ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Συνθήκες οικονομικής κρίσης και το 2013!

Τουλάχιστον και το 2013, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, θα διατηρηθεί η οικονομική κρίση, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στη μεταπολεμική Ευρώπη

Συνέχιση της οικονομικής κρίσης το 2013 και οριακή ανάκαμψη για το 2014 για την ελληνική οικονομία και στασιμότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωζώνη τη διετία 2012 - 2013, με ασθενή ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η έκθεση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τω χείρω, απλώς επιβεβαιώνουν, ότι ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί θα πρέπει να ζήσουν για δύο ακόμη χρόνια σε περιβάλλον σκληρής έως και ανηλεούς λιτότητας, με νέα άνοδο της ανεργίας, πτώση των μισθών και των συντάξεων, εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και νέα κύματα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά οριακής ανάκαμψης το 2014, αν και αυτό που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών την περίοδο εκδήλωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι, ότι όλες τους έχουν πέσει έξω...

Συγκεκριμένα, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας θα ανέλθει στο -6% το 2012 και στο -4,2% το 2013, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη της τάξης του +0,6%. Στις εαρινές προβλέψεις πάντως προέβλεπε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 θα ανέλθει στο -4,7%, και μηδενική μεταβολή για το 2013.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, εκτιμά ότι το 2012 θα υπάρξει οριακή υποχώρηση της τάξης του -0,4%, το 2013 οριακή ανάκαμψη +0,1%, ενώ το 2014 άνοδος +1,4%. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» οι εκτιμήσεις είναι - +0,3% για το 2012, +0,4% για το 2013 και +1,6% για το 2014.

Η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευτεί από το 17,7% το 2011 στο 23,6% το 2012 (19,7% προέβλεπαν οι εαρινές προβλέψεις), στο 24% το 2013 (19,6% ανέφεραν οι προβλέψεις του προηγούμενου Μάη), ενώ μείωση θα παρατηρηθεί από το 2014, στο 22,2%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -6,8% το 2012, στο -5,5% το 2013 και στο -4,6% το 2014. Αντίστοιχα το κρατικό χρέος, από 170,6% το 2011, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 176,7% το 2012 (160,6% εκτιμούσαν οι εαρινές προβλέψεις) και στο 188,9% το 2014.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ
Ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα αφανισμού

Σήμερα το απόγευμα η σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα

«Είμαστε σε πόλεμο και αυτός ο αγώνας είναι μια σημαντική μάχη που μπορούμε να κερδίσουμε». Με αυτή την προοπτική οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί καλούν τον κλάδο να «γυρίσει την πλάτη στους συμβιβασμένους και να συμπορευτεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ».

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, της πρόβλεψης για τη συγκέντρωση του κλάδου σε μονοπώλια και ισχυρές επιχειρήσεις έρχεται να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, είναι όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «καρπός της συμπαιγνίας των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ΣΑΤΑ ΠΟΕΙΑΤΑ, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου».

Οι «Επιτροπές Αγώνα Ταξί», για ενημέρωση και για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, καλούν τους συναδέλφους τους, σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα (αίθουσα μικρών φορτηγών, Ιωαννίνων και Πέτρας στον Κολωνό). Καλούν τους εργαζόμενους στον κλάδο να πιέσουν για την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης στο ΣΑΤΑ, επίσης για σήμερα Πέμπτη 8 του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμισθώνουν οχήματα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, δίχως κόμιστρο, ενώ ανοιχτό είναι ακόμη το ενδεχόμενο αδειοδότησης των λεγόμενων «μοτο-ταξί», μοτοσικλετών άνω των 50 κυβικών που θα εκτελούν δρομολόγια με οδηγό και αυτά δίχως συγκεκριμένο κόμιστρο.

ΔΕΠΑ
Προσφορές από πέντε «μνηστήρες»

Πέντε εταιρείες και επιχειρηματικές κοινοπραξίες κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ, μέχρι την περασμένη Δευτέρα 5 του Νοέμβρη, οπότε και έληξε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης, που έχει προκηρύξει το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Πρόκειται για τις ρωσικές «Gazprom» και «Negusneft», την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, την κοινοπραξία των εταιρειών Μ&Μ Gas Co - Μυτιληναίος - Motor Oil και τις εταιρείες PPF και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού προσφορά. (Η PPF είναι τσέχικη επενδυτική εταιρεία με ...βλέψεις στην Ελλάδα, με συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς, με ενδιαφέρον για Λαχεία, ΟΠΑΠ. Εχει διασυνδέσεις με ρωσικά κεφάλαια, εκτεταμένες συμμετοχές στο χρηματοοικονομικό τομέα σε Ανατολική Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, Ιταλία κ.λπ.).

Σε αυτήν, τη δεύτερη φάση, κλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν 14 επιχειρηματικά σχήματα, από τα 17 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, αφού αξιολογηθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η σχετική πρόταση γι' αυτούς που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση, αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες μέρες στη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ι. Εμίρης, εξέφρασε ικανοποίηση «από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ». Ωστόσο, είναι εμφανής η απουσία δυτικών επιχειρηματικών σχημάτων από αυτήν τη φάση, παρά το αρχικό ενδιαφέρον εταιρειών από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία.

ΕΣΕΕ
«Ασφαιρη» κριτική για τα νέα μέτρα

Mε εν πολλοίς «άσφαιρα πυρά»... «βάλλει» εναντίον των άγριων μέτρων κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας που οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Αναπαράγοντας «κορόνες» περί «χαριστικής βολής» και «διάλυσης της μεσαίας τάξης», η ηγεσία της ΕΣΕΕ καταλήγει στην αποπροσανατολιστική λογική, εν είδει κριτικής, περί «αμηχανίας του πολιτικού συστήματος στο να διαμορφώσει και να προβάλει ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επανόδου στην ανάπτυξη». Ταυτόχρονα, καλεί τους «κοινωνικούς εταίρους» σε «διάλογο για ένα ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Απίστευτη κοροϊδία...

Σε απίστευτα ευρήματα κοροϊδίας των αγροτών καταφεύγει η τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να θολώσει τα νερά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, υπερασπιζόμενος χτες την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, δηλαδή το νέο άγριο φοροχαράτσωμά τους, ανέφερε το εξής: «Βεβαίως, η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και γιατί όχι με επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα τους επιβαρύνει». Δηλαδή, για τον Μ. Χαρακόπουλο, αν δοθεί, υποτίθεται, μια επιδότηση που θα καλύπτει ένα μέρος του λογιστικού κόστους, δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Για παράδειγμα, με το νέο σύστημα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών, ένας αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα, όταν προ μνημονίου δεν πλήρωνε τίποτε, στο εξής θα πληρώνει 600 ευρώ φόρο αν τελικά ο συντελεστής είναι 6%, ενώ ακόμα θα πληρώσει και 400 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή 1.000 ευρώ φοροχαράτσι!

Αυτό για τον Μ. Χαρακόπουλο αποτελεί ένα λογικό βήμα φορολόγησης...

Δυστυχώς, το εύρημα του Χαρακόπουλου αποτελεί άλλο ένα φτηνό επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σε βάρος της αγροτιάς έρχεται φοροτσουνάμι, που θα την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Η απάντηση σε αυτήν την άθλια πολιτική κοροϊδίας, φτώχειας και βαρβαρότητας είναι η ενίσχυση της πάλης και του κοινού μετώπου πάλης για την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org