ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στη μάχη κόντρα στο ξεκλήρισμα

Στη μάχη κατά συγκυβέρνησης και ΕΕ!

Motion Team

Από μεθαύριο Δευτέρα ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της ληστρικής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στη Θεσσαλία, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και την ίδια μέρα και ώρα, αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Η συνέχεια δίνεται την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., με συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πλατεία των Φαρσάλων. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, με παλλεσβιακό συλλαλητήριο και συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων για οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, που πάρθηκαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στα τέλη του περασμένη μήνα, στη Λάρισα.

Οι αγρότες θέτουν αγωνιστικά τις διεκδικήσεις τους, όπως αυτές ιεραρχούνται στο πλαίσιο που καθορίστηκε στη διευρυμένη σύσκεψη - κατώτερες εγγυημένες ικανοποιητικές τιμές για τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, να πληρωθούν οι απλήρωτοι παραγωγοί για τη σοδειά που έχουν παραδώσει, μείωση του κόστους παραγωγής, απόσυρση των νέων φορομπηχτικών μέτρων και κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, έργα υποδομής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αύξηση των αγροτικών συντάξεων κ.λπ. - συνδέοντάς τες με την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, προβάλλουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών για πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Σε αγώνα ενάντια στον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών, που θα πρέπει να πάρει χαρακτήρα ενάντια στα μονοπώλια και την πλουτοκρατία, καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης και το λαό της περιοχής, η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μετά την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να βγάλει την επιχείρηση σε δημοπρασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα αποκαλύφθηκε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ το οποίο ξεκινάει στα γεμάτα και με ταχείς ρυθμούς.

Αποκαλύφθηκε η πρόθεση της αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να την βγάλει σε δημοπρασία ως τα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ και με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν και από τις μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ, και την πολιτική του, γιατί αποδέχεται την ΕΕ, μπαίνει στη λογική της διαχείρισης του συστήματος, χωρίς να συγκρούεται με τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία που επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Εξάλλου, στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε με θέμα τη ΛΑΡΚΟ, υπέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα κόμματα, το ψήφισμα που προέβλεπε το σπάσιμο της επιχείρησης σε πολλά κομμάτια, και ενώ όλοι αυτοί δεν εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, μιλάνε υποκριτικά μόνο κατά του ξεπουλήματος.

Μια ακόμη μεγάλη παραγωγική μονάδα, φτιαγμένη με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού, που έχει ιδιαίτερη αξία για την οικονομία της χώρας κομματιάζεται για να πουληθεί ευκολότερα στους ιδιώτες, με στόχο να εξασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι αξιοποίησης του πιο παραγωγικού κομματιού της ΛΑΡΚΟ από το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς χρέη και με όσο το δυνατόν λιγότερες υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η συζήτηση για περικοπές των μισθών των εργαζομένων και νέες συμβάσεις που θα καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

Τα μεταλλεία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριάς και Λάβας Σερβίων), δεν αποκλείεται να απαξιωθούν και να ερημώσουν, εφόσον δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του νέου αφεντικού, οδηγώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς και μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων (αυτοκινητιστών κ.λπ.) και στο μαρασμό των περιοχών αυτών.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να παλέψουν:

  • Ενάντια στον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
  • Ενάντια σε οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένου.
  • Ενάντια σε οποιαδήποτε περικοπή αποδοχών.

Για μια καλά οργανωμένη και επαρκώς στελεχωμένη ΛΑΡΚΟ, που, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου φορέα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Χώρας, θα αναπτύσσεται καθετοποιώντας την παραγωγή της, σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορεί να αναπτυχθεί η ΛΑΡΚΟ ως λαϊκή περιουσία και μπορεί να συμβάλει στο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η εξουσία περάσει στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων και τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ο ορυκτός πλούτος, γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, να γίνουν περιουσία του λαού.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά ενάντια στα μονοπώλια και την πλουτοκρατία, ενάντια στους διεθνείς ιμπεριαλισμούς και των εκπροσώπων τους (ΕΕ, ΔΝΤ, την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας).

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος που προβάλλει σαν ρεαλιστικός είναι οι συντονισμένοι αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν όσα δικαιούνται και τους ανήκουν, χωρίς συμβιβασμούς και μεσοβέζικες λύσεις, αμφισβητώντας ριζικά τις πολιτικές που τους οδηγούν από το κακό στο χειρότερο και φυσικά το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης που ζούμε. Το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Αξιοποίηση προς όφελος του λαού

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή για το σχέδιο «ελληνικός χρυσός»

Την καταστροφική πολιτική που παραδίδει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τη δημόσια περιουσία κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, στην παρέμβασή του στη συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, στο Κιλκίς και τη Θράκη.

Υπάρχει, είπε, συσσωρευμένη εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις όπως τα ορυχεία Μποδοσάκη, η TVX, η ΠΕΣΙΝΕ, η Πτολεμαΐδα κ.ά. και οι εργαζόμενοι και ο λαός γνωρίζουν πολύ καλά τις καταστροφικές συνέπειες της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο σχέδιο «ελληνικός χρυσός» που προωθεί η συγκυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο απαρχαιωμένος μεταλλευτικός κώδικας, ο οποίος υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι βλαπτικός για τη χώρα.

Το ΚΚΕ, είπε, θέλει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος όμως του ελληνικού λαού και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο και όχι με μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Μιταράκη η συγκεκριμένη επένδυση χρυσού είναι εναρμονισμένη με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ και όσοι αντιδρούν «έχουν στόχο να κρατήσουν πίσω την Ελλάδα».

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας έκανε λόγο για καραμπινάτη διαπλοκή και ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι υπό απόλυση και δεν μπορεί να την σώσει η διαπλοκή. Είπε ότι σήμερα μεγαλοτραπεζίτες και καναλάρχες κλαίνε με μαύρο δάκρυ, αφού έστησαν την παγίδα του μνημονίου αλλά έπεσαν μέσα οι ίδιοι.

Αναφορά έκανε και στη γνωστή ανακοίνωση της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «μισαλλόδοξη και μετεμφυλιακή ανακοίνωση».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Προς απεργία από τη Δευτέρα

Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται από τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. αντιδρώντας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψήφισαν πρόσφατα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Στην απεργία δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή οι βυτιοφορείς, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της, εάν ελάμβανε «διαβεβαιώσεις» για επιμέρους βελτιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνάντηση που θα πραγματοποιούσε μαζί της χτες το βράδυ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ