ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό μήνυμα καταδίκης !

Σήμερα, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας, στις 8 μμ, το συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, αύριο στο Βόλο, συνέχεια στα Τρίκαλα

Μήνυμα καταδίκης του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στέλνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Λάρισας, συμμετέχοντας στο σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 8 μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το συλλαλητήριο, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Εμπορικό Σύλλογο, τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων του νομού, στην κατεύθυνση της κοινής δράσης για διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Λάρισας, καλεί τους συνταξιούχους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Είναι πια αποδεκτό από όλους ότι η κυβέρνηση προκειμένου να πιάσει το στόχο για την ΟΝΕ συνέταξε τον προϋπολογισμό με τις συνταγές της ΕΕ και κρίνεται ο πιο αντιλαϊκός των τελευταίων ετών», επισημαίνει στο κάλεσμά της η Ενωση. Προσθέτει ακόμη, ότι «η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει ημερομηνία λήξης, μειώνει δραστικά τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες - υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση».

Η αγωνιστική συνέχεια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, θα δοθεί στη Θεσσαλία αύριο, με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Οι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ?θυσιαστούν? στο βωμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και του στόχου που θέτει για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Την αγωνιστική σκυτάλη παίρνουν τα Τρίκαλα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανάλογο συλλαλητήριο στις 13 του Δεκέμβρη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του νομού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Τρικάλων για συντονισμό δράσης. Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και στην Καρδίτσα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αταλάντευτα στον αγώνα

Αύριο η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30 π.μ η κεντρική συγκέντρωση

Θα κλείσουν αύριο Πέμπτη τα γιαπιά σε όλη τη χώρα, καθώς οι οικοδόμοι απεργούν πανελλαδικά, με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, διεκδικώντας λύσεις σε προβλήματα του κλάδου. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι οικοδόμοι Αθήνας - Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Για να ζήσουμε καλύτερες μέρες αύριο, ανυποχώρητος αγώνας σήμερα». Με αυτό το σύνθημα, η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες που οι οικοδόμοι βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η απάντηση του υπουργού Εργασίας - σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία - απέναντι στα αιτήματα του κλάδου στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, όπως για την επαναφορά του συντελεστή υπολογισμού ενσήμων στις οικοδομές, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, κλπ., ήταν όχι μόνο αρνητική, αλλά ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας.

«Η αδιαλλαξία -υπογραμμίζει - που επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προώθηση και επίλυση αιτημάτων μας, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδιά της για "σπάσιμο" των αγωνιστικών μας διαθέσεων, για το πέρασμα της ηττοπάθειας στις γραμμές μας, τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης, με στόχο την επιβολή ολοένα και περισσότερων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων». Οπως επισημαίνει, ο κλάδος είναι ανάγκη να στραπατσάρει στην πράξη αυτά τα βρώμικα σχέδια, να ξεριζώσει κάθε στοιχείο υποχωρητικότητας και παθητικότητας, να συγκρουστεί με τις λογικές του συμβιβασμού και της συναίνεσης.

«Η μακρόχρονη ιστορία του κλάδου - τονίζει - τα αποτελέσματα των αγώνων μας, οι κατακτήσεις μας, αποτελούν για όλους μας την καλύτερη εγγύηση και σίγουρη ελπίδα ότι με αγώνες μαζικούς θα δικαιωθούμε». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «συνεχίζουμε αταλάντευτα τους αγώνες για την προώθηση και λύση των προβλημάτων μας και ενάντια στους εκτελεστές δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Ταξικά στις κάλπες

Από αύριο Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα ψηφίζουν για νέα διοίκηση στο Συνδικάτο

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία των κλάδων και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν μέχρι και τη Δευτέρα 13 του Δεκέμβρη.

Με το σύνθημα «αντίσταση - αντεπίθεση τώρα» η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί τους εργαζόμενους στους κλάδους να δώσουν μαζικό «παρών» στις αρχαιρεσίες και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της.

«Απευθυνόμαστε - σημειώνει σε ανακοίνωσή της - στους εργαζόμενους με την περηφάνια των μαχητών που τίμησαν την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που μας δώσατε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από την άγρια αντεργατική επίθεση που δέχονται και οι εργάτες, αλλά και τα συνδικάτα για να συμβιβαστούν, δε λυγίσαμε». Οπως επισημαίνει η παράταξη από τη θέση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συνδικάτου, έδρασε πρωτοπόρα όπου υπήρχαν προβλήματα και αν και παρουσίασε κενά και αδυναμίες, κινήθηκε πάντα στο δρόμο της ταξικής πάλης, της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.

Το κεφάλαιο - υπογραμμίζει - αρκετά χρόνια τώρα κατορθώνει να προωθεί τη στρατηγική του σε βάρος της εργατικής τάξης, έχοντας άξιους βοηθούς τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Συνυπεύθυνες - συνεχίζει - είναι και οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και οι παρατάξεις που τις απαρτίζουν (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») και γιατί δεν οργάνωσαν την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί αποδέχονται τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΟΝΕ. Οπως σημειώνει, κεφάλαιο, κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες επιστρατεύουν τις θεωρίες της «παραγωγικότητας», του «ρεαλισμού» κ.ά. για να βάλουν σε καλούπια τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να προσφέρουν και νέα προνόμια στους βιομηχάνους.

«Εμείς πορευόμαστε - τονίζει - το δικό μας μονόδρομο της ταξικής πάλης». Σημειώνοντας πως αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, καταλήγει πως «η ΤΑΕΚΙΔΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει τα σχέδια της εργοδοσίας, τα σχέδια όσων την υπηρετούν, αλλά η μόνη υπερδύναμη είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Αντιασφαλιστική εμμονή

Αδιαπραγμάτευτος ο αντιασφαλιστικός νόμος 2084 για την κυβέρνηση

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη λογική των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, επιβεβαίωσε και χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, όταν σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ, αρνήθηκε ακόμη και να απαντήσει στο θέμα της αποδέσμευσης των ταμείων Αυτασφάλειας και Πρόνοιας των Τραπεζών (εφάπαξ) από το Ν.2084/92, ο οποίος περιορίζει το ύψος των παροχών προς τους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ ζήτησε από τον υπουργό νομοθετική ρύθμιση, για τη μετατροπή τωνταμείων Αυτασφάλειας και Πρόνοιας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε να λειτουργούν αυτόνομα και αυτοδιαχειριζόμενα, χωρίς την εποπτεία του υπουργείου.

Η πρόταση της ΟΤΟΕ, δεν εξασφαλίζει από μόνη της την αύξηση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ανατρέψει το πλαίσιο λειτουργίας των ταμείων. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καταψηφίσει την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι είναι αποσπασματική. Επιπλέον, μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς, είναι πιθανό να μη μπορούν τα ταμεία να ανταποκριθούν στην αύξηση των παροχών, με συνέπεια να δημιουργηθεί αντιπαλότητα μεταξύ των εργαζομένων για μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση!

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, δήλωσε ότι δε δόθηκαν καθαρές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μίλησε αόριστα για αποφάσεις σε « αγωνιστική κατεύθυνση», χωρίς να προσδιορίσει τη μορφή τους, κάτι συνηθισμένο για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ.

Ο Μ. Παπαϊωάννου, είπε ότι υπάρχουν μεγάλα νομικά και συνταγματικά προβλήματα, που δεν επιτρέπουν να γίνει δεκτή η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης της ΟΤΟΕ.

Ο Α. Αντύπας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΕΣΑΚ, δήλωσε στο «Ρ»: « Η ΕΣΑΚ έχει καταψηφίσει την απόφαση της ΟΤΟΕ. Αυτή η "λύση" που προσπαθούν να δώσουν σήμερα είναι αποσπασματική και έχει μια προεκλογική σκοπιμότητα. Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε σε τίποτα. Εμείς πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρέπει να ξαναβάλει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ουσιαστική αγωνιστική προοπτική, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και τη λύση σε όλα τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Η ΕΣΑΚ Λογιστών θα συγκληθεί την Παρασκευή 10 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130). Τα θέματα είναι: Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 12 του Δεκέμβρη, καθώς και τρέχοντα ζητήματα του κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ