ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Την Παρασκευή το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους σπουδαστές των ΤΕΙ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Την Παρασκευή σπουδαστές των ΤΕΙ απ' όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι, αντιδρώντας στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, που με τις περικοπές κονδυλίων έχουν οδηγηθεί σε υπολειτουργία. Λίστες αναμονής, χαμένα εργαστήρια για πολλούς σπουδαστές, ελάχιστοι καθηγητές, καθόλου χρήματα για αναλώσιμα. Στο συλλαλητήριο της Παρασκευής καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και στις σχολές γίνονται συνελεύσεις Συλλόγων, ετών, εργαστηρίων για αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής.

Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Σύλλογοι του ΤΕΙ Λαμίας, του ΤΕΙ Σπάρτης, της ΣΓΚΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας. Για τη συμμετοχή των σπουδαστών της Λάρισας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 7 π.μ. της ίδιας μέρας, από την πλατεία Λαού.

Στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ περιγράφεται η κατάσταση στα ΤΕΙ και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

«Αυτή η κατάσταση έχει αιτία, ένοχο με όνομα. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ, της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, χρόνια τώρα. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο προωθεί με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις κατευθύνσεις. Ηρθε η ώρα να ξεκουμπιστούν και αυτοί και η πολιτική τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προέδρων και των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Αποτελούν το μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα ιδρύματα, χρόνια τώρα υλοποιούν και προωθούν αυτή την πολιτική, ψήφιζαν τους προϋπολογισμούς - φτωχοκομείου. Σήμερα επικαλούνται αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων, για να διαπραγματευτούν με το υπουργείο για τους όρους εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων. Είναι αυτοί που εκβίαζαν για να σταματήσουν οι συλλογικοί αγώνες και οι καταλήψεις, απειλώντας με απώλεια εξεταστικής και εξαμήνου. Κανένας σπουδαστής δεν πρέπει να ταυτιστεί μαζί τους.

Το παιχνίδι τους παίζουν και οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Εδώ και χρόνια τους ψηφίζουν και τους στηρίζουν με χέρια και με πόδια, όπως και όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς μαζί με τους προέδρους. Μας έταζαν "λαγούς με πετραχήλια" με το παραμύθι περί ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, με ψέματα για επαγγελματικά δικαιώματα και άλλα πολλά»...

«Τώρα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί: «Ο αγώνας των σπουδαστών να συνδεθεί με τον αγώνα του λαού» για να «ανοίξει ο δρόμος για δωρεάν και υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

Πλήθος εκδηλώσεων της ΚΝΕ
  • Πετυχημένη εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ
  • Το Σάββατο στο Περιστέρι θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Η οργάνωση της πάλης και η πρόταση του ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ.

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη το παζάρι της συγκυβέρνησης, πολλοί νέοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για να συζητήσουν για την πραγματική διέξοδο. Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της πρόσφατης 48ωρης απεργίας, όπου μετρήθηκαν για πρώτη φορά τόσες γενικές συνελεύσεις σε τόπους δουλειάς, στήθηκαν επιτροπές με την παρέμβαση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος για τη διεκδίκηση και τη διέξοδο.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πως...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ συνεχίζονται:

Σήμερα Τρίτη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 94 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις 6.30 μ.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 12 Νοέμβρη

Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτώβρης 1917 - Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ξεκίνησε...», στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά στο Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Από την εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Αττικής
Από την εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Αττικής
Οι Κλαδικές Οργανώσεις Kεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Ούτε βήμα πίσω στον πόλεμο του κεφαλαίου. Αγώνας και οργάνωση για την Ανατροπή», στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51). Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Κεντρικής Μακεδονίας. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πως...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνει στην Πάτρα εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζωντανό μάθημα ιστορίας

Πετυχημένη η εκδρομή που διοργάνωσαν οι μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Το Χορτιάτη επισκέφθηκαν μαθητές γυμνασίου από όλο το νομό Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδρομής που διοργάνωσαν οι μαθητικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή τα 67 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Οπως είπαν οι ίδιοι οι μαθητές, έμαθαν αυτά που τους κρύβουν στο σχολείο, για το μεγαλειώδη αγώνα που έδωσε ο ελληνικός λαός ενάντια στους ξένους κατακτητές, για τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που σκόπιμα δε διδάσκονται για να μη συνειδητοποιούν σήμερα ότι όταν ο λαός καταλάβει τη δύναμή του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να χτίσει τη δική του κοινωνία.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χωριό και επισκέφθηκαν το μνημείο του ολοκαυτώματος και τους τόπους όπου μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν 147 γυναικόπαιδα, ο φόρος αίματος που πλήρωσε το χωριό για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους και ντόπιους καταπιεστές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Δελλή, γραμματέα της Αχτίδας Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια των ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ενώ στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο. Στους συμμετέχοντες μοιράστηκαν ως αναμνηστικά, αφίσες και τετράδια της ΚΝΕ και το έργο των Μαρξ - Εγκελς «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
«Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΔΕΚΕ σήμερα στις 10.30 π.μ.

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της κατάρτισης και με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη).

ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απαιτούν τους καθηγητές που λείπουν

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν χτες οι μαθητές του Λυκείου στο Μαντούδι Εύβοιας με τη στήριξη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αφού λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού έχουν χαθεί ήδη 350 διδακτικές ώρες σε φιλολογικά μαθήματα, Ιστορία και Αγγλικά.

Γονείς και μαθητές είχαν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις από τις 20 Οκτώβρη, όταν έγινε κοινή σύσκεψη με τη διεύθυνση του σχολείου και τη Δημοτική Αρχή. Χτες το πρωί, λοιπόν, ξεκίνησε η κατάληψη του σχολείου και είχε σαν αποτέλεσμα, το μεσημέρι, η Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης να στείλει τον έναν εκ των δύο καθηγητών που λείπουν. Σήμερα, θα συνεδριάσει το 15μελές του Λυκείου προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, απαιτώντας μια απάντηση και για το δεύτερο εκπαιδευτικό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Διασχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου

Με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα όχι τη ζωή σου, παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά διοργανώνουν το πρώτο διασχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου. Τα Συντονιστικά καλούν τα 15μελή και τα 5μελή συμβούλια, όλους τους μαθητές να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεξαγωγή του τουρνουά. Κάθε σχολείο να συμμετέχει με την ομάδα του, «να δώσουμε το μήνυμα πως αθλητισμός σημαίνει ζωή, και εμείς παλεύουμε για να την έχουμε. Παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό».

Στο τουρνουά 7Χ7 καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων - ΕΠΑΛ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα εξής τηλέφωνα:

  • Δυτικές συνοικίες - 6978.271.793
  • Κέντρο - 6978.272.104
  • Ανατολικές συνοικίες - 6978.271.725
  • Νότιες συνοικίες - 6978.268.114
  • Βόρειες συνοικίες - 6978.271.728
  • Πειραιάς - 6978.267.734.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ