ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με ζωντάνια και δυναμισμό για το σχολείο που τους αξίζει

Μαθητική πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας

Ξεσήκωσαν το κέντρο της Αθήνας με τα συνθήματά τους, τη ζωντάνια τους και τη μαχητική παρουσία τους οι μαθητές, που χτες το μεσημέρι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μαθητές γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων, μουσικών σχολείων ένωσαν τις αγωνίες τους και τις φωνές τους σε συνθήματα διεκδίκησης των σχολείων των αναγκών τους.

Από τις 10 περίπου το πρωί, μαθητές μουσικών σχολείων έδιναν τον τόνο στήνοντας στο χώρο των Προπυλαίων μία συναυλία που συγκέντρωσε την προσοχή των περαστικών. Ανάμεσα στα τραγούδια, από τα μεγάφωνα ακούγονταν αναγγελίες των σχολείων που κατέφθαναν συνεχώς στο χώρο της συγκέντρωσης.

Χαιρετισμό από τα Προπύλαια απηύθυναν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΠΑΛ. «Δεν θα αφήσουμε τους αγώνες των μαθητών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια να πάνε χαμένοι», ήταν το μήνυμα που έστειλαν αναφερόμενοι στο σημερινό σχολείο και τις αλλαγές που ετοιμάζονται. Μίλησαν για τη δράση που αναπτύχθηκε στα σχολεία όλο το προηγούμενο διάστημα, τις κατά τόπους κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις 15 Νοέμβρη στην πορεία καταδίκης της επίσκεψης Ομπάμα και στις 17 Νοέμβρη, στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τις εκδηλώσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τους επόμενους σταθμούς που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή μαθητών δεκάδων σχολείων, από την οποία προέκυψε και η φετινή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.


«Σήμερα είμαστε εδώ για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι και δε δέχονται σιωπηλοί τα βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο εμάς και τους γονείς μας», τονίστηκε από την πλευρά των μαθητών, που καταδίκασαν τις πρόσφατες προσπάθειες τρομοκράτησης συμμαθητών τους στη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να τους φοβίσουν. Κάλεσαν σε οργάνωση και συντονισμό, τονίζοντας πως από τις διεργασίες που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα, οι μαθητές συνειδητοποίησαν πως δεν είναι ο καθένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα.

Την αλληλεγγύη των Ιταλών μαθητών στον αγώνα των συμμαθητών τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εξέφρασε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Alessandro Fiorucci, πρόεδρος του Συμβουλίου Επαρχίας Μαθητών του Μιλάνου, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές της πόλης και των περιχώρων. Οπως είπε, αυτό το διάστημα διακινείται στην Ιταλία κείμενο για τη στήριξη του αγώνα των Ελλήνων μαθητών. «Παρά τις εκατοντάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, σήμερα οι Ιταλοί μαθητές βαδίζουν στο πλευρό σας, η φωνή του αγώνα σας είναι ακόμη πιο ισχυρή. Να είναι ξεκάθαρο στα αυτιά εκείνων που κλέβουν το μέλλον της νεολαίας ότι η μάχη μόλις άρχισε!», τόνισε μεταξύ άλλων, καταχειροκροτούμενος, ο εκπρόσωπος των Ιταλών μαθητών, ο οποίος συμμετείχε στη χτεσινή πορεία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί σχολεία της Αθήνας.

Με συναυλία στα Προπύλαια ξεκίνησε η κινητοποίηση
Με συναυλία στα Προπύλαια ξεκίνησε η κινητοποίηση
Με τα συνθήματα που φώναζαν ασταμάτητα και τα πανό τους, οι μαθητές έφεραν στο προσκήνιο τις ανάγκες τους, ενώ σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τον ανασχηματισμό, με το σύνθημα «Γαβρόγλου καλώς ήρθες, Φίλη σε χαιρετάμε, όσους και να αλλάξετε εμείς δεν σταματάμε»...

«Δεν θα τους χαρίσουμε το μέλλον μας. Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει», ήταν το σύνθημα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ και τα υπόλοιπα πανό αποτύπωναν τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις των μαθητών για ένα σχολείο «που θα μορφώνει αντί να εξοντώνει», που θα βγάζει «ανθρώπους μορφωμένους με αξιοπρέπεια, όχι υποταγμένους», δηλώνοντας ότι «το μέλλον μας δεν χωρά στις ουρές της ανεργίας» και καλώντας σε «ξεσηκωμό», γιατί «τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής»...

Οι μαθητές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια, μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα και κατέληξαν και πάλι στα Προπύλαια έχοντας στο πλευρό τους καθηγητές και γονείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.


Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Μαχητικό και μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από πολλά σχολεία της πόλης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου πυρπόλησαν τη σημαία της ΕΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από τα 31ο και 32ο Λύκειο Χαριλάου, 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, 1ο, 2ο και 7ο ΕΛ Καλαμαριάς, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου, 2ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας, 1ο Λύκειο Συκεών, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, Λύκειο Μενεμένης, Λύκειο Ελευθερίου - Κορδελιού, Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Μουσικό Σχολείο Πυλαίας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι των μαθητών κατήγγειλαν την πολιτική υποχρηματοδότησης και τις ελλείψεις σε υποδομές, σχολεία, εκπαιδευτικούς, βιβλία και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την Παιδεία και το σχολείο που τους αξίζει. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων φοιτητών του ΑΠΘ και των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, οι μαθητές πραγματοποίησαν και καθιστική διαμαρτυρία. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, σε όλη τη διαδρομή της πορείας διατράνωσαν: «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια κι η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», «οι πρόσφυγες δε φταίνε για το χάλι στα σχολειά, φταίνε η κυβέρνηση και τ' αφεντικά», «Μνημόνιο στην Παιδεία και κλούβες στα σχολειά, Τσίπρα θα σε τρέξουμε ακόμα μια φορά». Οι μαθητές έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα, φωνάζοντας «στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής».

Σε άλλες πόλεις

Αμέσως μετά τη λήξη της κινητοποίησης, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στις Σέρρες. Με πανό που έγραφε «Σήμερα στο μάθημα δεν έχει απουσίες, στο δρόμο του αγώνα παίρνουμε παρουσίες», μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους των Σερρών, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημέρωσαν τη Διεύθυνση για τις ελλείψεις σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη δημιουργία πλαισίου πάλης ανά σχολείο και ενημέρωση των συμμαθητών τους.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Μουδανιά, Κιλκίς και Βέροια, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε και συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου.


Στη Θεσσαλία

Στο Βόλο
Στο Βόλο
Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία των μαθητών στο Βόλο. Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές οργάνωσαν καταλήψεις στα περισσότερα σχολεία της πόλης (1ο, 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 3ο, 6ο, 8ο Γυμνάσια Βόλου, Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου, 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 2ο, 3ο, 6ο, 7ο, 8ο, Λύκεια Βόλου, Μουσικό Λύκειο Βόλου, 1ο, 2ο Γενικά Λύκεια Νέας Ιωνίας), καθώς και στο Γυμνάσιο Ιωλκού και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Σκιάθου.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας κι έκαναν δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ' αυγά μας, είναι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας» κ.ά.

Στα αιτήματα - διεκδικήσεις των μαθητών περιλαμβάνονται: δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, άμεση χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, λιγότεροι μαθητές σε κάθε τμήμα, Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

Στη Λάρισα, μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ συγκεντρώθηκαν έξω απ' το 1ο Λύκειο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε κατάληψη βρέθηκαν σχολεία στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα.


Στη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Οι μαθητές και στις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Πελοποννήσου ανταποκρίθηκαν στο πανελλαδικό κάλεσμα ξεσηκωμού δεκάδων σχολείων και έκαναν χτες μαχητικές κινητοποιήσεις.

Στην Πάτρα, εκατοντάδες μαθητές από το 4ο Λύκειο, το Λύκειο Βραχνέικων, Δεμένικων, από το 4ο ΕΠΑΛ, το Μουσικό Λύκειο και τα 11ο, 12ο, 10ο, 17ο, 13ο, 2ο, 20ό Γυμνάσιο, έκαναν κατάληψη στα σχολεία τους και συναντήθηκαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε διαδήλωση όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για την Παιδεία, διεκδίκησης χρηματοδότησης, καθηγητών, κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των μαθητών. Η διαδήλωση κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές παρέδωσαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Μετά το συλλαλητήριο συγκροτήθηκε Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Πάτρας, το οποίο αποφάσισε κλιμάκωση της δράσης μέσα στα σχολεία, με κάλεσμα για νέο μαθητικό συλλαλητήριο στις 8 Δεκέμβρη.

Στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, αντίστοιχα, διαδήλωσαν δυναμικά εκατοντάδες μαθητές από δεκάδες σχολεία του νομού.

Σε νησιά του Ιονίου

Στη Ζάκυνθο μαθητές από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της πόλης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ.

Στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαθητών από το Αργοστόλι και τη Σάμη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι μαθητές συντόνισαν τη δράση τους για επόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις στις 8 Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ