ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε αυτή η εκδήλωση να μετατραπεί σε ένα μεγάλο συναπάντημα των μελών και φίλων του Κόμματος με τον εργαζόμενο λαό που συμπορεύεται με το ΚΚΕ στην καθημερινή πάλη. Και να εκφραστεί μαχητικά η απόφαση του λαού να σηκώσει το ανάστημά του κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή του, μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας, να περάσει στην αντεπίθεση.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί αφιέρωμα - αναδρομή στην εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, με τη συνοδεία μεγάλης μουσικής ορχήστρας που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Βασίλης Κασούρας, Λάμπρος Καφκούλας, Σωτήρης Μπαλλάς, Δημήτρης Νικολούδης, Κωνσταντίνα Πάλλα, Βασίλης Πρατσινάκης, Ανθή Τατσιούλη, Μαρία Φραγκούλη.

Στο αφιέρωμα αυτό, μπλέκονται όμορφα πολλές μορφές τέχνης, ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι ζωντανές αναπαραστάσεις στιγμών της ιστορικής διαδρομής του Κόμματος, από πολυμελή ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πανεξόρμηση μέχρι την τελευταία ώρα

Μέχρι και την τελευταία ώρα, συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση των ΚΟ στο λαό της περιοχής, με τον «Ριζοσπάστη», με εξορμήσεις και περιοδείες, ώστε το κάλεσμα συμμετοχής να φτάσει παντού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑ) και μίλησε με τους εργαζόμενους. Τους κάλεσε να προσανατολίσουν το αυτί τους στο τι λέει το ΚΚΕ. Να αναγνωρίσουν ότι όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το Κόμμα πριν από χρόνια και πρόσφατα, για την κρίση και τα μνημόνια που συνεχίζονται, επιβεβαιώθηκαν. Να ακούσουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό.

Τόνισε ότι όλα όσα κερδήθηκαν, που σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τού τα παίρνουν πίσω, δεν μας τα χάρισε κανένας. «Και ο μισθός, και η Συλλογική Σύμβαση, και η Κοινωνική Ασφάλιση και η σύνταξη, η υγειονομική περίθαλψη, ήταν αποτέλεσμα αγώνων αιματηρών και πολλών χρόνων. Δεν χαρίστηκε τίποτα. Και σ' αυτούς τους αγώνες, στην πρώτη γραμμή, πάντα εδώ και 100 χρόνια, είναι το ΚΚΕ, με χιλιάδες θύματα και νεκρούς. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν και στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Ηγήθηκαν ανθρώπων που δεν συμφωνούσαν σε όλα μαζί τους. Τους έδειξαν εμπιστοσύνη και κερδίσανε και τη λευτεριά, και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα», είπε.

Και τους κάλεσε να διδαχθούν από την ίδια τους την πείρα και να αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι. Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλλά και στη συνέχεια με την πολιτική τους στάση να μπουν καρφί στο μάτι του συστήματος, συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ παντού.

  • Οργανωμένα, με λεωφορεία, θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την Κοζάνη. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 8/12 η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία

Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Ο Θάνος Μικρούτσικος το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 18.00 (ώρα προσέλευσης 17.30) στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό θα μας ταξιδέψει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Τη συναυλία θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία θα ζωντανέψει στη σκηνή μέσα από τη συγκλονιστική μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου, που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ουσία της ποίησης του Καββαδία. Σημειώνει ανάμεσα στα άλλα ο συνθέτης στο σημείωμά του στο πρόγραμμα που θα διακινείται στη συναυλία: «Η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Λέει στη Βάρδια (1954) την περίφημη φράση "Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται" και δεν εννοεί μόνο τη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε για να πάμε σε μια άλλη κοινωνία, στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί».

Επί σκηνής θα βρεθούν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές. Θ. Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης στην ερμηνεία.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Λογοτεχνικός περίπατος


Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί ο λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία το καφενείο «Νέον», στην Ομόνοια, στις 10.30. Ο συγκεκριμένος περίπατος θα επαναληφθεί και μετά το Συνέδριο (δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).

Σημείο συνάντησης είναι το καφενείο «Νέον» (σήμερα «Βενέτης»). Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και στέκια λογοτεχνών, όπως το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου. Συνέχεια έχει το «Πατάρι του Λουμίδη» στη Σταδίου, η οδός Ασκληπιού, όπου ήταν η έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος». Μετά από μια στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», θα ανηφορίσουμε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής, σημείο συνάντησης σημαντικών λογοτεχνών.


ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 15 και 16 Δεκέμβρη το Συνέδριο για τη Λογοτεχνία

Θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό και είναι αφιερωμένο στα 100χρονα του Κόμματος

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο», το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και διαρθρώνεται στις παρακάτω ενότητες:

  • Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880 - 1917)

Θα υπάρξουν ειδικές εισηγήσεις για τους πρόδρομους σοσιαλιστές λογοτέχνες Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, Κωνσταντίνο Θεοτόκη και Κώστα Παρορίτη - ο οποίος εντάσσεται αργότερα και στο κομμουνιστικό κίνημα - ως τους σημαντικότερους και άμεσα αναμεμειγμένους στη σοσιαλιστική κίνηση του καιρού τους και στο ανερχόμενο εργατικό κίνημα. Ακόμα, θα υπάρξουν θεματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις και για άλλους λογοτέχνες που διαπνέονταν από τα σοσιαλιστικά ιδανικά, καθώς και σε αστούς λογοτέχνες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ανερχόμενης ακόμα αστικής τάξης να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος.

  • Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1918 - 1940)

Σε αυτήν την ενότητα θα υπάρξουν ειδικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις για τους λογοτέχνες που επηρεάζονται άμεσα από το ΚΚΕ και την ανάπτυξη του κινήματος. Την περίοδο αυτή, κάτω από την επίδραση της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης αλλά και της πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης του ΚΚΕ, διαμορφώνονται οι περισσότεροι από τους κομμουνιστές λογοτέχνες, ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι Κώστας Βάρναλης και Γιάννης Ρίτσος. Θεμελιώνονται επίσης οι βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξη της εμπνευσμένης από τα κομμουνιστικά ιδανικά λογοτεχνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από λογοτέχνες που τα επόμενα χρόνια - ειδικά την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης - προσέγγισαν το Κόμμα, αντιμετώπιζαν με συμπάθεια την ιδεολογία μας ή είχαν επαφή με δυνάμεις μας, ιδιαίτερα μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά, ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου.

  • Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία

Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου θα υπάρξουν εισηγήσεις και παρεμβάσεις που αφορούν έναν αριθμό σημαντικών λογοτεχνών, οι οποίοι επηρεάστηκαν έμμεσα ή προσωρινά από τις σοσιαλιστικές ιδέες, αλλά και λογοτέχνες που καταπολέμησαν την κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία ασκούσε εκείνη την περίοδο σημαντική επιρροή στους κύκλους της διανόησης και των φοιτητών. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει και στα λογοτεχνικά περιοδικά, τόσο σε αυτά που εκδίδονταν από κομμουνιστές διανοούμενους, όσο και σε εκείνα μέσα από τα οποία προσπάθησε η αστική διανόηση να απαντήσει οργανωμένα στην επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org