ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παζάρι» με τους ισραηλινούς εποικισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στο Ισραήλ «γραπτές εγγυήσεις» εάν αυτό συμβάλλει στην επανέναρξη των «ειρηνευτικών» συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουλεϊ, προκαλώντας την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως εάν γίνει αποδέκτης τέτοιας πρότασης τότε αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του θα υποστήριζαν τα σχέδια για προσωρινή ανάσχεση της οικοδόμησης νέων εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ απέδωσε τα εμπόδια στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το μεσανατολικό στην ενασχόληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις διαρροές απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks και την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και όχι στην εμμονή της κυβέρνησής του για συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη. Ωστόσο, βουλευτές - μέλη των επιτροπών Ξένων Υποθέσεων και Αμυνας της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) αντέκρουσαν τη θέση του υπουργού Αμυνας αποδίδοντας την αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε αποτυχία της ισραηλινής διπλωματίας...

Πέρα από την «καθήλωση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το μεσανατολικό, ανώνυμοι Ισραηλινοί διπλωμάτες ανέφεραν χτες πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενδιαφέρεται για την ανάγκη της «πολύ σημαντικής» (όπως είπαν) βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται στο ναδίρ μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή κατά στολίσκου της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα» τον περασμένο Μάη. Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως διαβλέπουν ευκαιρία για βελτίωση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων, μετά την απόφαση της Αγκυρας να αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Καρμέλ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθεωρήσεις κατοχικών στρατευμάτων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιθεωρεί τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιθεωρεί τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον εγκάθετο Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να ενημερωθεί για την πρόοδο της «νέας» επιθετικής κατοχικής στρατηγικής και να «ενισχύσει» το ηθικό των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Ρ. Γκέις υποστήριξε ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά με την κλιμάκωση του πολέμου, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει μία μακρά και ακόμα σκληρότερη περίοδος συγκρούσεων, που θα φέρει μεγαλύτερες απώλειες, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της κατοχής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που επίσης πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, επανέλαβε τη θέση του περί αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το 2011 και πλήρη απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων το 2015, υποστηρίζοντας ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, από την πλευρά του αμφισβητεί το 2014 ως δυνατή ημερομηνία αποχώρησης, παρά την εντατικοποίηση των κατοχικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στο Πακιστάν. Χτες καμικάζι επιτέθηκε εναντίον της αυτοκινητοπομπής του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν, Ναουάμπ Ασλάμ Ραϊζάνι, ο οποίος τελικά διέφυγε σώος. Στην επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννιά ακόμα τραυματίστηκαν, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή όπου κυριαρχούν τα αποσχιστικά κινήματα, δεδομένων και των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Παράλληλα, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον των Ταλιμπάν, στις περιοχές που θεωρούνται «προπύργια των Ταλιμπάν», ενισχύοντας το κλίμα έντασης.

Στο Πακιστάν επιτέθηκε φραστικά από τη Βομβάη στην Ινδία και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήρισε «είναι απαράδεκτο για την ασφάλεια της Ινδίας να είναι δυνατόν να απειλείται από τρομοκρατικές οργανώσεις από γειτονικά εδάφη. Είναι απαράδεκτο για το Αφγανιστάν και για τους στρατιώτες μας οι Ταλιμπάν και η αλ Κάιντα να βρίσκουν καταφύγιο στις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Η Γεωργία συνέλαβε το Σάββατο έξι άτομα που φέρεται να σχεδίαζαν μια σειρά «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι 6 Γεωργιανοί πολίτες είχαν στρατολογηθεί από το ρωσικό στρατό, ανάμεσα στους οποίους και πρώην αξιωματικός του γεωργιανού στρατού.

ΣΟΦΙΑ.-- Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών υπεγράφη χτες ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Κίνα, το οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών, την ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της σιδηροδρομικής τεχνολογίας καθώς και την ανάπτυξη σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μυστηριώδης ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πανούκλας παρατηρείται στη βόρεια Ουγκάντα από τις 10 Νοέμβρη και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 38 ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας απέκλεισαν το ενδεχόμενο του αιμορραγικού πυρετού Εμπολ και, τύφου και άλλων ασθενειών με συμπτώματα όπως ισχυρός πονοκέφαλος, ζαλάδα, διάρροια, εμετός.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι Ισπανόφωνοι κάτω των 20 ετών αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των νέων στις ΗΠΑ (μεταξύ 21.8% και 25%) ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το 17% του 2000 σύμφωνα με την Δημογραφική Υπηρεσία (Census Bureau). Τα στοιχεία βασίζονται σε δημογραφικές αναλύσεις όσον αφορά τις γεννήσεις, τους θανάτους, την εγγραφή στο Medicare και τις μετρήσεις των νέων μεταναστών μέχρι την 1 Απριλίου του 2010.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Δεν πρόκειται «να κλείσει μία συμφωνία» με τη Γαλλία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ» προτού αποχωρήσει από την εξουσία την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο «TV Brasil», ο απερχόμενος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καθώς αυτή η «συμφωνία θα αποτελούσε βαριά κληρονομιά». Το «Ραφάλ» της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας «Ντασώ», που ακόμη δεν έχει πωληθεί στο εξωτερικό, διεκδικεί μαζί με το «F/A-18 Super Hornet» της αμερικανικής «Μπόινγκ» και το «Gripen NG» της σουηδικής «Σάαμπ» το χρυσοφόρο συμβόλαιο αγοράς ύψους 4 έως 7 δισ. δολαρίων.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ενοπλες δυνάμεις από το σουδανικό στρατό και τους πρώην αντάρτες SPLM του νότου θα αναλάβουν από κοινού τη φρούρηση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων πριν και μετά το δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη που θα διεξαχθεί στο νότο σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση ή την παραμονή του νότιου τμήματος στο Σουδάν ανακοίνωσαν χτες Σουδανοί αξιωματούχοι.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η νοτιοαφρικανική αστυνομία συνέλαβε χτες 358 παράνομους ανθρακωρύχους μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε εγκαταλειμμένο ορυχείο ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ που ήταν ιδιοκτησίας ενός εγγονού του πρώην Προέδρου της χώρας Ν. Μαντέλα και ενός ανιψιού του νυν Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενα βρέφος ενός έτους σκοτώθηκε και ακόμα 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χτες στην ινδική πόλη Βαρανάσι, δίπλα στο Γάγγη ποταμό, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και να προχωρούν σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνομιλίες και συνέχεια αντιθέσεων

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η δεύτερα μέρα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των «έξι», που αποτελούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, με τη συμμετοχή και της Γερμανίας, που είχαν στο επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ιρανός διαπραγματευτής, Σαΐντ Τζαλιλί, επανέλαβε ότι το Ιράν δε θα αποδεχθεί την αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, που είναι ο στόχος των «έξι», υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να στηρίζονται στη συνεργασία και όχι στις πιέσεις, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες με δύο όψεις δε θα οδηγήσουν σε κανένα αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη θα οδηγήσει σε αδιέξοδο αν ο ΟΗΕ δεν αποφασίσει να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνέχεια φοιτητικών διαδηλώσεων

ΜΙΛΑΝΟ.--

Συγκέντρωση έξω από τη Σκάλα του Μιλάνου πραγματοποίησαν χτες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές του προϋπολογισμού στις δαπάνες για την εκπαίδευση, ως συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών. Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας που με βίαιο τρόπο επιχείρησαν να τους απωθήσουν, καθώς διεξαγόταν η επίσημη πρεμιέρα έναρξης της Σκάλας του Μιλάνου. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στη Σκάλα του Μιλάνου συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις δαπάνες λειτουργίας της.

  • Η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Alitalia» σχεδιάζει να απολύσει 1.000 εργαζόμενους στις υπηρεσίες εδάφους έως τον Ιούνη του 2011, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Ο όμιλος - που κατά το τρίτο τρίμηνο είδε την καθαρή κερδοφορία του να εκτοξεύεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ - ζητά από το 7% με 8% των συνολικά 8.900 εργαζομένων της στις υπηρεσίες εδάφους (700 άτομα) να συναινέσουν σε μια τεχνική ανεργία για μια επταετία, και στους υπόλοιπους 250 να μετατραπεί η εργασία σε σύμβαση εξωτερικού συνεργάτη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ