ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες για τον τρόπο που θα καταστραφεί κεφάλαιο

Καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα η συζήτηση για το ευρωομόλογο, που «ζεσταίνουν» ξανά μερίδες της πλουτοκρατίας

Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό, ανησυχούν για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης. Οι μέθοδοι που απεργάζεται για να καταστρέψει κεφάλαιο με ελεγχόμενο τρόπο, καμιά σχέση δεν έχουν με τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων, τα οποία υπονομεύονται ακόμα περισσότερο
Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό, ανησυχούν για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης. Οι μέθοδοι που απεργάζεται για να καταστρέψει κεφάλαιο με ελεγχόμενο τρόπο, καμιά σχέση δεν έχουν με τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων, τα οποία υπονομεύονται ακόμα περισσότερο
Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίζεται η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ για τον τρόπο, με τον οποίο θα μεθοδευτεί η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη να προσπαθούν για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας να εξασφαλίσουν τους καλύτερους όρους, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην ευρωένωση και παγκόσμια.

Εκφραση αυτής της διαπάλης ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου είναι η κόντρα για την έκδοση ή μη ευρωομολόγων. Για το αν, δηλαδή, τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη θα δανείζονται με το ενιαίο επιτόκιο ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, σχέδιο που ωφελεί την αστική τάξη χωρών που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ή θα προχωρήσει η δημιουργία του ταμείου δανειοδότησης, όπως αυτό σχεδιάστηκε για μετά το 2013.

Σ' αυτήν την περίπτωση, οι απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες να οδηγούνται σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και το κόστος, δηλαδή η καταστροφή κεφαλαίου, θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και στους διεθνείς δανειστές της.

Σε κάθε περίπτωση, η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι δεδομένη και η όλη συζήτηση για το ευρωομόλογο καμιά σχέση δεν έχει με τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά με τη εξασφάλιση στους δανειστές των κεφαλαίων και του μεγαλύτερου δυνατού μέρους από τους τόκους.

Ενδεικτική αυτών των ανταγωνισμών είναι η στάση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος απέρριψε χτες με τη σειρά του την ιδέα των ευρωομολόγων, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι για την έκδοση ευρωομολόγου.

Ενστάσεις από τη Γερμανία

Την πρόταση είχε αποκηρύξει ήδη από προχτές η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποθάρρυνε τα κράτη να διατηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Εξάλλου, για τη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, το να αγοράσει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της θα σήμαινε καταβολή υψηλότερων επιτοκίων.

Στον αντίποδα, ισχυρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και η κυβέρνηση της χώρας, είναι οι θερμότεροι υποστηριχτές του να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας από τα κράτη της ευρωζώνης, με αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί δείκτες δεν ακολουθούν τα συμφωνημένα.

Στο ευρωομόλογο αναφέρθηκε χτες και ο Επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, λέγοντας ότι «τα ευρωομόλογα είναι ένα πελώριο ιδεολόγημα, για το οποίο πάντως έγινε δημόσιος διάλογος κατά τις τελευταίες 10ετίες».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε το μηχανισμό δανειοδότησης που συνέστησε το Μάη η ΕΕ, με κονδύλια ύψους 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 440 δισ. ευρώ προορίζονται για μέλη της ευρωζώνης. Οσον αφορά την αύξηση του ποσού, ο Ο. Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, καταλογίζει σε συνέντευξή του λάθη στις ηγεσίες της ΕΕ για το χειρισμό του ευρώ και αναφέρει ότι «δεν έπρεπε να ενταχθούν όλες οι σημερινές χώρες - μέλη στην Ευρωζώνη, ενώ ήταν απαραίτητοι αυστηρότεροι κανόνες για την οικονομική συμπεριφορά των χωρών - μελών».

Συζήτηση για τα δάνεια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επικυρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ το πακέτο δανειοδότησης της Ιρλανδίας ύψους 85 δισ. ευρώ, στο οποίο συνεισφέρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι υπουργοί ενέκριναν, επίσης, τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγηθούν τα ληστρικά για το λαό δάνεια, καθώς και η παράταση της προθεσμίας που θα δοθεί στο Δουβλίνο, για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% επί του ΑΕΠ που έχει θέσει η ΕΕ, από το 2014 στο 2015.

Το σχέδιο δανειοδότησης της Ιρλανδίας συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, όπως η περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων, αφήνει όμως ανέπαφο το χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, μόλις στο 12,5%.

Παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και με στόχο να εκβιάσει το λαό, ο πρόεδρος της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank και πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλαν Ντιούκς, δήλωσε χτες ότι το ιρλανδικό κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί αμέσως σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου του προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα και περικοπές άμεσα συνδεδεμένες με τους όρους χορήγησης των δανείων.

Οι Ιρλανδοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2011, ο οποίος εισάγει την πρώτη δέσμη των μέτρων λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ διάρκειας τεσσάρων ετών, κολοσσιαίο ποσό για μια χώρα 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ώστε να περιορισθεί το ιρλανδικό έλλειμμα που θα ανέλθει στο 32% του ΑΕΠ φέτος κάτω από το όριο του 3% το 2014.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της τρόικας στην Ελλάδα, ο Ολι Ρεν επιβεβαίωσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της».

Οι ανακοινώσεις του Ευρωπαίου τεχνοκράτη έρχονται να στηρίξουν την προπαγάνδα που οικοδομεί η ελληνική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, ότι τυχόν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα αποτελέσει επιβράβευση (!) για την πολιτική της κυβέρνησης και τις ανατροπές που αυτή προωθεί. Ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ακόμα ότι το επόμενο «τεστ κοπώσεως» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριου του 2011.

Ο ΠΟΕ ανοίγει την πόρτα στη Ρωσία

Μέσα σ' αυτό το κλίμα της εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για την πολιτική της ΕΕ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκαν βολικό «αντίπαλο» στο πρόσωπο του ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά, ο οποίος παροτρύνει από το διαδίκτυο τους πολίτες της ΕΕ να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, προκειμένου να τις ...τιμωρήσουν για τις «υπερβολές τους»!

«Ακρως ανεύθυνη» χαρακτήρισε την πρόταση ο Γιούνκερ, ενώ επικριτικός υπήρξε και ο Ολι Ρεν, λέγοντας ότι «ο Καντονά είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από ό,τι οικονομολόγος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, αυξήθηκαν κατά 284 εκατ. δολ. ή κατά 6% στο 9μηνο οι επενδύσεις ταμείων των ΗΠΑ σε ομόλογα της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, φτάνοντας τα 5,22 δισ. δολάρια. Συνολικά, 56 αμερικανικά ταμεία ήταν αγοραστές, ενώ 30 ήταν πωλητές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τέλος, ανακοίνωσε χτες ότι στηρίζει την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη της Μόσχας εντός του 2011. Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουτς και η Ρωσίδα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιούλινα υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Ρωσίας.

Η οικονομία της Ρωσίας, των 1,2 τρισεκατομμυρίων, την καθιστά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη εκτός του WTO και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι με την ένταξή της θα μπορούσε να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα κατά 3,3% και μακροπρόθεσμα κατά 11%.

Η ΕΕ που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, έπαψε να ασκεί βέτο, κυρίως εξαιτίας των δεσμεύσεων της Μόσχας να σταματήσει σταδιακά τους εξαγωγικούς δασμούς στα προϊόντα ξυλείας, απομακρύνοντας έτσι τα μεγάλα εμπόδια στη ρωσική ένταξη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του ελπίζει να ενταχθεί στο διεθνή οργανισμό των 153 μελών εντός του 2011.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
Καλωσορίσματα και διχογνωμίες

Προκλητικός απέναντι στο λαό, ο ΛΑ.Ο.Σ., απ' τους πρώτους που έσπευσαν να καλωσορίσουν τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχε χτες το θράσος να εγκαλέσει το ΚΚΕ για την απόφασή του να απέχει από τη συζήτηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στη Βουλή και να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα παλλαϊκά συλλαλητήρια των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. διέγνωσε ότι «στα δύσκολα η αριστερά την κάνει πάντα με ελαφρά πηδηματάκια», ζητώντας επί της ουσίας από το λαό να στρώσει χαλί στο σύμμαχο της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χτες να μην πάρει μέρος στη συζήτηση στη Βουλή, διαμαρτυρόμενη, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, για την υποβάθμιση της Βουλής, μετά και «το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Μαΐου», της οποίας η κυβέρνηση «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προκειμένου να μας κάνουν διάλεξη οι επιτηρητές μας». Ωστόσο, ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε τη διαφωνία του στον ρ/σ «Αθήνα 9.84», λέγοντας «προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να παραστούμε».

Πρόθυμη να ακούσει τον Ντ. Στρος Καν δήλωσε η «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ), η οποία εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση απ' τον βουλευτή της Ν. Τσούκαλη. Χτες, ο Φ. Κουβέλης επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν επιδίωξε η «στήριξη» να προέλθει αποκλειστικά απ' την ΕΕ, «όπου και ανήκει» η Ελλάδα, αποκρύπτοντας πως η ΕΕ συμμετέχει στο μηχανισμό δανειοδότησης και πως ήταν και δικής της στρατηγική επιλογή η συμμετοχή του συνεταίρου ΔΝΤ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ