ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα έρθει η δεύτερη έκδοση του Οχτώβρη... ;

Θα έρθει η δεύτερη "έκδοση" του Οκτώβρη..;

Εκτιμήσεις ηγετών ρωσικών κομμάτων και κινημάτων για τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Ο "Ρ" απηύθυνε σε ορισμένους ηγέτες ρωσικών κομμάτων και κινημάτων το ερώτημα: "Πώς εκτιμάτε σήμερα τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και πώς μπορεί ο λαός να ξαναπάρει την εξουσία, να αποκαταστήσει το σοσιαλισμό και όλα που του αφαιρέθηκαν ως αποτέλεσμα του αστικού αντεπαναστατικού πραξικοπήματος, που έγινε τον Αύγουστο 1991 - Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 1993;"

Ρίτσαρντ Κοσολάποφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (Λενινιστική θέση), ακαδημαϊκός:

"Αγαπώ την Οχτωβριανή Επανάσταση και ελπίζω στην επανάληψή της σ' ένα νέο, εξαιρετικά δημιουργικό, λαμπρό στάδιο. Σε τελευταία ανάλυση είμαστε σήμερα πιο μορφωμένοι, πιο πολυάριθμοι και ισχυρότεροι, δεν έχουμε, όμως, αρκετή στοχοπροσήλωση, διαφώτιση και συγκέντρωση της θέλησης. Επιβάλλεται η συσπείρωση του εργατικού κινήματος και η εντατική κομμουνιστική διαφώτισή του. Δυστυχώς, αυτό δεν το καταφέρουν τα σημερινά κομμουνιστικά κόμματα. Το δεύτερο, που χρειάζεται σήμερα, είναι η ανάπτυξη του σοβιετικού κινήματος ή, με άλλα λόγια, η πάλη παντού για εργασιακή αυτοδιοίκηση. Και αν δεν υπάρξει στρατιωτική βία, ελπίζω σε μια ειρηνική επανάληψη του Οκτώβρη".

Βίκτορ Τιούλκιν, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας:

"Η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι άνοιξε το δρόμο σε μια νέα μορφή ύπαρξης των ανθρώπων, που δεν εκμεταλλεύεται ο ένας τον άλλο, όταν από την προσιδιάζουσα στο καπιταλιστικό σύστημα αρχή "Ανθρωπος ανθρώπου - λύκος" γίνεται το πέρασμα σε άλλο σύστημα αξιών, τα οποία βασίζονται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη, όταν οι άνθρωποι ως λογικά όντα όχι μόνο τείνουν προς την επιστημονικοτεχνική πρόοδο, που είναι χαρακτηριστική για κάθε σύστημα, αλλά προσπαθούν να οικοδομήσουν μια νέα, δίκαιη κοινωνία, όπου, μιλώντας με τα λόγια του Μαρξ, η ελεύθερη ανάπτυξη του καθένα αποτελεί όρο για την ελεύθερη ανάπτυξης όλων. Και ο λαός μόνο με την πάλη μπορεί να επανακτήσει αυτό που του πήραν".

Αλεξέι Πριγκάριν, πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΚΣΕ:

"Εκτιμώ και σήμερα τον Οκτώβρη 1917 ως Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση, και δω δεν είναι δυνατόν να πει κανείς κάτι το καινούριο. Είναι μεγάλη και για τη Ρωσία, διότι άνοιξε μια ποιοτικά νέα σελίδα στην ιστορία, και για όλο τον κόσμο, διότι είναι η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας σοσιαλιστική - και όχι απλώς σοσιαλιστική, αλλά νικηφόρα! - επανάσταση, η οποία άνοιξε το δρόμο προς το σοσιαλισμό στους ανθρώπους του πλανήτη. Μετά τον Οκτώβρη του 1917 ο κόσμος έγινε διαφορετικός. Και τώρα ένας είναι ο δρόμος: Να πραγματοποιηθεί η δεύτερη σοσιαλιστική επανάσταση. Στη χώρα ωριμάζει επαναστατική κατάσταση, η υπομονή των λαϊκών μαζών εξαντλείται και, από την άλλη μεριά, το κυρίαρχο καθεστώς αποσυντίθεται φανερά και βαθιά, πράγμα που θυμίζει την κατάσταση του 1916 και στις παραμονές του Οκτώβρη. Η περιπλοκότητα της κατάστασης συνίσταται στο ότι η πλειονότητα του λαού έχασε την ελπίδα για βελτίωση της ζωής στις συνθήκες του καπιταλισμού κι έχει απογοητευτεί οριστικά από τις γιελτσινικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, ταυτόχρονα, οι βασικές μάζες του λαού δεν έστρεψαν ακόμα το πρόσωπο προς τους κομμουνιστές και το σοσιαλισμό. Για να επανακερδηθεί η εμπιστοσύνη τους, πρέπει να το πούμε ανοιχτά ότι η επανεγκαθίδρυση της εξουσίας των εργαζομένων και του σοσιαλισμού δε σημαίνει επιστροφή στα λάθη και τις ελλείψεις, που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

Ολέγκ Σένιν, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ:

"Η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, όταν για πρώτη φορά η εξουσία πέρασε πράγματι στα χέρια του λαού. Ο μοναδικός δημιουργός της ιστορίας είναι ο λαός, και τα 70 χρόνια, που διανύθηκαν σε συνθήκες ενός ατελούς σοσιαλισμού, το απέδειξαν αυτό. Η απελευθερωμένη ενέργεια των εργαζομένων, ο ενθουσιασμός τους, που γεννήθηκε από τη συναίσθηση ότι ακριβώς αυτοί είναι οι αφέντες της χώρας τους, έκαναν θαύματα. Η Σοβιετική Ενωση διάνυσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα δρόμο αιώνων, αφού η εθνική οικονομία, ο πολιτισμός, η επιστήμη αναπτύσσονταν με πραγματικά φανταστικούς ρυθμούς. Το μέλλον μας εξαρτάται από το πόσο ο ίδιος ο λαός θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του, τα δικαιώματά του, και πρώτ' απ' όλα το δικαίωμα του δημιουργού της ιστορίας. Οι πολιτικές οργανώσεις, που εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, πρέπει να αντιληφθούν ότι ο αγώνας τους θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία, μόνο όταν θα αποκτήσουν πραγματικά κύρος και την υποστήριξη των ευρύτερων εργαζομένων μαζών. Ορισμένοι θεωρητικοί και ηγέτες υποστηρίζουν επίμονα τη θέση ότι η Ρωσία εξάντλησε, τάχα, τα όρια για επανάσταση. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην πάλη για την αποκατάσταση της εξουσίας του λαού και του σοσιαλισμού πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι μέθοδοι πάλης, και ο λαός έχει κάθε δικαίωμα σ' αυτό. Η επανάσταση είναι αλλαγή του κοινωνικού συστήματος και μπορεί να είναι απολύτως ειρηνική, αν οι κομμουνιστές εργαστούν καλά κι αν αυτές οι ιδέες υποστηριχτούν από την πλειονότητα του λαού. Οπότε ζήτω η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση! "

Πάντα ζωντανός και επίκαιρος

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με κύριο σύνθημα: "Οι ιδέες του Οχτώβρη είναι ακατανίκητες" επί δυο μέρες η αριστερή αντιπολίτευση της Ρωσίας διοργάνωσε πανηγυρικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προς τιμή της 79ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Την Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, οι κομμουνιστές κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο Μαυσωλείο του ηγέτη της Επανάστασης και του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους Β. Ι. Λένιν. Επίσης, την ίδια μέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πανηγυρική συγκέντρωση, αφιερωμένη στον Μεγάλο Οχτώβρη, στην κατάμεστη αίθουσατου Κοινοβουλευτικού Κέντρου.

Από το πρωί, στις 7 Νοέμβρη, πάνω από 350.000 διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες σημαίες, τραγουδώντας πατριωτικά - επαναστατικά τραγούδια και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του Οχτώβρη, μπροστά στο άγαλμα του Λένιν και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της Μόσχας προς την πλατεία του Θεάτρου, όπου έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση, μπροστά στο άγαλμα του Κ. Μαρξ. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν εκείνοι που όχι μόνο εκτιμούν την ιστορία της χώρας, αλλά και που είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο του σοσιαλισμού, να αποκαταστήσουν την εξουσία των εργαζομένων, τη φιλία και την αδελφοσύνη των λαών της Ρωσίας και να αναβιώσουν τη Σοβιετική Ενωση.Οι ομιλητές στη συγκέντρωση, αφού στηλίτευσαν και στιγμάτισαν το αντιλαϊκό, καταστροφικό για τη χώρα καθεστώς Γιέλτσιν, εξέφρασαν από τη μια μεριά, το αίσθημα περηφάνιας για το ότι ο απελευθερωμένος από το ζυγό του κεφαλαίου εργαζόμενος λαός μπόρεσε να εξαλείψει την καθυστέρηση, τον αναλφαβητισμό, να δημιουργήσει το ισχυρό κράτος των Σοβιέτ, που προάσπισε τον κόσμο από το φασισμό και άνοιξε το δρόμο της ανθρωπότητας στο Διάστημα και από την άλλη, το αίσθημα πόνου και ταπείνωσης για το ότι ο ρωσικός λαός προϋπαντάει την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη πάνω στα ερείπια του μεγάλου κράτους. Τόνισαν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί από μόνη της, απαιτείται αγώνας για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού συστήματος.

Χιλιάδες Ρώσοι πολίτες συμμετείχαν στους γιορτασμούς της μεγάλης επετείου σε όλες τις γωνιές της Ρωσίας. Κύρια συνθήματα όλων των διαδηλώσεων: "Ολη η εξουσία στους εργαζόμενους!", "Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!", "Δεν είμαστε δούλοι!", "Κάτω οι καπιταλιστές υπουργοί!", "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!", "Γιέλτσιν σημαίνει πόλεμος! ", "Οχι στο ΝΑΤΟ" και πολλά άλλα. Στη συγκέντρωση της Μόσχας μίλησε και ο γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Μινσκ του Κόμματος Κομμουνιστών της Λευκορωσίας Μιχαήλ Ράντκεβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η Σοβιετική Ενωση ζει και ότι ο καθένας οφείλει να παλεύει για την αναβίωση της χώρας και τότε η 80ή επέτειος του Οχτώβρη θα γιορταστεί σε μια ενιαία χώρα.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους όταν έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, σε μια προσπάθεια να κλέψει την ιστορία και τη γιορτή του ρωσικού λαού, από το νοσοκομείο, οπού βρίσκεται, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο μετονομάζει την Ημέρα της Επανάστασης σε "Ημέρα Ομόνοιας και Συμφιλίωσης". Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το 64% (43,7% στη Μόσχα) των Ρώσων θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση του γιορτασμού της 7ης Νοέμβρη, επέτειος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε όλες τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οι κοκκινες σημαίες ξανακυμάτισαν στο Λένινγκραντ

Οι κόκκινες σημαίες ξανακυμάτισαν στο Λένινγκραντ

Απο τις συγκεντρώσεις στην Κόκκινη Πλατεία

Από τις συγκεντρώσεις στη Μόσχα



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ