωργία και κτηνοτροφία και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια επιτάχυνση των ρυθμών συρρίκνωσης και αναπροσανατολισμού των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, από τις εισηγήσεις συνάγεται ότι στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η μείωση του αλιευτικού στόλου, η κατάργηση των προγραμμάτων για αντικατάσταση σκαφών και τον εκσυγχρονισμό τους, η επιτάχυνση της απόσυρσης των σκαφών. Οι αλιείς θα ενθαρρύνονται με κάθε τρόπο να ακολουθήσουν άλλες δραστηριότητες. Ακόμη, επιδίωξη είναι να προωθηθούν δράσεις, όπως ο αλιευτικός τουρισμός ή θα γίνουν προσπάθειες να περάσει η εμπειρία των προγραμμάτων leader στην αλιεία (αγροτουρισμός) και γενικότερα η προώθηση μη παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα ληφθούν μέτρα για αλλαγή του επαγγέλματος και οριστική παύση ορισμένων αλιευτικών εργαλείων. Εγινε αναφορά και για ενίσχυση των υποδομών (π.χ. αλιευτικά καταφύγια) αλλά το ερώτημα που γεννιέται είναι αν θα εξυπηρετούνται οι ψαράδες - που δε θα έχουν σκάφη αφού όλα τα κίνητρα δίνονται για την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους - ή τα ταχύπλοα και τα κότερα.

Διαφορετικές απόψεις από αυτές των εισηγητών των υπουργείων είχαν οι ψαράδες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της ημερίδας. Πολλοί ανέφεραν ότι υπάρχει στρατηγική, ενσυνείδητη πολιτική περιορισμού της αλιείας στα πλαίσια του γενικότερου περιορισμού της παραγωγικής βάσης. Με την κατάργηση των επιδοτήσεων θα έχουμε ένα γερασμένο στόλο, τονίστηκε, ενώ αν αδυνατίσει η παραγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση δε θα έχει καμία προοπτική. Ακόμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ημερίδας, ότι το κονδύλι του προγράμματος 2000-2006 για απόσυρση σκαφών απορροφήθηκε όλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ