ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Δεν είναι «ταμπού» ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΑΣ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπως εκκαθάριση και προσέλκυση «στρατηγικού επενδυτή», δηλαδή ιδιωτικοποίηση, άφησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για να εκφράσει γνώμη σχετικά με τον διορισμό νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΑΣ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι ταμπού ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΑΣ». Οπως είπε, «είναι στο τραπέζι» προτάσεις όπως η «εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή» στο πλαίσιο «μιας στρατηγικής συνεργασίας από το Ισραήλ. Θεωρητικά αναζητούμε σχήματα». Ακόμα είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη ότι τα ΕΑΣ μπορούν να τεθούν σε διαδικασία εκκαθάρισης».

Ο δε προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος, Ν. Κωστόπουλος, συμπληρωματικά έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα των ΕΑΣ», με ό,τι σημαίνει βέβαια αυτό και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς να γίνει αναφορά για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή, αναφέρθηκε στη «διαχρονική απαξίωση των ΕΑΣ» αλλά «και την έλλειψη τεχνογνωσίας», στις οποίες έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αυτήν την τόσο σημαντική βιομηχανία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «έχουν απολυθεί πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Από τους 3.500 πριν μερικά χρόνια έχουν μείνει 480 εργαζόμενοι».

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των εργαζομένων στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες που έχουν απαξιωθεί έχουν σημαντικά ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων όπως η ΛΑΡΚΟ, όπου έχουμε συχνά νεκρούς εργάτες, που είναι εγκλήματα. Και τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία και ασφάλεια εργαζομένων».

Επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της, αν είναι δηλαδή «υπέρ της εισαγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων» δίνοντας υπέρογκα ποσά και απαξιώνοντας την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ή «θα στηριχθεί πράγματι η εταιρεία», που σημαίνει ότι θα πρέπει «να χρηματοδοτηθούν η συντήρηση των εγκαταστάσεων, η παραγωγή αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων και όλα αυτά που απαιτούνται για την άμυνα της χώρας».

Οπως σημείωσε, δεν μπορεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν λόγο για έλλειψη χρημάτων, κρίση, δημοσιονομική στενότητα όταν «δίνουμε 4,5 δισ. στο ΝΑΤΟ» για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν σχέση «με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας», αλλά με την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. «Να μειωθούν από εκεί τα πολλά δισ. που δίνονται και να δοθούν για τα ΕΑΣ», σημείωσε.

Ειδική ήταν η αναφορά για τους εργαζόμενους, καλώντας τον υπουργό και τους προτεινόμενους να απαντήσουν αν θα δοθεί τέλος στους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σε μία μάλιστα βιομηχανία όπως τα ΕΑΣ (παραγωγή εκρηκτικών και άλλων επικίνδυνων υλών) που είναι ειδικής σημασίας και θέλει ειδίκευση, και αν θα υπογραφεί επιτέλους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ενημέρωση για θέματα άμυνας

Στο μεταξύ, ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε χτες στο υπουργείο Αμυνας από τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και αρμόδια στελέχη του ΓΕΕΘΑ και των άλλων Επιτελείων. Επισήμως, η ενημέρωση αφορούσε «στα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και τις διμερείς επαφές στο περιθώριό της, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ, τα συμπεράσματα της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς και τις τρέχουσες στρατιωτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενημέρωση για την ψήφο των αποδήμων

Την ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, η οποία συνεδρίασε προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, για τις θέσεις της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι σήμερα θα δοθεί στα κόμματα το σχετικό νομοσχέδιο και ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Το νομοσχέδιο την ερχόμενη βδομάδα, μετά από τη διαβούλευση, θα εισαχθεί στις Επιτροπές της Βουλής ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ψηφιστεί.

Παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου σημείωσε ότι αυτό θα προβλέπει ότι καταρχήν οι Ελληνες του εξωτερικού «θα μπορούν να ψηφίζουν στις κάλπες με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλα δημόσια κτίρια που θα συμφωνήσουμε».

Η ψήφος τους θα «υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στην κατανομή του συνόλου των εδρών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Ελληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας».

Οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους που θα εκλεγούν «από την ελληνική ομογένεια». Ενώ για να έχει κάποιος το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο που κατοικεί, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους, που προϋποθέτει «τα τελευταία 35 έτη να έχει αποδεδειγμένα ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια και να έχει ΑΦΜ».

Είπε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών ότι, παράλληλα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, προωθείται η αναθεώρηση του άρθρου 54, που αφορά το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εκλογικών περιφερειών ώστε να κατοχυρωθούν τα παραπάνω και συνταγματικά.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού χωρίς προϋποθέσεις, μόνο να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα. Δυνητικά οι ψηφοφόροι αυτοί, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, είναι πάνω από 2.500.000, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρόταση - κερκόπορτα για την αλλοίωση του αποτελέσματος. Δεν έλειψαν και αυτήν τη φορά οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για το χρονικό όριο απουσίας. Αντιπαραθέσεις τις οποίες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής χαρακτήρισε υποκριτικές αφού οι θέσεις των αστικών κομμάτων έμμεσα είτε άμεσα έχουν ως βάση τον αναχρονιστικό όρο για το «δίκαιο του αίματος».

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι στη βάση της διεθνούς εμπειρίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους στηρίζεται η πρόταση του ΚΚΕ για να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής και αυτό να προσμετράται και στον εκλογικό συσχετισμό.

Οι άξονες αυτοί, όπως τους ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προβλέπουν:

Ο πρώτος την ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, όπως φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο δεύτερος την ύπαρξη ενός ανώτατου εύλογου χρόνου απουσίας από τη χώρα.

Ο τρίτος την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, που εγγυάται και τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου.

Οπως επισήμανε, «βεβαίως από το ΚΚΕ έχει τονιστεί η ανάγκη τα κριτήρια αυτά να κατοχυρωθούν και να θωρακιστούν συνταγματικά». Ειδικά για το «δίκαιο του αίματος», το οποίο εμπεριέχεται στις προτάσεις των αστικών κομμάτων, σημείωσε πως προβλέπει ότι μπορούν πολίτες άλλων χωρών να αποκτήσουν πολύ εύκολα την ελληνική ιθαγένεια αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν έστω και έναν μακρινό πρόγονο από την Ελλάδα. Η απόκτηση της ιθαγένειας συνεπάγεται αυτόματα και την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και κατ' επέκταση απόκτηση δικαιώματος ψήφου στον οποιονδήποτε απόδημο, ακόμα και 5ης και 6ης γενιάς, που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις από πολλές χιλιάδες ακόμη ανθρώπων που αν και κατάγονται από την Ελλάδα, δεν γνωρίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δεν έχουν δεσμούς, δεν διαμορφώνουν κριτήριο και συνείδηση με βάση αυτήν την πραγματικότητα, αλλά με βάση την πραγματικότητα στις κοινωνίες που ζουν.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής

Συνεχίζονται ο κατήφορος και ο εκφυλισμός στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που «σφυρίζουν αδιάφορα» για την ουσία της υπόθεσης «Novartis», δηλαδή την εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου.

Η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος ήταν παρόντες στην Επιτροπή και όταν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή να ανακαλέσει την απόφαση εξαίρεσης του Π. Πολάκη και του Δ. Τζανακόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη («Star Κεντρικής Ελλάδος»), έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για «μεθόδευση» της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να αποφύγουν «τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν στον κ. Φρουζή, αν ήταν μέσα» οι δύο βουλευτές που εξαιρέθηκαν.

Βεβαίως, παρά την «κοκορομαχία» τους, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής όλοι μαζί καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ, να πάρει θέση η Επιτροπή για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών που, πέραν των άλλων απαράδεκτων, δίνει στη Βουλή ανακριτικές αρμοδιότητες.

Στο μεταξύ, στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγ. Ζαχαρή κατέθεσε χτες ως μάρτυρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος, που ήταν στη λίστα των πολιτικών ως εμπλεκόμενο πρόσωπο στην υπόθεση. Η σχετική δικογραφία έχει τεθεί στο αρχείο καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ή ένδειξη περί τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

INTIME NEWS

Με πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων κομμάτων, της στρατιωτικής ηγεσίας κ.ά. πραγματοποιήθηκε χτες η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία, σε συνεργασία με το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα προετοιμάσει τις εκδηλώσεις για τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στη συνεδρίαση μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο Κ. Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, μίλησε μεταξύ άλλων για προσπάθεια «να αντικρίσουμε αυτήν την αξία, αυτήν την ιστορία και αυτόν τον πολιτισμό ως εφαλτήριο, που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επιτροπή, όπως ιστορικούς, πανεπιστημιακούς κ.ο.κ., μίλησε για «σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού» και «επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς της Επιτροπής, σημείωσε πως «καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί αυτήν τη νέα πατριδογνωσία που θα βρίσκεται μακριά από τη μελαγχολία της διαρκώς διωκόμενης, αδικημένης και κατατρεγμένης Ελλάδας, αλλά και από την υπερφίαλη αυταρέσκεια του περιούσιου λαού που αποτελεί το κέντρο του κόσμου», αλλά και πως «δεν θα είχε νόημα να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια εάν δεν μιλήσουμε για το πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ