ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ενέκριναν κατάπτυστο κείμενο όπου «ευχαριστούν» τους φονιάδες των λαών!

Την αξίωση να πει ο ελληνικός λαός και «ευχαριστώ» από πάνω για τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις των ΗΠΑ σε βάρος των λαών εξέφρασαν χτες από κοινού τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, εγκρίνοντας σχέδιο επιστολής που εμφανίστηκε από το προεδρείο της Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, δηλαδή την κυβέρνηση, με την έναρξη της συνεδρίασής της.

Το σχέδιο επιστολής απευθύνεται προς τη Βουλή των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η εν λόγω Επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου «εκφράζει ομόφωνα την ικανοποίησή της για τη γενναία απόφασή σας να προτείνετε, σχεδόν ομόφωνα με το ψήφισμα (...) την αναγνώριση της Γενοκτονίας που τελέστηκε εις βάρος των Αρμενίων από το 1915 μέχρι το 1923».

Προσθέτει δε ότι «η ικανοποίησή μας γίνεται ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι είχατε την ευαισθησία να κάνετε αναφορά και στην εκστρατεία Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Ελληνες και οι άλλοι Χριστιανικοί πληθυσμοί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για το λόγο αυτό, με την παρούσα ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής μας, σας διαβιβάζουμε τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες μας».

Μάλιστα εκφράζεται και η ...ευχή «να βρεθεί η ευκαιρία να σας συναντήσουμε από κοντά για να σας εκφράσουμε, και διά ζώσης, τις ευχαριστίες μας και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της μεταξύ μας συνεργασίας και την προώθηση ανάλογων ζητημάτων, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο»!

Αυτό το άκρως προκλητικό κείμενο, «ευχαριστήριο» προς τις ΗΠΑ, έσπευσαν άπαντες από τα αστικά κόμματα - προσπερνώντας τις ...«χαοτικές» τους διαφορές - να το ψηφίσουν περιχαρείς, για να δείξουν και στην προκειμένη περίπτωση με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι όλοι μαζί βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, αυτό που οριοθετούν το μεγάλο κεφάλαιο και οι συμμαχίες του και το οποίο είναι εχθρικό και επικίνδυνο για το λαό και τα συμφέροντά του.

Αποτελούν εξάλλου πρόκληση στα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας οι αναφορές ότι... θα κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για ένα πιο ειρηνικό κόσμο οι μακελάρηδες των ΗΠΑ, που για τα συμφέροντά τους έχουν σπείρει σε όλη την περιοχή, από το Ιράκ έως τη Συρία και από τη Λιβύη έως την Ουκρανία, τον όλεθρο στους λαούς. Και βέβαια μόνο προσβολή στην ιστορική μνήμη είναι οι αναφορές περί «γενναίας απόφασης» σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ως «μοχλού» στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και του παζαριού με την Τουρκία, κι ενώ είναι αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που σήμερα δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Μόνο το ΚΚΕ διαφώνησε, χαλώντας την ...ωραία ατμόσφαιρα. Οπως ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης, καταρχάς ο κανονισμός δεν επιτρέπει την έκδοση ψηφισμάτων από τις Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες επιπρόσθετα δεν αποφασίζουν αλλά προτείνουν και γνωμοδοτούν. Οσον αφορά την ουσία, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τέτοια πρωτοβουλία και τέτοιο κείμενο. Το Κόμμα μας έχει τοποθετηθεί για τα ζητήματα αυτά, τόσο για τη Γενοκτονία των Ποντίων όσο και για τη Γενοκτονία των Αρμενίων».

«Είναι γνωστό ότι πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες αποφάσεις», επισήμανε και έθεσε το ερώτημα: «Στείλατε σε καμία από αυτές ευχαριστήριο; Σε καμία. Γιατί τώρα πρέπει να στείλουμε στις ΗΠΑ ευχαριστήριο;».

«Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε την αμερικανική Βουλή και την αμερικανική πολιτική για τέτοιου είδους ψηφίσματα, όταν είναι γνωστό ότι είναι ενταγμένα σε γενικότερα γεωστρατηγικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως η αμερικανική πολιτική χρησιμοποιεί επεμβάσεις, πολέμους κατά των λαών και κρατών για να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ», κατέληξε.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή

MotionTeam

Την αντίθεσή του στην Ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», στις βάσεις και τα πυρηνικά, αλλά και στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Καλαμαριάς μέσα από τη μαζική συμμετοχή του στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, Σωματείων και άλλων μαζικών πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της περιοχής, στην πλατεία Δημαρχείου.

Ταυτόχρονα, από την προσφυγομάνα Καλαμαριά, με τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς, ο λαός της περιοχής και οι φορείς του εξέπεμψαν μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Γιώργος Αετόπουλος, Μέλπω Αλεξανδροπούλου, Κώστας Καρμπάς, Α. Κυζιρίδης, Λεωνίδας Μουλαγιαννιός, Σωτήρης Μπαλλάς, Κώστας και Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη και το ρεμπέτικο σχήμα της «Πριγκιπέσσας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σοφία Εξαδακτύλου εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Γκαντίδης, απόστρατος, εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ και της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι δυο ομιλητές καταδίκασαν τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και κάλεσαν το λαό να αντιδράσει, βάζοντας στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά τους πολέμους και τη φτώχεια και οδηγεί τους λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, εγκλωβίζει χιλιάδες κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας.

Αναφέρθηκαν στους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό μας η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η μετατροπή της σε ορμητήριο θανάτου της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Γ. Γκαντίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο λαός μας γνωρίζει και πρέπει ν' αποτινάξει το φόβο ότι θα μείνουμε μόνοι, ότι δεν θα έχουμε στηρίγματα. Οι στόχοι κυβερνήσεων είναι οι στόχοι της αστικής τάξης της χώρας για την πολυδιαφημιζόμενη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση". Είναι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών, μονοπωλιακών ομίλων - ξένων και ντόπιων - για να απομυζούν τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών, και του δικού μας μαζί. Αυτοί χρειάζονται την προστασία του ΝΑΤΟ, όχι ο λαός. Οι στόχοι της αστικής τάξης δεν μπορούν να είναι στόχοι του λαού μας. Γι' αυτό πρέπει να αντιταχθεί, ν' ακολουθήσει άλλο δρόμο, μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στρατού

Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο της πόλης

Κινητοποίηση - διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στρατού, που μεταφέρει το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ «USS Carson City» και έχει δέσει στο λιμάνι της πόλης, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο.

Καλεί τα Σωματεία, τους Συλλόγους να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα σχέδια που μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο θανάτου. Να πουν όχι στην εγκατάσταση βάσης στο λιμάνι της πόλης. Να καταγγείλουν την ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας» και να απαιτήσουν να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα, καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλληλεγγύη στον συριακό λαό.

Η Επιτροπή Ειρήνης τονίζει ότι η άφιξη του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «USS Carson City» στο λιμάνι της πόλης πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό. Οτι η εγκατάσταση της Στρατιωτικής Βάσης, όπως προβλέπει και το «Σύμφωνο Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των φονιάδων και σε αυριανό στόχο.

Τονίζει ακόμη πως «η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και η προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου", εργάζεται συστηματικά ώστε να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Γνωρίζουν ότι τα σύννεφα του πολέμου δεν φεύγουν με "φιλικούς" αθλητικούς αγώνες, η αγωνία κάθε προοδευτικού ανθρώπου δεν κατευνάζεται με διαφημίσεις από τα θετικά όπως λένε ανταλλάγματα. Η "καριέρα" και τα ματωμένα "βιογραφικά" δεν ταιριάζουν σε κανέναν νέο επιστήμονα, που πρέπει να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και τη φωνή του στην ανάπτυξη της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις - Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις" πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, από περισσότερα συνδικάτα και μαζικούς φορείς».

«Στρατηγέ ιδού ο λιμένας σας»

Στο μεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε χτες ο ίδιος ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, υποστράτηγος Christopher Cavoli, επιθεωρώντας το λιμάνι και τις εργασίες που γίνονται εκεί, ουσιαστικά προς αναβάθμισή του για διευκόλυνση της χρήσης από τον στρατό των ΗΠΑ.

Σε σχόλιό της η πρεσβεία των ΗΠΑ σημειώνει πως οι τέτοιες εργασίες (απομάκρυνση ναυαγίου κ.λπ.) οδηγούν σε «διευρυμένη χρήση» του για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Στόχος άλλωστε είναι η ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στην Ανατ. και Κεντρική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Επίσης ο έλεγχος των Στενών αλλά και η υποστήριξη πολεμικών τους πλοίων που ανοίγονται στη Μαύρη Θάλασσα. Μαζί και η προστασία αγωγών και άλλων υποδομών φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων.

Αλλος ένας ΝΑΤΟικός

Αλλος ένας υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός επισκέφτηκε τη χώρα, στο γνωστό πλαίσιο στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πιο επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, Δευτέρα και Τρίτη o διοικητής υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) Αμερικανός υποναύαρχος Andrew Burcher επισκέφτηκε ΓΕΝ και Αρχηγείο Στόλου, όπου συζητηθήκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συνεργασίας και συμμετοχής ελληνικών υποβρυχίων σε αποστολές ΝΑΤΟ». Πρόσφατα, άλλωστε, το «Πιπίνος» ολοκλήρωσε αποστολή ΝΑΤΟικών περιπολιών στην Ανατ. Μεσόγειο.

Εξάλλου, την Τρίτη υπογράφτηκε στην Κύπρο το πρόγραμμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για το 2020.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org