ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα Κέντρα Πρόληψης

Το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, οι οποίοι υπογράφουν την Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και Υγείας Β. Κικίλια, αναφέρουν:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία λειτουργούν ως μικρές, αυτόνομες και διασπασμένες υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε Ομάδα Εργασίας για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, που ολοκλήρωσε το έργο της τον Απρίλη του 2017. Η τεκμηριωμένη πρόταση των εργαζομένων σε αυτή, μέσω του Σωματείου τους και ψηφισμένη από Γενικές Συνελεύσεις, αφορά τη σύσταση ενός Εθνικού Φορέα Πρόληψης. Στη συνέχεια, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αντί να νομοθετήσει θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης, συνέστησε Διυπουργική Επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να γνωστοποιηθούν ποτέ τα αποτελέσματά της.

Οσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά δεν καλύπτονται οι περίπου 80 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν και έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις προσλήψεις αυτές και παράλληλα τα κοινωνικά αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης αυξάνονται διαρκώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης που ιδρύθηκαν στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική και έχουν ψηφιστεί ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους (προσλήψεις, μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.), εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει. Την ίδια περίοδο συνεχίζονται παραιτήσεις εργαζομένων από τα Κέντρα Πρόληψης λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού.

Επιπλέον, η είσοδος των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία δεν υποστηρίζεται από την πολιτεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και τα Κέντρα Πρόληψης είναι διά νόμου οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Πρόληψης, σύμφωνα με το αρ. 60 του ν.4139/2013.

Τέλος, ζητούνται προς τα Κέντρα Πρόληψης συνέχεια εφαρμογές του δημόσιου λογιστικού, ενώ οι αστικές εταιρείες, στις οποίες είναι συγκροτημένα τα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν τέτοιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την παρόξυνση της ασάφειας, που έχει οδηγήσει τις δομές αυτές σε πλήρη απορρύθμιση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης;
  • Προτίθενται να λειτουργήσουν τα "νεοϊδρυόμενα" Κέντρα Πρόληψης στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική;
  • Προτίθενται να διασφαλίσουν την είσοδο των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;
  • Προτίθενται να νομοθετήσουν νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης; Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση των Κέντρων Πρόληψης στον σχεδιασμό αυτό;».
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΙΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΙΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του σεβαστού και αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, προσφέρουμε 200 ευρώ για την πορεία των δύο ιερών Μνημείων της Γυάρου και της Μακρονήσου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τους χιλιάδες ήρωες που βασανίστηκαν και άφησαν τη ζωή τους στα δύο αυτά ξερονήσια, πιστοί στα πανανθρώπινα ιδανικά τους.

Η γυναίκα του, Νίνα Πολυδώρου

Τα παιδιά και εγγόνια, Αναστασία, Γιάννης, Τάσος, Μιχάλης

***

ΦΩΤΟ

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΛΗΣ γεννήθηκε το 1921 στο Σιβρισάρι της Μικράς Ασίας και ορφάνεψε νωρίς από μητέρα, στα 14 χρόνια του.

Το Μάρτη του 1943 βγήκε αντάρτης στο πλευρό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Λογοθέτης» και με ταγματάρχη τον Σωτήρη Τσιτσιπή από το Δαδί, με το ψευδώνυμο «Λοκρός». Στις 25 Φλεβάρη 1945 παραδίδει το όπλο του στο χωριό Λαδικού της Υπάτης με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Φυλακίστηκε στις φυλακές Θεσσαλονίκης, Τρίπολης και Κεφαλονιάς και εξορίστηκε στα Γιούρα και στη Μακρόνησο, στο 2ο Τάγμα, όπου υπέστη σκληρούς βασανισμούς.

Στη μνήμη του πατέρα μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που «έφυγε» από κοντά μας στις 19/9/2015, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Φρυγίας.

Παναγιώτης Καρπουζλής

***

ΦΩΤΟ 4

Τον περασμένο χρόνο (2018) «έφυγαν» από τη ζωή οι παρακάτω αγωνιστές, μέλη του ΚΚΕ, της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ: Η σύζυγός μου ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ. Ο αδελφός μου ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΗΜΜΕΝΟΣ. Οι φίλοι μου ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ.

ΠΙΤΕΛΗ ΒΑΓΙΑ
ΠΙΤΕΛΗ ΒΑΓΙΑ
Στη μνήμη τους προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού.

Τάκης Ψημμένος

***

Η Γεωργία Ταβουλαρίδου, στη μνήμη του πατέρα της, ΝΙΚΟΥ, εξόριστου στη Γυάρο, προσφέρει 70 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μου γονιών ΝΙΚΟΥ και ΒΑΪΑΣ ΠΙΤΕΛΗ, και όλων όσοι αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Καραπούλιου Ελένη

ΚΑΡΠΟΥΖΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΜΙΧΑΛΗΣ)
ΚΑΡΠΟΥΖΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΜΙΧΑΛΗΣ)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΗΜΜΕΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΗΜΜΕΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Προσφορά

-- Η Ελένη Κοκολάρα προσφέρει 50 ευρώ για την κατασκευή και ανέγερση του Μνημείου στη Μακρόνησο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org