ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο ΚΕΘΕΑ και «στεγνά» προγράμματα

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και την επί των άρθρων συζήτηση συνεχίστηκε και χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο ενσωματώνεται σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με το βάρος να πέφτει σε αυτήν που αφορά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Οσον αφορά την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, για την οποία το ΚΚΕ έχει ζητήσει από την αρχή την απόσυρσή της, ήταν πολύ χαρακτηριστικά για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα ειπώθηκαν από τους φορείς.

Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με 30 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 1.000 μέλη, σημείωσε ότι «στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ, γιατί είναι και το μόνο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή το οποίο έχει έναν άξονα παρέμβασης που αναφέρεται σε αυτό που λέμε "πρόληψη - θεραπεία - συμβουλευτική - κοινωνική επανένταξη"». Πρόσθεσε ότι με το επιστημονικό του κύρος το ΚΕΘΕΑ, ο μοναδικός φορέας απεξάρτησης ίσως και συνολικά στην Ευρώπη, βοηθάει ώστε «χιλιάδες μαθητές, νέα παιδιά, να μπορούμε να τα μπολιάζουμε και με την ανάγκη πρόληψης, να διαλύουμε επιχειρήματα τα οποία μιλάνε για σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, να αναδεικνύουμε το φαινόμενο αυτό στην πραγματική του διάσταση».

Ο Θωμάς Νάνος, συντονιστής 14 Συλλόγων Οικογενειών Θεραπευμένων «ΚΕΘΕΑ Διάβαση», αναφέρθηκε στο πώς συμμετέχουν και πώς βοηθούνται οι γονείς από το ΚΕΘΕΑ να αντιμετωπίσουν τη χρήση μέσα στις οικογένειές τους, καθώς και στα θετικά αποτελέσματα του ΚΕΘΕΑ όσον αφορά την απεξάρτηση, καθώς «ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, 200 με 250 άτομα το χρόνο, βγαίνουν «καθαροί». Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι το πώς «θα εμπλουτιστεί το αυτοδιοίκητο σε αυτόν τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγων Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Δ. Κολοκάθης, απαντώντας στις νέες «αποκαλύψεις» που έκανε χτες μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σχετικά με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών, σημείωσε ότι ο υπουργός σπιλώνει ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο «τη θεραπευτική σχέση και συνέχεια για 3.500 περίπου εξυπηρετούμενους του φορέα σε όλη την Ελλάδα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε πως το Κόμμα «από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα ότι η ΠΝΠ ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία και στο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και χτυπά συνολικά τη φιλοσοφία του "στεγνού" θεραπευτικού προγράμματος». Επισήμανε ότι η ΠΝΠ της κυβέρνησης κινείται στη στρατηγική της ΕΕ, που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η οποία «έχει κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα και όχι το "στεγνό" θεραπευτικό πρόγραμμα». Επίσης ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προσωπικά, «μέσα σε μία προσπάθεια συκοφάντησης», επιδιώκουν «την αποδυνάμωση και υπονόμευση του αδιαμφισβήτητου και σημαντικού έργου του ΚΕΘΕΑ».

«Στόχο αποτελεί ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ, που είναι η συμμετοχή, ο συλλογικός χαρακτήρας, στοιχεία δηλαδή που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ατομικισμό, την απαξίωση και τη μοιρολατρία που προωθούν το σύστημα και οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές διαχείρισης», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις άλλες ΠΝΠ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ΠΝΠ που ακυρώνει την τελευταία για το 2019 δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι είναι ενταγμένη στη στρατηγική προώθησης της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. «Μοναδικοί κερδισμένοι» από αυτή τη στρατηγική «είναι μια χούφτα μεγάλων ομίλων που επενδύουν στην ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια, με παράλληλο «χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας».

Για την ΠΝΠ που αφορά την παράταση των προθεσμιών των δασικών συνεταιρισμών, για την απόκτηση από τα μέλη τους της ιδιότητας του δασεργάτη και τη συμπλήρωση του αριθμού των μελών τους σε 21 σύμφωνα με σχετικό νόμο, σημείωσε ότι «στην ουσία διαιωνίζει τις αρνητικές συνθήκες εμπορίας και εκμετάλλευσης της υλοτομούμενης ξυλείας», καθώς δίνεται «η δυνατότητα συμμετοχής» στους συνεταιρισμούς «και εμπόρων ξυλείας, που ψηφίστηκε με τον νέο "αναπτυξιακό" νόμο, τον περίφημο "Επενδύω στην Ελλάδα"».

Σχετικά με την ΠΝΠ για τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι αφορά «ρυθμίσεις που προωθούνται σε συνέχεια της λεγόμενης "αξιοποίησης" του Ελληνικού, δηλαδή της παράδοσής του στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου, σε όφελος όμως του λαού και των όμορων δήμων, αλλά και ευρύτερα του λεκανοπεδίου».

Για την ΠΝΠ που αφορά την παράταση έως το τέλος του 2019 η οποία δίνεται για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους, ο Γ. Λαμπρούλης υπενθύμισε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και η οποία απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα, που προέβλεπε να έχουν τη δυνατότητα τα Δημοτικά Συμβούλια να διαγράφουν ή να ρυθμίζουν χρέη με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Για πολλούς δημότες εργαζόμενους που δεν έχουν εισόδημα η ΠΝΠ δεν λέει πολλές φορές τίποτα,, ανέφερε - απλά θα τους κυνηγάνε και οι δήμοι για να εισπράξουν όταν παρέλθει η προθεσμία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ξεπούλημα υποδομών και ανασφάλεια για τους τευτλοπαραγωγούς

Για την πλήρη απαξίωση και το κυριολεκτικό ξεπούλημα των υποδομών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πανηγυρίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη συμφωνία που υπογράφηκε για την εκμίσθωση των δύο εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες ως το κλειδί για την «αναβίωση» της ΕΒΖ και τη διάσωση της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας.

Η «Royal Sugar ΑΒΕΕ», σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, συμφώνησε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, για 28 μήνες, έναντι 490.000 ευρώ. H συμφωνία αυτή δίνει δικαίωμα αγοράς των δύο εργοστασίων αντί συνολικά 26 εκατ. ευρώ με τη λήξη της μίσθωσης.

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΒΖ αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για υπαγωγή στο άρθρο 106 της πτωχευτικής διαδικασίας.

Με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε εφαρμογή ο τεμαχισμός και η πώληση της ΕΒΖ ανά μονάδα. Παράλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η «Royal Sugar ΑΒΕΕ» θα παραλάβει όλη τη φετινή παραγωγή και θα υπογράψει συμβόλαια με τους καλλιεργητές για την επόμενη χρονιά, οι τευτλοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι. Δεν γνωρίζουν ούτε σε ποια τιμή θα δοθούν τα τεύτλα, πού θα παραδοθούν, πότε θα πληρωθούν. Δεν προβλέπεται λειτουργία των εργοστασίων για παραγωγή ζάχαρης για τη φετινή περίοδο και φοβούνται πως μεγάλες ποσότητες τεύτλων που ακόμη παραμένουν στα χωράφια, μπορεί να οδηγηθούν για ζωοτροφή ή για βιοκαύσιμα με επίπτωση στο εισόδημά τους, καθώς θα υπάρχει μείωση της τιμής έως και 70%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Royal Sugar», για την τρέχουσα καμπάνια 2019 δεσμεύεται για την άμεση παραλαβή όλων των τεύτλων που έχουν σπαρθεί και την πληρωμή των παραγωγών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και κατέχει το 35% της ελληνικής αγοράς ζάχαρης. Είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης «Suiker Unie» και του Βρετανού «British Sugar» σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

«Εφυγε» ο σ. Τάκης Γουρνάρης

Οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετούν τον σύντροφο Τάκη Γουρνάρη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοέμβρη, σε ηλικία 78 ετών.

Μέλος του Κόμματος από τα δύσκολα χρόνια της παρανομίας, επί χούντας, υπηρέτησε πιστά το Κόμμα από πολλές στελεχικές θέσεις, έχοντας ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στο Γαλάτσι, μετά τη διάσπαση το 1991.

Δραστήριος και πρωτοπόρος μέχρι τέλους, πρωτοστατούσε τα τελευταία χρόνια στην οργάνωση του συνταξιουχικού κινήματος, όντας μέλος της Διοίκησης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων και της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Γαλατσίου.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στις 14.00, στην αίθουσα πολιτικών τελετών στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Η οικογένεια του συντρόφου επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνουν προσφορές για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στις 18 Δεκέμβρη η πρόταση της εισαγγελέα

Στις 18 Δεκέμβρη θα αγορεύσει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε χτες το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας διευκρινίζοντας ότι αν δεν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί της ενοχής των κατηγορουμένων μέχρι τότε η εισαγγελέας, θα της δοθεί και άλλος χρόνος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε και επί ενστάσεων και αιτημάτων της Πολιτικής Αγωγής και των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Ανυπόστατες κατηγορίες και σκανδαλολογία επιστρατεύει ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, για να διασύρει το ΚΕΘΕΑ και να δικαιολογήσει την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (βλ. θέμα δίπλα). Στο πνεύμα αυτό τοποθετήθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ανάμεσα σε άλλα:

«Ο υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ - για προβλήματα στη λειτουργία μιας από τις 100 σχεδόν μονάδες του Οργανισμού, το οποίο του παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο τον Οργανισμό - για να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την κατάλυση του τρόπου διοίκησης που επέβαλε ενάμιση μήνα πριν.

Επιχειρώντας να αντιστρέψει τη λογική, προβάλλει ως σκάνδαλο την αποκάλυψη. Αυτό είναι το σκάνδαλο.

Αυτό που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επαινούσε, τη δύναμη δηλαδή και τις διαδικασίες ενός αυτοδιοικούμενου Οργανισμού να αποκαλύπτει ο ίδιος τις πληγές του, το μεταχειρίζεται ως σανίδα σωτηρίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσει από την καθολική αντίδραση (...)

Θα πρέπει ο κ. υπουργός να αναλογιστεί αν αξίζει η κρίση που έχει δημιουργήσει στο ΚΕΘΕΑ, τα όποια πολιτικά οφέλη θεωρεί ότι θα αποκομίσει, ή αν αξίζει να επεκτείνει και να ενισχύσει το αυτοδιοίκητο ενός δημόσιου οργανισμού που έχει θεσμική υπόσταση ικανή να μην κουκουλώνει τα προβλήματα, όσο σοβαρά κι αν είναι».

Ερευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισκέφτηκαν χτες τα κεντρικά κτίρια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), της Attica και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο έρευνας για τις τραπεζικές χρεώσεις. Υπήρξαν μάλιστα «διαρροές» περί ...εφόδου των ελεγκτών στα γραφεία κ.λπ., σε μια προκλητική «σκηνοθεσία», την ίδια στιγμή που οι τραπεζίτες, εφαρμόζοντας όλο το νομικό οπλοστάσιο, κλιμακώνουν π.χ. τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι να ερευνήσει αν υπήρξαν «εναρμονισμένες πρακτικές», δηλαδή αν συνεννοήθηκαν οι τράπεζες για να επιβάλουν τις χρεώσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org