ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ
Μαζί για ιδιωτικοποιήσεις και φορολόγηση του λαού

Μια Τοπική Διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, με ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και εγγυημένη κερδοφορία τους, παραπέρα χαράτσωμα του λαού, προωθούν οι συμβιβασμένοι αιρετοί. Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η δεύτερη «ελληνογερμανική συνάντηση» για την ταχύτερη και βαθύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών στις υπηρεσίες των δήμων και άλλων πεδίων κερδοφορίας, με προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών σε σειρά τομέων από τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωθερμία και τουρισμό.

Συμμετείχαν δήμαρχοι και κυβερνητικά στελέχη από την Γερμανία, μέλη επιμελητηρίων γερμανικών πόλεων, ενώσεων γερμανοελληνικών εταιρειών. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη (εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) που εξέφρασε θετικά σχόλια για το γερμανικό μοντέλο Τοπικής Διοίκησης, πρόσθεσε ότι ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί προς τα μέλη της να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που προσφέρει. Σχετικά με αυτή την «εμπειρία», οι Γερμανοί έδωσαν κατευθύνσεις για το πώς οι Δήμοι να στηρίζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας τους. Προβλήθηκε δε ως πρότυπο το γεγονός ότι στη Γερμανία μόνον το 10% των εσόδων της Τοπικής Διοίκησης προέρχεται από την κεντρική διοίκηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εδώ για παραπέρα φορολόγηση του λαού από τους Δήμους.

Μάλιστα, σε σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρία Μπουτάρη, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και για στενότερη συνεργασία τους. Αποφασίστηκε δημιουργία διμερούς επιτροπής από Ελληνες και Γερμανούς αιρετούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Θα επικεντρώσει σε θέματα όπως οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, παράκτια αστική συγκοινωνία, διαχείριση λιμένων και περιαστικών δασών, ιαματικά λουτρά, δηλαδή τομείς που καίνε τους ιδιώτες που θα εισβάλλουν για να τους εκμεταλλευτούν.

ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέες προτάσεις στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης

Την ιδιωτικοποίηση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, του τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα σηματοδοτεί η πρόσφατη πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στα συστήματα ανακύκλωσης, που ουσιαστικά τα διαχειρίζεται το μεγάλο κεφάλαιο, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, τις οποίες προφανώς θα υλοποιήσουν με κρατική χρηματοδότηση, αλλά και με χαράτσια που θα πληρώνει ο λαός.

Ειδικότερα το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προσκαλεί τα συλλογικά και ατομικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ανακύκλωσης) συσκευασιών, ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών (μπαταρίες), ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ) και αποβλήτων λιπαντικών ελαίων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Στόχος - κατά το ΥΠΕΚΑ - είναι η συλλογή και αξιολόγηση στοχευμένων προτάσεων σε σχέση με την προώθηση και περαιτέρω εξάπλωση της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στην ηλεκτρονική διεύθυνση secmin@prv.ypeka.gr και θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τους φορείς για την επεξεργασία των προτάσεων αυτών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Γρ. Πεπόνη βρίσκεται η λίστα με όσους χρωστούν στο Δημόσιο (από 150.000 ευρώ και πάνω). Η λίστα θα μελετηθεί για να προχωρήσουν οι νόμιμες ενέργειες. Αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους τα χρέη είναι αμετάκλητα.

ΤΕΜΠΗ: Συνεχίζονται οι διακοπές κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών, λόγω έργων καθαρισμού και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας. Αύριο και την Παρασκευή η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό θα διακοπεί από τις 6 έως τις 8 το πρωί και από τις 14 Νοέμβρη θα διακοπεί για 12 μέρες. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας έχουν ανακοινωθεί οι εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί είτε από τα παράλια του Νομού Λάρισας, είτε μέσω Ελασσόνας.

ΥΠΟΘΕΣΗ PROTON BANK: Για βαρύτατα κακουργήματα καλείται να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, στον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση, ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης και 6 μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και του ΔΣ της τράπεζας. Τα αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα οποία καλούνται ως ύποπτοι, είναι «εγκληματική οργάνωση», «απάτη σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου» και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Αναμένεται ο αριθμός των εμπλεκομένων να ξεπεράσει τα 20 άτομα. Ο Λ. Λαυρεντιάδης έρχεται αντιμέτωπος εκ νέου με τον εισαγγελέα, αυτή τη φορά για την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας (2010), καθώς από τα ταμεία της φέρεται να εκταμιεύθηκαν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, ότι είναι «αμέσου ή εμμέσου επιρροής» του Λ. Λαυρεντιάδη.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ: Με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» θα κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ αν είναι συνταγματική ή όχι η διάταξη του Ν. 3842/2010, η οποία επιτρέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με χρέη φορολογουμένων, τα οποία βρίσκονται σε δικαστική αναστολή ή έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους σε δόσεις. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί η τριμελής αρμόδια επιτροπή του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου (πρόεδρος Π. Πικραμμένος και μέλη οι αντιπρόεδροι Κ. Μενουδάκος και Αθ. Ράντος), καθώς έγινε δεκτό το αίτημα εταιρείας σεκιούριτι που ζητούσε την εφαρμογή της πρότυπης δίκης (Ν. 3900/2010), λόγω μείζονος ενδιαφέροντος. Η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και θα εισαχθεί στο ΣτΕ.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011 και ώρα 11 πμ, στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους: ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη), καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από τη Χαλκίδα θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 9.30 πμ από την πλατεία Αγοράς.

Με μεγάλη καθυστέρηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες γίνεται μεταφορά κρατουμένης με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ενδεικτικά: ημέρα (πρωί) που είχε εκδηλωθεί αιμορραγία στο μάτι και έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, τελικά έφτασε το απόγευμα... γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για τη μεταφορά της, μέσα σε κλουβί στην κλούβα. Η Σ. Αντωνίου που κατηγορείται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αντιμετωπίζει από την αρχή της προφυλάκισής της πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η ασθένεια απαιτεί, όπως τονίζει η συνήγορός της, εξειδικευμένη παρακολούθηση και συνεχείς εξετάσεις, καθώς και άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα σε περίπτωση υποτροπής της υγείας της. Πρόσφατα (14/6) το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε αίτηση αποφυλάκισης. Υπόψη του Συμβουλίου, τέθηκαν από την συνήγορό της ιατρικές εξετάσεις, γνωματεύσεις και καταθέσεις γιατρών δημόσιων νοσοκομείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ