ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εστειλε μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι επιταχύνει για λογαριασμό του την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης»

Από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Eurokinissi

Από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Μήνυμα επιτάχυνσης του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις», έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη «βαριά» ατζέντα του κεφαλαίου για το επόμενο διάστημα, ατζέντα που καλείται να «τρέξει» με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς το νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε το κεφάλαιο να περάσει στο «ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017», με προϋπόθεση φυσικά τα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

Προς το «ξέφωτο» του κεφαλαίου

Τόσο στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όσο και με δήλωσή του μετά την τελετή ορκωμοσίας των υπουργών, ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα της επίσπευσης της επίθεσης, προτρέποντας τους υπουργούς του «να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η χώρα μας να βγει επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση».

Δίνοντας, εξάλλου, το «στίγμα» της εξόδου από την κρίση για το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές σε γνωστούς στόχους του κεφαλαίου, εκφρασμένους κατ' επανάληψη από τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, όπως τη γρήγορη ολοκλήρωση των αντεργατικών ανατροπών που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση», την πρόσβαση του κεφαλαίου σε «φτηνό χρήμα» και δανεισμό, την προσέλκυση κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», αλλά και για το ότι κύριος στόχος «της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος» είναι «η βελτίωση της δουλειάς μας και στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Και όχι μόνο της προσέλκυσης. Αλλά και της υλοποίησης σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» «μπορεί να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της», ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να δρομολογηθεί η συζήτηση «για τα συγκεκριμένα μέτρα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους» που προβλέπουν βέβαια και τα αντίστοιχα μόνιμα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σε μια προκλητική προσπάθεια να παρουσιάσει τους στόχους αυτούς του κεφαλαίου, που προϋποθέτουν τη μόνιμη και διαρκή αντιλαϊκή επίθεση, λίγο - πολύ ως στόχους των εργαζομένων, έκανε λόγο για «νέα περίοδο» «που η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη», αλλά «προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε αυτό, σε βάθος 4-5 χρόνων, είναι να πάρουμε σήμερα, τώρα, τις σωστές αποφάσεις και να κάνουμε τις αναγκαίες επιλογές. Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση».

Ταυτόχρονα, κατά τη γνωστή κυβερνητική «μυθολογία» που ξεπλένει και την ΕΕ, επικαλέστηκε σαν «σύμμαχο» στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που συνίσταται ακριβώς σε «ψαλιδισμένα» στο μη περαιτέρω εργασιακά δικαιώματα.

Στο ίδιο πνεύμα, επιχείρησε να διαφημίσει τα αντιλαϊκά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περίπου ως... σωτηρία για τα λαϊκά στρώματα, αναφέροντας ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», ενώ απογειώνοντας τη λογική «το μη χείρον βέλτιστον» ισχυρίστηκε για τους συνταξιούχους ότι «δεδομένων όμως των συνθηκών μπορούμε να πούμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα»!

Διαφήμιση της επίσκεψης Ομπάμα

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός διαφήμισε την επίσκεψη Ομπάμα σαν απόπειρα «να δοθεί δηλαδή έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» και την απέδωσε στην «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική μας πολιτική, που μας καθιστά πόλο ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», παίζοντας δηλαδή, για μια ακόμα φορά, το «χαρτί» της σταθερότητας μέσα στην τρικυμία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση. Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται. Σήκωσε το κεφάλι και διεκδικεί ξανά έναν ρόλο που της αξίζει στην περιοχή», ανέφερε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην αστική τάξη, καθώς είναι δικός της ο στόχος για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, που μπλέκει το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, εξάλλου, την αστική τάξη ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στη συναίνεση και με αφορμή τις εξελίξεις για το ΕΣΡ δήλωσε: «Εμείς από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε σε όλους τους τόνους: θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών».

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΝΔ για τη διαχείριση αλλά και το μείγμα που είναι ικανό να σπρώξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή και να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία». Επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευσή τους στρατηγικά υιοθέτησε το στόχο και της ΝΔ για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», ισχυριζόμενος υποκριτικά ότι «δεν είναι συνώνυμη της απαξίωσης της εργασίας».

Πώς είδε ο αστικός Τύπος τον ανασχηματισμό

Με ικανοποίηση και παραινέσεις «υποδέχτηκε» ο αστικός Τύπος τη νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής.

Το «ΕΘΝΟΣ» έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα. Σχέδιο τριετίας. Μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Το «ΒΗΜΑ» γράφει για «υπαρκτό φως που φάνηκε στο βάθος του τούνελ» και για κυβέρνηση υπακοής, «πιο φιλική προς τους ξένους και την ...Εκκλησία». Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας διαβάζουμε: «Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου με τις στοχευμένες αλλαγές γεννά την ελπίδα ότι θα εκλείψουν οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης».

Η «Καθημερινή» γράφει: «Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα κινηθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων» και συμπληρώνει: «Ο ανασχηματισμός θα κριθεί στην πράξη, σηματοδοτεί ότι ο Τσίπρας επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σηματοδοτεί βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στροφή προς ένα περισσότερο ευρωπαϊκό προφίλ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του μήνα».

Η «Αυγή» μιλάει για «κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις των προσεχών μηνών», στην αντιλαϊκή δηλαδή επίθεση, ενώ αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε διάφορα δημοσιεύματα ότι «υπάρχει ένα στοιχείο διεύρυνσης με πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό μηχανισμό».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει: «Αν κλείσει η αξιολόγηση με τις λιγότερες απώλειες, έστω και μια μεσοβέζικη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει (...) σε βάθος χρόνου. Εκτός αν προκύψει σύγκρουση εφ' όλης της ύλης με τους δανειστές. Είναι το σενάριο της αποφασισμένης απόγνωσης ή με άλλα λόγια της ηρωικής εξόδου».

Ομως και ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με τον ανασχηματισμό και τα ...μηνύματά του.

Η γερμανική εφημερίδα «Spiegel» γράφει: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και για το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, διατηρεί το αξίωμά του. Αυτό θεωρείται μήνυμα ότι ο Τσίπρας στηρίζει την πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων».

Η «Bild» αναφέρει: «Προτού φτάσει ο Ομπάμα στην Ελλάδα, ο Τσίπρας προήγαγε σε υπουργό Οικονομίας τον Δ. Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους επικεφαλής του think tank "Levy Intitute" με έδρα τις ΗΠΑ και άριστα δικτυωμένο με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους».

Οι «Financial Times» μιλούν για «κατευνασμό των δανειστών», ενώ οι «New York Times» γράφουν πως «οι αλλαγές έγιναν για να καλμάρουν οι πιστωτές, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι στόχοι τους είναι του κεφαλαίου και όχι του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από τη Λαμία

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και την παράδοση - παραλαβή των υπουργείων:

«Ο στόχος της γρήγορης ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης που έθεσε ο πρωθυπουργός και το νέο υπουργικό συμβούλιο σημαίνει την απαρέγκλιτη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα, που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο. Αυτός ο στόχος, στον οποίο συναινούν και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα - συνεταίροι του 3ου μνημονίου, δεν είναι στόχος του λαού, αλλά του κεφαλαίου, αφού αυτό θα είναι το μόνο ωφελημένο της όποιας ανάπτυξης και των όποιων επενδύσεων διαφημίζει η κυβέρνηση».

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λαμία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε: «"Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα". Γενικότερα οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και ο συγκεκριμένος δε θα δώσουν καμία λύση σε κανένα πρόβλημα, πέρα από μια επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, προσπαθώντας να βελτιώσει το προφίλ της, το οποίο έχει πληγεί βάναυσα εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών της και των μέτρων που παίρνει για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις λαϊκές οικογένειες. Και, βεβαίως, αυτό το κυβερνητικό σχήμα, έτσι όπως το είδαμε, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση υλοποίησης του 3ου μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Νέα μέτρα έρχονται χωρίς να σημαίνει ότι θα αποφύγουμε και το 4ο μνημόνιο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ