ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Σήμερα, επίσης στις Βρυξέλλες, γίνεται η ετήσια Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»

Από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης
Από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης
Πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή 36 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, με θέμα: «Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σήμερα, επίσης στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», που αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη.

Εισηγητική ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα

Την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή συνάντηση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισήμανε τη σημασία που έχει η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που κλιμακώνεται η καπιταλιστική επιθετικότητα με την οικονομική κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια, αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων, καθώς και στα καθήκοντα των κομμουνιστών, σημειώνοντας: «Θεωρούμε ότι όταν έχει ξεσπάσει η μια ή άλλη ιμπεριαλιστική σύγκρουση, είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση για το ποιος ξεκίνησε πρώτος ή ποιος τηρεί το "διεθνές δίκαιο", το οποίο έχει γίνει και πιο αντιδραστικό, αλλά και "λάστιχο", ώστε να το επικαλούνται όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». Υπογράμμισε πως η ουσία την οποία πρέπει οι κομμουνιστές να ξεκαθαρίσουν, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο διεξάγεται ο πόλεμος, που δεν είναι άλλο από τα συμφέροντα των μονοπωλίων: «Η ουσία βρίσκεται στο ποιες δυνάμεις συγκρούονται κι αυτές οι δυνάμεις έχουν συγκεκριμένο ταξικό περιεχόμενο. Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προβάλλει το αίτημα ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να μη χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνόψισε, ακόμα, τα βασικά σημεία της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και το ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην επίθεση αυτή: «Η δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση προσέφερε και προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα. Με τον "αριστερό" μανδύα, που δήθεν παλεύει μέσα στην ΕΕ και σε συνδυασμό με εκβιασμούς και αυταπάτες, προσπαθεί να πείσει ένα μεγάλο μέρος του λαού ότι η σημερινή πολιτική είναι μονόδρομος και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο λαός είναι να επιλέγει ποια κυβέρνηση, ποιος διαχειριστής του μνημονίου θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική», είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις δύο πρόσφατες πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στον αγώνα των αγροτών, στα συλλαλητήρια των σπουδαστών και υπογράμμισε την προσπάθεια των δυνάμεων του ΚΚΕ και της νεολαίας του να ανέβει η οργάνωση και η πάλη του λαού, τονίζοντας πως «όταν έχεις σαν στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού, παλεύεις καθημερινά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την οργάνωση και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης».

Ανταλλαγή πείρας και συζήτηση για τις εξελίξεις

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και πληροφόρηση για την κατάσταση στις χώρες τους και τη δράση των κομμάτων τους, ενώ συζήτησαν και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, αλλά και οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα κι η επίθεση του κεφαλαίου, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΕ στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Επίθεση που εκτυλίσσεται συγχρονισμένα με τον αντικομμουνισμό, που βάζει εμπόδια στη δράση των ΚΚ και στοχεύει στην εργατική - λαϊκή πάλη.

Πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων ανέδειξαν τον αντιδραστικό ρόλο που διαδραματίζουν στις εξελίξεις οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόνισαν την ανάγκη της ενδυνάμωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), την αντιπυραυλική «άμυνα» του ΝΑΤΟ, συνολικότερα κατά του καπιταλισμού και των μονοπωλίων.

Πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων αναφέρθηκαν, επίσης, στον επιζήμιο ρόλο της παλιάς και «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, στην καλλιέργειας αυταπατών για τη «διόρθωση» του καπιταλισμού.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων χαιρέτισαν τους αγώνες που εκτυλίσσονται σε πολλές χώρες για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, για την αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες κι ενάντια στις εθνικιστικές - φασιστικές δυνάμεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για ν' ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τις εργασίες της Συνάντησης έκλεισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή Συνάντηση θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λιβαδειά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην ετήσια συνεστίαση που διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, την Παρασκευή 11/12, στις 9 μ.μ. (ΡΟΔΟΝ Palace).

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αύριο η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 20.30, στο Παλαί Ντε Σπορ («Νίκος Γκάλης Hall»), στη Θεσσαλονίκη, έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Στη διεύθυνση της ορχήστρας θα είναι ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και στο μπουζούκι ο Ανδρέας Καραντίνης. Θα τραγουδήσουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Δημήτρης Νικολούδης, Ανθή Τατσιούλη, Λάκης Χαλκιάς.

Τα 36 κόμματα που συμμετείχαν στη Συνάντηση

-- Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

-- Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών

-- Ενωση των Βούλγαρων Κομμουνιστών

-- Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

-- Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία)

-- Γερμανικό ΚΚ

-- Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας

-- ΚΚ Δανίας

-- ΚΚ στη Δανία

-- ΚΚΕ

-- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

-- ΚΚ Ιρλανδίας

-- ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

-- ΚΚ, Ιταλία

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

-- ΑΚΕΛ

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

-- ΚΚ των Εργαζομένων της Λευκορωσίας

-- Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας

-- ΚΚ Μάλτας

-- Λαϊκή Αντίσταση, Μολδαβία

-- ΚΚ Νορβηγίας

-- Νέο ΚΚ Ολλανδίας

-- Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

-- ΚΚ Ουκρανίας

-- Ενωση των Κομμουνιστών της Ουκρανίας

-- ΚΚ Πολωνίας

-- Πορτογαλικό ΚΚ

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

-- ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

-- ΚΚ Σλοβακίας

-- ΚΚ Σουηδίας

-- ΚΚ, Τουρκία

-- ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

-- ΚΚ των Εργαζομένων της Φινλανδίας

  • Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, καθώς και οι κομμουνιστές του Λουγκάνσκ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ