ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Πού πήγε η «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική»;

Στο κεντρικό άρθρο της χτεσινής «Αυγής» σημειώνεται: «Αφορμή για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο στάθηκε η αναγγελία για τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τους στόχους αυτής της τριμερούς. Και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πραγματοποιούνται τριμερείς συναντήσεις κρατών που δεν ανήκουν, μάλιστα, σε ενιαία συμμαχικά σχήματα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες συναντήσεις παραπέμπουν σε δημιουργία αξόνων».

Η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν αντιπολιτευτικά τα διάφορα κομπρεμί που γίνονται ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο (για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων κάθε χώρας), σχετικά με τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και τη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο, γκρινιάζοντας για το ότι γίνονται συναντήσεις κρατών που δεν εντάσσονται σε «ενιαία συμμαχικά σχήματα», δηλαδή κρατών που δεν είναι όλα μέλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Κατά τ' άλλα μας έχουν ...φλομώσει στα περί ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση, τηρώντας, μάλιστα, τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μήπως διαγωνίζεται με τη συγκυβέρνηση για το ποιος είναι ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών;

Και μετά σου λέει ... επενδύσεις

Εμπορικό κέντρο ιδρύει στη Βουλγαρία ο όμιλος Φουρλή σε έκταση 100.000 τ.μ., με 200 καταστήματα (μεταξύ των οποίων τις αλυσίδες «H&M», «Piccadilly», «Technomarket», «Mr. Bricolage», «Yavor», «New Look», «Intersport»). Το εμπορικό κέντρο στοίχισε 120 εκατ. ευρώ. Θα λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, εστίασης, καλλωπισμού και ένα σινεμά - multiplex με 11 αίθουσες. Επενδύσεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων εν μέσω κρίσης; Και όμως, η Βουλγαρία είναι τόπος τέτοιων επενδύσεων που φαίνονται αρκετά προσοδοφόρες για το κεφάλαιο. Ποιο το μυστικό; Οι μικροί μισθοί, η εργατική νομοθεσία που δεν κατοχυρώνει πολλά εργατικά δικαιώματα, όλες οι προϋποθέσεις που διαμορφώνουν συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης και μεγάλης κερδοφορίας. Είναι ένας ακόμη παράγοντας, μαζί με τη μεγάλη ανεργία, πίεσης για παραπέρα υποχώρηση στις απαιτήσεις κάλυψης των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Το μεγάλο συλλαλητήριο των 1.000 και πάνω εργατικών και άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα δε θα ζήσουμε άλλο με τα ψίχουλα, ανοίγει δρόμο.

Η μπάλα στην... εξέδρα

«Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις». Αυτή ήταν η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στις επισημάνσεις, από πλευράς διοικήσεων και Ομοσπονδιών εκπαιδευτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ότι εισάγονται φοιτητές και σπουδαστές οι οποίοι τελικά δε θα μπορούν να σπουδάσουν, λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που φτάνει το 75%, της μείωσης στο μισό των μελών ΔΕΠ, της υποχρηματοδότησης.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή του υπουργείου ήταν και... προϊόν διαλόγου, αφού διατυπώθηκε μετά από επισημάνσεις των παραπάνω φορέων στο «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας», αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο δεν προκύπτουν λύσεις από στρογγυλά τραπέζια κοινωνικών διαλόγων, αλλά αποτελούν πάτημα για συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απολύσεις για άνοδο κερδοφορίας

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών στον κόσμο, μηχανών θαλάσσης και άλλων μηχανών, η βρετανική «Rolls-Royce», ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 2.600 θέσεις εργασίας μέσα στους προσεχείς 18 μήνες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Αυτό γίνεται μετά τη δημοσιοποίηση προειδοποίησης περί μείωσης των κερδών της. Οι θέσεις που θα καταργηθούν ανήκουν κυρίως στο τμήμα αεροδιαστημικού υλικού, θα έχουν κόστος 120 εκατ. λιρών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. λιρών το χρόνο. Η δημοσιοποίηση της εκτίμησης ότι η κερδοφορία της δεν θα αυξηθεί το 2015, όπως προβλεπόταν, οδήγησε σε πτώση της αξίας της μετοχής της κατά 16% μέσα σε μερικές μέρες. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των απολύσεων η μετοχή της αυξήθηκε κατά 2%. Αλλο ένα παράδειγμα που δείχνει πως μπροστά στην αύξηση των κερδών οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι απέναντι στους εργαζόμενους. Ενα παράδειγμα επίσης που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' αυτό το σάπιο σύστημα, ότι καμιά πολιτική δεν μπορεί να το «εξανθρωπίσει». Ο καπιταλισμός μόνο ανατρέπεται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1674 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.

1847 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη Δημοτική, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.Την ίδια στιγμή η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, στο Καζάν, στο Αικατερίνεμπουργκ, στην Ούφα και το Τάλιν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπιραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτά σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1942 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Γαλλική Βόρεια Αφρική. Η «επιχείρηση πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη (16 Νοέμβρη 1942).

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ από το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν, παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ Στρατή Τσαμπή, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, κ.α.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος. Ηταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εκλέχθηκε στο ρωσικό γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Το 1926 - 1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930 - 1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941 - 1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939 - 1949 και 1953 - 1957.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ