ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Πραγματική εξυγίανση η κατεδάφιση του σάπιου οικοδομήματος»

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Στην επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, που παράγει και αναπαράγει τη σήψη με τη χειραγώγηση των αγώνων, τη βία και την ασυδοσία, και ουσιαστικά αφήνεται ανέγγιχτη και από το νέο σχέδιο νόμου, εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην τοποθέτηση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, που έφερε προς ψήφιση ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η κυβέρνηση καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δεν αμφισβητεί το μοντέλο του αθλητισμού των επιχειρηματιών. Αντίθετα, θεωρεί μονόδρομο ότι πρέπει να πορευτούμε με όλους αυτούς και το επόμενο διάστημα. Η αιτία είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού. Θα υπάρχουν και τα στημένα, ο τζόγος, ο νόμιμος και παράνομος στοιχηματισμός, και κυρίως θα καλλιεργείται η συνείδηση με τις αξίες αυτού του σάπιου συστήματος, δηλαδή "όλα για την επίδοση, όλα για την πρωτιά, όλα για το κέρδος".

Εκανε λόγο για απόλυτη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων στα της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένης και αυτής - των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν μπόρεσαν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν σκοπό να «αγγίξουν» την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, την εμπορευματοποίησή του, που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους και αποτελεί την αιτία για τη γέννηση αλλά και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων και τη σαπίλα του παρασκηνίου. «Αντίθετα, πάντα είχαν ως κύριο μέλημα την προσαρμογή του νομοθετικού περιβάλλοντος στη στρατηγική ΕΕ - κεφαλαίου για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης», σημείωσε.

Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να υιοθετήσει τις όποιες θετικές ή δυνάμει θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε ο Μ. Συντυχάκης, ζητάει όμως πιο ριζικά μέτρα. Διατύπωσε στο πλαίσιο αυτό την πάγια θέση του Κόμματος για μεταφορά των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών (ΠΑΕ-ΚΑΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ελέγχονται τα οικονομικά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς τη χρήση ευεργετικών διατάξεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης.

Αντίθετο το ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΟΕ

Εστιάζοντας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά από 125 λειτουργίας της, μέσω της μετατροπής της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κάτι που, όπως είπε, ανοίγει το δρόμο προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΟΕ, οι εγκαταστάσεις της κ.λπ. να πέσουν στα νύχια των επίδοξων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα, καθιστά «θολό» το εργασιακό μέλλον 54 εργαζομένων - 13 μόνιμων και 41 συμβασιούχων - με περισσότερα από 30 χρόνια δουλείας.

Για τον χρονικό και ηλιακό περιορισμό στους προέδρους και στα μέλη του ΔΣ των Ομοσπονδιών, ανέφερε πως το ΚΚΕ πάντα ήταν υπέρ της ανανέωσης προσώπων, εντούτοις δεν θεωρεί ότι λύνονται έτσι τα προβλήματα της διοικητικής αποτελεσματικότητας ή της διαφθοράς. Οπως είπε, «την ανανέωση δεν την επιβάλλεις από τα πάνω, την καλλιεργείς, τη δημιουργείς. Καλλιεργείς τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Χρηματοδότησε σωματεία, φτιάξε υποδομές, ανέβασε τις μορφές συμμετοχικότητας».

Για το θέμα του τζόγου στον αθλητισμό, ζήτησε την κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε κάθε μορφής στοίχημα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εξηγώντας πως τα πραγματικά θύματα στο κυνήγι του κέρδους δεν είναι ο λεφτάς επιχειρηματίας αλλά οι εργαζόμενοι, οι προπονητές, οι παίκτες και οι χιλιάδες φίλαθλοι που αγαπούν τη φανέλα.

Για τα μέτρα κατά της βίας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο σε ζητήματα και μέτρα ελέγχου (π.χ. έλεγχος εισιτηρίων), ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως τα γήπεδα λειτουργούν ως «εργαστήριο» για να μπολιαστούν μέτρα που αξιοποιήθηκαν μετέπειτα ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ανέφερε τον προβληματισμό που δημιουργεί η πληθώρα αντιδράσεων από οδηγούς αθλητές με κύρος και διακρίσεις στο χώρο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Συνάντηση για τα προβλήματα του Συλλόγου «Τρεις Αστέρες Κ. Πατησίων»

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Αθλητικό Σύλλογο «Τρεις Αστέρες στα Κ. Πατήσια» από το ξαφνικό κλείσιμο του γηπέδου στις οδούς Καβάφη και Ζαφειροπούλου ήταν το αντικείμενο συνάντησης αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, αποτελούμενης από την Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλο, και την Σαλώμη Πολυγερινού, κοινοτική σύμβουλο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, με το ΔΣ του Συλλόγου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γιώργος Ποθητός, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων για την ανάπλαση του ρέματος Ποδονίφτη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Λιάνα Δαγκλή, ενημερώνοντας για το βασικό πρόβλημα, τόνισε πως το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελούσε την έδρα της ομάδας μπάσκετ και το ξαφνικό κλείσιμό του δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων του Συλλόγου. Πολύ περισσότερο αφού, όπως ανέφερε, ο απομακρυσμένος χώρος όπου μεταφέρθηκε προσωρινά η ομάδα δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν το θέμα στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Τόνισαν πως αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, η σχολική στέγη, οι ελεύθεροι χώροι αθλητισμού, η αντισεισμική προστασία, η πυρασφάλεια κ.λπ. μπαίνουν σε χαμηλό βαθμό προτεραιότητας από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, γιατί αποτελούν «κόστος» και η υλοποίησή τους δεν αποφέρει το επιθυμητό κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τους αρμοδίους, πρόσθεσαν, προτεραιότητα αποτελούν τα έργα «βιτρίνας», αυτά που έχουν επιλεγεί για εμπορική και οικονομική αξιοποίηση, καθώς αυτές είναι οι επίσημες κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες υλοποιούν κατά γράμμα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ 67-86
Συνέχεια στην κατηφόρα

Πληρώνοντας την κάκιστη δεύτερη περίοδο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 86-67 από την Εφές, χτες στο ΣΕΦ, για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ετσι, με μόλις 2 νίκες έναντι 5 ηττών, ο Ολυμπιακός παραμένει πολύ χαμηλά στη βαθμολογία και μακριά από την οκτάδα και την πρόκριση στα πλέι οφ.

Η αδυναμία των «ερυθρολεύκων» να σταματήσουν τον Μίσιτς (27 πόντοι) και τα γενικότερα αμυντικά προβλήματα, κυρίως στο πρώτο μέρος, αποτέλεσαν τα στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση του αγώνα. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλά (24-21 στο 10'), αλλά στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εφές κυριάρχησε και με επιμέρους σκορ 32-11 έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 18 πόντους (53-35). Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έκανε την ύστατη προσπάθεια για επιστροφή και με μπροστάρη τον Πρίντεζη - αλλά και με ευστοχία στα μακρινά σουτ - πλησίασε στο -6 στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου (68-61), η προσπάθεια αυτή όμως δεν είχε συνέχεια και η Εφές, βρίσκοντας τις λύσεις, έφτασε με άνεση στη νίκη.

Ολυμπιακός: Πάντερ 8, Ρότσεστι 4, Πολ 15, Κόνιαρης 5, Σπανούλης 4, Τσέρι 2, Μιλουτίνοφ 10, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 14, Ρούμπιτ 2, Ριντ 3

Εφές: Λάρκιν 24, Μπομπουά 10, Σίνγκλετον 7, Μπαλμπάι, Πλάις, Μίτσιτς 27, Αντερσον 3, Πίτερς 3, Ντάνστον 10, Σίμον 2

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
«Εφυγε» ο Περικλής Βασιλάκης

«Eφυγε» από τη ζωή στα 64 του χρόνια ο πρώην διεθνής διαιτητής Περικλής Βασιλάκης, σκορπίζοντας θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Ο γεννημένος στην Πρέβεζα μετά την αποχώρησή από την ενεργό δράση ήταν καθηγητής διαιτησίας ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό. Εγινε ευρύτερα γνωστός από την παρουσία του σε αθλητικές εκπομπές, στις οποίες σχολίαζε θέματα διαιτησίας. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας καθώς και αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου.

ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Ευκαιρία για θετικό πρόσημο

Στη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην Ευρωλίγκα στοχεύει απόψε ο Παναθηναϊκός, υποδεχόμενος τη Βαλένθια για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (21.30 - Novasports 1). Οι «πράσινοι» θέλουν να αξιοποιήσουν εκ νέου τη δύναμη του ΟΑΚΑ, να επαναλάβουν την εξαιρετική εμφάνιση και το αποτέλεσμα απέναντι στην Εφές και φτάνοντας σε θετικό απολογισμό στη βαθμολογία (3 νίκες - 3 ήττες προς το παρόν) να κατοχυρώσουν τη θέση τους στην πρώτη οκτάδα και δη όσο το δυνατόν υψηλότερα.

Για αγώνα με αρκετές «παγίδες», με αντίπαλο μια ομάδα υψηλού επιπέδου, έκανε λόγο ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση των παικτών του στον αγώνα με την Εφές, και κυρίως για τη διάρκεια που είχαν, και ζήτησε ανάλογη σοβαρότητα και ετοιμότητα τόσο στην αποψινή αναμέτρηση όσο και σ' αυτές που ακολουθούν, τονίζοντας ότι κάθε αγώνας έχει τον δικό του βαθμό δυσκολίας.

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί χωρίς απουσίες. Από τη δε Βαλένθια απουσιάζει ο Βαν Ρόσομ.

  • Aλλοι αγώνες της βραδιάς: Φενερμπαχτσέ - Μπάγερν Μονάχου (19.45 - Novasports 3), Ζαλγκίρις Κάουνας - Μπαρτσελόνα (20.00 - Novasports 5), Βιλερμπάν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.45 - Novasports 3).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org