ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Κυρίαρχα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Παρασκήνιο, ελιγμοί και σουλουπώματα από την πλειοψηφία των «27», προκειμένου στις 10 και 11 του Δεκέμβρη να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ καμιά σχέση δεν έχει με τη διασφάλιση των συμφερόντων των λαών, αλλά χαράζει τη στρατηγική της με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ καμιά σχέση δεν έχει με τη διασφάλιση των συμφερόντων των λαών, αλλά χαράζει τη στρατηγική της με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τόσο για την Τουρκία, όσο και για την ΠΓΔΜ ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των «27». Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και η κατάρτιση ενός Σχεδίου Συμπερασμάτων, που θα επιχειρήσει να αποσοβήσει διαφωνίες της τελευταίας στιγμής. Στο μεταξύ, μετά την άρση του βέτο των Ολλανδών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν χτες βράδυ να «ξεπαγώσουν» τη μεταβατική εμπορική συμφωνία με τη Σερβία γεγονός που αναμένεται σταδιακά να οδηγήσει στην κατάθεση αίτησης του Βελιγραδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Ξεκινώντας από την Τουρκία και την αξιολόγηση της προόδου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, τόσο η σουηδική προεδρία, όσο και οι άλλοι εταίροι, δείχνουν απρόθυμοι να παρουσιάσουν ένα κείμενο το οποίο θα αναφέρεται σε σαφείς κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας, κύρια σε σχέση με τη μηδενική πρόοδο που σημειώνει στο Κυπριακό. Στο προσχέδιο της Σουηδικής προεδρίας σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας, το οποίο η Στοκχόλμη επιθυμεί να φτάσει αναλλοίωτο στη Σύνοδο της Πέμπτης, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη σε κυρώσεις, δεν αναφέρεται στο άνοιγμα και κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά ούτε και σε πάγωμα νέων κεφαλαίων ή στην τύχη των όσων έχουν ήδη καθηλωθεί.

Πληροφορίες, θέλουν τη Σουηδία να αναζητά φόρμουλα, στην οποία θα παραμένει η ίδια «ήπια γλώσσα» στις τέσσερις παραγράφους των συμπερασμάτων, που θα αφορούν την Τουρκία, θα αποφεύγονται οι κυρώσεις, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον, αλλά θα γίνεται και μία ανώδυνη αναφορά στο Κυπριακό, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Λευκωσία και να υποχρεωθεί να συναινέσει.

Χρυσώνουν το χάπι

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι συζητήσεις για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο σουηδικό κείμενο κάνουν λόγο για:

-- Ενδεχόμενη τοποθέτηση αναφοράς σε νέα αξιολόγηση της Τουρκίας, κάτι που όπως αφήνεται να διαρρεύσει «θα μπορούσαν να δεχθούν η σουηδική Προεδρία και η Βρετανία, εάν δεν συνοδεύεται από καθαρή ημερομηνία». Εάν δηλαδή πρόκειται για ένα αόριστο «ραντεβού», χωρίς βεβαίως προκαθορισμένες κυρώσεις.

-- Ενδεχόμενη ενίσχυση του κειμένου Συμπερασμάτων στο Κυπριακό, προκειμένου να καταγράφεται η υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο στις εν εξελίξει συνομιλίες και στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο.

-- Ενδεχόμενη περίληψη αναφοράς στην υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, σύμφωνα με το κεκτημένο και τη συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ΚΟΡΕΠΕΡ, ενώ το απόγευμα τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών, οπότε θα καταληχθεί η μορφή που θα προσλάβουν τα συμπεράσματα και η αξιολόγηση της Τουρκίας.

Η στάση Ελλάδας - Κύπρου

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του πριν το Συμβούλιο επέμεινε ότι οι θέσεις και οι «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας είναι σαφείς και ότι «εναπόκειται στην προεδρία της ΕΕ πλέον κατά πόσο θα θέλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συναίνεσης ή εάν θα επιδιώξει τη σύγκρουση».

Ο Μ. Κυπριανού σημείωσε ότι ακόμα και αν στα Συμπεράσματα της Συνόδου δεν περιλαμβάνονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα και μπορεί τόσο μονομερώς όσο και με φίλους να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Ωστόσο, τόσο το βέτο της Λευκωσίας, που θα σημάνει αναστολή επ' αόριστο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, όσο και η «σκληρή στάση» που διαμηνύει η Αθήνα, κρίνονται μάλλον απίθανα και αναμένεται η μάχη να δοθεί κυρίως για το πάγωμα κάποιων επιπλέον κεφαλαίων του διαπραγματευτικού κύκλου, τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα αφορούν την ενέργεια, η οποία και είναι κομβικό ζήτημα για την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, ξεκινά αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, με θέμα τόσο το Κυπριακό, όσο και τα θέματα της Αρμενίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν και την παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτά, με την ιδιότητα του αναβαθμισμένου μεσολαβητή των ιμπεριαλιστών στις ασιατικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας βρίσκονται από χτες στην Ουάσιγκτον, για διαβουλεύσεις σχετικά και με το Κυπριακό. Κατά τη συνάντησή του χτες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα εξήρε το ρόλο της Τουρκίας ως σημαντικού συμμάχου και την κάλεσε να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις του στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα για το Κυπριακό στις 14 Δεκέμβρη, με τη Βρετανία να επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις, καθώς σε συνεργασία με τη Γραμματεία του ΟΗΕ προετοίμασε και μοίρασε στα μέλη του ΣΑ σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο τονίζεται η επιτακτικότητα «εξεύρεσης λύσης».

Στο Λονδίνο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο», υποστήριξε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, υπάρχει «σχέδιο Β, το οποίο όμως δε θα αποκαλυφθεί». Για ακόμα μία φορά έκανε λόγο για «εγγυήτριες δυνάμεις», αναγνωρίζοντας τη Βρετανία ως μία από αυτές, που θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν «ενθαρρυντικό ρόλο» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Φόρμουλα αναβολής για την ΠΓΔΜ

Σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, το ζήτημα αναμένεται να πάρει αναβολή για το Μάρτη του 2010. Οι «27» φαίνεται να υιοθετούν τη λύση της παράτασης, προσδοκώντας να ευοδωθούν στο μεταξύ οι διμερείς επαφές Ελλάδας - ΠΓΔΜ και να ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποδεσμευμένος από το ζήτημα της ονομασίας.

Στο μεταξύ, σε απαντητική επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Γκέοργκι Ιβάνοφ, ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών ΠΓΔΜ - ΕΕ, σημειώνοντας ότι σ' αυτό το ζήτημα «το όνομα της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα».

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ Σκοπίων - Αγκυρας, αποκάλεσε την Τουρκία «τον καλύτερο φίλο και υποστηρικτή» της χώρας του προσκαλώντας παράλληλα Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Σκόπια. Νωρίτερα, ο Τούρκος ομόλογός του Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει πως τα Σκόπια αξίζει να γίνουν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε την Αθήνα να μην εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και «να επιτρέψει στη Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία για το καλό της περιφερειακής ασφάλειας».

Παράλληλα, ο πρέσβης της Βρετανίας στα Σκόπια Αντριου Κι, δήλωσε πως η «θέση των Σκοπίων είναι στην ΕΕ». Τέλος, ο πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ευρωβουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν, δήλωσε ότι οι συνθήκες «είναι πλέον κατάλληλες για να βρεθεί μία λύση» στο θέμα της διένεξης με την Ελλάδα, επειδή «ο Παπανδρέου είναι ο πιο λογικός Ελληνας πολιτικός και η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει στην ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Συντηρούν τη βολική ονοματολογία

Ενώ στηρίζουν από κοινού τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αναζητούν διαφωνίες με αφορμή διαρροή εγγράφου του ΥΠΕΞ

Από το καραβάνι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΚΝΕ πέρυσι τον Απρίλη σε χώρες των Βαλκανίων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που διαιρούν τους λαούς και υποθάλπουν εθνικιστικά πάθη
Από το καραβάνι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΚΝΕ πέρυσι τον Απρίλη σε χώρες των Βαλκανίων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που διαιρούν τους λαούς και υποθάλπουν εθνικιστικά πάθη
Η αδιέξοδη πολιτική της «ονοματολογίας», την οποία από την πρώτη στιγμή κατέστησαν σημαία τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ, εξακολουθεί να συντηρεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο αξιοποιείται κατά περίπτωση, είτε για να υποθάλπεται η αστάθεια στην περιοχή, είτε για να παίζονται πολιτικά - εσωκομματικά παιχνίδια στο εσωτερικό. Αυτή η πλευρά αναδείχνεται από την αποκάλυψη του περιεχομένου πρόσφατης συνομιλίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, στο Παρίσι, που παρουσίασε η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη στο Παρίσι με τον ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι. Το περιεχόμενο του διαλόγου καταγράφεται σε απόρρητο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία. Σύμφωνα με το έγγραφο, «η κα υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από το λαό της ΠΓΔΜ».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης και σύμφωνα με όσα αναφέρει το απόρρητο έγγραφο, η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε η ίδια στο συνομιλητή της «τον όρο "Μακεντόνσκι" στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

Οι θέσεις που διατύπωσε η τότε υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνομιλία της με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, υπονόμευσαν τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έξι μήνες νωρίτερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αρνήθηκε την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία αν προηγουμένως δε συμφωνηθεί μια λύση για το όνομα αυτής της χώρας. Σύμφωνα με την ελληνική θέση, για να γίνει αποδεκτό το οποιοδήποτε όνομα, θα πρέπει «να ισχύει έναντι όλων». Για να κατοχυρωθεί μια τέτοια λύση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε να επικυρωθεί η αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Αντεγκλήσεις μακριά από την ουσία

Απαντώντας στο δημοσίευμα και χωρίς να αμφισβητήσει το περιεχόμενο του εγγράφου, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ «σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια» και απόπειρα του ΠΑΣΟΚ «να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις». Στην ίδια δήλωση, υπερασπίζεται την «εθνική κόκκινη γραμμή», η οποία, όπως ισχυρίζεται, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα».

Νερό στο μύλο της κοκορομαχίας έριξε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη «να αναζητήσει αλλού εχθρούς» και διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του την «εθνική κόκκινη γραμμή». Τέλος, το γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του απέφυγε να σχολιάσει «το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών» και προσθέτει ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε - και δεν μπορεί - να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν "Μακεδονικού" έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

Είναι φανερό ότι τόσο η πρώην υπουργός και το κόμμα της, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επιμένουν να συντηρούν τη μεταξύ τους διαμάχη στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, περιορίζοντας το θέμα στην ονομασία της γείτονος χώρας. Καμιά αναφορά δε γίνεται στην ανάγκη να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική θέση από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που το 1992 έλεγαν μαζί με τον ΣΥΝ ότι το «όνομα είναι η ψυχή μας», διοργάνωναν εθνικιστικά συλλαλητήρια, στήριξαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα στη βάση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, που αποτελεί παράδεισο επενδύσεων και κερδοφορίας για το ελληνικό - και όχι μόνο - κεφάλαιο.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σταθερή θέση που δικαιώθηκε από τις εξελίξεις

Το Κόμμα, από 1992, έλεγε πως η ονοματολογία δεν είναι το κύριο και απαιτούσε να εξαλειφθεί κάθε αλυτρωτική προπαγάνδα από το Σύνταγμα της γείτονος χώρας

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, που, από το 1992, όταν όλα τα άλλα κόμματα έκαναν εθνικιστική σημαία το όνομα της FYROM και διοργάνωναν συλλαλητήρια, υπογράμμιζε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας δεν ήταν το κύριο θέμα, προτάσσοντας ως όρο αναγνώρισης το γεωγραφικό προσδιορισμό και την αφαίρεση των όποιων αλυτρωτικών τάσεων υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Το κύριο ήταν και είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που τεμάχισαν τα Βαλκάνια διά πυρός και σιδήρου, σημείωνε από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ.

  • Θέτοντας ολοκληρωμένα το ζήτημα, το ΚΚΕ σημείωνε στις θέσεις του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια («Ρ», 4/2/1992): «Η απόσχιση του κράτους των Σκοπίων από τη Γιουγκοσλαβία, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση ή όχι του ονόματος "Μακεδονία", μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γενικής αμφισβήτησης των συνόρων στα Βαλκάνια, με συνέπεια την ένταση τόσο στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με Βουλγαρία και Αλβανία όσο και με τη χώρα μας (...) Η κρίση στα Βαλκάνια δεν μπορεί να διευθετηθεί με ιστορικούς και θρησκευτικούς όρους. Η ιστορία εξηγεί, αλλά δεν προσφέρει λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Σοβινιστές στις χώρες των Βαλκανίων προσπαθούν να προβάλουν την ιδέα ενός διαμελισμού της Δημοκρατίας των Σκοπίων, παίρνοντας κάθε μια χώρα από ένα τμήμα αυτής της περιοχής. Τέτοιες τυχοδιωκτικές ενέργειες αν επιχειρηθούν θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για όλους. Μια εμπλοκή στην περιοχή αυτή θα γενικεύσει τον πόλεμο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων (...) Τμήματα της ολιγαρχίας επιδιώκοντας τη διείσδυσή τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλκανικής ενθαρρύνουν στη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής στο όνομα της "οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και αμυντικής υπεροχής της Ελλάδας απέναντι στους ασθενέστερους βαλκανικούς γείτονές της"».
  • Στις 13/4/92, μετά τη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Αν. Παπανδρέου και η πρόεδρος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη) η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διατύπωσε την πλήρη διαφωνία του Κόμματος με τις θέσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών (περιόριζαν τη συζήτηση στο να μην υπάρχει στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος «Μακεδονία») και προειδοποίησε: «Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται - η πολιτική την οποία υποστήριξαν, απ' ό,τι κατάλαβα και τα άλλα κόμματα στην ουσία της - δε διασφαλίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της ίδιας της ελληνικής Μακεδονίας. Δε διασφαλίζει ακόμα την ειρήνευση στα Βαλκάνια από την οποία εξαρτάται η θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις της όχι μόνο με τα Σκόπια αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες (...) Εμάς μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η ασφάλεια της Ελλάδας και της ελληνικής Μακεδονίας τόσο σήμερα όσο και αύριο. Γι' αυτό δε συμφωνούμε που περιορίζεται το όλο πρόβλημα στη συζήτηση γύρω από το όνομα. Είτε απαλειφθεί το όνομα, είτε δεν απαλειφθεί, είτε υπάρξει παραλλαγή του, τα προβλήματα για την Ελλάδα αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων θα υπάρχουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα, εφόσον συνεχίζεται επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ηγετικών χωρών της ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Εφόσον χρησιμοποιούνται υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες μειονότητες ως μέσο επεμβάσεων και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα για τις μεγάλες δυνάμεις να κατακερματίζουν τα Βαλκάνια. Αυτή είναι η βασική αφετηριακή διαφωνία την οποία θέλαμε να την υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά και στη σημερινή σύσκεψη αλλά και δημόσια στον ελληνικό λαό».
  • Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «για το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ» (20/2/2008), σημείωνε: «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει από το 1992, ότι: Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για το θέμα του ονόματος, ότι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως καθόριζε η ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αν περιελάμβανε το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα έπρεπε να είχε γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ