ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΣΕ
Ολοι αύριο στην Ομόνοια

Ενταγμένη στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας η αυριανή κινητοποίηση. Ζητούμενο να ριζώσει η λαϊκή οργάνωση παντού

Ολοι αύριο στην Ομόνοια. Την ώρα που η κυβέρνηση μαζί με όλα τα επιτελεία της πλουτοκρατίας σχεδιάζει την αντιλαϊκή κλιμάκωση, εμείς ανταμώνουμε ξανά με το ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., υψώνουμε τη φωνή και τη δράση μας ενάντια στα σχέδια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κλιμακώνουμε τη δράση μας για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, με στόχο να ριζώσει η λαϊκή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολειά, παντού.

Αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί και στη Θεσσαλονίκη αύριο, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Την ίδια στιγμή, οι πολύμορφες παρεμβάσεις που δυναμώνουν καθημερινά σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, επιδιώκουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργάτες να γίνουν οι ίδιοι κοινωνοί της αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική ΔΝΤ - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η απεργία εντάσσεται άλλωστε στη συνολική πάλη για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας απ' την εξαθλίωση, για την οποία ξετυλίγουν δράση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Ετσι, μεταξύ άλλων:

  • Σήμερα Τετάρτη:

- Στις 11 π.μ. σε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλεί η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση.

- Στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αττικής προχωρούν σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με θέμα τα προβλήματα των μεταναστών.

- Στις 7 μ.μ., τα τοπικά παραρτήματα των Συνδικάτων Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών στο 5ο-6ο διαμέρισμα, μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης της ΟΓΕ, πραγματοποιούν σύσκεψη στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

  • Αύριο Πέμπτη, σε πλατιά σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ., στην πίσω αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
  • Μεθαύριο Παρασκευή, πλατιά σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ξανθίππειον», στις 7 μ.μ..
  • Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί σε σύσκεψη για πανελλαδικό συντονισμό όλα τα σωματεία - μέλη της σε σύσκεψη την Κυριακή. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Με το βλέμμα στραμμένο στη μαζικοποίηση των ταξικών αγώνων συνεχίζεται άλλωστε και η μάχη των αρχαιρεσιών που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα σε μια σειρά χώρους:

  • Ετσι, ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται μεθαύριο οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι από το πρωί μπορούν να ψηφίζουν σε εργασιακούς χώρους του κλάδου και τα απογεύματα από τις 6 έως τις 8 στο γραφείο του Συνδικάτου στον 6ο όροφο του ΕΚΘ.
  • Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Η ψηφοφορία γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά τις καθημερινές από τις 5μ.μ.-8μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6μ.μ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εστειλαν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα

Μαζική η συμμετοχή στις περιφερειακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
«Είμαστε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργάτες, το λαό, τα παιδιά και τα εγγόνια μας ο πλούτος που παράγουμε να ικανοποιεί τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν για ακόμα μια φορά χτες οι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του αγώνα, συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν σε τέσσερις πόλεις της χώρας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους (και) στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην οποία έφτασαν με πούλμαν το πρωί και οι συνταξιούχοι από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Ανοίγοντας τη συγκέντρωση ο Διαμαντής Μαυροδόγλου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους και κάλεσε για ακόμα μια φορά από το βήμα σε ξεσηκωμό όλους τους συνταξιούχους της χώρας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στη συγκέντρωση, συμμετείχε επίσης και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Συνταξιούχων Πρακτορείων Αθηνών.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι ο «δρόμος του αγώνα είναι ο δρόμος που θα δώσει την διέξοδο», γι' αυτό, τόνισε, «πρέπει να πυκνώσουν οι γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να βάλουμε και εμείς οι συνταξιούχοι πλάτη, ώστε ο πλούτος που παράγεται να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Κάλεσμα μαζικοποίησης και κλιμάκωσης των αγώνων απηύθυναν στη συγκέντρωση ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου Π. Βαβουγιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Π. Τάτσης και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ Γ. Λέκκας, ενώ στη συνέχεια εγκρίθηκε και το ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα δυναμική σε παλμό και συνθήματα πορεία στη Σταδίου, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου για να πάρει την απάντηση από τον γενικό γραμματέα ότι ο υπουργός απουσιάζει διότι έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος - Καν.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και μαχητική πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή συνταξιούχων όλων των Ταμείων που κίνησαν από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Στα Χανιά, σε παγκρήτια συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, συναντήθηκαν οι συνταξιούχοι απ' όλους τους νομούς της Κρήτης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το κτίριο της Νομαρχίας Χανίων, όπου οι συνταξιούχοι παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στα Γιάννενα, έγινε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με συμμετοχή συνταξιούχων από όλη την Ηπειρο όπου αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της κοινής πάλης των συνταξιούχων με τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σήμερα η απεργία

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης για μείωση των μισθών, πάγωμα των προσλήψεων και συρρίκνωση της τράπεζας. Σήμερα, μέρα της απεργίας, θα γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις και στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΑΤΕ στην οδό Κριεζώτου, στις 12 το μεσημέρι.

Με βάση τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς σχεδιασμούς επιδιώκεται η μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 10%, το «πάγωμα» των προσλήψεων, το κλείσιμο καταστημάτων (περίπου το 10%), η απαλλαγή από θυγατρικές που δεν έχουν χρηματοοικονομικό αντικείμενο (δηλαδή, κλείσιμο ή άμεση ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μονάδων όπως «Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ και άλλα).

Για σήμερα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 3.15 μ.μ.) για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους αφού προηγουμένως απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για μετατροπή της σημερινής απεργίας σε παντραπεζική λόγω των αντεργατικών εξελίξεων στο σύνολο του κλάδου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ χτυπά άμεσα και τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, των οποίων η παραγωγική τους δραστηριότητα εξαρτάται από τα τοκογλυφικά γρανάζια της τράπεζας, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα, οι υποθηκευμένες αγροτικές εκτάσεις θα αντιμετωπιστούν ως λεία από το κεφάλαιο.

ΠΑΜΕ
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο

Το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το έτος 2011, με φωτογραφίες και αφίσες από την πλούσια αγωνιστική χρονιά που πέρασε και τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωση των εργαζομένων, κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα. Η τιμή του ημερολογίου θα είναι 5 ευρώ και θα διατίθεται από τις τοπικές Γραμματείες και τα συνδικάτα, και στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ