ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Καμώνεται με θράσος τον «προστάτη» των εργασιακών δικαιωμάτων...

...την ίδια ώρα που προετοιμάζει το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης!

Με μια δεύτερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, πανομοιότυπου ύφους και... θράσους με αυτήν που έκανε πριν λίγες μέρες για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει συνέχεια στην προκλητική της επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο «προστάτης» των εργασιακών δικαιωμάτων!

Αυτήν τη φορά, η κυβερνητική προπαγάνδα, εστιάζοντας στο ζήτημα της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας, με το σχετικό βίντεο και το κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση, επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο: Την ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης, στα χνάρια των προκατόχων της, «απογειώνει» την ασυδοσία και την αυθαιρεσία του κεφαλαίου και βαθαίνει την εργασιακή ζούγκλα, το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται προκλητικά ότι «για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας».

Με τα γνωστά σλόγκαν για «αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)», «στοχευμένους ελέγχους» και «συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών», υφαίνεται το ίδιο παραμύθι της παραπληροφόρησης, όταν την ίδια στιγμή «η εφαρμογή των νόμων», που επικαλείται και το σχετικό σποτ, είναι το αντεργατικό θερμοκήπιο που ανθούν όλα τα «λουλούδια» της «παραβατικότητας», η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, όπως και η απληρωσιά.

Πάνω στη νόμιμη «ευελιξία» όλων των μορφών πατά η εργοδοτική ασυδοσία

Στη σχετική κυβερνητική ανάρτηση υποστηρίζεται με θράσος ότι «οι νόμοι για τις υπερωρίες ενεργοποιούνται» και πως «οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τον εξαναγκασμό σε εικονικές οικειοθελείς αποχωρήσεις»!

Τα παραπάνω γράφονται χωρίς ίχνος ντροπής, όταν την ίδια ακριβώς μέρα ξεκίνησε με «fast track» διαδικασίες η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το οποίο σμπαραλιάζεται κάθε κανονικότητα στο ωράριό τους, σε εφαρμογή των αντεργατικών Οδηγιών της ΕΕ. Δηλαδή, την ώρα που στο πλαίσιο προώθησης της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, σβήνονται τα όρια μεταξύ κανονικής και υπερωριακής απασχόλησης και άρα καταργείται ή περικόπτεται η υπερωριακή αμοιβή, η κυβέρνηση μιλάει για τήρηση των νόμων περί υπερωριακής αμοιβής!

Το ίδιο «κούφιες» αποδεικνύονται και οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τις αναγκαστικές «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ένα φαινόμενο που όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά χρόνο με το χρόνο παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία κονιορτοποιούν την κυβερνητική προπαγάνδα: Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2017 οι μισές απολύσεις εμφανίζονται από τους εργοδότες ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Συγκεκριμένα, από τις 1,584 εκατ. απολύσεις, οι 769.745 δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη» ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις», παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,4% σε σχέση με τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» του ίδιου διαστήματος του 2016!

Αλλωστε, ακόμα και αυτά τα περιορισμένα και «φιλτραρισμένα» στοιχεία του ΣΕΠΕ, που με δόσεις και στοχευμένα δημοσιοποιεί το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζουν ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία εντοπίζονται εκεί που υπάρχει μεγάλη «ευελιξία». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε ελέγχους που αφορούσαν 9.025 εργαζόμενους, εντοπίστηκαν παραβάσεις για τους 920 (282 αδήλωτοι εργαζόμενοι και 638 μερικώς δηλωμένοι), εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή, το 60% των παραβάσεων εντοπίζεται σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, την παραπέρα επέκταση των οποίων διευκολύνει η κυβερνητική πολιτική, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης «ελαστικοποίησης» που απαιτεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο παγίωσε και μονιμοποίησε όλο το σχετικό αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προκάτοχοί της, αλλά πρόσθεσε σε αυτό μέτρα όπως η «διευκόλυνση» των «δουλεμπορικών» γραφείων εργασίας, η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ά. Αυτό ακριβώς το αντεργατικό πλαίσιο αποτελεί το λίπασμα για τη γιγάντωση και της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού σε ένα σύστημα που επεκτείνεται «νόμιμα» η «ευελιξία» όλων των μορφών, ανοίγουν τα παράθυρα και για την κάθε είδους παρανομία σε βάρος των εργαζομένων.

Και στο «βάθος» οι αξιώσεις του κεφαλαίου για νέα προνόμια και απαλλαγές...

Βέβαια, ο κουρνιαχτός που τελευταία σηκώνεται γύρω από το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, μόνο τυχαίος δεν είναι: Δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά συνδέεται με άλλες επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα πριν την ανάρτηση του πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΣΕΒ, ο οποίος αφιέρωσε την τελευταία του «ειδική έκδοση» στο ίδιο ακριβώς θέμα. Χωρίς να κρύβουν τις στοχεύσεις τους για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, οι βιομήχανοι ισχυρίζονται πως για την αδήλωτη εργασία «καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν η υπερβολικά υψηλή και προοδευτική επιβάρυνση στο μη μισθολογικό κόστος, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταποδοτικότητα αυτών των υψηλών και προοδευτικών φόρων και εισφορών».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι από το κράτος «θα πρέπει να σχεδιάζεται η διευκόλυνση μετάβασης της αδήλωτης στην επίσημη απασχόληση»,παραπέμποντας ουσιαστικά σε νέα πεσκέσια - «κίνητρα» προς το κεφάλαιο, όπως αυτό που έδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση με την επιδότηση της εργοδοσίας, για να σταματήσει να δηλώνει εργαζόμενους ως «αυτοαπασχολούμενους» με «μπλοκάκι»...

Ρίχνοντας νερό στο μύλο των βιομηχάνων, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, δήλωνε χτες ότι «συνήθως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας σε αντίθεση με τις πιο μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρα πολλά...», σιγοντάροντας και αυτός τις επιδιώξεις των «υγιών» μονοπωλιακών ομίλων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση στα δικαστήρια

Συγκέντρωση, σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 6), με αφορμή την προγραμματισμένη εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης του πρακτορείου «Ευρώπη», οργανώνει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο θα παρέμβει στη διαδικασία με στόχο «να αναδείξει τις μεθοδεύσεις και τις αιτίες που 250 οικογένειες αυτήν τη στιγμή είναι "στον αέρα"». Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «στην πτώχευση της ζωής» τους και στα «επιχειρηματικά "παιχνίδια" των εκδοτών» που παίζονται στις πλάτες τους.

Η εργοδοσία της «Ευρώπης» έχει αφήσει περίπου 250 εργαζόμενους ξεκρέμαστους από τον περασμένο Αύγουστο, μεθοδεύοντας την πτώχευσή της. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή, στο πρακτορείο «Αργος», όπου έχει συγκεντρωθεί το σύνολο της διανομής, επεκτείνεται η εργολαβική εργασία και χτυπιούνται οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα.

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους, πιο φθηνούς και ευέλικτους», υπογραμμίζει το σωματείο, καταγγέλλοντας ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αρνείται να χορηγήσει έστω και ένα έκτακτο βοήθημα για την επιβίωση των απλήρωτων εργαζομένων.

«Μόνη λύση ο συνεχής και οργανωμένος αγώνας, η συσπείρωση με το σωματείο, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων μας, ανεξάρτητα με το ποιος έχει αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου», είναι το κάλεσμα στο οποίο καταλήγει η Ενωση.

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που διευκολύνει τους εργοδότες

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας κατέθεσε για το ζήτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον στο "Αργος" γίνονται προσλήψεις κυρίως μέσω εργολάβων με μειώσεις μισθών. Μάλιστα, στους εργολάβους έχουν πάει και πρώην εργαζόμενοι της "Ευρώπης", πιεσμένοι από το καθεστώς της απληρωσιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στα τεχνικά τμήματα (διεκπεραίωση εντύπων και επιστροφές) οι εργάτες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και οι εργολαβικοί είναι μισοί - μισοί», αναφέρει το κείμενο της Ερώτησης. Προσθέτει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι, κάτω από το βάρος της ανέχειας, «εξωθούνται στο να υπογράψουν απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα το επίδομα ανεργίας (στην Αθήνα από 200 εργαζόμενους έχουν μείνει περίπου 130)».

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, «καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας, χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο στήριξης των εργαζομένων». Ακόμα και στο αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, το υπουργείο απαντά αρνητικά, θεωρώντας πως επίδομα μπορεί να δοθεί μόνο σε απολυμένους ή σε εργαζόμενους σε επίσχεση. «Το υπουργείο δηλαδή - και παρότι η υπουργός έχει αναγνωρίσει στην τελευταία τριμερή ότι πρόκειται για περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης - διευκολύνει τους σχεδιασμούς των εργοδοτών, που προσπαθούν να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς - ψίχουλα, χωρίς Συμβάσεις, με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους», επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη», η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Αργος», ή σε όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Να χορηγηθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους εργαζόμενους.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Να καταψηφιστεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ

Να ψηφίσουν «όχι» στο αντιδραστικό σχέδιο κυβέρνησης - εργοδοτικών συνδικαλιστών, που φέρνει πιο γρήγορο θάνατο και στον ΕΔΟΕΑΠ, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «σχέδιο ολοκληρωτικής διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η σχετική ψηφοφορία για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ ολοκληρώνεται σήμερα, με το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ να καταγγέλλει τους απροκάλυπτους εκβιασμούς αλλά και τις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, που έστησαν την ψηφοφορία χωρίς να γίνει καμία Γενική Συνέλευση, ενημέρωση και συζήτηση, όπως ρητά ορίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Αν υφαρπάξουν το "ΝΑΙ"», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «ο αγώνας μας θα είναι πολλαπλάσια δύσκολος την επόμενη μέρα. "ΟΧΙ" στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σημαίνει ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από όσα έχουμε κατακτήσει. Αντίθετα διεκδικούμε Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους εργαζόμενους - άνεργους - συνταξιούχους. Το μαζικό και αποφασιστικό "ΟΧΙ" δημιουργεί προϋποθέσεις πιο αποφασιστικής αναμέτρησης με κυβέρνηση - ΝΔ - εργοδοσία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στην πρόκληση της κυβέρνησης η μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα εργασιακά δικαιώματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί! Την ίδια ώρα που διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό πλαίσιο που κληρονόμησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζει τη νέα αντεργατική επίθεση, την ίδια μέρα που καταθέτει στη Βουλή άλλο ένα αντεργατικό έκτρωμα που αφορά την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να μιλάει για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζική απάντηση με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ