ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Κομπάζει για τις αντιλαϊκές ανατροπές

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Associated Press

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και η αναπαραγωγή της «θεωρίας των άκρων» χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Οπως είπε, σήμερα κρίνεται το «αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη ή θα καταλήξουμε στην απόλυτη χρεοκοπία και στη δραχμή», που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε «συγκρούσεις των άκρων και εσωτερικό σπαραγμό».

Ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι η ψήφιση των μέτρων γίνεται για το συμφέρον του λαού, ισχυριζόμενος ότι με τα χρήματα της δόσης «θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν θα σωθούν μόνο τράπεζες αλλά και οι καταθέτες, καθώς και όσοι περιμένουν ένα δάνειο για τις επιχειρήσεις τους», αφού «κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας».

Στη λογική της ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα κινηθούν και οι επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό, όπως ξεκαθάρισε ο Αντ. Σαμαράς, λέγοντας ότι «αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα για να πληρώνουν όσοι δεν πλήρωναν ως σήμερα» και «να έρθουν επενδύσεις για να βρει ο κόσμος δουλειά».

Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά επίδειξη πυγμής ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, με συκοφαντίες και απειλές. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «την κόλαση δεν την φέρνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτοί που έδιωξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια από αυτόν τον τόπο. Οσοι παρέλυαν τις πόλεις και ζητούσαν παροχές και προνόμια. Την κόλαση τη φέρνει η έλλειψη ανταγωνιστικότητας»...

Ο ίδιος διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «δεν παίζουμε με την ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου» και προσπάθησε να ξεγελάσει το λαό ότι αυτά «είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα», αλλά «όποια πρόσθεση χρειαστεί στο τέλος θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και περιορισμό της δημόσιας σπατάλης», εάν «έχουν επιτευχθεί οι στόχοι». Κομπάζοντας για τις αντεργατικές - φιλομονοπωλιακές ανατροπές, σημείωσε ότι «η Ελλάδα ανέβηκε δέκα θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που εμφανίζει όλο και περισσότερο γεωπολιτική αστάθεια», γι' αυτό «χώρες εντός και εκτός Ευρώπης βλέπουν την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η χώρα μας και όχι να τιναχθεί στον αέρα».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλλο «μείγμα» με χρήμα στους καπιταλιστές

Σε διαδικαστικά ζητήματα επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να προσαρμόσει τη συζήτηση στην προπαγάνδα του για «εκτροπή» από τη δημοκρατία και να υπερασπιστεί το μείγμα της διαχείρισης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθέτησή του θύμισε ότι «καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας» και ότι «κανείς εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν έχει διαβάσει και δεν ξέρει τι ψηφίζει».

Πρόσθεσε πως «φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αρνητική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σε σχέση με τη συνταγματικότητά του», δηλώνοντας ότι «μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε τον καταστροφικό σας έργο δεν υπολογίζετε ούτε θεσμούς ούτε διαδικασίες, εκτός αν σκοπεύετε να αναγνωρίσει το Σύνταγμα της χώρας τις απαιτήσεις των δανειστών».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «στην Ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία αλλά από ανάγκη». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «έχουμε μια εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση. Ομως, η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική που δεν πρέπει να παραδώσουμε στους δανειστές».

Ισχυριζόμενος ότι με άλλη διαχείριση ο ντόπιος καπιταλισμός θα έμπαινε ταχύτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ότι «η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», κατηγορώντας την κυβέρνηση για το ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές» και συζητά «ειδικό λογαριασμό προκειμένου να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές και μετά οι ανάγκες του κράτους».

Δήλωσε ότι διεθνείς παράγοντες «μιλάνε για την ανάγκη ουσιαστικής διαγραφής του χρέους», σημειώνοντας πως «ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους μέχρι αυτό να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ». Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οπως είπε, «τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία», αφού «δεν θέτετε όρους δημόσιου συμφέροντος. Δεν τους υποχρεώνετε να διαθέσουν μέρος των χρημάτων στην πραγματική οικονομία». Τέλος, ζήτησε τη διενέργεια εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει τα αντίθετα από αυτά που δήλωνε στις προγραμματικές δηλώσεις» και ότι χρειάζεται μια «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ρεσιτάλ κινδυνολογίας και εκβιασμών

Ρεσιτάλ κινδυνολογίας και εκβιασμών από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο. Υποστήριξε ότι σήμερα «χρειαζόμαστε τα δάνεια από τους εταίρους μας για να λειτουργούν σχολεία, να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργούν τα χειρουργεία». Συνέχισε λέγοντας ότι «αλλιώς θα χρειάζονταν δρακόντειες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις», άρα «το ερώτημα για την Ελλάδα είναι πλέον ποιος και με ποιους όρους χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες, δηλαδή τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις».

Ισχυρίστηκε ακόμα, για να αθωώσει την κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία, ότι «βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκούς συσχετισμούς συντηρητικούς», αφού «η κρατούσα ευρωπαϊκή πολιτική είναι εσφαλμένη και τιμωρητική» και «επιβάλλουν πολιτικές με κορυφαίο παράδειγμα την Ελλάδα», όμως «δυστυχώς αυτή είναι η υφιστάμενη κατάσταση και αυτές οι μόνες πηγές χρηματοδότησης του ελλείμματος».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Εικόνισμα η ΕΕ και τα μονοπώλιά της

Την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στον ευρωμονόδρομο και στις πολιτικές ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, δηλώνοντας πως το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «αυτό που διακυβεύεται είναι η συμφωνία με τους δανειστές για τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής αλλά και ο τρόπος συνέχισης του προγράμματος».

Τόνισε, ακόμα, πως «η δανειακή σύμβαση αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα» και ότι «δε θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Ο Φ. Κουβέλης, με την τοποθέτησή του, καλλιέργησε αυταπάτες, ζητώντας διαπραγμάτευση για ένα πρόγραμμα «οικονομικά βιώσιμο συνδεόμενο με την ανάπτυξη», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση «χωρίς αντιμετώπιση των παθογενειών και υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Κορόνες για «Ελλάδα υπό κατοχή»

Κριτική για την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, άσκησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό που σήμερα ψηφίζει η Βουλή είναι μέτρα για τα οποία έχετε υπογράψει προσωπικές υποσχέσεις κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλο» αναφερόμενος στα προηγούμενα μνημόνια. Εκανε ακόμα λόγο για «κράτος κάτω από ξένη κατοχή», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της Βουλής, γιατί υπάρχει στόχος «να ελέγχεται η Βουλή από την τρόικα».

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Καταλογίζει «ασυνέπεια» στην κυβέρνηση

Ακρως συστημικές προτάσεις, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου αράδιασε ο πρόεδρος της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκος. Αποδέχθηκε ότι «είμαστε σε ένα ανηφορικό τούνελ» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ζητάει θυσίες όταν δεν έχει γίνει τίποτε για το περίφημο πόθεν έσχες και τις σπατάλες των Ολυμπιακών Αγώνων». Τάχθηκε κατά της μείωσης κάθε αμυντικής δαπάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και έργων», ενώ άσκησε κριτική επειδή οι δανειακές συμβάσεις υπογράφονται με βάση το αγγλικό Δίκαιο.

Εκβιασμοί μέσα κι έξω

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση έσπευσαν να προσφέρουν με μπαράζ δηλώσεών τους, την παραμονή της ψήφισης των μέτρων, αξιωματούχοι της Κομισιόν και της Ευρωζώνης. Από τη Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «οι Ελληνες πρέπει να περάσουν τα μέτρα, έστω και με πολιτικό κόστος (...) δεν έχουν άλλη επιλογή». Τη σκυτάλη πήρε ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Ο. Ρεν, που κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό την Κυριακή, προκειμένου, όπως είπε, «να ανοίξει το δρόμο στην απόφαση εκταμίευσης της δόσης τη Δευτέρα». Τα ψευτοδιλήμματα και οι απειλές είναι ίδιοι μέσα κι έξω από την Ελλάδα, προκειμένου με τον εκβιασμό της δόσης, να μπει το πιστόλι στον κρόταφο του λαού και να περάσουν τα εξοντωτικά μέτρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ