ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
"Φουντώνει" ο αγώνας της αγροτιάς
  • Μαζί με τους αγρότες, σε έναν κοινό αγώνα και οι άλλες λαϊκές τάξεις
  • Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα

Την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η Καρδίτσα που με το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό αγροτικό συλλαλητήριο - το οποίο μετατράπηκε σε παλλαϊκό με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών, συνταξιούχων, δημάρχων - έδωσε το σύνθημα για την εκκίνηση των νομαρχιακών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Χτες, τη σκυτάλη πήραν τα Τρίκαλα και σήμερα ακολουθεί η Λάρισα.

Οι αγρότες των Τρικάλων έφτασαν χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης με τα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.Οι κεντρικοί δρόμοι αποκλείστηκαν και η συγκέντρωση ήταν ογκώδης και δυναμική, ένα ακόμη δείγμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας της αγροτιάς να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να την ανατρέψει. Σ' αυτή τη σύγκρουση οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Οπως έδειξε και η συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων του νομού στο χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, έχουν μαζί τους και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

"Ας το καταλάβει ο νέος υπουργός Γεωργίας ότι ο αγροτικός κόσμος δε θα πει "σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω", αλλά θα αγωνιστεί, με νύχια και με δόντια για να μην ξεκληριστεί από τη γη του", είπε ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κεντρικός ομιλητής στο χτεσινό συλλαλητήριο. Κι αυτή η επισήμανσή του εγκρίθηκε μ' ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και συνθήματα υπέρ του δίκαιου αγώνα της αγροτιάς, από το πλήθος των συγκεντρωμένων.

Ο ομιλητής άρχισε να περιγράφει τις επιπτώσεις που έχει στους Ελληνες αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. "Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουμε", είπε. "Είναι αυτή που ροκανίζει τα εισοδήματά μας, τους κόπους μας, τον ιδρώτα μας. Που μας βούλιαξε στα χρέη, που βάζει φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας, που υποβαθμίζει διαρκώς το βιοτικό μας επίπεδο. Είναι η πολιτική του αυταρχισμού, της υπονόμευσης των αγώνων, της τρομοκρατίας, της καταστολής των αγροτοδικείων. Είναι η "εκσυγχρονιστική" πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στο όνομα της ΟΝΕ, συνθλίβοντας τα λαϊκά στρώματα".

Η αγροτιά θα παλέψει

Αναφερόμενος στο δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, ο ομιλητής αναρωτήθηκε:

"Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε τη δυνατότητα να κάνουμε παραγωγή, να μείνουμε στα χωριά μας; Ζητάμε πολλά όταν θέλουμε να φτιάξουμε άφθονα και υγιεινά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας, αλλά και για εξαγωγές; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας, στα μαντριά μας; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να μη μας ληστεύουν με τα μέσα και τα εφόδια, με τους σπόρους, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με τα μηχανήματα και τα ανταλλακτικά; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να σταματήσει η ληστεία με τους τόκους υπερημερίας και κεφαλοποίησης; Ολο πληρώνουμε και όλο περισσότερο χρωστάμε!".

Και ο Σπύρος Τσιοτινός κατέληξε λέγοντας: "Νομίζουν πως μπορούν να ερημώσουν τα χωριά μας, νομίζουν πως μπορούν να μας κάνουν ξανά κολίγους, ξανά πεινασμένες μάζες, απελπισμένες υπάρξεις. Για να μας εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί. Αδικος και χαμένος ο κόπος τους! Ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος ενωμένος, θα παλέψει για τη λύση των προβλημάτων".

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν οι Β. Μπούτας και Φ. Σαλταγιάννης, μέλη της ΠΑΣΕ, που τόνισαν την αποφασιστικότητα της αγροτιάς της Θεσσαλίας να συνεχίσει, να κλιμακώσει και να συντονίσει τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση. Μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνεται ότι: "Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα, που αγωνιά για την εκπλήρωση των όρων ένταξης στην ΟΝΕ, εντείνει τα αντιαγροτικά της μέτρα, σ' όλα τα επίπεδα. Το κυνηγητό με τις κατασχέσεις της ΑΤΕ παίρνει διαστάσεις τραγικές. Τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται εντελώς απροστάτευτα, έρμαια στα χέρια των εμπόρων (σιτηρά, καπνά κλπ.), η εγκατάλειψη σε έργα υποδομής συνεχίζεται, η κατάργηση οργανισμών αφαιρεί και την τελευταία ελάχιστη προστασία που υπήρχε (Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού κλπ.), η ακρίβεια στα μέσα και εφόδια γιγαντώνεται.

Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής. Είναι ο δρόμος της εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος και η βοήθεια της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης που εθελοντικά μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό να αποκτήσει και ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.

Είναι ο δρόμος της αύξησης και της ανάπτυξης των καλλιεργειών μας σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας μας καθώς και τις δυνατότητες που έχουμε και όχι οι περιορισμοί και τα πρόστιμα για να τα αρπάξουν φτηνά οι πολυεθνικές από τις υπανάπτυκτες και εξαρτημένες χώρες".

Κι το ψήφισμα περιλαμβάνει ιεραρχημένα τα γνωστά αιτήματα των αγροτών που αφορούν την κατάργηση των ποσοστώσεων και φόρων συνυπευθυνότητας για όλα τα αγροτικά προϊόντα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, τη λήψη μέτρων υπέρ των νέων αγροτών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, την αλλαγή του ρόλου της ΑΤΕ και στη ρύθμιση των χρεών, την αύξηση στις τιμές των προϊόντων. Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στα αιτήματα κατά προϊόν, όπως για το βαμβάκι, τα καπνά, τα τεύτλα, την ελιά, την κτηνοτροφία και άλλα που αφορούν τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα ζητείται να αποζημιωθούν μέχρι 50.000 δρχ. το στρέμμα όλοι οι παραγωγοί των Τρικάλων που έχουν υποστεί μείωση της παραγωγής από διάφορες θεομηνίες, όπως πλημμύρες, ξηρασία, σκουλήκια κ. ά., βάσει τιμολογίου.

Παραβρέθηκαν

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΠΑΣΕ, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, της ΕΛΜΕ, του συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, του συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου ψυκτικών, του συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, του συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, των παραρτημάτων Τρικάλων και Πύλης της ΠΕΑΕΑ, ο αντινομάρχης Αχ. Μανούρας,οι νέοι δήμαρχοι Τρικάλων Γ. Σπάθης,Εστιαιώτιδας Γ. Περιστέρης,ΠελινναίωνΔ. Χατζής.Oι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ και Θ. Σκρέκας της ΝΔ, αντιπροσωπείες των ΝΕ των κομμάτων ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ. και εκπρόσωποι πολλών συνεταιρισμών, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.

Κυβερνητικές "φιέστες" δήθεν διαλόγου

Σε κυβερνητικές "φιέστες", από τις οποίες έλειπαν επιδεικτικά οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών, εξελίχθηκαν, τόσο η συγκέντρωση που διοργάνωσε την Κυριακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, στην οποία μίλησε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, όσο και η αντίστοιχη που προηγήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στην αίθουσα του "Χατζηγιάννειου" της Λάρισας παραβρέθηκαν, βεβαίως, ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός,ο περιφερειάρχης Π. Βασιλείου και στελέχη της Περιφέρειας, οι κυβερνητικοί νομάρχες Λάρισας Γ. Φλώρος,Τρικάλων Στ. Πατραμάνης και Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτσης,ο αποτυχών υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας Ηλ. Λιακόπουλος,οι κυβερνητικοί βουλευτές Λάρισας Θ. Στάθης,Γ. Αδαμόπουλος,Φ. Χατζημιχάλης,ο γνωστός από την αποχώρησή του από την ΠΑΣΕ, για να πάρει θέση στο ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Στ. Ζέικος,ο επιθεωρητής Θεσσαλίας κι άλλα στελέχη της Αστυνομίας και μερικοί άλλοι "σχετικοί" κι "άσχετοι". Βεβαίως, δεν παραβρέθηκαν απλοί αγρότες, ούτε τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που εκπροσωπούν τις 9 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας - ο υπουργός είχε αρνηθεί ξεχωριστή συνάντηση με την ΠΑΣΕ.

Ετσι, το ακροατήριο, που άκουσε τις ομιλίες του υπουργού, του υφυπουργού, του νομάρχη Λάρισας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ήταν κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να μην αντιδράσει στα ψέματα, στις ανέξοδες υποσχέσεις και στις ανούσιες συζητήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα. Τα μόνα που είχε να υποσχεθεί ο υπουργός ήταν ότι θα παραγραφούν με νόμο τα "αδικήματα" των αγροτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων - πότε ακριβώς δεν είπε και πολλοί υποψιάζονται ότι δε γίνεται τώρα, για να φοβηθούν κάποιοι και να μη συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις - και ότι μέχρι τις 20 Δεκέμβρη θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες για τις καταστροφές από θεομηνίες (άλλη υπόσχεση, με την ελπίδα ότι κάποιοι θα ξεγελαστούν και δε θα πάνε στα "μπλόκα").

Και, βεβαίως, επειδή το "τάμα δε χαλάει σπίτι", ο υπουργός υποσχέθηκε να δει ακόμα και το ξεχασμένο θέμα της διεκδίκησης της εκκλησιαστικής περιουσίας!

Και, φυσικά, δε δίστασε να πει μεγάλες κουβέντες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ένα μέλλον, όμως, που το περικλείει στον "ευρωπαϊκό κλοιό" της "Ατζέντας 2000", που απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την ελληνική μικρομεσαία αγροτιά.

Ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος αναφέρθηκε απλώς σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Αδαμόπουλος κατηγόρησε την απούσα ΠΑΣΕ ότι "δεν αποτελεί έκφραση των αγροτών, αλλά μηχανισμό παραγόντων"!

Φυσικά, επί της ουσίας των αγροτικών προβλημάτων, δεν ακούστηκε κουβέντα. Ούτε για τις επιπτώσεις που έχουν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ, ούτε για το κόστος παραγωγής, που συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι τιμές των προϊόντων πέφτουν, ούτε για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το νέο κύμα μετανάστευσης από την ύπαιθρο, ούτε για την ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής, ούτε για τα χρέη στην ΑΤΕ που "πνίγουν το λαιμό" και απειλούν με κατάσχεση χωράφια και σπίτια αγροτών, ούτε για τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ και τα "χαράτσια" του ΕΛΓΑ...

Στη Θεσσαλονίκη

Σε παρωδία εξελίχθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και η ανάλογη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με βουλευτές, φορείς της ΝΑ και "εκπροσώπους των αγροτών".

Χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης και να "φωτίσουν" το δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, στα πλαίσια των νέων κανόνων που διαμορφώνονται με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Στόχος της σύσκεψης, ήταν η εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων της αγροτιάς και συνεργοί βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, οι γνωστοί αγροτοπατέρες των Ομοσπονδιών, που - στην πλειοψηφία τους - αναδείχτηκαν μέσα από νόθες διαδικασίες. Αυτοαποκαλούμενοι "συντονιστικό Μακεδονίας", στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό μετά τη σύσκεψη, έθεσαν ένα "πλαίσιο αιτημάτων", μέσα από το οποίο απουσίαζαν παντελώς τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα. Ως πρώτο αίτημα έθεσαν την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων, των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, το οποίο και απαντήθηκε θετικά...

"Φτηνά" υπουργικά ψεύδη

Ψεύδεται ασυστόλως ο νέος υπουργός Γεωργίας, όταν ισχυρίζεται - στη συνέντευξή του στα "Νέα" - πως δεν υπήρξε αίτημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) για συνάντηση στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψής του στη Λάρισα. Διότι γνωρίζει ότι το αίτημα υποβλήθηκε, επισήμως, μέσω του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι άλλωστε είχε γίνει γνωστό και μέσω των ΜΜΕ από την περασμένη Τετάρτη, μετά τη σχετική απόφαση σε συνεδρίαση της ΠΑΣΕ στην Καρδίτσα. Γνωρίζει, επίσης, ο υπουργός ότι από την περασμένη Παρασκευή το γραφείο Τύπου του υπουργείου Γεωργίας είχε ανακοινώσει πως ο Γ. Ανωμερίτης δεν αποδέχεται ξεχωριστή συνάντηση με την ΠΑΣΕ.

Βεβαίως, η ΠΑΣΕ δεν "έπεσε στα γόνατα" να παρακαλέσει για μια συνάντηση τον υπουργό και ξεκαθάρισε ότι ζητάει συνάντηση για να συζητηθούν, επί της ουσίας, τα αγροτικά προβλήματα και να δρομολογηθούν άμεσες και συγκεκριμένες λύσεις. Ούτε, φυσικά, θα δεχόταν να συμμετάσχει ως "κομπάρσος", στην κυβερνητική "φιέστα" που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Λάρισα, στην οποία περίσσεψαν τα ψέματα, οι ανέξοδες υποσχέσεις και οι ανούσιες συζητήσεις. Σε τέτοιες "φιέστες" ούτε ουσιαστικός διάλογος γίνεται, ούτε προβλήματα λύνονται.

Γιατί, όμως, ο υπουργός Γεωργίας ισχυρίζεται, εκ των υστέρων, ότι ήθελε τη συνάντηση με την ΠΑΣΕ; Διότι θέλει "μ' ένα σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια": Από τη μια να φανεί, στα ΜΜΕ, ως "άνθρωπος του διαλόγου" και από την άλλη να μη "νομιμοποιήσει" ως επίσημο συνομιλητή του για τα αγροτικά προβλήματα την ΠΑΣΕ. Λες και η ΠΑΣΕ χρειάζεται τη "νομιμοποίηση" του Γ. Ανωμερίτη, όταν απολαμβάνει τη γενική εκτίμηση και την πλήρη εμπιστοσύνη όλου του αγροτικού κόσμου κι ενώ, πολλές φορές, συνομίλησε, επισήμως, όχι μόνο με τους προηγούμενους υπουργούς Γεωργίας, αλλά και με τους πρωθυπουργούς.

Αλλά και η, εκ των υστέρων, δήλωση του υπουργού ότι "η πόρτα του υπουργείου μου θα είναι ανοιχτή για την Πανθεσσαλική", μένει ν' αποδείξει την ειλικρίνεια του λόγου του. Βεβαίως, ο Γ. Ανωμερίτης, έτσι ή αλλιώς και όσο θα επεκτείνονται και θα εντείνονται οι αγώνες των αγροτών, θα τεθεί προ του διλήμματος: "Η συζητώ, επί της ουσίας με τους φυσικούς ηγέτες της μαχόμενης αγροτιάς και ικανοποιώ τα άμεσα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, ή καταφεύγω στη γνωστή κυβερνητική τακτική του αυταρχισμού των ΜΑΤ και των δικαστηρίων". Και τότε θα αναγκαστεί να αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να συνυπολογίσει πως οι αγρότες - όπως έδειξαν και τα συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα - δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν και να κάνουν πίσω.

Είναι φανερό ότι και ο νέος υπουργός Γεωργίας ακολουθεί την ίδια περίπου τακτική με τον προκάτοχό του, αν και θέλει να εμφανίζεται ως διαλεκτικός. Επιμένει στην εφαρμογή, χωρίς το παραμικρό "σκόντο", της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και επιχειρεί ν' αποκόψει τους αγρότες από τη φυσική τους ηγεσία που είναι η ΠΑΣΕ και οι άλλες Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που δημιουργήθηκαν σ' όλη τη χώρα. Επιχειρεί, ταυτόχρονα, να διαρρήξει την ενότητα μέσα στην ΠΑΣΕ, όπως δηλούν οι ισχυρισμοί του ότι, δήθεν τα στελέχη του ΚΚΕ που μετέχουν σ' αυτή δεν ασχολούνται με τα προβλήματα των αγροτών, αλλά συνεχώς "πολιτικολογούν" κατά της ΟΝΕ και της ΕΕ. Λες και τα αγροτικά προβλήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την ΕΕ και την πολιτική της που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Φυσικά οι αγρότες γνωρίζουν πως για να δουν στον "ήλιο μοίρα" πρέπει να ανατρέψουν με τους αγώνες τους την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Και γνωρίζουν, επίσης, ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους, δεν πρέπει ν' αφήσουν να φυτρώσουν "ζιζάνια", που θα διασπάσουν την ενότητά τους. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί αυτό ο νέος υπουργός Γεωργίας κι αφήσει, κατά μέρος, τα ψέματα και τις πονηριές, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Ας αναλογιστεί το "πάθημα" του προκατόχου του.

Π. Ρ.

Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών

Τη συμπαράστασή του στα αιτήματα και τον αγώνα των αγροτών του νομού να αλλάξει η αγροτική και ελαϊκή κυβερνητική πολιτική, εξέφρασε, ομόφωνα, μετά από πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας.

Παράλληλα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με το ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε, καλεί όλους τους κατοίκους και τους φορείς του νομού να συμμετάσχουν και να δηλώσουν έτσι την υποστήριξή τους στους αγρότες, στο παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο, στις 15 Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την αγανάκτησή του για την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγείται η αγροτική οικονομία του νομού και ιδιαίτερα η ελαιοκαλλιέργεια, που οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο λάδι. Πολιτική, στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί.

Χαρακτηριστικά, στο ψήφισμά του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο σημειώνει: "Η εξευτελιστική τιμή του λαδιού έχει φτάσει στα επίπεδα του 1987. Τα απανωτά και συνεχώς αυξανόμενα πρόστιμα συνυπευθυνότητας αποδεκατίζουν την τιμή της επιδότησης. Ο τρόπος δακοκτονίας αφήνει να καταστραφεί η σοδειά από το δάκο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων του αγροτικού κλάδου του νομού μας, έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των Κερκυραίων αγροτών και στο επίπεδο της ζωής των κατοίκων".

Στο ψήφισμά του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητά να αλλάξει η κυβέρνηση την αγροτική και ελαϊκή της πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος, όπως αυτές εκφράστηκαν με τα αιτήματα του φετινού παγκερκυραϊκού αγροτικού συλλαλητηρίου, στις 23 Φλεβάρη και του Αγροτικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, τον περασμένο Μάρτη.

Στη συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στο Ινστιτούτο Ελαίας Κέρκυρας τη συνολική μελέτη για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του Κερκυραϊκού Ελαιώνα, σύμφωνα με τις προτάσεις του Αγροτικού Συνεδρίου. "Εξυπακούεται ότι για να γίνει οποιαδήποτε θετική αναδιάρθρωση του ελαιώνα απαιτείται ουσιαστικό στήριγμα του εισοδήματος των Κερκυραίων αγροτών", τονίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο στο ψήφισμά του. Και καταλήγει: "Απαιτούμε να αποδοθεί ολόκληρο το ποσό της επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς που άλεσαν σε ελαιουργία και τιμωρήθηκαν εκ των υστέρων".

Αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Ηλείας,που στις 12 Δεκέμβρη πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Τραγανό Ανδραβίδας με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Παράλληλα, στη Βοιωτία οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν αυτές τις μέρες για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα, ενώ ήδη στην Αιτωλοακαρνανία αποφασίστηκε να γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στις 15 του μήνα, στο Αγρίνιο. Η απόφαση για το συλλαλητήριο στο Τραγανό πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, που έγινε προχτές στο χωριό με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) του νομού μαζί με τον τοπικό συνεταιρισμό και τον αγροτικό σύλλογο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος αγροτών, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου Ανδραβίδας, πολλοί εκπρόσωποι συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων του νομού. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν αγρότες από το Τραγανό, την Ανδραβίδα και τα γύρω χωριά, οι οποίοι αρχικά θα συγκεντρωθούν στο Τραγανό στις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Ανδραβίδας (διασταύρωση Ανδραβίδας - Τραγανού).

Οι δήμαρχοι Βαρθολομιού και Τραγανού που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν να φέρουν ως πρώτο θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων το αγροτικό, αλλά και να υποστηρίξουν τα αιτήματα των αγροτών. Τέλος, η ΟΑΣ Ηλείας έχει προγραμματίσει νέα σύσκεψη στο Σιμόπουλο της ορεινής Ηλείας, ενώ θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συσκέψεις και σε άλλες περιοχές του νομού.

Επίσης, σε μαζική σύσκεψη αγροτών της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Ελάτεια Φθιώτιδας, αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) στα χωριά της περιοχής. Η συγκροτηθείσα Συντονιστική Επιτροπή, μετά από περιοδείες που θα κάνει σε χωριά των δύο νομών και σε συνεργασία με τις ΣΕΑ Θήβας, Λιβαδειάς και Δομοκού, θα αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Παράλληλα, την Πέμπτη θα γίνει αγροτική σύσκεψη στο δημαρχείο του Ορχομενού, με τη συμμετοχή αγροτών και φορέων απ' όλα τα χωριά της επαρχίας Λιβαδειάς και της επαρχίας Λωκρίδας Φθιώτιδας.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία

Την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βέροιας μεθοδεύει η διοίκησή της, προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών προς τον ΕΛΓΑ, μετά την αποκάλυψη πως οι εισφορές που παρακρατούσε από τους αγρότες για τα έτη 1995 - 1997 δεν είχαν αποδοθεί, με αποτέλεσμα τα 270 εκατ. δραχμές (μετά από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν) να φτάσουν στο ύψος του 1 δισ.

Για το θέμα κλήθηκε σε απολογία ο διευθυντής της Ενωσης, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν μέλη της διοίκησης, δεν είχε ενημερώσει το ΔΣ σχετικά. Η διοίκηση της ΕΑΣ Βέροιας έχει ήδη προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του ποσού, ενώ παράλληλα καλεί σε ΓΣ τους αντιπροσώπους, προκειμένου να αποφασίσουν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή μέρους των χρεών.

Τα χρέη προς τον ΕΛΓΑ αποτελούν μόνο ένα μέρος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ενωση. Εξίσου μεγάλα είναι τα χρέη της προς την ΑΤΕ, αλλά και οι οφειλές της προς τους εργαζόμενους.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν οι διοικήσεις της ΕΑΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια, χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα (ΛΑΕ) Βέροιας", ενώ ζητά την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποταγής στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, αδιαφάνειας, ρουσφετιού, μετατροπής της Ενωσης σε "φέουδο" μικροκομματικών συμφερόντων. Πολιτικής που όλα τα προηγούμενα χρόνια την καταγγείλαμε σαν καταστροφική για τα συμφέροντα των χιλιάδων παραγωγών και καλέσαμε τους συνεταιρισμένους αγρότες να την ανατρέψουν.

Η ευθύνη της μη απόδοσης των οφειλών στον ΕΛΓΑ βαραίνει εξ ολοκλήρου τη διοίκηση (ΔΣ και διευθυντή) της ΕΑΣ, η οποία έχει τις πολιτικές, αλλά και τις ποινικές ευθύνες. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει τα βάρη και τις συνέπειες των αποφάσεων να τα φορτωθούν για μια ακόμη φορά οι χιλιάδες συνεταιρισμένοι αγρότες. Πολύ δε περισσότερο δε θα πρέπει να ξεπουληθεί η περιουσία της ΕΑΣ, που με τον ιδρώτα τους έφτιαξαν οι ίδιοι οι αγρότες και που οι διοικούντες αποφάσισαν να "βγάλουν στο σφυρί"".

Τέλος, η ΛΑΕ καλεί τους αντιπροσώπους της ΓΣ της ΕΑΣ να καταψηφίσουν τις προτάσεις της διοίκησης και να απαιτήσουν την παραίτησή της και την απόδοση των ποινικών - πολιτικών ευθυνών που της αναλογούν.

Εμπαιγμός χωρίς όρια!

Τα μάτια και τα αυτιά τους θα πρέπει να τρίβουν οι βαμβακοπαραγωγοί, με βάση τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν χτες σχετικά με το ύψος των χρημάτων που υποτίθεται ότι εισπράττουν.

Ο υπουργός Γεωργίας από τη μια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την άλλη, εμφάνισαν χτες τους βαμβακοπαραγωγούς να ζουν στο μυθικό "Ελντοράντο". Ο πρώτος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ δήλωσε "πανηγυρικά" ότι οι βαμβακοπαραγωγοί παίρνουν 320 δραχμές επιδότηση (!) και 76 δραχμές εμπορική τιμή, δηλαδή σύνολο 396. Ο δεύτερος, με στη σειρά, είπε το εξής αμίμητο. Ετσι ακριβώς: "Από τα 184 δισεκατομμύρια που υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο σε επιδοτήσεις, οι φετινές ήταν στα 323 δισεκατομμύρια"! Και "διαφήμισε" παράλληλα: "Ηδη με ειδική απόφαση προβλέφτηκε και πρόσθετη προκαταβολή 15 δραχμών".

Είναι σίγουρο ότι και οι δυο τους, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν χάσει κάθε ίχνος ντροπής και σοβαρότητας, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εμπαίζουν απροκάλυπτα τους βαμβακοπαραγωγούς και την κοινή γνώμη. Ομως, οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν φέτος το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά και την κοροϊδία να αυξάνεται θεαματικά. Η προκαταβολή στο βαμβάκι(επιδότηση και εμπορική) είναι γύρω στις 240 δραχμές και η τελική τιμή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 265 δρχ.

Μέγιστο ψεύδος και κακόγουστο ανέκδοτο, αποτελεί και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που θέλει να παρουσιάσει διπλάσια την επιδότηση. Κι αυτό γιατί, το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα μειώσει την επιδότηση ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι.

Σπύρος Τσιοτινός

Βαγγέλης Μπούτας

Από το μπλόκο του '96 στο Ζάρκο Τρικάλων


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ