ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προετοιμάζουν το νέο γύρο επίθεσης στο λαό

Copyright 2018 The Associated

Με «κλειδωμένους» τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμό για το 2019, με σημείο αιχμής τον επιμερισμό των περικοπών ανάμεσα στις συντάξεις και σε άλλα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα Πέμπτη, δημοσιοποιεί τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις», σχετικά με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια ανάκαμψη θα έρθει να «πατήσει» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων. Σε επίπεδο Ευρωζώνης η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σαφή και συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης των ρυθμών του ΑΕΠ και για τα επόμενα χρόνια, με φόντο βέβαια τις «αβεβαιότητες» αλλά και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και γενικότερα.

Παράλληλα, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 19 Νοέμβρη, ενώ στην ατζέντα της ίδιας συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και τα ζητήματα που αφορούν τις διεργασίες για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ.

Στη συνέχεια (21/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα ανακοινώσει την έκθεση με τις «συστάσεις» που απευθύνει σε όλα τα κράτη-μέλη - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των προϋπολογισμών τους για την επόμενη χρονιά. Την ίδια μέρα ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί και η συνοδευτική έκθεση της Κομισιόν, που προβλέπεται ειδικά για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», ενώ ταυτόχρονα θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός.

Eντονες διεργασίες στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, με φόντο το οριστικό ξήλωμα της όποιας δικαστικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία που προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι προετοιμάζουν μαζικές πωλήσεις με πακέτα «προβληματικών» δανείων στα διάφορα funds και άλλους «επενδυτές». Νέες ανακοινώσεις για το κλείσιμο των συμφωνιών αναμένονται το επόμενο διάστημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές πώλησης εμφανίζουν σημαντική άνοδο σε σχέση με προηγούμενες «προσπάθειες» και συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλειστηριασμοί λαϊκής στέγης τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από τα άλλα «κοράκια» προσλαμβάνουν μαζικές διαστάσεις. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τους τρόπους κρατικής στήριξης των τραπεζικών ομίλων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χτες την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία στον όμιλο της Eurobank, με αντίτιμο στα 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η συναλλαγή αποτελεί το τελευταίο σημαντικό ορόσημο ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων (πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών κ.ά.) βρίσκεται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία), είχε δοθεί κατεύθυνση για συγχωνεύσεις των δικτύων που έχουν αναπτύξει ελληνικές τράπεζες στην ίδια χώρα και για μεταξύ τους ανταλλαγές δικτύων από τη μια χώρα στην άλλη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο τραπεζίτης Μ. Σάλλας, αναφορικά με τη δέσμευση μεριδίων του στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, δήλωσε ότι «δεν θεωρώ τυχαίο ούτε το χρόνο ούτε τα κίνητρα των διαρροών προς τον Τύπο, συγκεκριμένης Δημόσιας Αρχής». Οπως είπε, η υπόθεση δεν αφορά τον ίδιο προσωπικά αλλά την εταιρεία στην οποία και ο ίδιος είναι μέτοχος, που με τη σειρά της μετέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η εταιρεία αυτή «ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε υπόθεση σχετική με την Τράπεζα Πειραιώς».

Αντιλαϊκό σφαγείο

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «επιβεβαιώνει» τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με το ύψος των «πλεονασμάτων», της φοροληστείας και της κατακρεούργησης κοινωνικών κονδυλίων. Στο φετινό 9μηνο (Γενάρη - Σεπτέμβρη) σε επίπεδο «γενικής κυβέρνησης» (συμπεριλαμβάνονται Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΤΑ κ.ά.) καταγράφονται φαραωνικά «πλεονάσματα» της τάξης των 6,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Taxis» τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων 2019 που με τη σειρά τους έχουν διορία πληρωμής μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα «τρέχουν» οι δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν το προσεχές διάστημα αντιμέτωπα με τις ίδιες πρακτικές.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται την Κρήτη από αύριο Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή

  • Στις 9.30 π.μ., επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν.
  • Στις 12 μ., περιοδεία και ομιλία στους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ, στα Χανιά.
  • Στις 9 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου, στο κέντρο «Κονταρός», στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων.

Σάββατο 10/11

  • Στις 12 μ., χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
  • Στις 6.30 μ.μ., ομιλία σε σύσκεψη της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», στο Μέγαρο Ντορέ (5ος όροφος, πλατεία Ελευθερίας) στο Ηράκλειο.

Κυριακή 11/11

  • Στις 2 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ