ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ
"Στο ίδιο έργο θεατές"...

"Μπράβο" στην κυβερνητική πολιτική και "κορόνες"... αυτονόμησης από το ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη στελεχών της

Πολλά ονόματα δόθηκαν από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη χτεσινή μάζωξη στελεχών της από όλη την Ελλάδα, που σαν στόχο έχει σύμφωνα με τους διοργανωτές της, "την οργάνωση ενός διαλόγου μέσα και έξω από την παράταξη και την προετοιμασία ενός Συνεδρίου ή Συνδιάσκεψης τον επόμενο χρόνο". Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,βρήκε πρόσφορο το έδαφος, για να δηλώσει ότι θα επανεξεταστεί το σύστημα χορήγησης επιδομάτων του ΟΑΕΔ σε αυστηρότερη κατεύθυνση!

Πολλές ήταν οι αναφορές του Χ. Πολυζωγόπουλου,προέδρου της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, κατά το άνοιγμα της διήμερης "Συνδιάσκεψης" ή "μίνι συνδιάσκεψης" ή "διάσκεψης" ή απλής "σύσκεψης"... της παράταξής του, στην ανάγκη "οι εργαζόμενοι να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο". Ωστόσο, χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του ήταν η αποδοχή της ΟΝΕ, με λίγο περισσότερο "κοινωνικό πρόσωπο", η αποδοχή των "ενεργητικών πολιτικών" της κυβέρνησης για την ανεργία και η "αποθέωση" του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Θεώρησε, μάλιστα, ότι αυτό το ν/σ δημιουργεί ομαλές συνθήκες για τη διεξαγωγή "διαλόγου" για την ολοκληρωτική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος! Κάποια στιγμή διαπίστωσε και δεξιές στρεβλώσεις στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, όμως, ότι είναι "πολύτιμος φορέας για τη χώρα"...

Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς τοποθέτησής του, άσκησε κριτική στην ΕΣΑΚ, επειδή κάνει "διασπαστική" απεργιακή συγκέντρωση και κάλεσε σε ενιαία συγκέντρωση. Βεβαίως, χτες το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας ανέπτυξε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική μέσα στην ίδια τη ΓΣΕΕ, λίγες μέρες πριν την απεργία, μπροστά σε ένα πειθαρχημένο κοινό συνδικαλιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους μετείχαν αργότερα στη συνδιάσκεψη της ΠΑΣΚΕ...

Πλούσια σε... σκέψεις ήταν η ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη "στρατηγική της νέας ευημερίας"..! Αυτή η ευημερία έχει να κάνει με μια κοινωνία "ίσων ευκαιριών και αξιοκρατικών επιλογών" και ένα "νέο κοινωνικό προοδευτικό σχηματισμό", που δεν μπορεί να γίνει με όρους από το παρελθόν, αλλά έρχεται από το μέλλον... Αυτές και άλλες, ανάλογες σκέψεις, τις συνέδεσε με μια αναφορά στις αντιθέσεις "Αριστεράς" και"Δεξιάς", αλλά και τη σημείωση ότι η πάλη των τάξεων δεν έχει τελειώσει...

Πιο συγκεκριμένος ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, όχι μόνο τόνισε ότι πρέπει να δούμε τα επιδόματα ανεργίας "μέσα από την εξυγίανση του συστήματος, επειδή το σύστημα δεν είναι σωστό και υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να βγουν στην ανεργία", αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί και τι είναι η "πλήρης απασχόληση"!

Ολα αυτά προσγείωσαν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ από τη "νέα ευημερία" στη σημερινή "κακοκαιρία" για εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους. Πολλοί συνδικαλιστές της "αντιπολίτευσης" δυσαρεστήθηκαν από την τοποθέτηση Σκανδαλίδη, ενώ επέμεναν ότι είναι ανυποχώρητοι στη θέση τους να μην προχωρήσει σε αποφάσεις ένα Σώμα που δεν είναι αντιπροσωπευτικό των μελών της ΠΑΣΚΕ, πανελλαδικά.

Ο Π. Οικονόμου,μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι επικρατεί σύγχυση, η οποία εκφράζεται και από τις "στρογγυλεύσεις" των θέσεων ορισμένων στελεχών, ανάλογα με το πού μιλάνε, στο κόμμα, στην παράταξη, στο συνδικάτο. Τη "στρογγύλευση" αυτή την εντόπισε και στο θέμα του 35ωρου και σε άλλα θέματα, ενώ εμφανίστηκε να στρέφεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων.

Μίλησαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης,ο αν. γραμματέας Α. Καλύβης,ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,ο γραμματέας συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος.Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα.

Συλλαλητήριο σήμερα στον Πειραιά

Οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και γίνεται στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ

Δυναμικό "παρών" καλούνται να δώσουν σήμερα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Το συλλαλητήριο αποτελεί σταθμό της "μάχης" που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα.

Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συνοικίες, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων, οι οποίες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης δήλωσε σχετικά: "Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές εξορμήσεις και έχουν μοιραστεί χιλιάδες ανακοινώσεις. Η επιτυχία του συλλαλητηρίου, αλλά και της απεργίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπέρα συνέχιση του αγώνα. Σήμερα είναι αναγκαία η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα από τα κάτω, προκειμένου να ξεπεραστούν οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα που υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική".

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωματείων, παλεύουν και απαιτούν: "Την ανατροπή του νόμου που καταργεί το 8ωρο και τα άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα και την ανατροπή του αντιδραστικού νόμου 2525/98 για την παιδεία. Την καταγγελία της διετούς Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων. Την απόσυρση του "μίνι" νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Η κατώτερη σύνταξη να είναι ίση με τα 20 ΗΑΕ. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Την ουσιαστική προστασία των ανέργων, την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους ίσο με το 80% του μισθού. Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση στις συγκοινωνίες, το λιμάνι, τις άλλες ΔΕΚΟ και συνολικά της δημόσιας περιουσίας. Τη φορολογική ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων. Πλήρη φορολογική απαλλαγή με βάση το όριο της φτώχειας. Τη γενναία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. Τη μη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ που σπάει το καμποτάζ".

Φροντιστήριο αντεργατικής πολιτικής

Πύρινο αντεργατικό κήρυγμα Πρωτόπαππα, μέσα από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, προς πειθαρχημένο ακροατήριο συνδικαλιστών, με πρόσχημα την τόνωση της απασχόλησης

"Εχουμε όλα τα πλεονεκτήματα στη διάθεσή μας και θα πρέπει ενωμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε από κοινού προς τη σωστή κατεύθυνση ως εταίροι και όχι ως ανταγωνιστές"!Με αυτά τα λόγια, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας έδωσε το στίγμα της παρέμβασής του, μιλώντας χτες σε συνδικαλιστές στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Λίγες μέρες πριν την Πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη,ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε σε ένα αρκετά πειθαρχημένο ακροατήριο συνδικαλιστών για την πολιτική της κυβέρνησης, σχετικά με την... "ενίσχυση της απασχόλησης". Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε ένα "σεμινάριο" συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ κυρίως, με την παρουσία όλων των παρατάξεων πλην της ΕΣΑΚ, που στόχο του είχε να "εξοπλίσει" με επιχειρήματα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο υφυπουργός κάλεσε στη δημιουργία ενός "Ελληνικού συμφώνου εμπιστοσύνης για την απασχόληση", που θα προκύψει "από την ενεργό συμμετοχή των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων" στη διαμόρφωση του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση" του 1999! Κάλεσε έτσι το συνδικαλιστικό κίνημα να συμπράξει σε μια συμφωνία, η οποία ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να οδηγήσει σ' ένα "νέο πρότυπο εργασίας",στόχος του οποίου πρέπει να είναι "να βοηθά στην προσαρμογή του εργαζόμενου στις σημερινές συνθήκες και τον καθιστά απασχολήσιμο"! "Ενα είναι σίγουρο, πρόσθεσε με έμφαση, το εργασιακό πρότυπο της περασμένης εικοσαετίας απαξίωσε ουσιαστικά τον εργαζόμενο και την επιχείρηση και οδήγησε στο κεκτημένο της ανεργίας"!

Επίσης, ο υφυπουργός προανάγγειλε νέα, ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των μεγαλοεργοδοτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα "που δημιουργούν ένα φορολογικό σύστημα ευνοϊκότερο για την απασχόληση, μειώνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση και όπου είναι ενδεδειγμένο, τη φορολογική πίεση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της εργασίας"...

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης διευκολύνεται με τον "κοινωνικό διάλογο". Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", δηλαδή στη θεσμοθέτηση της κατάργησης του οχτάωρου, ότι "είναι ένα σημαντικό μέσο προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων, στο νέο μοντέλο ανάπτυξης"!

Συνεχίζοντας, έθεσε υπό αίρεση και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας,ενώ, αναφερόμενος στο 35ωρο, είπε πως θα προωθηθεί διάλογος μετά το... 1999, όταν θα έχει εξασφαλιστεί η ένταξή μας στην ΟΝΕ. Πρόσθεσε ότι όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβρη του 1999 και ύστερα θα υπάρχουν νέες αλλαγές, θα αλλάζει η έννοια του κράτους (!) και δε θα υπάρχει εισοδηματική πολιτική!

Το νέο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" θα είναι έτοιμο στο τέλος του Γενάρη. Ανάμεσα στις διάφορες αναφορές του υφυπουργού ξεχώρισε και η εξέταση επιβολής εισφοράς στους ναυτεργάτες για την ανεργία, επειδή - όπως είπε - δεν πληρώνουν στον ΟΑΕΔ και είναι δύσκολο να τους προσφέρει προγράμματα απασχόλησης..!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Να φτάσει παντού το μήνυμα της απεργίας

Σε πλατιά σύσκεψη της Επιτροπής χτες το βράδυ καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις για την επιτυχία της κινητοποίησης. Πλούσιος ο μέχρι τώρα απολογισμός, ενώ στις 18 έφτασαν οι απεργιακές επιτροπές

Με θέμα τον προγραμματισμό δράσης το διάστημα που μένει ως την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ σύσκεψη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων σωματείων και συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Γ. Μαυρίκος,έκρινε θετικό τον απολογισμόδράσης της Επιτροπής ως τα σήμερα. Τόνισε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι επιδοκίμασαν τη συγκρότηση της Επιτροπής, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή τους για τη στάση υποταγής των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ειδικά σήμερα που εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου σε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι "το διάστημα που απομένει είναι λίγο και πρέπει όλοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να φτάσει το μήνυμα της απεργίας και της συγκέντρωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλιάς, να μην πάει χαμένη καμία ανακοίνωση και καμία αφίσα. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε - συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος - πρέπει κάνουμε μια άλλη απεργία, να ταράξουμε νερά. Η μεγάλη και αγωνιστική παρουσία θα είναι μια καλή βάση, για να πορευτούμε στη συνέχεια".

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι "σε σύγκριση με το τι έχει κάνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εμείς έχουμε φέρει τα πάνω κάτω. Αλλά εμείς δε θα συγκρίνουμε τη δουλιά μας με τη δική τους, γιατί αυτοί απλά υπονομεύουν την απεργία, με στόχο να στείλουν τον κόσμο σπίτι του και έτσι, και η αντιλαϊκή πολιτική να εφαρμόζεται, και να έχουνε άλλοθι". Ο Γ. Μαυρίκος κατήγγειλε ότι τις τελευταίες μέρες εντείνονται τα κρούσματα αυταρχισμού σε χώρους δουλιάς, για να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι. Επίσης, χαρακτήρισε "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" τη συγκέντρωση που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εκεί που πολύ πιο νωρίς είχαν εξαγγείλει τη συγκέντρωσή τους τα Συντονιστικά των μαθητών.

Σχετικά με τον απολογισμό δράσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς, έχουν συγκροτηθεί18 απεργιακές επιτροπές,ενώ η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε από τη διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού. Για τον προγραμματισμό της δράσης των μελών της Επιτροπής το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να ρίξουν το κύριο βάρος της δουλιάς σε μεγάλους χώρους, την περιφρούρηση της απεργίας με την παρουσία συνδικαλιστών σε συγκεκριμένους χώρους, εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, πικετοφορίες σε συνοικίες κ.ά.

Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών συνέκλιναν με τα παραπάνω, ενώ όλοι δεσμεύτηκαν ότι τις επόμενες μέρες, με μεγαλύτερη ένταση, θα δώσουν τη μάχη της απεργίας. Τέλος, πάρθηκαν αποφάσεις για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας, τις προσυγκεντρώσεις (Μουσείο, Κάνιγγος, Βάθης και Μοναστηράκι) καθώς και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί.

Στο μεταξύ, στον κατάλογο των σωματείων που έχουν ήδη συντονίσει τα βήματά τους μ' αυτά της Επιτροπής προστέθηκαν και τα Σωματεία των Δήμων Νέας Ιωνίας και Καλλιθέας,καθώς και το Σωματείο Κλάδων Ενδυσης,με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων. Ακόμα, ανάλογες αποφάσεις πήραν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων των Δήμων Δάφνης, Αγίας Βαρβάρας, Ανω Λιοσίων και Μεταμόρφωσης.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς.

Σήμερα, Τρίτη,συνδικαλιστές θα επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, τους παρακάτω χώρους: Το υπουργείο Μεταφορών, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, την επιχείρηση ιματισμού "Σεξ Φορμ", τους εργαζόμενους στο δήμο Αλίμου, καθώς και της ΔΕΗ στην Καλλιθέα.

Αύριο, Τετάρτη,περιοδείες θα γίνουν στο μηχανογραφικό κέντρο της Ολυμπιακής, το υπουργείο Εμπορίου, το Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ κλιμάκιο συνδικαλιστών από τη ΔΕΗ θα βρεθεί σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της επιχείρησης.

Στου "Πετζετάκη"

Τους εργαζόμενους της επιχείρησης "Πετζετάκης" επισκέφτηκαν χτες ο Δ. Κυπραίος και ο Γ. Μανωλάκος,μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απ' τους οποίους άκουσαν πολλές φορές τη φράση "μας έχουν ξεχάσει", όταν οι εργαζόμενοι αναφέρονταν στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές εξήγησαν στους εργαζόμενους ότι ήταν η στάση υποταγής των πλειοψηφιών αυτών, η τακτική υπονόμευσης των αγώνων, η μετατροπή τους σε υπηρέτες της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, που οδήγησε στην ανάγκη συγκρότησης της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, προκειμένου να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση της βάσης, υπόθεση όσων πραγματικά θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Επίσης, έκαναν εκτενή αναφορά στον προϋπολογισμό, στον αντεργατικό νόμο και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δική τους αντεπίθεση πριν οδηγηθούν οριστικά στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Τέλος, τους κάλεσαν να δώσουν στην αγανάκτησή τους αγωνιστική διέξοδο, να πάρουν μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, καταγγέλλοντας έτσι και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στο όνομα της ΟΝΕ.

Απεργιακές επιτροπές και σε Φθιώτιδα - Φωκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την υπόθεση της επιτυχίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη παίρνουν στα χέρια τους πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές της Αν. Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, συγκροτώντας Απεργιακές Επιτροπές, μετά την άρνηση των πλειοψηφιών στις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας να "σταθούν στο ύψος των περιστάσεων".

Ηδη στη Φωκίδα συγκροτήθηκε Απεργιακή Επιτροπή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων Φωκίδας και του Σωματείου Εργαζομένων "ΑΜΕ Δελφοί Δίστομο" και στην οποία συμμετείχαν και άλλα σωματεία και συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρους. Η Επιτροπή καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να δώσουν την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στις 10 το πρωί.

Στη Φθιώτιδα συγκροτήθηκε επίσης Απεργιακή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Καμένων Βούρλων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λαμίας και συνδικαλιστές από την "Ανγκροϊβέστ", τη "Σούλης", το Νοσοκομείο Λαμίας και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το δικό τους μονόδρομο του αγώνα, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται είτε στο όνομα της ΟΝΕ, είτε στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βοιωτίας,σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει την ανάγκη η πανεργατική απεργία να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, με στόχο να αποτελέσει αφετηρία για την ανάπτυξη παραπέρα του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε Λιβαδειά και Θήβα.

Στην Εύβοια το Σωματείο ΚΕΜ, η Ενωση Οικοδόμων Χαλκίδας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕ, Κ. Πάλλης και Α. Τσανός καλούν σε σύσκεψη όλα τα σωματεία της περιοχής, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου,με στόχο την οργάνωση της απεργίας. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αναγκαιότητα που επέβαλε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη είναι το ότι "οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, καθώς και του ΕΚΕ αρνούνται να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων και προσπαθούν με διάφορες ημερίδες και συναντήσεις στα υπουργεία να εκτονώσουν την αγωνιστική διάθεση που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχείς εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εξορμήσεις σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη μέλη της Απεργιακής Επιτροπής, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση που γίνεται την ίδια μέρα στις 10 το πρωί μπροστά στη ΔΕΘ.

Χτες στελέχη της Επιτροπής επισκέφτηκαν εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη, το εργοστάσιο της ΕΛΛΕΝΙΤ, τα γραφεία του ΟΤΕ και την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, μοίρασαν υλικό και απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους τόνισαν ότι τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν την Απεργιακή Επιτροπή, διαφωνούν με το πλαίσιο της απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και υιοθετεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ.

"Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης που ακολουθεί έναν αντιλαϊκό δρόμο. Η δική μας κινητοποίηση θα εκφράσει την αγανάκτηση στην κυβερνητική πολιτική και θα αποτελέσει βήμα συσπείρωσης δυνάμεων και αγωνιστικής ετοιμότητας των εργαζομένων που θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική", επισήμαναν οι συνδικαλιστές. Εξάλλου, το Σάββατο μέλη της Απεργιακής Επιτροπής περιόδευσαν στις λαϊκές αγορές της Μαρτίου, της Ξηροκρήνης και της Τούμπας, ενώ σήμερα θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή, τη ΔΕΘ και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Εχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση της Απεργιακής Επιτροπής με επιτροπές αγροτών και στη συνέχεια θα γίνουν από κοινού περιοδείες στα χωριά.Τέλος, συνέντευξη Τύπου δίνουν την Πέμπτη στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΕΔΟΘ εκπρόσωποι της Απεργιακής Επιτροπής.

  • Για την οικονομική ενίσχυση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 66474755197.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ