ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Ορόσημο» εμπλοκής με «βαριά» και επικίνδυνη για το λαό ατζέντα

Με «βαριά» ατζέντα εγκαινιάζεται αυτήν την Πέμπτη, 13/12, στην Ουάσιγκτον, ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, που όπως όλα επιβεβαιώνουν, θα αποτελέσει ορόσημο της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, στην περιοχή που φλέγεται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στα διαδικαστικά, της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας Γουές Μίτσελ, ο οποίος εδώ και καιρό «οργώνει» την περιοχή, από Σκόπια και Κόσσοβο μέχρι Κύπρο, δουλεύοντας στο παρασκήνιο σειρά διευθετήσεων, προς εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής τάξης και ασφάλειας.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, συνοδευόμενος από τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επαφές και συνεννοήσεις με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Παρών αναμένεται να είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις σχετικές προεργασίες, δηλώνοντας μάλιστα μέσα στη βδομάδα «πολύ εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις προετοιμασίες του Διαλόγου». Σημειωτέον, η αμερικανική πρεσβεία φέρεται να έχει συζητήσει το όλο θέμα και με την ηγεσία της ΝΔ, που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους τη συμφωνία της με τα βασικά ζητούμενα του Διαλόγου, «ψέγοντας» μάλιστα την κυβέρνηση ότι... καθυστερεί τα τέτοια θέματα.

Βήμα κλιμάκωσης...

Η απόφαση για την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» πάρθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον «διαβολικά καλό» Αμερικανό Πρόεδρο, επίσκεψη που ανέβασε την εμπλοκή της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό - και αντίστοιχα τους κινδύνους για το λαό - σε ένα νέο επίπεδο, όπως έδειξαν και τα όσα μεσολάβησαν από τότε, με την κυβέρνηση να μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών, το γέμισμα της χώρας με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, τις «άοκνες» προσπάθειες για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, έως και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ενδεικτική κι αυτή της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Χτίζοντας πάνω σε αυτά, στόχος του Διαλόγου είναι όχι μόνο να επισφραγίσει, αλλά και να πάει πολλά βήματα παραπέρα τις «καλύτερες από ποτέ» σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, εγκαινιάζοντας μια νέα, «αναβαθμισμένη» διμερή σχέση, που μόνο για χαρές και πανηγύρια δεν είναι, άσχετα από το τι προσπαθεί να πουλήσει στο λαό η κυβέρνηση.

Αλλωστε, μια σειρά από αναλυτές μιλούν για την «ανάδειξη» της Ελλάδας ως «frontier state» (κράτος - προκεχωρημένο φυλάκιο) για τους Αμερικανούς. Χώρα δηλαδή συνοριακό προπύργιο, βάση προάσπισης και διαφύλαξης των συμφερόντων τους, σε ένα περιβάλλον οξυμένων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό.

Ενδεικτικά των προθέσεων είναι και τα όσα γράφονταν τις προάλλες σε ιστοσελίδα απ' όπου συχνά - πυκνά αναδημοσιεύει και ο Αμερικανός πρέσβης: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει η Τουρκία, το γνωρίζει η Ρωσία και το Ιράν. Ομως η Ελλάδα πλέον είναι το στρατηγικό βάθος των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν περιορίζονται απλά σε κάποιες βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα "Μια μικρή Νότια Κορέα", η οποία θα διαθέτει ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνία και κυρίως ισχυρή διπλωματία για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τα Δυτικά Βαλκάνια» (https://www.viadiplomacy.gr/o-stratigikos-dialogos-elladas-ipa/).

...σε όλο το εύρος των επικίνδυνων σχεδιασμών

Ο «κομβικός» ρόλος στην προώθηση των ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή σε αντιπαράθεση με αυτούς των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι «διευθετήσεις» ανοιχτών ζητημάτων ώστε να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, οι ενεργότεροι ρόλοι στη στρατιωτική επιθετική διάταξη του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, περιλαμβάνονται στην ίδια την «ατζέντα» του Διαλόγου ως ενότητα.

Η ατζέντα αυτή αποτυπώνει ότι η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της στην περιοχή μεγαλύτερους ρόλους σε όλο το «φάσμα» των αμερικανικών σχεδιασμών, οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό, ενώ δικαιολογούν και τον τίτλο του «στρατηγικού εταίρου» που χρεώνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Εξ ου και η «πλήρης ατζέντα όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία μας - το πώς δουλεύουμε μαζί στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου», για την οποία μίλησε μεσοβδόμαδα ο Αμερικανός πρέσβης, συνδυάζεται με τα θέματα «άμυνας και ασφάλειας», όπως η παραπέρα αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας, η αξιοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλων βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, η ανάληψη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα ακόμα πιο ενεργού ρόλου σε ολοένα και πιο εκτεταμένες ζώνες περιπολιών και αστυνόμευσης κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων, η στενότερη συνεργασία στην «πολιτική της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας».

Αποτελούν, άλλωστε, και την άλλη όψη των επιχειρηματικών σχεδίων των ΗΠΑ, που επίσης είναι κομμάτι του Διαλόγου, όπως τα Ενεργειακά, ή η συστηματική προσπάθειά τους να βάλουν στο χέρι στρατηγικές υποδομές όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξοβελίζοντας ανταγωνιστές τους.

ΑμερικανοΝΑΤΟική «τανάλια» σε Βαλκάνια - Μαύρη Θάλασσα

Χαρακτηριστικό είναι το πώς ξεδιπλώνεται η «στρατηγική» αυτή σχέση με τις ΗΠΑ, σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, όπως δείχνουν το πρόσφατο επεισόδιο στην Αζοφική, η «τελευταία προειδοποίηση» του ΝΑΤΟ στη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς (INF) από την οποία ήδη αποχώρησαν οι ΗΠΑ, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου οι αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί «ταΐζονται» σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, αλλά και ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με το προχώρημα του ευρωατλαντικού σχεδιασμού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση γίνεται «αιχμή του δόρατος» για τις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» ανοιχτών ζητημάτων, όπως δείχνει και η συμφωνία των Πρεσπών που αξιοποιείται και ως «υπόδειγμα» για τα επόμενα βήματα «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δ. Βαλκανίων, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, μεταφέροντας επιπλέον ευρωατλαντική πίεση στη Μαύρη Θάλασσα.

Προωθεί σε αυτό το πλαίσιο σχήματα, όπως π.χ. η τετραμερής με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ή με Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, στα οποία η προωθούμενη ευρωατλαντική τάξη και ασφάλεια έρχεται να κουμπώσει πάνω στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών αγωγών και δικτύων διαμετακόμισης, που πέρα από κέρδη για συγκεκριμένους ομίλους, μειώνουν και τη λεγόμενη εξάρτηση των ευρωενωσιακών αγορών από το ρωσικό φυσικό αέριο ή ελέγχουν την κίνηση κινεζικών προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα, ο «Στρατηγικός Διάλογος» έρχεται να σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο και στα στρατιωτικά σχέδια «περικύκλωσης» της Ρωσίας που καταρτίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Η «αναβάθμιση» της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, με την παραμονή για έναν ακόμα χρόνο των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα σχέδια για εγκατάσταση και άλλων αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων και η εγκατάσταση αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Η ανάδειξη του Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο «άμεσης επέμβασης», με ρόλο στο συντονισμό πολεμικών επιχειρήσεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Τα σχέδια για την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στην Αλεξανδρούπολη, με αποστολή το «μπλοκάρισμα» των Στενών του Βοσπόρου σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Η σταθερά αυξανόμενη «συνεισφορά» ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων για τη ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και οι προετοιμασίες για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο, την ώρα που το ΝΑΤΟ «προετοιμάζεται για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς», αλλά και οι προετοιμασίες για τη δημιουργία «σχολής πρακτόρων» της ΕΕ στην Ελλάδα, με δεδομένο τις «ειδικές σχέσεις» με τη Ρωσία, αποτελούν όλα κομμάτια αυτού του σχεδιασμού.

Δομές ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, στο άλλο βασικό μέτωπο ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ έρχεται να σηματοδοτήσει αναβάθμιση των ρόλων που αναλαμβάνει η χώρα στο παραπέρα ξεδίπλωμα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, αλλά και για μια συνολικότερη διευθέτηση των σφαιρών επιρροής στην περιοχή.

Σχεδιασμός που, όπως όλα δείχνουν, περνάει μέσα από την «αναβάθμιση» των πολυδιαφημισμένων «τριμερών» σχημάτων συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με Ισραήλ - Κύπρο και Κύπρο - Αίγυπτο (χώρες που δεν αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά και άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, σε μια «δομή» με μονιμότερα χαρακτηριστικά πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά «πρότυπα».

Αλλωστε, κατά το κυβερνητικό πρόγραμμα, αμέσως μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» στην Ουάσιγκτον και λίγο μόλις καιρό μετά την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, επιταχύνεται η επιχείρηση «αναβάθμισης» των σχημάτων αυτών, με την επίσημη πλέον συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ στις 20 Δεκέμβρη.

Μια κίνηση που, όπως εξηγούσε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο αναπ. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, κάνουν οι ΗΠΑ για «να δώσουν σήμα ότι μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου μπορεί να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα», περιγράφοντας επί της ουσίας το πώς οι ΗΠΑ προωθούν τη «συνεκμετάλλευση» του ορυκτού πλούτου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και σε αυτό το πλαίσιο παζαρεύουν και με την Τουρκία, προωθώντας διευθετήσεις που οδηγούν σε εμπλοκή της στην εξόρυξη, στην εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης, ως αντάλλαγμα με στόχο να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να ανακοπεί η εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Στο στόχο αυτό συντάσσεται και η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλους που θα πληρώσει ακριβά ο λαός.

Είτε η χώρα αξιοποιηθεί ως «αιχμή του δόρατος» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκίας, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» να σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Ν/Α Μεσόγειο, είτε υπάρξει συμβιβασμός, ο οποίος με βεβαιότητα θα «ακουμπάει» και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, που έφτασε να αμφισβητεί την επιρροή ακόμα και της Κρήτης στον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να «σφυρίζουν αδιάφορα».

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, κόντρα στα παραμύθια της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κεφαλαίου, χρειάζεται το κίνημα να ανεβάσει στροφές. Να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι βάσεις τους από την Ελλάδα», καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ