ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Σε αναζήτηση «επενδυτών» με κράχτη την αντιλαϊκή πολιτική

Στις ΗΠΑ για συζητήσεις με «επενδυτές» μεταβαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της «Capital Link», αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκέμβρη.

Το «παρών» θα δώσουν και εκπρόσωποι εγχώριων τραπεζικών ομίλων, «θεσμών» του κουαρτέτου, ξένοι «επενδυτές» και funds κ.ά., ενώ στα ζητήματα που θα συζητηθούν βρίσκονται οι παρουσιάσεις των εξελίξεων και «μεταρρυθμίσεων» στην ελληνική οικονομία, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η Ενέργεια, οι υποδομές, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ναυτιλία κ.ά.

Βέβαια, ο καλύτερος κράχτης στην επιχείρηση προσέλκυσης «επενδυτών» είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και των νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων και διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή με φόντο το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΣΕΒ διαβλέπει ευκαιρίες ανάκαμψης για τα επιχειρηματικά κέρδη. Ειδικότερα, οι εγχώριοι βιομήχανοι, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» τους, τονίζουν ότι η ανάκαμψη αυτή συντελείται «σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει κατά το μάλλον ή το ήττον διασφαλισθεί με τη μείωση των συντάξεων κατά 14% μεσοσταθμικά από 1/1/2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020».

Ενδοαστικές κόντρες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, νέα πεδία ενδοαστικών διαιρέσεων και ανταγωνισμών αρχίζουν να εκδηλώνονται αναφορικά με τις πτυχές της «εμβάθυνσης» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), με βάση βέβαια και τη σχετική δέσμη προτάσεων που δημοσιοποίησε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Γιούρογκρουπ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις της Επιτροπής αναφορικά με το ρόλο του υπουργού Οικονομικών της ΕΕ είναι «πολύ ευρείες και επίσης εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες».

Πρόκειται για πτυχές της ενδοαστικής διαπάλης που αφορούν στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, με βάση βέβαια την ενιαία στρατηγική, που αποσκοπεί στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο επίκεντρο βέβαια βρίσκεται και η διαμάχη γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας σε περιπτώσεις νέων αναταράξεων και διασώσεων κρατών και τραπεζών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με την περίπτωση των μνημονίων στην Ελλάδα επανέλαβε ότι «τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε». Οπως είπε, «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός» ενώ στο «διά ταύτα» δήλωσε υπέρ της διάσωσης της τραπεζών «με ίδια μέσα» (bail in), ουσιαστικά δηλαδή με «κουρέματα» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών.

Αποκλίσεις και ανισομετρίες στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Γιούροστατ αναφορικά με τη διάρθρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Στο σύνολο της ΕΕ, για το έτος 2016, οι κάθε είδους φόροι, στους οποίους περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές, διαμορφώθηκαν στο 40% του ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη στο 41,3%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στη Γαλλία με 47,6%, στη Δανία με 47,3% και στο Βέλγιο με 46,8%.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιρλανδία με 23,8%, η Ρουμανία με 26,0% και η Λιθουανία με 30,2%.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε το 2016 στο 42,1% του ΑΕΠ (από 39,8% το 2015) καταγράφοντας και τη μεγαλύτερη διόγκωση σε σχέση με τις άλλες οικονομίες. Βέβαια, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των εντατικότερων ρυθμών της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ - γ' τρίμηνο 2017 - στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,6%. Στη Γερμανία καταγράφεται ρυθμός 2,8%, στη Γαλλία 2,2, στην Ιταλία 1,7% κ.λπ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για την πολιτική προσφυγιά

Στις 16 και 17 Δεκέμβρη, στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περιλαμβάνει, επίσης, μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι».

-- Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

«Μπούλκες: Οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας, θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Στο πλαίσιο του διημέρου θα λειτουργούν τρεις εκθέσεις:

-- Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

-- Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θήβα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει σε εκδήλωση - συνεστίαση, που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Θήβας του ΚΚΕ, την Κυριακή 10 Δεκέμβρη και ώρα 13.30. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρμονία», στη Θήβα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ