ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Εκτός από τον συνταγματικό ήρθε και ο επιχειρηματικός εναγκαλισμός

INTIME NEWS

Συμφωνία που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τον συνταγματικό εναγκαλισμό κράτους - Εκκλησίας αφού δεν έχει καμία σχέση με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, αλλά έρχεται να προσθέσει και τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό, είναι αυτή που ανακοίνωσαν από κοινού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Μέσω του λεγόμενου Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος ώστε να υλοποιηθούν επιχειρηματικά σχέδια και προσδοκίες δεκαετιών πάνω σε εκτάσεις - φιλέτα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για εκτάσεις που η Εκκλησία διεκδικούσε ως ιδιοκτησία της και που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να αξιοποιήσει, αφού βρισκόταν σε διαμάχη με το Δημόσιο, φορείς και συλλόγους. Αυτό ουσιαστικά είναι το νέο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όσα είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ» το 2013. Στο εν λόγω Ταμείο, λοιπόν, εκτός από την περιουσία που φέρεται να αναγνωρίζεται ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, εντάσσονται πλέον και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς είχε τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 όταν είχαν φέρει στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο θέμα για τη σύσταση της εταιρείας αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας. Στη συζήτηση που είχε γίνει στις 28 Αυγούστου του 2013, ο Νίκος Βούτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ανάμεσα σε άλλα:

«Για να μην κοροϊδευόμαστε: Αν διαβάσει κανείς απολύτως απροκατάληπτα όλη την αιτιολογική έκθεση και τα άρθρα, θα έχει πληθώρα ερωτημάτων για το τι είναι αυτή η εταιρεία (...) Υπάρχει ερωτηματικό και σε σχέση με αυτό που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι η διαχείριση δεν έγινε δυνατόν να γίνει. Εναν, λέει, από τους παράγοντες που συντελούν στη μη αξιοποίηση, το οποίο δεν παρέχει πολλές δυνατότητες στις προσπάθειες των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων να προχωρήσουν σε δράσεις. Ποιο είναι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που δυσκολεύει την Εκκλησία; Μήπως είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αποφάσεις του ΣτΕ, δασικές εκτάσεις, η Βουλιαγμένη, η Πάρνηθα, η Πεντέλη; Οσον αφορά στην πρόταση που γίνεται σχετικά με την Πεντέλη, μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα για αξιοποίηση, ενεργειακά κ.λπ.».

Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε τότε και έλεγε πως ο λόγος για να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία ήταν να ξεπεραστούν τα όποια νομικά εμπόδια, προκειμένου να μπορέσει η Εκκλησία είτε να προχωρήσει σε επιχειρηματική ή οικοδομική αξιοποίηση της περιουσίας της η ίδια είτε να μπορέσει να πουλήσει κάποιες από αυτές τις εκτάσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Και αυτό το έλεγε για εκτάσεις που δεν αμφισβητούνταν και που θεωρούνταν περιουσία της Εκκλησίας. Τώρα, έρχεται η κυβέρνηση και βάζει μέσα σε αυτές και τις αμφισβητούμενες εκτάσεις με τον όρο να γίνουν οι μπίζνες συνεταιρικά με την Εκκλησία σε ποσοστό 50% - 50%. Και εάν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για «φιλέτα» σε Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττό, Βουλιαγμένη, Ποικίλο Ορος, τότε είναι εύκολα αντιληπτό το τι ακριβώς αποφασίστηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου την περασμένη Τρίτη.

Συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι

Σε αυτό το μήκος κύματος, δικαιολόγησης και του επιχειρηματικού εναγκαλισμού που εισάγει η συμφωνία, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών χτες.

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χτες, έκανε λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τη ΝΔ θύμισε ότι υπάρχει και νόμος της ΝΔ το 2013 για την αξιοποίηση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι θα εφαρμοσθεί εφόσον εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και την Ιερά Σύνοδο. Για τους κληρικούς ανέφερε ότι δεν θα πειραχτούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Παράλληλα, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες περί διορισμών, είπε ότι «με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων» και ότι το κενό θα καλυφθεί τα επόμενα χρόνια, από το 2020 κι έπειτα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για «διαστρέβλωση, παραμόρφωση και γραφικά ψεύδη», λέγοντας ότι είναι «απολύτως εκτός λογικής και πλήρως πολιτικά ανεύθυνο να οδηγούνται κάποιες πολιτικές δυνάμεις σε διαστρεβλώσεις και εξαλλοσύνες, που δεν συνάδουν με τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορικότητα της συμφωνίας αυτής».

«Αμοιβαία πρόθεση» και αντιδράσεις

Να σημειώσουμε ότι χτες απόφαση για τη σύγκληση της Ιεραρχίας έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης"».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Ιερώνυμου, ο οποίος ανέφερε πως «άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε». Οπως είπε, «χθες έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα».

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία, σημειώνοντας πως «οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία». Ο Σύνδεσμος ζητάει να παραμείνει «ως έχει» η μισθοδοσία των κληρικών.

Η ΝΔ αφού πρώτα προχτές εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί η συμφωνία αποτελεί «καθυστερημένη υιοθέτηση» της δικής της πάγιας θέσης για τις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας, χτες με σημείωμα που διακίνησε άλλαξε τροπάρι. Εβαλε θέμα ότι οι ανακοινώσεις Τσίπρα πως το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα δίνει ετησίως στην Εκκλησία περίπου 200 εκατ. ευρώ, «εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας. Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη». Η ΝΔ βάζει ακόμα θέμα ποιος θα διαχειρίζεται το σχετικό κονδύλι.

Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «για μια ακόμη φορά σε ένα σημαντικό θέμα όπως οι σχέσεις Εκκλησίας - κράτους, γίνονται προεκλογικοί χειρισμοί που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν».


Τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Τη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών κρατήσεων για τους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων κατέθεσε χτες αργά το βράδυ η κυβέρνηση με μορφή τροπολογίας.

Απογειώνοντας την κοροϊδία, η κυβέρνηση παρουσιάζει την καταβολή των αναδρομικών, για τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια σχετικές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους τα δικαιούνται και τις οποίες δεν εφάρμοζαν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, ως μέρος των λεγόμενων «αντίμετρων», τα οποία εμφανίζει ως «φάρμακο διά πάσαν νόσο», κρύβοντας ότι ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα που θα μείνουν από το αντιλαϊκό παζάρι με τους «θεσμούς» που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αφορούν μερικά εφάπαξ ψίχουλα αναδιανομής της φτώχειας και κάθε άλλο παρά θα ανακουφίζουν από το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης που προβλέπουν οι συμφωνίες και οι στόχοι των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η καταβολή των αναδρομικών αφορά ένστολους, καθηγητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς (από Κρατική Ορχήστρα, Λυρική Σκηνή κ.ο.κ.), καθώς επίσης και τους συνταξιούχους των παραπάνω κλάδων. Η τροπολογία θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αποδοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ ευρώ από αναδρομικές κρατήσεις. Ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση υπουργών, θα καθοριστούν ο χρόνος καταβολής, η διαδικασία, «οι προβλεπόμενες - όπως αναφέρεται - από το νόμο κρατήσεις» κ.ο.κ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια σε φιέστα, αφού χτες αργά το βράδυ έγινε ειδοποίηση σε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, ότι θα πρέπει να συμμετέχει ολόκληρη η κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ για να ενισχυθεί το πανηγυρικό κλίμα, σύμφωνα με όσα διαδίδουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ζητηθεί και ονομαστική ψηφοφορία.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ξανά στο ΓΕΕΘΑ

Στο ΓΕΕΘΑ βρέθηκε και χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, σε άλλη μια από τις πολλές επισκέψεις του εκεί, κανονίζοντας την παραπέρα εμβάθυνση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων η οποία σηματοδοτεί νέους κινδύνους για το λαό. Ο Πάιατ συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, χωρίς επισήμως να γίνει κάτι γνωστό για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ανοίξει μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλα τα σχέδια στο τραπέζι για τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Αυτήν την περίοδο, ενόψει και της έναρξης του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ελλάδας τον ερχόμενο Δεκέμβρη, συζητιούνται τα σχέδια για στάθμευση και άλλων αεροπορικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, πέραν και των αμερικανικών UAV που βρίσκονται ήδη εκεί, η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, τα αντίστοιχα σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, ενώ πραγματοποιούνται και μια σειρά «σχολεία» με στελέχη χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως αυτό που «τρέχει» αυτήν τη βδομάδα στο ΚΕΝΑΠ, για επιχειρήσεις ενάντια στην «πειρατεία», ή αυτό της επόμενης βδομάδας, για τη διακίνηση μεταναστών μέσα από τους θαλάσσιους διαύλους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου διαιωνίζει και ενισχύει ιστορικές εκκρεμότητες

Σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Ενας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου.

Αλλωστε, ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της Εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια το 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ό αιώνα.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός κράτους - Εκκλησίας αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org