ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ισες αποστάσεις και από την Κίνα

Συνεχίζονται τα προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια από Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Από τα προκλητικά γυμνάσια που συνεχίζονται
Από τα προκλητικά γυμνάσια που συνεχίζονται
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ο διάλογος και η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των εντάσεων» στην Κορεατική Χερσόνησο δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, Ζιανγκ Γιου, καλώντας «όλες τις πλευρές» να επωμιστούν τις ευθύνες για τη διατήρηση της ειρήνης...

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, νοτιοκορεατικές ιαπωνικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχιζαν τα προκλητικά απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές της Κορεατικής Χερσονήσου. Νωρίτερα πάντως, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, επανέλαβε την απαίτηση της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας «να σταματήσει την προβοκατόρικη συμπεριφορά», κάνοντας για άλλη μια φορά το «ασπρο - μαύρο» και αντιστρέφοντας το θύτη με το θύμα. Επιπλέον, δήλωσε πως «αδημονεί» να δει την Κίνα «να παίξει ζωτικό ρόλο» στην περιφέρεια της βορειοανατολικής Ασίας. Η Κλίντον είχε συναντηθεί αργά προχτές βράδυ με τους ομολόγους της από Ν. Κορέα και Ιαπωνία στην Ουάσιγκτον και συνεχίζοντας την προκλητική στάση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ισχυρίστηκε ότι συμφώνησαν πως οι εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου δε θα αρχίσουν, εκτός και εάν η Πιονγιάνγκ «σταματήσει την προβοκατόρικη και πολεμοκάπηλη συμπεριφορά» και πάρει μέτρα για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ
Ο επίσημος αντικομμουνισμός προσφέρει ιδεολογική και ηθική κάλυψη στους βάνδαλους

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφαξ», στις 6 Δεκέμβρη το βράδυ, στην πόλη Πούσκιν, της ευρύτερης περιφέρειας του Λένινγκραντ, άγνωστοι επιδίωξαν ν' ανατινάξουν το μνημείο του Β. Ι. Λένιν. Μετά την έκρηξη προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στο μεσαίο τμήμα του μπρούντζινου μνημείου ύψους 2,5 μέτρων, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει κλίση. Για το ζήτημα οι αρχές ασφαλείας κίνησαν ποινική δίωξη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) καταδίκασε την ανατίναξη του μνημείου του Λένιν και ζήτησε από την Κρατική Δούμα να αναλάβει τον έλεγχο της έρευνας γι' αυτό το συμβάν. Μιλώντας στις 7 Δεκέμβρη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βλαντιμίρ Κάσιν χαρακτήρισε το γεγονός «πράξη βανδαλισμού» και πρόσθεσε πως στο παρελθόν τα μνημεία του Λένιν «τα ανατίναζαν μόνο οι φασίστες». Ο βουλευτής υπενθύμισε πως αυτό είναι το δεύτερο συμβάν, αφού την 1η Απρίλη 2009 είχε συμβεί ανάλογη ενέργεια στο μνημείο του Λένιν που βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λένινγκραντ. Ομως, μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Λένινγκραντ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) καταδικάζει το γεγονός και σημειώνει πως οι πραγματικοί λόγοι της άνανδρης πράξης βρίσκονται στο μίσος που κρύβουν ορισμένοι κύκλοι απέναντι στη σοσιαλιστική περίοδο της χώρας. Το ΚΕΚΡ τονίζει πως αυτοί που προσπαθούν να ανατινάξουν τα μνημεία του Λένιν ενισχύονται ιδεολογικά και ηθικά από τη στάση των επίσημων αρχών της Ρωσίας, που συνδράμουν αποφασιστικά τον αντικομμουνισμό κι αντισοβιετισμό.


Ι. Π.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ναι» στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2011 ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο της ΕΕ μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουτς και τη Ρωσίδα υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιούλινα. Το μνημόνιο υπογράφτηκε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Ρωσίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο περιέχονται συμφωνίες για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις μελλοντικές δεσμεύσεις της Ρωσίας στον ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης για τους εξαγωγικούς δασμούς και τις σιδηροδρομικές ταρίφες. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως είναι πλέον «ρεαλιστική η προοπτική» ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ το 2011.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες εκτιμήθηκαν ως θετικά τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ το 2010, όπου παρατέθηκαν στοιχεία που έδειξαν πως τους πρώτους 9 μήνες του 2010 η Ρωσία κατείχε την τρίτη θέση των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αλλα κεντρικά θέματα της Συνόδου που αναμένεται να κυριαρχήσουν αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, την απλοποίηση του καθεστώτος θεώρησης εισόδου και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Νίκη» Μουμπάρακ από τη διαδικασία - παρωδία

ΚΑΪΡΟ.--

Σαρωτική νίκη, στιγματισμένη από εκτεταμένη νοθεία, εκβιασμούς, χρηματισμό και παραποίηση στοιχείων, εξασφάλισε στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή, το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα στην Αίγυπτο, «κερδίζοντας» 419 από τις 508 έδρες του Κοινοβουλίου. Το κόμμα του Χόσνι Μουμπάρακ διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία, μετά τις εκλογές, αποτέλεσμα που ήταν αναμενόμενο μετά την αποχώρηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του Wadf, λόγω της ευρείας νοθείας που σημειώθηκε, ενώ 70 έδρες καταλαμβάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και 15 έδρες η αντιπολίτευση.

Την όλη διαδικασία το ΚΚ Αιγύπτου είχε από την αρχή χαρακτηρίσει παρωδία και δε συμμετέσχε.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αναλυτών που χαρακτηρίζουν το Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες το πλέον «παράνομο» στην ιστορία της Αιγύπτου.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να καταδικάζουν τα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας φαινόμενα εκτεταμένης νοθείας και τις δύο Κυριακές, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι «κατέγραψαν τις καταγγελίες» και θα τις «διερευνήσουν», ισχυριζόμενες ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ