ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προχωρημένες συζητήσεις και για τα επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα»

Δεύτερη δέσμη «προαπαιτούμενων» και αμέσως μετά το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα του αμέσως επόμενου διαστήματος

Στο τραπέζι και το ζήτημα της «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης» για τη σαρωτική επίθεση στο Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Στο τραπέζι και το ζήτημα της «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης» για τη σαρωτική επίθεση στο Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται πλέον τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη, σχετικά με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και του χρονοδιαγράμματος για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στις άμεσες προτεραιότητες προβάλλει η κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή της δεύτερης δέσμης των «προαπαιτούμενων» μέτρων. Αμέσως μετά δρομολογούνται οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει και το ζήτημα των εργασιακών, όπως δημόσια ομολόγησε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη του κεφαλαίου να διαμορφωθεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι έως τα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «επόμενο σημαντικό βήμα» αποτελεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2016, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων σημαντικό ρόλο θα έχει η «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, σε ανάρτησή του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει, πως είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, πάνω σε ζητήματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας».

Ο δε υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χ. Γ. Σέλινγκ, τόνισε πως αυτά που ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη περισσότερα, από όλα όσα προηγήθηκαν με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «δύσκολοι τομείς», λέγοντας πως οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ως «θετικό μήνυμα» χαρακτήρισε την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ευ. Τσακαλώτος, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, με θέμα τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σαρωτικές ανατροπές στην Ασφάλιση

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μετά τα λήξη της χτεσινής συνεδρίασης τόνισε τα παρακάτω:

-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό είπε ότι αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έμεινε ανοικτή». Αν και σύμφωνα με τον ίδιο δεν συζητήθηκε το θέμα της «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης» (στο εσωτερικό της Ελλάδας) τόνισε πως αυτό «έχει πολύ νόημα, δεδομένου ότι αφορά αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν συζητήσαμε όμως το θέμα, είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη χρονιά»...

-- Μάλιστα, το ζήτημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα συνδέεται με γενικότερες περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές στο πλαίσιο της ΕΕ. «Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί «ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα» που συνδέεται με τη «γήρανση του πληθυσμού». Το θέμα θα απασχολήσει το Γιούρογκρουπ την επόμενη χρονιά και η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το πού εντοπίζονται τα «προβλήματα»...

-- Σχετικά με τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ώστε «να στραφούμε στα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση».

-- Σε ερώτηση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για την τελική διαμόρφωση του στόχου (αρχικά 50 δισ. ευρώ) σημείωσε ότι είναι «μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και θα εξεταστεί».

-- Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο στόχος παραμένει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη οργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην Αμαλιάδα (στο κλειστό γυμναστήριο), η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προς το χώρο της συγκέντρωσης θα γίνει πορεία, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί χρονικό για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη (οπτικοακουστικό αφιέρωμα). Θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Εκθεση στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφικό, έντυπο και αρχειακό υλικό στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από την Παρασκευή 11/12 μέχρι την Κυριακή 20/12, τις ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Με πρόσκλησή τους, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και οι Τομεακές της Οργανώσεις καλούν όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση ατομικά ή ομαδικά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθενται ημερολόγιο του 2016 αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη καθώς επίσης και τα σχετικά βιβλία του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής».

Πούλμαν για την Αμαλιάδα

Για τη μετάβαση στην Αμαλιάδα δρομολογούνται τα παρακάτω πούλμαν:

ΑΧΑΪΑ

-- Πάτρα, 8 π.μ. από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

-- Ρίο, 8 π.μ. από το παλαιό Δημαρχείο

-- Αίγιο, 7.30 π.μ. από τέρμα Μητροπόλεως

-- Δυτική Αχαΐα, 8.30 π.μ. από κόμβο Κ. Αχαΐας, Πευκάκια

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

-- Αγρίνιο, 6.30 π.μ. από παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

-- Βόνιτσα, 5.30 π.μ.

-- Αμφιλοχία, 6.15 π.μ.

-- Αιτωλικό, 6.30 π.μ. στο σταθμό

-- Μεσολόγγι, 7.00 π.μ. από τη ΔΕΗ

ΗΛΕΙΑ

-- Βάρδα, 8.45 π.μ. από το Δημαρχείο

-- Κάτω Παναγία, 8.45 π.μ. από το καφενείο της Κλειώς

-- Λεχαινά, 9.00 π.μ. κεντρική πλατεία

-- Γαστούνη, 9.00 π.μ. Κέντρο Υγείας

-- Βαρθολομιό, 9.00 π.μ. από το μαγαζί Κόμβος

-- Ανδραβίδα, 9.00 π.μ. πιάτσα ταξί

-- Ζαχάρω, 8.15 π.μ. φανάρια

-- Κρέστενα, 8.30 π.μ. διασταύρωση

-- Αρχαία Ολυμπία, 9.00 π.μ. σταθμός ΟΤΕ

-- Πύργος, 9.15 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

-- 7.30 π.μ. στο Λιμάνι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

-- Αργοστόλι, 6.30 π.μ. στο πάρκινγκ του ΚΤΕΛ

Εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία οργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια της γέννησης του κομμουνιστή, ήρωα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Νίκου Μπελογιάννη, και προς τιμήν των 97χρονων του ΚΚΕ, το Σάββατο 12/12 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του ιστορικού χωριού πολιτικών προσφύγων Μπελογιάννης, στην Ουγγαρία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Kώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολιτικά κι αντάρτικα τραγούδια.

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Νέοι «παίκτες» στο προσκήνιο

Οι μαζικές αναδιαρθρώσεις στα μετοχικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την απώλεια θέσεων και τη χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που μετράει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γαλλικού τραπεζικού μονοπωλίου της Credit Agricole, που επανέρχεται εκ νέου στις εξελίξεις, μετά και την απόκτηση ποσοστού 9,75% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αlpha Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση της οποίας «αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της τράπεζας και έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους».

Να σημειωθεί ότι ο γαλλικός όμιλος, πριν από περίπου 3 χρόνια, είχε αποχωρήσει από την Ελλάδα, όταν είχε μεταβιβάσει (με αντίτιμο 1 ευρώ) την τότε Εμπορική Τράπεζα στον όμιλο της Alpha, για να επανέλθει σήμερα ως μεγαλομέτοχος του ελληνικού τραπεζικού ομίλου. Η συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank προέκυψε από τα ομόλογα της δεύτερης που διακρατούσε, τα οποία ανταλλάχτηκαν με μετοχές κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χ. Γκότσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριοι «επενδυτές» θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές μετοχών μέσω κάθε είδους τραπεζικών λογαριασμών. Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ