ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στροφή στη σκανδαλολογία ενόσω κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» για την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης» επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως ταυτόχρονα και την επιλογή της να υποδαυλίσει παραπέρα την κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ, με επίκεντρο τη σκανδαλολογία, για τον αποπροσανατολισμό του λαού και την απόκρυψη της στρατηγικής τους σύμπλευσης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χτες, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώθηκε «το πολύ θετικό κλίμα για την πορεία της αξιολόγησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ενώ σε ερώτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή τους και προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος με τους συμβολαιογράφους. Η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο έτσι ώστε να μην υπάρξει ουδεμία διακινδύνευση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό αυτή να έχει κλείσει εντός του έτους.

Κι ενώ όλα αυτά μεταφράζονται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να στήσει φτηνό αντιπερισπασμό, επικαλούμενος την υπεραπόδοση και το «κοινωνικό μέρισμα», ανακοινώσεις για το οποίο θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα «Paradise papers», αφήνοντας αιχμές σε βάρος της ΝΔ. Οπως είπε, η κυβέρνηση - η ίδια που φορολεηλατεί το λαό και εξασφαλίζει ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον στο κεφάλαιο - θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα ελέγξει εξονυχιστικά το σύνολο των ονομάτων στους σχετικούς καταλόγους.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ανακοίνωση της ΝΔ για το ζήτημα αυτό, δήλωσε πως «κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες, τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή».

Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την οποία καταδίκασε σαν προβοκατόρικη ενέργεια που δεν γίνεται ανεκτή «σε ένα ευνομούμενο κράτος», προσθέτοντας πως «οι δράστες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος».

Εντάσσοντας την υπόθεση στη διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που τους δίνει τη δυνατότητα να συγκαλύπτουν τη σύμπτωσή τους στην πολιτική των τρομονόμων, του αυταρχισμού και της καταστολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα τέτοιου είδους περιστατικά. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία, που έσπευσαν να στήσουν ένα φθηνό παιχνίδι εντυπώσεων για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».

Ειδικότερα για τη ΝΔ, δήλωσε πως αυτό το κάνει καθώς καταρρέει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα και «πλέον βρίσκει μοναδικό καταφύγιο στην παραδοσιακή ατζέντα της ακροδεξιάς: Το φόβο, τον τρόμο και την ανασφάλεια».

Τέλος, δήλωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Σε ερώτηση για το νόμο Παρασκευόπουλου, υποστήριξε πως έληξε τον Οκτώβρη και ψηφίστηκε άλλος αποσυμφορητικός νόμος έως τον Αύγουστο του 2018.

ΝΔ
Με ατζέντα τάξη, ασφάλεια και «κόκκινα» δάνεια

Ψηλά στην ατζέντα της κρατά η ΝΔ τα θέματα της λεγόμενης «ασφάλειας», αξιοποιώντας προβοκάτσιες όπως την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάντα κατά νου νέα μέτρα καταστολής ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και την παραπέρα θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του χτες, θύμισε ότι στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα που σχετίζονται με την «αυξημένη ανομία και την εγκληματικότητα». Οτι μίλησε για «τις επιπτώσεις του νόμου Παρασκευόπουλου, που έβγαλε από τις φυλακές 2.000 κρατούμενους, που είχαν καταδικασθεί για κακουργήματα, πολλοί εκ των οποίων υποτροπίασαν». Για «την ανάγκη να λειτουργήσουν φυλακές υψίστης ασφαλείας». Για «τις περιπολίες της αστυνομίας, που έχουν περιοριστεί δραματικά». Για «την απαράδεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων». Για «τους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις συμπεριφορές τραμπούκων στα Πανεπιστήμια, τους οποίους η κυβέρνηση καταγγέλλει στα λόγια, ενώ στην πράξη τους προστατεύει».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απάντησε με αποπροσανατολιστικές συκοφαντίες», αλλά χρειάστηκαν τρεις μόνο μέρες για τη νέα επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε «μια ακόμη έκκληση στον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του (...) Αντί να μιλάνε αόριστα για προβοκάτορες, ας τους συλλάβουν (...) Και ας λύσουν, επιτέλους, τα χέρια της αστυνομίας η οποία, όταν δεν εμποδίζεται από τις ιδεοληψίες τους, κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι η ΝΔ θα καταθέσει άμεσα τροπολογίες για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Εξάλλου, και σε άλλο ένα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που καίει το κεφάλαιο, από τη ΝΔ διακινείται ότι σήμερα, στο 4ο προσυνέδριό της στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «μια αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα "κόκκινα" δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία» και ότι «αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», με ό,τι αυτό σημαίνει για εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, διακινείται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξειδικεύσει και την πρότασή του για επιστροφή στους πολίτες του περιλάλητου υπερπλεονάσματος, που ήρθε ως αποτέλεσμα της δυσβάσταχτης φορολογίας και των «τσεκουριών» σε Υγεία, Πρόνοια, επιδόματα. Οτι θα εξειδικεύσει τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ και «αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν νομοθετικά οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και η κατάσχεση μισθών - συντάξεων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει τα παρακάτω:

«Με τα μνημόνια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, ο λαός στενάζει από την άγρια φορολογία, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και την εκρηκτική ανεργία, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να πληρώσει φόρους και δάνεια, ενώ η κατοικία και τα πενιχρά εισοδήματά του κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Από τους στόχους της 3ης "αξιολόγησης" που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισπεύδονται χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, ενώ οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστούν. Λήγει η προσωρινή ρύθμιση που κάλυπτε ελάχιστους δανειολήπτες λόγω των προϋποθέσεών της και τώρα μεθοδεύεται η κατάργηση ή η χειροτέρευση των όρων της. Χιλιάδες "κόκκινα" δάνεια και η ιδιοκτησία των λαϊκών κατοικιών παραδίνονται στα κοράκια των funds. Οι δε εξωδικαστικοί συμβιβασμοί γίνονται υπό τον εκβιασμό πλειστηριασμών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες λαϊκές κατοικίες οφειλετών και εγγυητών στεγαστικών, επαγγελματικών καταναλωτικών, αγροτικών δανείων και να πληγούν μικρές "μη βιώσιμες" επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας την επιχειρηματική πίτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με βάση δηλώσεις στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, όπως και της κυβέρνησης, διακηρυγμένος στόχος των πλειστηριασμών είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν τα μονοπώλια, στο όνομα της ανάπτυξης. Οι διάφοροι ελιγμοί κυβέρνησης και τραπεζών που βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως το όριο αξίας πάνω από το οποίο θα πλειστηριάζονται οι κατοικίες, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα τραπεζικών κατασκευαστικών και άλλων ομίλων προκειμένου "να μην επηρεαστεί η αγορά", οι επενδύσεις και τα κέρδη τους από τους μαζικούς πλειστηριασμούς».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με βάση τα παραπάνω κατέθεσε την Ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα για νομοθετική απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας - σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds;».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, με σύνθημα: «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 12 μ. σε εκδήλωση της ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης, στην ταβέρνα «Ο Μήτρος» θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αιγιαλείας του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου σε εκδήλωση με θέμα: «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση της ΚΟΒ Μικροκάστρου - Καλονερίου Δ. Μακεδονίας, στην ταβέρνα «Γεωργαλάς», θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς.

Αλλες δραστηριότητες

Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, οι ΚΟ Γαλατσίου του ΚΚΕ και η ΟΒ Γαλατσίου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, πραγματοποιούν συνεστίαση - λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., στο δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2).

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αιματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλου, τόπο εκτέλεσης εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στην περίοδο 1946 - 1949.

-- Στις 12.30 μ.μ., η ΤΟ Περιστερίου καλεί σε λαϊκό γλέντι, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αναπαύσεως).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ