ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απεργούν στις 19 Δεκεμβρίου

Το βάρος πρέπει να πέσει στις προϋποθέσεις οργάνωσης της απεργίας και στο περιεχόμενό της, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Υστερα από τέσσερις συνεδριάσεις και ένα μήνα μετά την εξαγγελία των μέτρων που ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 19 Δεκεμβρίου! Τα αιτήματα που προβάλλει η πλειοψηφία είναι η αντίθεση γενικώς στα αντιλαϊκά μέτρα, τη νέα φορολογία, και τις απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι απαιτείται απεργιακή απάντηση στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν μισθούς και λαϊκά δικαιώματα. Σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, για να ενισχύσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για να διαμορφώσουν ένα αστικό κράτος πιο αντιλαϊκό, πιο συγκεντρωτικό, πιο αυταρχικό, πιο άμεσα υποστηρικτικό στην οικονομική δραστηριότητα του κεφαλαίου.

Το κύριο βάρος, επισήμαναν, πέφτει σε δύο ζητήματα.

Πρώτον, στις προϋποθέσεις οργάνωσης της απεργίας, στην κινητοποίηση των εργαζομένων, στην ενεργό συμμετοχή τους για την επιτυχία της. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να ληφθούν επί τόπου αποφάσεις στους χώρους δουλειάς.

Δεύτερον, στο περιεχόμενο της πάλης η οποία με αιχμή τις απολύσεις πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και πολιτικές. Ετσι για παράδειγμα, μπροστά σε αυτή την απεργία πρέπει να γίνει λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη, να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές, να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ακόμα, να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που εξοντώνουν το λαό, να καταργηθούν τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να πάρει θέση για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου παραπέμποντας σε μια επόμενη συνεδρίαση... Ετσι, αποδεικνύεται στην πράξη για το πώς μπορούν να ευνουχίζουν το περιεχόμενο μιας απεργίας, την ώρα που την κηρύσσουν. Μίλησαν γενικά για δίκαιο φορολογικό σύστημα, στη λογική αναδιανομής του πλούτου αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τα οποία είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους ως θέσεις.

Απαράδεκτη λαθροχειρία του ΣΥΡΙΖΑ

Είτε πρόκειται για υποκρισία είτε πρόκειται για θεσμολαγνεία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει, ακόμα μια φορά, τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί το λαό.

Σε τροπολογία που κατέθεσε για τους 500 εργαζομένους του ΙΚΑ που απειλούνται να απολυθούν, επικαλείται το Ν. 4093/2012 (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) και συγκεκριμένα διάταξη μέσα από την οποία η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο στις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων! Δηλαδή, χρησιμοποιεί ένα νόμο που καταψήφισε, για να εμφανιστεί ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία. Δε σταματά όμως εκεί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και σε μια απαράδεκτη λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος πως στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Με το από 5-12-2012 Δελτίο Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Δημήτρη Στρατούλη επιχειρείται μια απαράδεκτη λαθροχειρία και διαστρεβλώνεται η θέση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στο πιο πάνω Δελτίο Τύπου υποστηρίζεται ότι τάχα το ΚΚΕ συμφώνησε με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η οποία αφορούσε την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με τους υπαλλήλους που πέτυχαν στην προκήρυξη 9Κ/2008 και οι οποίοι διορίστηκαν στο ΙΚΑ και οδηγούνται σε απόλυση με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Στην τροπολογία αυτή, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι "οι επιτυχόντες δύνανται να τοποθετηθούν και σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και των ΚΕΠΑ, βάσει των διατάξεων του Ν. 4093/2012 περί μετακίνησης και υποχρεωτικής μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων".

Το ΚΚΕ καταψήφισε συνολικά τόσο το Ν.4093/2012 (Μνημόνιο 3) όσο και ειδικότερα τις διατάξεις του περί μετακίνησης και υποχρεωτικής μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις. Κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας κατά τη συνεδρίαση της 5-12-2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, η αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου δεν υποστήριξε τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά ζήτησε άμεσα να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ, αναφέροντας επί λέξει τα πιο κάτω:

"Σε ό,τι αφορά τους επιτυχόντες και τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, που είναι υπό απόλυση, προσλήφθηκαν με διαγωνισμό και μερικοί παραιτήθηκαν και από τις δουλειές που είχαν. Χρειάζονται στο ΙΚΑ. Δεν πρέπει να απολυθούν. Είναι σκάνδαλο, είναι πρόκληση και πρέπει να δοθεί λύση εδώ και τώρα"».

Μετά την καταγγελία της ΚΟ του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νέα τροπολογία, αφαιρώντας από μέσα το μέρος εκείνο με το οποίο ζητά εφαρμογή του Ν. 4093/2012.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΑ
Απεργία χτες για μόνιμη και σταθερή εργασία

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Απεργία και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του Ιδρύματος αντιδρώντας στη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει παράνομη την πρόσληψή 500 συναδέλφων τους. Παράλληλα, συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα η κατάληψη των γραφείων. Είναι εργαζόμενοι επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ αλλά τελικά μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 900 επιτυχόντες σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, που δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.

Από την αρχή της κινητοποίησης στο πλάι των απεργών βρέθηκε -όπως και τις προηγούμενες μέρες- ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης. Ακόμα, το «παρών» έδωσαν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από συνδικάτα άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Ακολούθησε πορεία στην οποία συμμετείχαν και απεργοί από την Αιτωλοακαρνανία. Οι απεργοί από τα γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου πορεύτηκαν τη Σταδίου όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας και ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό την επόμενη Δευτέρα. Συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου συνδικαλιστική αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Δ. Μανιτάκη. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός αρνήθηκε να παραβρεθούν στη συνάντηση οι βουλευτές που ήταν στην κινητοποίηση (κατά τη διάρκειά της πήγαν και βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ) γεγονός που κατήγγειλε ο Χρ. Κατσώτης. Μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία μετέφερε τη θέση του υπουργού ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα να μη γίνουν απολύσεις και πως γίνονται έντονες διεργασίες με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για μια νομική λύση που δε θα δημιουργεί πρόβλημα στο μέλλον.

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του Συντονιστικού των εργαζομένων όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να σταματήσουν οι καταλήψεις και να γίνει συγκέντρωση τη Δευτέρα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας.

Να συγκληθούν άμεσα τα ΔΣ των Ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που οδηγεί στην απόλυση εργαζόμενους

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για να καταγγείλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που στέλνει στην ανεργία, εργαζόμενους στους δήμους, ζητά η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Η δήλωση που διανεμήθηκε μέσω του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Ζητάμε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για να καταγγείλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η επιβεβαίωση της απόφασης του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο να μην υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης των εργαζομένων, σήμερα σημαίνει, ότι οι Δήμοι πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων με κάθε τρόπο και μέσο.

Ο στόχος είναι να παραμείνουν στη δουλειά τους και να ανακληθεί οριστικά η απόφαση "περί διαθεσιμότητας" που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλει τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι οποίοι προπορευόμενοι και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης της συγκυβέρνησης υπονομεύοντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με εισαγγελείς και με τη μη πληρωμή τους».

Επιπλέον αίτηση για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κατέθεσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς το ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Σε αυτήν επισημαίνεται: «Με αφορμή τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δρομολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ζητάμε την άμεση έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΕΝΠΕ για να καταγγείλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να αποφασίσει ότι κανείς περιφερειάρχης να μην υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης των εργαζομένων.

Ο στόχος είναι να παραμείνουν στη δουλειά τους και να ανακληθεί οριστικά η απόφαση "περί διαθεσιμότητας" που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις».

Με 24ωρη απεργία Δευτέρα (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κτίριο διοίκησης) και στάσεις εργασίας Τρίτη και Τετάρτη, στις 11 π.μ. - 3 μ.μ., συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες οι διοικητικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ, που αποφάσισαν και συντονισμό με άλλους συλλόγους και σωματεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ