ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών αύριο Παρασκευή
  • Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Με τοπικές κινητοποιήσεις αναδεικνύουν τα αιτήματά τους και απαντούν στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους

ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
Οι μαθητές προετοιμάζουν το νέο αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, μετά από τις μαχητικές μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα και δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί στην κινητοποίηση της Παρασκευής τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά και επίσης καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Μαζί με τους μαθητές είχαν πάρει μέχρι χτες αποφάσεις για να διαδηλώσουν στο υπουργείο οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού και της Φιλοσοφικής.

Με σύνθημα «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», οι μαθητές κάνουν αιχμή των κινητοποιήσεών τους το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, απαιτώντας να μην κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, αναδεικνύουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στα σχολεία τους, για τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οργανώνονται τοπικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πνεύμα, οι μαθητές της Λευκάδας διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη, απαιτώντας την απομάκρυνση της χωματερής η οποία γειτνιάζει άμεσα με τα σχολικά τους κτίρια και όπου σημειώθηκε τη Δευτέρα μεγάλη πυρκαγιά. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους περαστικούς με τίτλο «Ο καρκίνος σπίτι μας», με αναφορές επιστημόνων για τις τοξικές και εξαιρετικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες, που αποδεσμεύονται στην ατμόσφαιρα από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στις χωματερές και η κινητοποίησή τους κατέληξε στο δημαρχείο, όπου είχαν συνάντηση και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο.

Δίνουν απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Αγωνιστικά απάντησαν οι μαθητές της Δράμας στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα τους, κάνοντας πορεία χτες μέχρι τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαντώντας με αποφασιστικότητα στις νέες προσπάθειες τρομοκράτησής τους.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας, σε σχολεία της πόλης που ήταν υπό κατάληψη (2ο Λύκειο, Μουσικό, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ) οι μαθητές βρήκαν απέναντί τους πολυάριθμες δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες με «εισαγγελική εντολή», όπως δήλωναν, και με απειλές έσπασαν την κατάληψη, ενώ το «παρών» στην επιχείρηση έδωσε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταγγέλλοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Δράμας προχώρησαν χτες σε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους βρήκαν για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις, που αρχικά προσπάθησαν να τους απαγορέψουν την είσοδο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάτω όμως από την αποφασιστικότητά τους οι μαθητές κατάφεραν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Διεύθυνσης και να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τα κρούσματα αυτά στη Δράμα φαίνεται ότι δεν είναι μεμονωμένα, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες έχουν σημειωθεί σε άλλες πόλεις. Πριν λίγο καιρό για παράδειγμα, η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας είχε καταγγείλει τις διαρκείς παρεμβάσεις της αστυνομίας στην κατάληψη που έκαναν στις 29 και 30 Οκτώβρη οι μαθητές του 23ου Γυμνασίου Αθήνας. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η αστυνομία ζητούσε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου απειλώντας ότι μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

Σοβαρές καταγγελίες έχουν γίνει και για προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών στην Κρήτη, όπου αρχικά διευθυντές και καθηγητές σε διάφορα σχολεία προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με απειλές για ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών και για εισαγγελικές παρεμβάσεις. Ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που η αστυνομία κλήθηκε να «διαχειριστεί» τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. στα Γυμνάσια Γουβών και Μοιρών, ή ακόμα χειρότερα στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, όπου έγιναν και προσαγωγές μαθητών εκλεγμένων σε μαθητικά συμβούλια!

Αντιμέτωποι με την αστυνομία βρέθηκαν επίσης το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές στα Γιαννιτσά, που στις 29 Οκτώβρη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών, προσπάθησε να «σπάσει» την κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Ακόμα, στην Κέρκυρα η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο αντιπροσωπείας των μαθητών στο δημαρχείο, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν κλείσει ραντεβού...

Κινητοποίηση σπουδαστών στη Λάρισα

Εκφράζοντας την αγωνιστική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και την κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, οι σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Λάρισας προχώρησαν χτες σε μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα το ΤΕΙ Λάρισας βρισκόταν σε κατάληψη, μετά από αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, ενώ έγιναν και κινητοποιήσεις στην πόλη, με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και των γραφείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο συνέχισης αυτού του αγώνα, χτες οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκεντρώθηκαν, στις 9 το πρωί, στην οδό Κύπρου, στο ύψος της πλατείας Εβραίων, την οποία απέκλεισαν, συμβολικά, για δυο ώρες, ενώ ανακοίνωσαν νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, στο ύψος του κυκλικού κόμβου, στη γέφυρα του Αλκαζάρ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για τα απανωτά κρούσματα προσπάθειας ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων που είναι σε εξέλιξη». Αυτό δηλώνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην οποία σημειώνει:

«Μόνο τις τελευταίες βδομάδες, σε Αθήνα, Γιαννιτσά, Δράμα, Κρήτη, Κέρκυρα και άλλες πόλεις καταγράφονται σωρηδόν περιστατικά τρομοκράτησης και ποινικοποίησης μαθητικών κινητοποιήσεων, τις οποίες οι μαθητές συλλογικά αποφάσισαν και πραγματοποίησαν. Αστυνομικές δυνάμεις σπάνε μαθητικές κινητοποιήσεις, εμποδίζουν μαθητές ακόμα και να καταθέσουν τα δίκαια αιτήματά τους σε δήμους και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στέλνουν υπομνήματα σε σχολικές Διευθύνσεις απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις αν δεν σταματήσουν οι μαθητικοί αγώνες, προχώρησαν ακόμα και σε προληπτική προσαγωγή αγωνιζόμενου μαθητή.

Εχουν μαζευτεί πολλά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της ούτε για τα κρούσματα ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, για τα οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη, ούτε για την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σχολεία τους και στην προσπάθειά τους να μορφωθούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας πιστά την αυταρχική πρακτική "νόμος και τάξη" των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απαντά στους αγώνες των μαθητών με εισαγγελείς και αστυνομία και παράλληλα, μέσω του υπουργού της, κ. Γαβρόγλου, φτάνει μέχρι και στο σημείο να αμφισβητεί τη νομιμότητα των μαθητικών κινητοποιήσεων, δίνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο την εντολή για την καταστολή τους. Την ίδια ώρα, στην προσπάθειά της να χτυπήσει και να συκοφαντήσει το μαθητικό κίνημα, αναμασά και τη γνωστή καραμέλα των "υποκινούμενων αγώνων", που αξιοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απέναντι στους αγωνιζόμενους μαθητές.

"Νομιμότητα" στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για σχολείο και ζωή με δικαιώματα, τα εκατοντάδες 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα που συζητούν, αποφασίζουν και κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, χτυπώντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών έχουν απομείνει.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την ποινικοποίηση του οργανωμένου αγώνα! Η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό είναι ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση και στη ζωή».

Και οι εκπαιδευτικοί αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των εκπαιδευτικών διαδηλώνουν αύριο, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, που καλούν σε συμμετοχή, διεκδικώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα, καμία απόλυση συμβασιούχου, εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων - αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών και των αναγκών των σχολείων.

Σε συμμετοχή καλεί και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παρ' όλες τις περικοπές του υπουργείου, και φέτος θα δουλέψουμε κοντά 25.000 οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία κάθε χρόνο καλύπτουμε κενά από συνταξιοδοτήσεις», προβάλλοντας το αίτημα για άμεση μονιμοποίηση και των 25.000 έτσι ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. «Αυτό το αίτημα μπορεί να ενώσει όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, μπορεί να βγάλει μπροστά όλες τις δυνάμεις, ώστε να δώσουμε τη μάχη με όρους νίκης. Μόνο αυτό το αίτημα καλύπτει πραγματικά την προϋπηρεσία των χιλιάδων συναδέλφων, που εδώ και χρόνια αλωνίζουν τη χώρα και αναπληρώνουν τον εαυτό τους», τονίζει.

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Δεν λειτουργεί το ειδικό τμήμα Μηχανικών

Τη μη λειτουργία του ειδικού τμήματος Μηχανικών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, λόγω έλλειψης προσωπικού, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Το ειδικό τμήμα Μηχανικών έχει 3 κύκλους μαθημάτων, διάρκειας 8 μηνών, και αφορά τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, που το παρακολουθούν για να αποκτήσουν το δίπλωμα του Γ' Μηχανικού. Το υπουργείο Ναυτιλίας με έγγραφό του καθόριζε την έναρξη λειτουργίας του τμήματος στις 5 Νοέμβρη, όμως το τμήμα δεν λειτούργησε και από τη Γραμματεία ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για το πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα, ενώ η καθυστέρηση θα επιδράσει στην έγκαιρη ναυτολόγησή τους, με αποτέλεσμα να επιφέρει πρόσθετα οικονομικά προβλήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν «το υπουργείο Ναυτιλίας και οι υπηρεσίες του άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έναρξη των μαθημάτων στο ειδικό τμήμα Μηχανικών της ΑΕΝ Ασπροπύργου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org