ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο ελληνικός λαός να κάνει ένα βήμα, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και τους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ανδ. Παπαδόπουλο. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Καλό μεσημέρι, κ. Κουτσούμπα. Να ξεκινήσουμε με τα εκκλησιαστικά και πώς είδατε τη συμφωνία που επετεύχθη χτες, ανάμεσα σε Εκκλησία και πολιτεία.

-- Μου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, μέχρι και αλγεινή εντύπωση, αυτή η εικόνα που είδα χτες βράδυ στην τηλεόραση και φαντάζομαι όχι μόνο σε μένα, απ' ό,τι μου είπαν και πάρα πολλοί άνθρωποι που μίλησα μαζί τους. Αυτό που στήθηκε, χτες, μπροστά στις κάμερες δίνει την εικόνα ενός παζαριού, ενός «πάρε - δώσε» ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία της Εκκλησίας. Δυστυχώς για ένα αποτέλεσμα και για ένα θέμα, με βάση αυτά που ανακοίνωσαν, που επί της ουσίας θα μπορούσα να το προσδιορίσω ως «άνθρακες ο θησαυρός». Γιατί, αυτή η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως ειπώθηκε. Κατά την άποψή μας, τις ενισχύει αυτές τις εκκρεμότητες και τις διαιωνίζει. Πρώτα απ' όλα, για το ΚΚΕ η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει απ' τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού του κράτους απ' την Εκκλησία και της Εκκλησίας από το κράτος. Είναι διαχωρισμός που σε τίποτε δεν εμποδίζει τη θρησκευτική πίστη, ούτε θα έπρεπε να εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω, τη θρησκευτική συνείδηση των συνανθρώπων μας, κάθε ανθρώπου να πιστεύει όπου θέλει και βεβαίως να τηρεί και τις τελετουργικές διαδικασίες κ.λπ. Απ' αυτήν τη σκοπιά λοιπόν δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός, μάλιστα προστίθεται ένας επιπλέον εναγκαλισμός, αυτός του επιχειρηματικού τομέα, στο πλαίσιο του «Ταμείου» εννοώ. Ηταν νόμος αυτός επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, μου φαίνεται τον είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως, αυτά τα σκοτεινά σημεία αφορούν την πρόβλεψη ότι θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις. Και μάλιστα, απ' όσο θυμάμαι εκείνη την περίοδο που είχε ψηφιστεί η τροπολογία, που το ΚΚΕ την καταψήφισε, ακόμη και απ' αυτούς που την ψήφισαν, υπήρχαν ερωτηματικά και ενστάσεις. Θυμάμαι τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, να λέει, όπως και άλλοι βουλευτές, «τι είναι αυτή η εταιρεία», «τι θα είναι τα έσοδα, πού θα πηγαίνουν», «το νομοθετικό πλαίσιο που βάζει περιβαλλοντικούς όρους, που υπάρχουν αποφάσεις ΣτΕ, δασικές εκτάσεις, όπως Πάρνηθα, Πεντέλη, Βουλιαγμένη, που η Εκκλησία σ' αυτά δεν μπορεί να κάνει δράσεις, τι θα γίνει». Τώρα, με αυτήν τη συμφωνία αυτό το ζήτημα το πάει παραπέρα, δίνει στο Ταμείο και όλες αυτές τις αμφισβητούμενες εκτάσεις. Γι' αυτό λέμε υπάρχουν και σκοτεινά σημεία.


-- Εχει εκλογική διάσταση αυτό, κ. Κουτσούμπα;

-- Εχει. Και ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας για τις περιορισμένες, έστω, συνταγματικές αλλαγές που κάνει. Η Εκκλησία, απ' ό,τι φάνηκε, τουλάχιστον χτες απ' τον Αρχιεπίσκοπο, του προσφέρει αυτήν τη συναίνεση.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση σηματοδοτούν παραπέρα αντιδραστικοποίηση

-- Μια που ανοίξατε έστω και με αυτόν τον τρόπο το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, πιστεύετε ότι αυτή η πρόταση που κάνει το κυβερνών κόμμα είναι ικανοποιητική, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση;

-- Οχι, οπωσδήποτε όχι. Και βέβαια μπορεί για προεκλογική, επικοινωνιακή σκοπιμότητα να επιδιώκει να έχει κάποια οφέλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, δεν είναι όμως μόνο αυτή η προσέγγισή μας. Υπάρχουν βαθύτεροι στόχοι. Είναι - κατά την άποψή μας - η εξασφάλιση της συνέχισης της άσκησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που δεν πρέπει διόλου να διαταράσσεται. Και λέω δεν πρέπει να διαταράσσεται είτε λόγω της μη εκλογής ΠτΔ, αν δεν παίρνει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, είτε με τις προτάσεις δυσπιστίας και όλα αυτά που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Ομως αυτό το δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας, «πρόοδος» ή «συντήρηση», είναι κάλπικο. Εμείς λέμε ότι στις περισσότερες διατάξεις που έχει πει ότι θα αναθεωρήσει - θα δούμε βέβαια συγκεκριμένα πώς θα προχωρήσει και η συζήτηση στη Βουλή - μιλάμε για παραπέρα αντιδραστικοποίηση αυτών των διατάξεων του Συντάγματος.

-- Αρα δεν υπάρχει πιθανότητα το ΚΚΕ να ψηφίσει κάποια απ' τις διατάξεις.

-- Οταν ο κ. Τσίπρας λέει να «ανακτήσουμε την κυριαρχία μας και θα την ανακτήσουμε με τις προτεινόμενες διατάξεις», ρωτάμε δημόσια και από εδώ απ' τον σταθμό σας σήμερα, θα υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο έναντι του εθνικού; Αυτό θα το αναθεωρήσει, έτσι ώστε να υπερισχύει το Σύνταγμα; Η δυνατότητα να δίνεις απεριόριστα ξένες βάσεις και να γίνεται η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» θα το αλλάξει στο Σύνταγμα; Το να έχεις μόνιμη εποπτεία, Ευρωπαϊκά Εξάμηνα και όλα τα υπόλοιπα που υποτίθεται αφορούσαν την τρόικα, την περίοδο της κρίσης, τώρα που πάμε στην ανάκαμψη και «δεν μας πολυχρειάζονται», θα το αλλάξει; Το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων, τα εργασιακά - συνδικαλιστικά δικαιώματα θα τα κατοχυρώσει, που τα καταπατά με νόμο που εμποδίζει την απεργία και κάνει και συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πάει λέγοντας και παρακάμπτει ακόμη κι αυτήν τη Βουλή, αυτή που είναι τέλος πάντων. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που αντιδραστικοποιούν το πολιτικό σύστημα.

-- Στα θεσμικά; Και αναφέρομαι στο αν εκλέγεται ο ΠτΔ, έστω και μετά από δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή, από το λαό;

-- Διαφωνούμε σ' αυτήν τη διαδικασία να δίνονται ενισχυμένες αρμοδιότητες στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μέσω της εκλογής της από το λαό. Εχουμε μιλήσει γι' αυτό το ζήτημα πολύ καθαρά και στον ΠτΔ και με δημόσιες παρεμβάσεις μας. Ούτε βέβαια κάποια θετικά υπάρχουν, όπως για το νόμο περί ευθύνης υπουργών ή αν θέλετε και η απλή αναλογική. Αυτό είναι φως φανάρι, ακόμη και έναν απλό άνθρωπο οποιασδήποτε ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης να ρωτήσεις, θα πει «ναι, πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορεί ο εργαζόμενος να διώκεται και να κλείνεται στη φυλακή όταν έχει ευθύνες και εσύ να προστατεύεις τον υπουργό ή τον βουλευτή». Τέτοια ζητήματα μπορούν να γίνουν, όμως δεν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, δομικά στοιχεία των προτεινόμενων διατάξεων.

«Κράτα με να σε κρατώ» οι αστικές πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων

-- Πάμε λίγο στις εξελίξεις, αναφερθήκατε κι εσείς στις βάσεις. Το θέμα ίσως ήταν και η αφορμή αφετηριακά μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ, που μόλις επέστρεψε προκλήθηκε η σύγκρουση με τον κ. Κοτζιά. Πρώτον, υπάρχει θέμα με τα μυστικά κονδύλια και δεύτερο ηθικό ή και πολιτικό ζήτημα σε σχέση με όσα είπε ο κ. Καμμένος με τον κ. Κοτζιά, ότι ο κ. Κοτζιάς πήγε και έκανε μηνυτήρια αναφορά. Δημιουργούν όλα αυτά, κατά τη γνώμη σας, θέμα;

-- Καταρχήν, αν υπάρχει κάτι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, όσο μπορεί να είναι σε βάθος, σε μια κατάσταση και σε ένα τέτοιο σύστημα, στο οποίο ζούμε. Ομως, μπορεί ο κ. Κοτζιάς να μη θέλει να δει στα μάτια του τον κ. Καμμένο και ο Καμμένος να μη θέλει να δει τον Κοτζιά, αλλά οι κύριοι αυτοί συνυπήρξαν 3 χρόνια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού ψήφισαν μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους, έκαναν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, περιόρισαν το δικαίωμα της απεργίας, ξέπλυναν τον Τραμπ, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, έσπειραν βάσεις στη χώρα, σαν αυτές που αναφέρατε και πριν, με τις συμφωνίες Καμμένου, αλλά και του πρωθυπουργού πριν με τον Τραμπ, έκαναν την κουμπαριά για να μπουν στο ΝΑΤΟ και άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η FYROM, σήμερα, με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, και ας λένε ό,τι θέλουν για τα υπόλοιπα. Ο Τσίπρας τους χρησιμοποιεί ως μαριονέτες, κατά την άποψή μας, σ' αυτό το κουκλοθέατρο, πότε τον έναν και πότε τον άλλον. Τώρα επέλεξε τον Καμμένο αναγκαστικά για να κρατηθεί στην εξουσία και αυτόν θα τον πετάξει αύριο σαν στημένη λεμονόκουπα, όταν βρει άλλους πρόθυμους, αφού θα έχει κάνει τη δουλειά του.

-- Ο ίδιος λέει ότι τους έχει βρει ή μάλλον οι γύρω του λένε ότι υπάρχει πλειοψηφία, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχουν ακόμη κι εκτιμήσεις ότι υπάρχει πλειοψηφία και για να στηρίξει την κυβέρνηση. Η γνώμη σας είναι ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση, αποσυρόμενου του κ. Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, να στηριχθεί από άλλους βουλευτές, ανεξάρτητους ή άλλων κομμάτων, σ' αυτήν τη Βουλή;

-- Μα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μπορεί να βρει τους 151. Υπάρχουν βουλευτές, δυνάμεις, κόμματα στην ελληνική Βουλή σήμερα, που έχουν στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τις προτάσεις και τις θέσεις του κ. Τσίπρα. Είναι η διατήρηση αυτού του συστήματος, να μη θιγεί η ευρωατλαντική συμμετοχή και προσανατολισμός, να υπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι «κράτα με να σε κρατώ».

-- Εκτιμάτε ότι μπορεί να προκύψει τέτοια κυβέρνηση, όχι λόγω του Μακεδονικού. Αν αποσυρθεί ο κ. Καμμένος, μπορεί να σταθεί, όχι αριθμητικά, πολιτικά μια τέτοια κυβέρνηση, έως τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη;

-- Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και είχα πει ότι αγγίζει τα όρια του γελοίου να αποσύρει την υποστήριξή του ένα κόμμα, το οποίο συνεργάστηκε και κέρδισε δύο εκλογικές μάχες, έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα, και κυβέρνησαν 3-4 χρόνια και να είμαστε σε προεκλογική περίοδο και να φτιάχνεται μια άλλη κυβέρνηση, με άλλη σύνθεση, διαφορετική, για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Γιατί αυτό θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Ούτε κάποια μέτρα θα μπορέσει να πάρει, ούτε τίποτε άλλο. Στην ουσία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, είτε γίνουν τον Μάη είτε τον Σεπτέμβρη, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οπότε αγγίζει τα όρια του γελοίου, ξαναλέω, όλο αυτό το σκεπτικό. Το καλύτερο είναι, εφόσον - δεν υπάρξει συνεργασία - να προχωρήσει σε εκλογές και να αποφασίσει ο λαός σ' αυτή την περίπτωση.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει άλλο με τους συνταξιούχους

-- Ενα μεγάλο ζήτημα που τρέχει εδώ και μήνες και απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα είναι αυτό των συντάξεων, αν θα περικοπούν ή όχι. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Θέλω το σχόλιό σας, διότι - αν δεν κάνω λάθος - οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε την περικοπή των συντάξεων, τη διαπραγματεύτηκε μαζί τους και κατέληξε ακριβώς ότι από 1/1 θα υπάρξει η περικοπή αυτή.

-- Θα ήθελα να επιμείνω στο εξής: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν ήδη περικοπεί 21 φορές οι συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων και συνεχίζονται κι άλλες περικοπές, ακόμη κι αν συμφωνήσει το Γιούρογκρουπ και μπει στον προϋπολογισμό το ένα σενάριο, που δε θα τις περικόπτει. Γιατί υπάρχουν τα επιδόματα, το ΕΚΑΣ, μια σειρά τέτοια, τα οποία ισχύουν μέσα στο 2019 ότι θα περικοπούν, και δεν αποσύρονται αυτά. Επίσης, θέλω να θυμίσω το εξής: Αυτό θα είναι προσωρινό. Διότι ο νόμος που περικόπτει τις συντάξεις ισχύει απόλυτα, είναι ο νόμος Κατρούγκαλου. Εάν δεν καταργηθεί ο νόμος αυτός, σε ένα εξάμηνο, σε ένα τρίμηνο, σε ένα χρόνο, θα έρθει η εποπτεύουσα αρχή, η νέα τρόικα, κουαρτέτο, πώς θα λέγεται, και θα πούνε πρέπει να το επαναλάβουμε αυτό. Αρα, θα πάρει αναστολή η κυβέρνηση αν στο επόμενο Γιούρογκρουπ αποφασίσουν ότι δέχονται την εκδοχή αυτή, κόβοντας από άλλα αντίμετρα. Γιατί κι αυτό δε θα δοθεί έτσι, θα κοπούν άλλες υποσχέσεις που έχει δώσει, για ανακούφιση ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων κ.λπ. Η ουσία πάντως είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει άλλο με τους συνταξιούχους. Εχει τεράστια πολιτική ευθύνη. Πρέπει να την πληρώσει από τους ίδιους τους συνταξιούχους. Υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ. Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς ήξεις - αφήξεις.

-- Ναι, γιατί έχει ανοίξει η κουβέντα με τα αναδρομικά εν τω μεταξύ και κανείς δεν έχει καταλάβει. Αλλα είπε ο κ. Πετρόπουλος χθες, άλλα είπε μετά από λίγο η κα Αχτσιόγλου, προδίκασε ουσιαστικά και τις δικαστικές αποφάσεις και δεν ξέρει κανείς τι ισχύει.

-- Υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό είναι το ζήτημα, και δεν μπορεί η κυβέρνηση ή ο εκάστοτε υπουργός, είτε λέγεται Αχτσιόγλου είτε Πετρόπουλος είτε Τζανακόπουλος, να αναιρεί αυτές τις αποφάσεις. Δεν μπορεί να σύρεται ένας εργαζόμενος, ένας συνταξιούχος, στο δικαστήριο ή να του περικόπτουν από την εφορία ή να του κάνουν κατασχέσεις, επειδή δεν πληρώνει, επειδή δεν τηρεί το νόμο, υποτίθεται τον δικό τους, κι αυτοί εδώ, όταν τους λέει η δικαιοσύνη «κάντε αυτό», να λένε ότι εγώ καλύπτομαι πίσω από το κουαρτέτο, που μου λέει να περιορίσω τα δημοσιονομικά μου έξοδα. Λοιπόν, αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Και βεβαίως πρέπει οι συνταξιούχοι να οργανώσουν την πάλη τους.

-- Λέτε, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ ζητάει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Σωστά;

-- Ναι, όσα δίνονται αναδρομικά, όσα βγαίνουν υπέρ των συνταξιούχων να δοθούν εδώ και τώρα, χωρίς βέβαια να περιοριζόμαστε σε αυτό. Πρέπει να εντείνουμε και την πάλη για να καταργηθούν και οι νόμοι Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί - αντισυνταξιουχικοί νόμοι.

-- Υπάρχει όμως, κ. Κουτσούμπα, ένα ερώτημα: Εάν αυτό θα γίνεται με τις προσφυγές, γιατί λένε κάποιοι ότι κάποιος μπορεί να μην έχει ακόμη και την οικονομική δυνατότητα για να κάνει προσφυγή και στο πλαίσιο της ισονομίας θα ήταν πιο σωστό εάν υπάρχουν αναδρομικά να επιστρέφονται χωρίς προσφυγή, σε όλους και όλες.

-- Καταρχήν δεν πρέπει να φύγουμε από την πολιτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση να λύσει αυτό το ζήτημα και να ρίχνουμε το μπαλάκι αλλού. Βεβαίως είναι δικαιολογημένοι οι άνθρωποι, εμείς δεν καταδικάζουμε συνταξιούχους οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους, εφόσον δεν μπορούν να το βρουν πουθενά αλλού. Και βεβαίως όταν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις, για τα αναδρομικά ή για άλλα, που τους δίνουν πίσω τα λεφτά τους, πρέπει να υλοποιούνται από τους υπεύθυνους κυβερνώντες και από το αρμόδιο κράτος. Τελεία και παύλα σε αυτό. Και βεβαίως, για να κάνω μία παρένθεση και σε αυτό, πρέπει να προστατευθούν και οι συνταξιούχοι, να μη γίνονται έρμαια μιας κερδοσκοπίας πιθανόν, μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Είναι και αυτό μέσα.

Η έρευνα να φτάσει σε βάθος και να φωτίσει το σύστημα που θρέφει τη διαφθορά

-- Λοιπόν, θέλω να σας πάω σε ένα άλλο ζήτημα, σε αυτό της παρατεινόμενης σκανδαλολογίας που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, και που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έτσι θα πάμε ως τις εκλογές. Τι λέει το ΚΚΕ γι' αυτά τα πράγματα;

-- Εμείς λέμε ότι πρέπει όλα να είναι στο φως, αλλά βεβαίως πρέπει να φωτιστούν απ' αυτόν τον προβολέα, απ' αυτό το φως, εκτός από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, οι οποίοι παρελαύνουν τώρα και θα παρελάσουν μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Κυρίως πρέπει να φωτίσει και τους διαφθορείς, γιατί δεν υπάρχει διεφθαρμένος χωρίς να υπάρχει κάποιος - μια εταιρεία, κάτι άλλο - που διαφθείρει.

-- Δεν υπάρχει κανένας να τα παίρνει, χωρίς κάποιος να του τα δίνει.

-- Βέβαια, και για να ξέρει και ο ελληνικός λαός. Αρα, πρέπει να φτάσει σε βάθος αυτή η έρευνα. Γι' αυτό πολλοί μας περιγελούν, όταν λέμε γι' αυτό το σύστημα, τη σαπίλα, τη διαφθορά, και λένε «πάλι για το σύστημα λέτε;». Εντάξει, τι να κάνουμε τώρα, αλλά το να «δίνεις» έναν ή δύο που θες να ξοφλήσεις ή να εκμεταλλευτείς προεκλογικά, για να τον αδυνατίσεις ως αντίπαλο, έχει δεν έχει ευθύνη - δεν ξέρω, αυτό πρέπει να το ερευνήσει η δικαιοσύνη σε βάθος - και να αφήνεις απ' έξω όλο αυτό το σύστημα που διαφθείρει και έχει νόμιμη στην ουσία μίζα, δίπλα στην παράνομη... Αρα, πρέπει να πάει σε βάθος, γιατί για μας η έρευνα πρέπει να επεκταθεί συνολικά σε όλους αυτούς τους παράγοντες που διαμορφώνουν - για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας - αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Οι μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, στο ότι γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, ότι περικόβονται συνεχώς οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και μια σειρά τέτοια, δεν είναι χωρίς πολιτικές πρώτα απ' όλα ευθύνες, και βεβαίως από κει και πέρα ας ψάξουν και τις ποινικές για μια σειρά πράγματα. Και για το «Ερρίκος Ντυνάν», και για τα υπόλοιπα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Φάρμακο, αρθροσκοπήσεις κ.λπ.

-- Βλέπετε να υλοποιείται αυτό που κωδικοποιημένα έχουν πει κάποιοι δόγμα Πολάκη, δηλαδή για να κερδίσουν στις εκλογές, να βάλουμε κάποιους φυλακή;

-- Νομίζω ότι αυτό διαχρονικά με βάση τη μεγάλη πλέον πείρα μας - και τη δική μας, των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του ελληνικού λαού - γίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο. Πριν συζητούσαμε, θα σας πάω λίγο πιο μακριά, για το Βατοπέδι, το οποίο δεν το θυμάται κανένας τώρα, αλλά έκρινε μια εκλογική μάχη εκείνη την περίοδο, και δεν συζητάμε βέβαια για την ταμπακιέρα. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες, και στην Ιταλία, και έτσι είχαμε τη σκανδαλολογία και ήταν το όχημα που άλλαξε το πολιτικό προσωπικό τότε. Και ήρθε ο Μπερλουσκόνι, τα «καθαρά χέρια», και μετά φούντωσε και τα ακροδεξιά στοιχεία, όπως λένε κάποιοι και ωρύονται εδώ πέρα στην Ελλάδα, για το πώς ανδρώνεται ο φασισμός, τα ακροδεξιά μορφώματα και πάει λέγοντας.

Να αντισταθεί ο λαός στα κάλπικα διλήμματα

-- Το ερώτημα που θέλω να σας κάνω τώρα αφορά τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια συνεχή πρόοδο της ΝΔ και μια αντίστοιχη υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι προδιαγράφουν οι δημοσκοπήσεις αυτές το εκλογικό αποτέλεσμα; Εχουν δηλαδή επαφή με την πραγματικότητα ή είναι - όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - κατασκεύασμα των εταιρειών;

-- Γενικότερα αποφεύγω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Αυτό που βλέπω καθημερινά κάνοντας περιοδείες, μιλώντας σε εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις και ερχόμενος σε επαφή με εργαζόμενο κόσμο, σε συνοικίες και σε άλλες περιοχές όλης της Ελλάδας, είναι ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, οργή απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπάρχει, κι αυτό εκφράζεται και πολιτικά, με διάθεση να μην την ενισχύσουν ξανά και να προβληματίζονται πού θα πάνε. Υπάρχει επίσης, επειδή είναι κοντινό το χρονικό διάστημα, η εικόνα των διακυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, που μας έφεραν στα μνημόνια, κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και αυτό επίσης επιδρά ανασταλτικά στο να δώσει ώθηση σε αυτό που φαίνεται τώρα - και που είναι δημοσκοπικά - ως πρώτο κόμμα. Και βεβαίως, έχοντας και την πείρα όλων των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα εντείνονται τα εκβιαστικά διλήμματα και θα συσπειρώνεται ένας κόσμος σε αυτούς τους δύο πρώτους, όπως συμβαίνει συνήθως, ο ένας να λέει «άντε να ψηφίσω έναν να βγει αυτός», «άντε να φύγω από αυτόν να πάω σε έναν άλλον κι ας μην μου αρέσει, ας μη συμφωνώ, ας μην τον γουστάρω», όπως το σκέφτεται ο καθένας. Εμείς λέμε να αντισταθεί ο ελληνικός λαός σε αυτό το δίλημμα, γιατί υπάρχει μεγάλη πείρα. Το «μικρότερο κακό» πάντα μας οδηγεί σε ένα ίδιο ή χειρότερο κακό την επόμενη μέρα. Αυτό το ζήσαμε πάρα πολλές φορές από το 1974 και δώθε, που λειτουργεί το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αρα, πρέπει να ξεφύγουμε και να κάνει ο ελληνικός λαός ένα βήμα, με την ισχυροποίηση, με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

-- Καλά πάτε πάντως.

-- Η πείρα λέει ότι μόνο με ένα ΚΚΕ πιο δυνατό μπορεί να υπάρχουν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων σήμερα και να ανοίξει ένας δρόμος πιο σίγουρος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, του λαού, των εργαζομένων.

-- Τώρα, ένα τελευταίο ερώτημα. Το Κόμμα κλείνει 100 χρόνια και το γιορτάζετε με πολλές εκδηλώσεις, και ετοιμάζετε και κάποια μεγάλη εκδήλωση, αν δεν κάνω λάθος, στην Αθήνα, με αφορμή ότι συμπληρώνετε τώρα το Νοέμβριο 100 χρόνια.

-- Ναι, στο ΣΕΦ, στις 25 Νοεμβρίου.

-- Ωραία. Καλή επιτυχία να έχετε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

-- Δεν κοιτάμε μόνο το παρελθόν, κοιτάμε και το παρόν και κυρίως το μέλλον.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ