ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Κάνει αβάντες σε εφοπλιστές - επιχειρηματίες

Με παρέμβασή της στη Βουλή

Εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε πάλι η «Χρυσή Αυγή» ζητώντας στη Bουλή να δοθούν στους εφοπλιστές και νέα κίνητρα, ο δε λαός να αναλάβει τα χρέη των τραπεζιτών.

Ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους της κυβέρνησης: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)».

Την ίδια στιγμή οι «Χρυσαυγίτες» δε λένε κουβέντα για το καμποτάζ για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία (οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται την ύπαρξη ελληνικού πληρώματος πρώτα και κύρια για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών, στα ναυάγια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πλήρωμα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί ούτε για να κατεβάσει τις βάρκες γιατί απλούστατα δε μιλάει την ίδια γλώσσα). Ομως τέτοια ζητήματα η «Χρυσή Αυγή» δεν αγγίζει καθώς θίγονται συμφέροντα «πλοιοκτητών». Μόνο ζητά να τους δοθούν νέα κίνητρα (βλ. νέες επιδοτήσεις άρα χρήμα του λαού, ή νέες φοροαπαλλαγές άρα «κενά» στα έσοδα που πάλι ο λαός θα κληθεί να καλύψει).

Ο Παναγιώταρος υποστήριξε εξάλλου ότι «θα πρέπει να γίνει επειγόντως (...) εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών», κάτι που παπαγαλίζει διαρκώς η «Χρυσή Αυγή» και σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα αναλάβει (και) τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζιτών.

Εγκώμια σε επιχειρηματίες και υπουργό Οικονομικών

Αποκαλυπτικά για το ρόλο και χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής» ως αποκούμπι του συστήματος και όσα είπε στην ίδια επιτροπή της Βουλής έτερος βουλευτής της οργάνωσης, ο Γεώργιος Γερμενής (γνωστότερος ως «Καιάδας»). Κατ' αρχάς η κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό ήταν στο πλαίσιο ότι έχει «(...) νούμερα χωρίς λογική, νούμερα που δε βγαίνουν (...) το ΑΕΠ συρρικνώνεται σταδιακά».

Ακολούθως μπήκε και αυτός στο ζουμί: «(...) ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».

Ακολούθως, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι είναι αδύνατο αυτός να κατάρτισε προϋπολογισμό με τέτοια νούμερα που δεν βγαίνουν: «Εσείς κύριε καθηγητά, κύριε Στουρνάρα (...) τα έχετε διδάξει στην μακροοικονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για ποιο λόγο λοιπόν υποβιβάζετε το επίπεδό σας, ξέρουμε όλοι και από όσους έχουμε ρωτήσει στο πανεπιστήμιο είσαστε από τους καλύτερους καθηγητές στην οικονομία (...) με εκπλήσσετε κύριε καθηγητά». Τόση ...αντισυστημικότητα ενώπιον του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κατά τ' άλλα προδοτικής συγκυβέρνησης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγράφει ακίνητα προς ... «αξιοποίηση»

Τα ακίνητα του Δήμου Αθήνας καταγράφει η δημοτική διοίκηση προς «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας, ουσιαστικά για την εκποίησή της. Η «Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής» (ΕΑΤΑ) του Δήμου είχε «συνάντηση εργασίας» με στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας του (συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ) προγράμματος «Municipal PR Operty Management In South-Eastern European Cities». Η ΕΑΤΑ συμμετέχει από το 2009 στο πρόγραμμα που αφορά «διαχείριση δημοτικής περιουσίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη εργαλείων και η εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος για την αποδοτική διαχείριση της δημοτικής περιουσίας». Εκανε ήδη για το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου: Συνολική ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Καταγραφή σε λογιστικό σύστημα διαχείρισης των ακινήτων του Δήμου. Σύνταξη συνοπτικών τεχνικών εκθέσεων για κάθε ακίνητο. Επισκόπηση των αποτελεσμάτων όλων των παραπάνω εργασιών και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ακίνητη περιουσία. Εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

«Η καταγραφή της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε με τρόπο που να επιτρέπει (...) τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Δήμου», επαίρεται η ΕΑΤΑ. Παραπέρα: «Η επιλογή και ταξινόμηση των πληροφοριών για κάθε ακίνητο συνθέτουν έναν "ιδανικό" φάκελο ακινήτου, ο οποίος περιλαμβάνει οικονομικά, τεχνικά, πολεοδομικά, νομικά στοιχεία, καθώς και συνοπτικές τεχνικές εκθέσεις. Ολοι οι φάκελοι των ακινήτων οργανώθηκαν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες άμεσης και ταχείας επεξεργασίας από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, μεγιστοποιώντας το όφελος του Δήμου από τα αποτελέσματα του έργου και συγκροτούν το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων».

Οι ενέργειες αυτές προφανώς εντάσσονται και στα πιο πρόσφατα τέτοια σχέδια της ΚΕΔΕ, ανάμεσα σε άλλα και για ξεπούλημα σε ιδιώτες της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, συγκεκριμένα δημοτικών και δημόσιων κτιριακών υποδομών, υποδομών στάθμευσης, αθλητικών πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών. Σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας υπογεγραμμένο πρόσφατα ανάμεσα στην ελληνική και γερμανική τοπική διοίκηση.

«Ναι» στις περικοπές από την Ενωση Περιφερειών

Αναφανδόν «Ναι» στις νέες περικοπές, ύψους 271 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται στα έσοδα των περιφερειών για το 2013, απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Γ. Σγουρός. «Διαμαρτύρεται» απλά γιατί η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομηθούν οι νέες περικοπές, δηλαδή στην κατάργηση των εξόδων παράστασης για τους περιφερειακούς συμβούλους, στην κατάργηση των δύο θέσεων δημοσιογράφων που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια, τη μείωση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των περιφερειαρχών και την κατάργηση οργανικών θέσεων διοικητικού και οικονομικού προσωπικού. «Ζητάμε να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται κάθε Περιφέρεια (τα χρήματα που παίρνει), προκειμένου να πετύχει το ίδιο δημοσιονομικό όφελος που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών, και να αφήσει τη δυνατότητα στις ίδιες τις Περιφέρειες να κατανείμουν τις περικοπές ή να μειώσουν λειτουργικά ή άλλα έξοδα και δαπάνες χωρίς την οριζόντια αυτή μείωση και χωρίς παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Περιφερειών», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε επιστολή που απέστειλε ο Γ. Σγουρός προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Ας το έχουν αυτό υπόψη οι εργαζόμενοι, την επόμενη φορά που ο Γ. Σγουρός και οι λειτουργούντες σαν αυτόν, επικαλεστούν «την εξυπηρέτηση και το καλό του πολίτη» και ζητήσουν τη στήριξή τους. Ας έχουν επίσης υπόψη ότι συμμερίζεται απόλυτα τα μέτρα που τους εξαθλιώνουν, δηλώντας μάλιστα με κομπασμό ότι «οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει έμπρακτα τη μέχρι σήμερα συμβολή τους στη δημοσιονομική εξυγίανση».

ΔΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) αποφάσισε να γιορτάσει την 70ή επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012. Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή - μετακίνηση των αγωνιστών και μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φίλων, απόγονων και πρώην Πολιτικών Προσφύγων για να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αμοιβές των δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια επικαλείται τη συνταγματική διάταξη (άρθρο 88), όπου αναφέρεται ότι οι αμοιβές των δικαστών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και πως η μείωση των μισθών τους αντιβαίνει αφενός τις συνταγματικές επιταγές και αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς με τα νέα μέτρα παύουν να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και δεν τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Στο μεταξύ, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιεί σήμερα, στις 11.00 π.μ., στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις περικοπές στις αποδοχές τους.

ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Παναγιάς οργανώνει το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χανίων την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου στο χωριό Παναγιά όπου θα τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές που πήραν μέρος στη μάχη.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Κρητικές Μαδάρες που θα τραγουδήσουν ριζίτικα και η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων.

Η αναχώρηση με λεωφορεία είναι στις 9.30 το πρωί από το ΚΤΕΛ Χανίων.

Εκδήλωση ΠΕΑΦΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), προσκαλεί την Κυριακή 11.11.2012 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), σε εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που διοργανώνει για τις συναγωνίστριες Ελένη Μωραΐτου και Ρένα Σταματελάτου - Χριστακοπούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ