ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ξεσηκωμός για συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Κάλεσμα ξεσηκωμού με στόχο την εξασφάλιση Συγκοινωνιών που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και γι' αυτό θα διασφαλίζουν το δικαίωμα σε σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στους εργαζόμενους του κλάδου, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι και συναδέλφισσες εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες,

Το ΠΑΜΕ απορρίπτει το εγκληματικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, που ήδη έχει έτοιμο η κυβέρνηση και θα το φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Το ΠΑΜΕ σας καλεί σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ, σε συσπείρωση και αγωνιστική δράση για την απόκρουσή του, με το μπλοκ, το πλαίσιο πάλης και τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές. Αφορά όλο το λαό της Αττικής γιατί οι μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις θα μας χτυπήσουν άγρια όλους: Αύξηση των εισιτηρίων μέχρι 50%. Μεγάλες περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δρομολογίων σε λαϊκές γειτονιές. Χιλιάδες απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων. Δραματική μείωση μισθών. Κατάργηση ΣΣΕ, κανονισμών εργασίας και ωραρίων. Γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Κυριολεκτική σφαγή, όπως αυτή που είναι σήμερα σε εξέλιξη στον ΟΣΕ, σε υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την ιδιωτικοποίησή του, που ψήφισαν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι εξελίξεις μάς αφορούν όλους

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις; Θέλει να παραδώσει τα φιλέτα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και όλων των άλλων ΔΕΚΟ βορά στα αρπακτικά νύχια των μονοπωλίων, ώστε να αναπτυχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκαν χρόνια τώρα εναλλάξ από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ (Μάαστριχτ, "Λευκή Βίβλος", Λισαβόνα, και άλλες) που τις ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ. Σήμερα επιταχύνει (σε συμφωνία με την τρόικα - ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ - και τη στήριξη ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, νέου του κόμματος της Μπακογιάννη) τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα αντιλαϊκά μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, με μετακύλιση των βαρών της αποκλειστικά στο λαό.

Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες,

Η οργή βράζει στον κόσμο. Ανεβαίνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της προκειμένου να σταματήσουν την αγωνιστική έκφραση αυτής της οργής χρησιμοποιούν όλα τα όπλα που διαθέτουν. Την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό, τα ψεύτικα διλήμματα, τον αυταρχισμό, την καταστολή, τις δικαστικές διώξεις, το ψέμα, τη συκοφαντία εναντίον εργαζομένων που αγωνίζονται, τον αντικομμουνισμό, τα πάντα.

Το ΠΑΜΕ απορρίπτει την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και στις άλλες ΔΕΚΟ, που σε συντονισμό με τα αστικά ΜΜΕ, τον ΣΕΒ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου τους συκοφαντούν ότι είναι "τεμπέληδες", "υψηλόμισθοι", "αργόμισθοι" κλπ. Θέλουν να ενοχοποιήσουν στο λαό τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που με καθαρές τακτικές αποδοχές αρκετά χαμηλότερες από τα ψεύδη της άθλιας συκοφαντίας τους και σε πολύ δύσκολες εργασιακές και καιρικές συνθήκες δουλεύουν σκληρά και παράγουν πλούτο που τον καρπώνεται το κεφάλαιο. Θέλουν όλοι αυτοί να κρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τα ελλείμματα, την κακοδιαχείριση, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, για τα φαινόμενα σήψης, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων μέσα από το σύστημα των εργολαβιών και των προμηθειών. Οι ΔΕΚΟ πάντα, τότε που ήταν 100% κρατικές και σήμερα, είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Στήριξαν την καπιταλιστική ανάπτυξη και διέθεταν προκλητικά κάτω του κόστους τις φτιαγμένες με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού υποδομές τους στις μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα οι αστικές συγκοινωνίες μεταφέρουν εργατοϋπαλλήλους και πελάτες στις πόρτες των επιχειρήσεων χωρίς αυτές να πληρώνουν τίποτα γι' αυτό.

Το ΠΑΜΕ δεν υπερασπίζεται ούτε το παλιότερο ούτε το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Εμείς παλεύουμε για μια άλλη ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Παλεύουμε ώστε όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, νερό και άλλοι), στους οποίους εντάσσονται και οι σημερινές ΔΕΚΟ, να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργούν στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας και εξουσίας με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο για την ικανοποίηση αποκλειστικά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια παλεύουμε για ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών, ο οποίος θα έχει εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στις αστικές συγκοινωνίες

Το ΠΑΜΕ από τη σκοπιά αυτή σας καλεί να βγάλετε συμπεράσματα. Να εγκαταλείψετε μαζικά τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους δορυφόρους τους. Να παλέψουμε για να ανασυνταχθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να οργανώσουμε απέναντι στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια τη μαζική και αποφασιστική αντεπίθεσή μας με ενιαία ταξική γραμμή και πλαίσιο πάλης. Από αυτή τη σκοπιά σας καλούμε σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ. Μόνο αυτή η γραμμή της ανυπακοής, της ρήξης, της σύγκρουσης και της ανατροπής της πολιτικής των μονοπωλίων έχει νικηφόρα προοπτική. Η δύναμη βρίσκεται στους εργαζόμενους και στην ταξική τους ενότητα, στη συμμαχία τους με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών.

Δεν μπορείτε να ελπίζετε άλλο στις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ, στην ΟΣΜΕ, γιατί έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αντεργατικές ανατροπές. Οι τελευταίες εξελίξεις και η συμφωνία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, για τους όρους και τις προϋποθέσεις κατάργησης των κλαδικών ΣΣΕ και μείωσης των μισθών κατά 12%, δείχνει το πόσο επικίνδυνοι έχουν γίνει για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Εγκαταλείψτε τους οριστικά. Η αποχώρηση των ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) από το προεδρείο της ΓΣΕΕ δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να διαχωρίσει τη θέση του από τη στάση αυτών των συμβιβασμένων ηγεσιών.

Να στηθούν παντού πυρήνες οργάνωσης

Το ΠΑΜΕ σας καλεί να συγκροτήσετε Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε αμαξοστάσιο, κτίριο, συνεργείο, γραφείο. Γύρω τους αυτές να συσπειρώνουν και να κινητοποιούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, να γίνουν το αποκούμπι και η απαντοχή τους, το επιτελείο οργάνωσης της πάλης. Να προκαλέσουν σε όλους τους χώρους μαχητικές γενικές συνελεύσεις. Να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε αποφάσεις, με ψηφοφορία ή με υπογραφές, για συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργιακές σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες με προοπτική παραπέρα κλιμάκωσης και συντονισμού και με άλλους κλάδους των άλλων ΔΕΚΟ και γενικότερα. Να μπει το θέμα αυτό στα συνδικάτα με απαίτηση να παρθούν γρήγορα αποφάσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις όταν το Νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να πάρετε στην πλάτη σας την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους.

Στον πόλεμο που μας κήρυξε το κεφάλαιο δεν γίνεται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο. Δεν θα υποταχθούμε. Θα αγωνιστούμε σκληρά και θα νικήσουμε. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Σας καλούμε να στηρίξετε το ενιαίο πλαίσιο πάλης ενός τέτοιου συντονισμένου αγώνα:

  • ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική και το διαρκές μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.
  • ΟΧΙ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
  • ΟΧΙ στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες και το σιδηρόδρομο.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις και τις μετατάξεις. Μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ, των κανονισμών προσωπικού, των ωραρίων.
  • ΟΧΙ στις μειώσεις μισθών. Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και ελάχιστο μισθό 1.400 ευρώ.
  • Διεκδικούμε ουσιαστική προστασία των ανέργων.
  • Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας για δωρεάν μόρφωση, υγεία και ασφάλιση.
  • Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα μονοπώλια.
  • Κρατικός φορέας αστικών συγκοινωνιών - λαϊκή περιουσία, αποκλειστικά στην υπηρεσία του λαού.
Σταθμός στην κλιμάκωση η απεργία στις 15/12

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στις αστικές συγκοινωνίες,

Το ΠΑΜΕ σας καλεί να κάνετε δική σας υπόθεση την επιτυχία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Να πάρετε όλοι μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την τρόικα. Οτι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Αυτό είναι το πατριωτικό και ταξικό χρέος των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΣΕ
Σήμερα απεργούν

Κοινή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή σε ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός), τραμ, μετρό και προαστιακό, ενάντια στους σχεδιασμούς που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών. Μαζί τους απεργούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που ήδη βιώνουν την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί πρόσφατα. Θα γίνει κοινή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στον ΗΛΠΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να κάνουν και 48ωρη απεργία τη μέρα που θα έρθει για συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το κυβερνητικό σχέδιο για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση προσωπικού, περίπου, κατά 2.000 άτομα (με υποχρεωτική συνταξιοδότηση ή μετάταξη), πετσόκομμα των μισθών, μείωση του ποσοστού κρατικής επιδότησης, είσοδο των ιδιωτών μέσων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και άλλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ