ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Τα συνδικάτα συνεχίζουν αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στους μηχανισμούς της εργοδοσίας

Νέα κατάληψη χτες στο κτίριο του ΕΚΠ, ενάντια στις νόθες εκλογές που επιχείρησε εκ νέου να πραγματοποιήσει η μειοψηφία της διοίκησης

Από τη χτεσινή νέα αποφασιστική κινητοποίηση των συνδικάτων και εργαζομένων της Πάτρας
Από τη χτεσινή νέα αποφασιστική κινητοποίηση των συνδικάτων και εργαζομένων της Πάτρας
Με αποφασιστικότητα και μαζική στήριξη από τους εργαζόμενους συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), που παλεύουν ενάντια στη νοθεία και την απάτη που επιχειρεί να επιβάλει στο ΕΚΠ και στις εκλογές του η μειοψηφική «ηγετική» ομάδα της διοίκησή του.

Χτες το μεσημέρι, δεκάδες διοικήσεις σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μαζί με εργαζόμενους, πραγματοποίησαν νέα κατάληψη του κτιρίου του ΕΚΠ, προκειμένου να αποτρέψουν τις νόθες εκλογές που επιχείρησε ξανά σήμερα να πραγματοποιήσει η μειοψηφία.

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των υπαρκτών σωματείων του ΕΚΠ και των εργαζομένων, με δεδομένη την απομόνωση της ομάδας Παναγοπούλου - Καραγεωργόπουλου, η οποία ετοίμαζε τις νόθες εκλογές, η εφορευτική επιτροπή που είχε εκλεγεί στις 14 Νοέμβρη αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη μη νομιμότητά της και παραιτήθηκε.

Ετσι, όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία, ανοίγει ο δρόμος για να σπάσει το απόστημα των μηχανισμών της εργοδοσίας που έχει κάτσει «στο σβέρκο» της εργατικής τάξης της Πάτρας.

Η αποφασιστική πρωτοβουλία και η τριήμερη κινητοποίηση των συνδικάτων και των εργαζομένων από την Παρασκευή 1/12 έως την Κυριακή 3/12, ενάντια στις επιχειρούμενες εκλογές νοθείας, ήταν αυτή που δρομολόγησε τις σημαντικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην οποία συμμετείχαν τα 10 από τα 17 μέλη της, λαμβάνοντας αποφάσεις που απομονώνουν τη λεγόμενη «ηγετική» ομάδα Παναγοπούλου - Καραγεωργόπουλου και την προσπάθειά της να επιβάλει εκλογές νοθείας και απάτης, με μαϊμού - αντιπροσώπους, στο ΕΚΠ. Η εν λόγω μειοψηφική ομάδα μάλιστα δεν παρουσιάστηκε καν στη συνεδρίαση, παρότι η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης την κάλεσε, αποστέλλοντας τη σχετική πρόσκληση και με δικαστικό κλητήρα...

Μετά απ' αυτό, η διοίκηση του ΕΚΠ σε απαρτία προχώρησε σε συνεδρίαση του οργάνου και, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αποφάσισε: Την αναβολή των εκλογών, την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης και την εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων - μελών.

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή καλούν τα σωματεία

Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στη νοθεία, την απάτη και την παρέμβαση των μηχανισμών της εργοδοσίας και των ανθρώπων τους, καλούν σε ετοιμότητα και επιφυλακή τους εργαζόμενους της πόλης και σημειώνουν:

«Δεκάδες διοικήσεις σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μαζί με τους εργαζόμενους προχωρήσαμε σήμερα (σ.σ. χτες) σε κατάληψη του κτιρίου του ΕΚΠ για να αποτρέψουμε το πραξικόπημα της μειοψηφίας του ΕΚ να επιβάλει εκ νέου εκλογές νοθείας και απάτης για αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 8/12.

Τα ταξικά σωματεία μαζί με τους εργαζόμενους και αυτούς που συμπαραστέκονται σε αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσουν η νοθεία και η απάτη στις εκλογές του ΕΚΠ, στα σωματεία και γενικά στο συνδικαλιστικό κίνημα της Πάτρας.

Ο αγώνας και η δράση μας είναι σταθερά και αταλάντευτα προσανατολισμένοι στις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες. Εξω από τα συνδικάτα η εργοδοσία, η νοθεία και η απάτη. Σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών.

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των υπαρκτών πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης του ΕΚΠ, αναγκάστηκε η εφορευτική επιτροπή που είχε εκλεγεί στις 14 Νοέμβρη να παραδεχτεί τη μη νομιμότητά της και να παραιτηθεί. Η παρέμβασή μας είχε αποτέλεσμα!

Ανοίγει σήμερα ο δρόμος για να σπάσει το απόστημα των μηχανισμών της εργοδοσίας που έχει κάτσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης, που οργανώνει εκλογές νοθείας και απάτης για να ελέγξει το εργατικό κίνημα και να το υποτάξει στη "δίκαιη ανάπτυξη" των μισθών πείνας και φτώχειας που θέλουν να επιβάλουν κράτος και αφεντικά.

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και ταυτόχρονα να πρωτοστατήσουν για την καθολική και μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Να μην πάει ούτε ώρα χαμένη για την οργάνωσή της. Να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς.

Στέλνουμε ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα περάσει η αθλιότητα της κυβέρνησης να περάσει στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, την κατάργηση της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία. Κάτω τα χέρια σας από την απεργία!

Βροντοφωνάζουμε! Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχος των αφεντικών! Οι εκλογές νοθείας και απάτης δεν πρόκειται να γίνουν!

Είμαστε σε επιφυλακή! Ολοι οι εργαζόμενοι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να παρέμβουν σε οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ωρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί για να δυναμώσει ο αγώνας

Στην πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 14/12 καθώς και στη Γενική Συνέλευση του σωματείου (ΠΑΣΕΝΤ) στις 13/12, στις 5.30 μ.μ. (αίθουσα ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη 10), καλεί η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων τους εργαζόμενους του κλάδου, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο ΠΑΣΕΝΤ που βάζει πλάτη στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο επισημαίνει ότι «οι εφοπλιστές και επιχειρηματίες του τουρισμού περηφανεύονται για τις πρωτιές τους και τα ρεκόρ που σπάνε κάθε χρόνο από τη δική μας δουλειά και εκμετάλλευση. (...) Από την άλλη μεριά, είμαστε οι εργαζόμενοι που μας ζητούν να θεωρήσουμε περασμένα - ξεχασμένα τα δικαιώματα που στα χρόνια της κρίσης μας πήραν πίσω. Να θεωρήσουμε δεδομένες και "αιώνιες" τις σημερινές συνθήκες, την ανασφάλεια, τις απολύσεις, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς είτε στο γραφείο είτε μετά από το σπίτι. Οι νέοι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι με μισθούς των 500 ευρώ και την απλήρωτη δουλειά μέσω πρακτικής».

Ακόμα η Επιτροπή αναδεικνύει της ευθύνες της παράταξης «Ενιαίο» που έχει την πλειοψηφία στο σωματείο, σημειώνοντας ότι «είναι πρόκληση να καυχιέται και να παρουσιάζει νίκες σχετικά με τις ΣΣΕ γιατί ακόμα και αν υπογράφτηκαν δύο (τουρισμός και ακτοπλοΐα) ακόμα ψάχνουμε να βρούμε πού εφαρμόζονται... Σε ποιο τουριστικό γραφείο πήρε πρωτοβουλία για να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση; Γιατί δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους και δεν καλεί σε κινητοποιήσεις για τις συμβάσεις σε ποντοπόρο ναυτιλία, στη ΔΝΕ και στα ρυμουλκά; Με τη στάση της, τη διαχρονική της άρνηση να οργανωθεί η απάντηση των εργαζομένων στον κλάδο, να παρθεί οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία, βάζει πλάτη στην επιβολή των νέων μέτρων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. (...) Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να καλέσει σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους του κλάδου και αυτό μόλις μία μέρα πριν την απεργία. Τώρα είναι η ώρα να τους βάλουμε στην άκρη, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς!»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Παρέμβαση ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Κινητοποίηση στα δικαστήρια, προκειμένου να ακυρωθεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας για χρέη προς τράπεζα, έκανε την περασμένη Τετάρτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας.

Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε σπίτι που αποτελεί την κύρια κατοικία οικογένειας, με πολύ χαμηλό εισόδημα από αγροτικές εργασίες, για χρέος της τάξης των 65.000 ευρώ σε τράπεζα. Η διαδικασία του πλειστηριασμού, που προκάλεσε τις αντιδράσεις και την κατακραυγή των εργαζομένων, αναβλήθηκε.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει «τη ληστρική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών - εργατικών οικογενειών της Φθιώτιδας» και ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί απέναντι «σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της όποιας φτωχικής τους περιουσίας».

Μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει, στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται αρκετές περιπτώσεις σπιτιών εργαζομένων, ανέργων, φτωχών αγροτών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων της Φθιώτιδας που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, εντάσσεται και η συγκρότηση επιτροπής του ΕΚΛ κατά των πλειστηριασμών, όπου μπορούν να απευθύνονται για παροχή συμβουλών και υποστήριξης, αλλά και για τον συντονισμό και την οργάνωση της από κοινού πάλης και δράσης (τηλ. επικοινωνίας: 698.61.08.669, 697.72.57.211 και 694.48.78.005).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή και το χτύπημα των δικαιωμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και Συνδικάτα της πόλης, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η δίκη των 12 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 29/11 έξω από το κατάστημα «Market In», στη διάρκεια περιφρούρησης απεργίας για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης».

Η δίκη αναβλήθηκε για τον Ιούνη του 2018, ενώ μετά από αίτημα των συνδικάτων ορίστηκε για σήμερα ραντεβού με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας.

Ακολούθησε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, με τα συνδικάτα να απαιτούν να πάρει θέση για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την καταστολή και τις συλλήψεις. Ο περιφερειάρχης προκλητικά καλύφθηκε πίσω από τη λογική της «νομιμότητας», υποστηρίζοντας πως είναι με ό,τι προβλέπει ο νόμος...

Σήμερα, εξάλλου, έχει οριστεί η δίκη των δύο εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης» στα Γιάννενα που είχαν συλληφθεί στις 26/11 μετά από μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία του «Market In».

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το ΕΚΙ έχει ορίσει ως μέρος της απεργιακής συγκέντρωσης τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας το χώρο έξω από τα «Market In», στις 10 π.μ., όπου συμβολικά συμπυκνώνεται το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, με οφειλή δεδουλευμένων, απολύσεις, κρατική καταστολή.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 15 Δεκέμβρη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συνταξιούχοι της χώρας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Παρασκευή 15/12 στις 5 μ.μ., που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων.

Ενόψει του συλλαλητηρίου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 11/12 στις 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντεργατικές τους πολιτικές, νικώντας τον φόβο, την αδιαφορία, τη θανατηφόρα λογική που καλλιεργούν σκόπιμα οι δυνάμεις του συστήματος ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε, μπαίνοντας πιο μαζικά - μαχητικά στον αγώνα. Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μάς έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε: Αμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των προπληρωμένων δώρων μας - Επαναφορά του ΕΚΑΣ. Αμεση έκδοση όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν. Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση των παρακρατήσεων για την Υγεία, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών - αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Καταγγέλλουμε τις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ