ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου»

Copyright 2018 The Associated

Ο ρόλος του «γεωπολιτικού μεντεσέ» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ρόλος που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Ρωσία την Παρασκευή, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Μεντβέντεφ, και τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Διαφημίζοντας εξάλλου τη «χρησιμότητα» αυτή ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βλ. Πούτιν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ότι «και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν την αξία και σημασία της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι αξιόπιστη σύμμαχος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και συνεργάτης της Ρωσίας δεν θα είχε την ίδια αξία και σημασία για τη Ρωσία. Θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα επιδιώκει ρόλο γέφυρας...».

Εκανε επίσης καθαρό ότι η Ελλάδα, «ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεσμεύεται απ' τις αποφάσεις τους», και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιθυμεί να παίξει ένα ρόλο γέφυρας με δυνάμεις όπως η Ρωσία, «ο ειδικός ρόλος των οποίων αναγνωρίζεται σε σειρά ζητημάτων», όπως είπε, ξεχωρίζοντας την αντιμετώπιση «προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων».

Νωρίτερα, ο Βλ. Πούτιν, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκε στην καλή πορεία των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών, την «εμπορική και επενδυτική συνεργασία που δείχνει καλή δυναμική» καθώς πέρυσι το διμερές εμπόριο σημείωσε αύξηση 27%, ενώ φέτος μέχρι το Σεπτέμβρη 11% επιπλέον. Μίλησε για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη συνεργασία στην Ενέργεια «καθώς το μισό του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία και το 10% του πετρελαίου», και για τα ρεκόρ που καταγράφουν ετησίως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την απέλαση Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι ο Βλ. Πούτιν διεμήνυσε ότι «υπάρχουν τρόποι διευθέτησης τέτοιων ζητημάτων χωρίς την ανάγκη να στήνονται "θεατρικές παραστάσεις"» και ότι αυτή η «μαύρη σελίδα» έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι «παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε τη «διπλωματική και οικονομική δυναμική που έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που καθιστά, όπως είπε, «τον ελληνορωσικό διάλογο ακόμα πιο σημαντικό».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται, οι σχέσεις με την Τουρκία και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμα το Κυπριακό και η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βλ. Πούτιν για τη συμφωνία των Πρεσπών «και τη σημασία που της αποδίδει η κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «για την κυβέρνησή του οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Ειδικότερα για τα Ενεργειακά, ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανούν και οι χοντρές κόντρες που εξελίσσονται με αυτό το ζήτημα ως επίκεντρο και στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία, λέγοντας ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων Ενέργειας, η αρχή της διαφοροποίησης όμως σημαίνει πολλαπλασιασμός των πιθανών πηγών και διόδων, και όχι αποκλεισμός κάποιων, υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμά, κυρίως όταν προωθείται ο "Nord Stream 2" αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα με την επέκταση του "Turkish Stream" προς Ελλάδα και Ιταλία. Με την Ιταλία κρατάμε σθεναρή στάση εντός ΕΕ και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) Εχουμε ήδη προχωρήσει την κατασκευή του αγωγού αζέρικου αερίου, αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο, αυτό είναι προς όφελος συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή». Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για τη «ρεαλιστική δυνατότητα» ο «Turkish Stream» να περάσει και από την Ελλάδα και ο αγωγός ΤΑP να «γεμίσει με ρωσικό προϊόν».

Ερωτηθείς δε για το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, μετά και τις ρωσικές αντιδράσεις στη «Δήλωση Προθέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς αυτούς ως «διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι οποιαδήποτε ιδέα για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού (...) Αυτό αποδεικνύεται κι απ' το ότι η Κύπρος παρέχει εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών προς όλες τις φίλιες εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επανασύσταση επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ρόλο «εμπροσθοφυλακής»

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως αναδείχτηκε και στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, μεσοβδόμαδα στις Βρυξέλλες, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικεί και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών, όπως έδειξε και η «στενή συνεργασία» που είχε στο περιθώριο της Συνόδου ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία. Ενώ δηλαδή ο πρωθυπουργός στη Μόσχα διαφήμιζε την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τα επιθετικά σχέδια ενάντια στη Ρωσία.

Στη Σύνοδο επαναλήφθηκαν οι κατηγορίες του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία και την Αζοφική Θάλασσα, τη «στρατιωτική παρουσία» της σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, όπως και ότι με την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος 9M729 παραβιάζει τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία και επισήμως πλέον ανακοινώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ, σε μια ακόμα πολύ «βαριά» ένδειξη της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συμμάχων μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προϊδεάζοντας για την κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα. Δημοσιοποίησε, δε, στοιχεία όπως ότι φέτος, σκάφη υπό διοίκηση ΝΑΤΟ έχουν περάσει 120 μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, σε σύγκριση με 80 μέρες το προηγούμενο έτος. Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που σταθερά «αναβαθμίζουν» χρόνο με το χρόνο την παρουσία τους εκεί στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών «ασκήσεων» και «συνεκπαιδεύσεων», που αποτελούν επί της ουσίας πρόβες πολέμου. «Ετσι, υπάρχει ήδη "πολύ" ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την παρουσία μας στην περιοχή», προειδοποιούσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η τελευταία έκκληση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία»

Σημειωτέον, στη Σύνοδο δημοσιοποιήθηκε και κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που καλούν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη INF. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι «η τελευταία έκκληση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη» και ότι στο μεταξύ «θα ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη Συνθήκη», σηματοδοτώντας και έτσι την κλιμάκωση των ανταγωνισμών, το παραπέρα ξεδίπλωμα της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Σε αυτό το φόντο, εξάλλου, σημείωσε ότι η ιμπεριαλιστική ένωση έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της «συλλογικής» της άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με υψηλότερη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών της και με προώθηση ετοιμοπόλεμων σχηματισμών της στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, «ως άμεση απάντηση σε αυτό που έχουμε δει να κάνει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας».

Αλλο ένα θέμα όπου εμπλέκεται στα ...γεμάτα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφόσον πρόσφατα το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χρεώθηκε εντός ΝΑΤΟ με την αποστολή από 1η Ιούλη 2018 έως 30 Ιούνη 2020 να λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (Joint HQ-JHQ, με πολυεθνικό επιτελείο) της λυκοσυμμαχίας, έτοιμο να συντονίσει επιχειρήσεις της στο πλαίσιο του άρθρου 5 του Συμφώνου της (περί «συλλογικής απόκρισης σε επίθεση κατά κράτους - μέλους»).

Στη Σύνοδο συζητήθηκε επίσης και η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με ένταση των ΝΑΤΟικών προσπαθειών στο νότιο μέτωπό του, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, και την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί και εδώ μεγαλύτερο φορτίο. Αλλωστε, ο τομέας «Ασφάλεια» και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινιάζεται μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στις 13/12 στην Ουάσιγκτον.

Ακόμα, έγινε συζήτηση και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» πάντα, και όχι «ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή σε 14 από τα 34 συνολικά «συνεργατικά σχέδια» της PESCO, ανάμεσά τους ακόμα και στο στήσιμο «Σχολής Πληροφοριών της ΕΕ» από κοινού με την Κύπρο, λόγω και των «ειδικών σχέσεων» των δύο με τη Ρωσία.

Στη Σύνοδο έγινε και ειδική συνεδρίαση για τα Δυτικά Βαλκάνια, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι, ως απόδειξη ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν «μια κοινή δέσμευση για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή», όπως έλεγαν στη Σύνοδο. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρωταρχικής σημασίας για το ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το κλίμα χαιρέτισε τις διαδικασίες συνταγματικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Σκόπια για τη διευθέτηση στο ονοματολογικό. «Οι συνομιλίες για την ένταξη έχουν ήδη αρχίσει. Τώρα, το Κοινοβούλιο στα Σκόπια πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και να αδράξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία που θα φέρει τη χώρα στη Συμμαχία», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών.


Θ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Υλοποιεί κατά γράμμα τις αμερικανοΝΑΤΟικές δεσμεύσεις»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν:

«Τα περί ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα είναι απλά το καμουφλάζ για την επιλογή της κυβέρνησής του να υλοποιεί κατά γράμμα τις αμερικανοΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, όπως άλλωστε παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κι όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ με τη Ρωσία οξύνονται επικίνδυνα εμπλέκοντας τους λαούς σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Οσο για τις οικονομικές συμφωνίες, το βασικό κριτήριο είναι ποιος ωφελείται απ' αυτές: Οι λαοί ή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετέχουν σ' αυτές με κριτήριο την κερδοφορία τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ