ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Μαζική συμμετοχή στη συνέλευση και αγωνιστικές αποφάσεις

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ως αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς και δράσης του επιχειρησιακού σωματείου για την οργάνωση των εργαζομένων και των αγώνων τους, όπως αυτοί που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τα άλλα σωματεία της Αθήνας και το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η ετήσια γενική συνέλευση των εργαζομένων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία». Εγινε πλούσια συζήτηση και εκφράστηκε προβληματισμός τόσο για ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση, τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και την ανάγκη της συσπείρωσης και αποφασιστικής ενίσχυσης των αγώνων.

Η συνέλευση κατέληξε σε σημαντικές αγωνιστικές ομόφωνες αποφάσεις όπως:

  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, μεθαύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια.
  • Συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις όταν αυτές εξαγγελθούν από τα συνδικάτα.
  • Να μην πληρωθεί το χαράτσι του τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ, ετοιμότητα και άμεση μαζική παρέμβαση των εργαζομένων ενάντια σε προσπάθειες διακοπής ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού.
  • Δυνάμωμα της αλληλεγγύης και έμπρακτη εκδήλωσή της τόσο με τους εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και με εργαζόμενους άλλων κλάδων.
  • Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών στα καταστήματα που δεν υπάρχουν.

«Μας λένε να βάλουμε πλάτη για να επιταχύνουμε τον ερχομό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί λένε ότι ο πλούτος θα αυγατίσει και κάτι θα περισσέψει και για εμάς. Τέρμα πια η κοροϊδία κι ο εμπαιγμός! Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται μετά την κρίση δε θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, την οποία πλήρωσε με βαρύ τίμημα ο λαός. Θα είναι στην κυριολεξία κόλαση για εμάς και παράδεισος για τους πλουτοκράτες», τόνισε εισηγητικά η αντιπρόεδρος του σωματείου Κ. Βαρκά. Γι' αυτό υπογράμμισε: «δεν έχουμε μόνο δικαίωμα, αλλά και ταξικό χρέος να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, αυτό το σύστημα, να μη συμβιβαστούμε με ένα καπιταλιστικό μέλλον. Οργανωνόμαστε και προχωράμε με αγώνες σκληρούς και ανυποχώρητους σε ευθεία σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, με γνώμονα τις ανάγκες που έχει σήμερα η εργατική τάξη, η λαϊκή οικογένεια γενικότερα».

Τη συνέλευση παρακολούθησε ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην παρέμβασή του στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι οι μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν εμπόδια στην κυβέρνηση και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος από τη «νέα κυβέρνηση» αλλά αντίθετα έρχεται νέα πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος τους, γι' αυτό και πρέπει επιτακτικά - καθολικά να εκφραστεί η λαϊκή απαίτηση για εκλογές εδώ και τώρα. Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της οργάνωσης μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς και της μαζικοποίησης των σωματείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Σωματειακή επιτροπή στα «Hard Rock Cafe»

Στη συγκρότηση σωματειακής επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην επισιτιστική επιχείρηση «Hard Rock Cafe» (δυο καταστήματα στην Αθήνα), το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του συνδικάτου. Παράλληλα, «στήθηκε» σωματειακή επιτροπή στην ίδια επιχείρηση και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς μέσα στα καταστήματα δουλεύουν και εμποροϋπάλληλοι (η επιχείρηση πουλάει αντικείμενα και ρούχα με την επωνυμία της).

Η σύσταση των σωματειακών επιτροπών κρίθηκε αναγκαία από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ήρθε ως αποτέλεσμα της δράσης του κλαδικού συνδικάτου στον επισιτισμό - τουρισμό και της συσπείρωσης των εργαζομένων σ' αυτό. Το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει πολλές συσκέψεις, αλλά και παρεμβάσεις στην επιχείρηση που καθυστερούσε δεδουλευμένα τα οποία και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους.

Οπως προέκυψε από παρέμβαση εκπροσώπων του συνδικάτου στην επιχείρηση για απολύσεις που έκανε η εργοδοσία σκοπεύει να κάνει χρήση του άρθρου 37 του τελευταίου αντεργατικού - πολυνόμου, δηλαδή να προχωρήσει στη σύσταση «ένωσης προσώπων» για να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση - προκειμένου να χτυπήσει την κλαδική - και με στόχο τη μείωση των μισθών. Αυτό ομολόγησε στους συνδικαλιστές η προϊσταμένη του λογιστηρίου της επιχείρησης.

Πρώτη αντίδραση των σωματειακών επιτροπών ήταν η χτεσινή παρέμβαση στην εργοδοσία μαζί με εκπροσώπους του κλαδικού συνδικάτου και εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις, όπου και διαμήνυσαν στην εργοδοσία να μην τολμήσει να προχωρήσει καμία αντεργατική της ενέργεια, γιατί θα βρει μπροστά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά το σύνολο των σωματείων και εργαζομένων του κλάδου.

Νέα δίκη για τον πρώην δήμαρχο Νίκαιας

Στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται αύριο Τετάρτη η έφεση που έχει ασκήσει ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κορομπίλης και τρεις εργαζόμενοι του δήμου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, είχαν καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλακή με αναστολή επειδή συμμετείχαν το Φλεβάρη του 2004 στην κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της «Vodafone» που είχε στηθεί στην οδό Ανωγείων 24.

Να σημειωθεί ότι οι κεραίες βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από δύο σχολικά συγκροτήματα και στο ίδιο κτίριο λειτουργούσε και φροντιστήριο. Η εγκατάσταση των κεραιών είχε προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις από επιτροπές δημοτών και γονιών με στόχο το σταμάτημα της λειτουργίας τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας ομόφωνα είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των κατοίκων και είχε ταχτεί ενάντια στη λειτουργία των κεραιών.

Ετήσια γενική συνέλευση εισαγγελέων

Το θέμα του πετσοκόμματος των εργασιακών δικαιωμάτων και το ρόλο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Σημείωσε ότι εν μια νυκτί καταργήθηκαν το 8ωρο, το πενθήμερο, το 40ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση κ.ά., ενώ έβαλε το ερώτημα αν αυτό είναι νόμιμο.

Ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι γίνεται λόγος για κράτος δικαίου και για την ανομία γενικά και αόριστα, τη στιγμή που σήμερα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες, ακυρώνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ. Οι εργάτες δεν έχουν άλλο όπλο από τη διεκδίκηση, την απεργία. Κι όμως, οι περισσότερες απεργίες, σε ποσοστό 92%, έχουν κριθεί από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές...

Η επίθεση αυτή, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράστηκε και στο χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο θεσμικά όσο και στις εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων σ' αυτή. Χαρακτηριστικά τόνισε τη μείωση των αποδοχών στους δικαστικούς περίπου 40% και την απόπειρα ένταξης στο ΙΚΑ των νεοεισερχόμενων στο δικαστικό κλάδο. Ειδικότερα, στο θέμα αυτό ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι «οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ έχουν μια εργασιακή σχέση που τους κάνει να είναι εξαρτημένοι από τον εργοδότη τους. Εσείς είστε λειτουργοί, θα γίνετε υπάλληλοι;»...

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

Κίνηση απελπισίας από ανήλικους αλλοδαπούς κρατούμενους. Εβαλαν φωτιά στα κρεβάτια τους με αποτέλεσμα να πάθουν εγκαύματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία το περιστατικό συνέβη την Κυριακή τα ξημερώματα στον ειδικό χώρο παραμονής αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας Αττικής. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν εφτά κρατούμενοι, δύο με εγκαύματα και πέντε είχαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μεταφέρθηκαν στο «Αττικόν» Νοσοκομείο. Οι ανήλικοι προέρχονταν από Αλγερία, Λιβύη, Συρία και Παλαιστίνη και κρατούνταν για διοικητική απέλαση το τελευταίο τρίμηνο, αφού είχαν μπει στη χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε βάρος των πέντε από τους εφτά τραυματίες εκκρεμούσε η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων, καθώς έχουν κατηγορηθεί για κλοπές και απόπειρες κλοπών.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε προχτές στις 10.55' το βράδυ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, ευτυχώς χωρίς να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 30 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίστηκε και χτες, αφού κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.19' το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, στα 79 χλμ. ΒΑ του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ορίζεται μόλις στα 6 χιλιόμετρα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ