ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν οι νέες κινητοποιήσεις

Αγωνιστική συγκέντρωση χτες στην Καρδίτσα. Στις 14 του μήνα πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων. Το Γενάρη το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας δόθηκε, χτες, το έναυσμα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που θα επεκταθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν με το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο της μικρομεσαίας αγροτιάς στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη.

Θα μεσολαβήσει στις 14 Δεκέμβρη η πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων κι όπως ανακοινώθηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο οι κτηνοτρόφοι από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα διόδια του Μοσχοχωρίου, έξω από τη Λάρισα επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ, είναι μια καλή αρχή και δείχνει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι ν' απαντήσουν αγωνιστικά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται από την ΚΑΠ της ΕΕ και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Κ. Τζέλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, υπογραμμίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς και στις απειλές των κυβερνώντων οι οποίοι - όπως είπε χαρακτηριστικά - «σκιάζονται και φοβερίζουν».

«Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες - επισήμανε ο Β. Μπούτας - είμαστε, πλέον, πεισμένοι ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι ανάγκη να φτιάξουμε το ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα μπορεί ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και όλους όσοι τη διαχειρίζονται για ν' ανοίξει ο δρόμος μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «H καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγους πλουτοκράτες. Οι κυβερνήσεις της χώρας μας φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες του λαού μέσα από τη φορολογία και τα χαράτσια. Η μικρομεσαία αγροτιά είναι ένα από τα θύματα αυτής της πολιτικής και απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή. Η ΚΑΠ έχει ξεκληρίσει χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και με τη νέα αναθεώρησή της θα επιχειρηθεί το τελειωτικό χτύπημα σε όσους απέμειναν. Οι νέοι νόμοι για τον ΕΛΓΑ, τους συνεταιρισμούς και το συνδικαλιστικό κίνημα που έρχονται θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια».

Στις διεκδικήσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι και τον αλευρώδη, καθώς και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς. Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί τριφυλιού, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από την ξηρασία.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να επιστρέψει η Αγροτική Τράπεζα στους αγρότες τα χρήματα που παρακράτησε παράνομα από την ενιαία ενίσχυση για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και να πληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την αγροτική ασφάλιση με βάση τα τιμολόγια.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι για τα ακίνητα (σπίτια και αγροτικές αποθήκες) που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ.
  • Να απαλλαγούν από κάθε φόρο οι συντάξεις του ΟΓΑ, να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
  • Εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση του ΦΠΑ και για το 2011 αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 18%. Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη της παραγωγής σε όλους τους κλάδους και τις καλλιέργειες στη χώρα μας.
  • Διαγραφή των πανωτοκίων από τα αγροτικά χρέη.
  • Δωρεάν ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις.
  • Ενταξη στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης όσων αγροτών το επιθυμούν και διαθέτουν από 10 στρέμματα και πάνω.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
«Βάλσαμο» για τις πολυεθνικές

Τις απαιτήσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων ικανοποιεί κατά βάση το νομοσχέδιο «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις» που κατέθεσε χτες προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου φαίνεται πως θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους αγρότες και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ επίσης διαμορφώνεται το πεδίο για να εξοβελισθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να κυριαρχήσουν οι πολυεθνικές και τα παραρτήματά τους που λυμαίνονται το χώρο. Στην πράξη το νομοσχέδιο αυτό γίνεται για την προσαρμογή στους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς και οδηγίες. Ως Συντονιστική Εθνική Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΤΤ, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων αντικαθίσταται από την Επιστημονική Επιτροπή Γεωργικών Φαρμάκων. Οπως προκύπτει επίσης, ανοίγει ο δρόμος κερδοσκοπικής δράσης ιδιωτικών συμφερόντων στους ελέγχους υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία. Οσο για το παρατηρητήριο τιμών φυτοφαρμάκων που προβλέπεται ακόμα στο νομοσχέδιο, οι αγρότες πάλι δε θα έχουν κανένα όφελος, αφού τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ανενόχλητα. Και από αυτό το νομοσχέδιο, η αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα αντιαγροτικό κυβερνητικό βόλι στο μπαράζ της αντιαγροτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον της φτωχής αγροτιάς, αλλά και των φτωχομεσαίων επαγγελματιών.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Αγροτική κινητοποίηση διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 14 Δεκέμβρη στον κόμβο του Κουβαρά στις 11:30 το πρωί. Προηγούμενα, στις 11 του μήνα διοργανώνει ευρεία σύσκεψη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ανοδικά κινήθηκαν τον Οκτώβρη

Η τοκογλυφία καλά κρατεί για τις ελληνικές και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων να διατηρούνται σταθερά πάνω από το 15%. Παράλληλα, και παρά τον πακτωλό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεχτεί ως ενίσχυση από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, τα οποία δίνουν με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον προηγούμενο Οκτώβρη, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 15,24%, χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ανοδική πορεία εμφανίζουν και τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, όπως και τα επιτόκια χορήγησης στεγαστικών δανείων καθώς τα τελευταία ανήλθαν στο 4,65%. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά, για χορηγήσεις δανείων μέχρι 250.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,9%, από 250.000 έως 1 εκατ. στο 6,85% και για πάνω από το 1 εκατ. στο 6,2%.

Στον τομέα των καταθέσεων, για καταθέσεις μίας ημέρας για τα νοικοκυριά (καταθέσεις ταμιευτηρίου) το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,48%. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας, με διάρκεια μεγαλύτερη του 1 έτους ανήλθε στο 4,5%, καθώς οι τράπεζες, λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, επιδιώκουν να προσελκύσουν τους μεγαλοκαταθέτες, μέσω της αύξησης των καταθετικών αποδόσεων.

Ανακαλείται μπάρμπεκιου από την «Carrefour»

Ανακαλείται για λόγους ασφαλείας προϊόν με την εμπορική ονομασία BBQGRILLCBGS01-11CRFHOME. Το προϊόν διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Καρφούρ Μαρινόπουλος Α.Ε.», με γραμμοκώδικα (barcode): 3608143511895. Οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα απ' όπου το προμηθεύτηκαν προκειμένου να τους επιστραφεί ποσό ίσο με την αξία αγοράς του προϊόντος. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στο τηλέφωνο 801 802 5000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ