ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατά 34,54% καλύπτεται το πανελλαδικό πλάνο

Στο 34,54% έφτασε χτες, μετά το 2ο «κλείσιμο», η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Διανύοντας πλέον τη δεύτερη βδομάδα από την έναρξη της μεγάλης μάχης, όλες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη να ενισχύσει το Κόμμα της.

Η κατάταξη των Οργανώσεων

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των Οργανώσεων, στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με ποσοστό κάλυψης του πλάνου 39,03% και στη δεύτερη θέση η ΚΟ Αττικής με 37,85%, ενώ στην τρίτη θέση πέρασε η ΚΟ Πελοποννήσου με 37,56%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι Κομματικές Οργανώσεις:

Δυτικής Ελλάδας με 37,21%, Αν. Στερεάς - Εύβοιας με 34,89%, Κεντρικής Μακεδονίας με 34,11%, Αιγαίου με 33,67%, Εξωτερικού με 32,03%, Θεσσαλίας με 31,03%, Κρήτης με 27,51%, Ηπείρου με 27,49% και Δυτικής Μακεδονίας με 21,80%.

Η ΚΝΕ καλύπτει το πλάνο της κατά 30% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 37,27%.

Στα καλέσματα σε άμιλλα ανάμεσα σε Οργανώσεις του Κόμματος προστίθεται και το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στην ΚΟ Αττικής, σημειώνοντας: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης. Για να βγει το Κόμμα μας πολλαπλά ενισχυμένο και από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει την πάλη κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την ανατροπή, την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό!».

Στο μεταξύ, θετικά απαντά η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας στην πρόσκληση σε άμιλλα που της απηύθυνε την περασμένη βδομάδα η ΚΟ Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι η άμιλλα θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, στη γενικότερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ προκήρυξε την πανελλαδική άμιλλα ανάμεσα στις ΚΟ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης, θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες Οργανώσεις Περιοχής, σε ειδική εκδήλωση της ΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, με αναμνηστικές πλακέτες φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνες μας και με τα παρακάτω βραβεία: Για την 1η Οργάνωση: Η σημαία του Κόμματος και τεχνολογικός εξοπλισμός. Για τη 2η Οργάνωση: Τεχνολογικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος. Για την 3η Οργάνωση: Τεχνολογικός εξοπλισμός».

Ανάμεσα στα ενθαρρυντικά στοιχεία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι η ενίσχυση που προσφέρουν στο ΚΚΕ φαντάροι που υπηρετούν στην Κύπρο. Στο γράμμα τους αναφέρουν: «Με αφορμή τη 2μηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, φαντάροι από στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο συγκεντρώσαμε 60 ευρώ και τα προσφέρουμε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προς τιμήν του εορτασμού των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Εκεί, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους διακινώντας την πρόσκληση και το σχετικό κάλεσμα σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Παράλληλα, οι δεκάδες συντελεστές της παράστασης ετοιμάζουν με καθημερινές πρόβες ένα μοναδικό πολυθέαμα, με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε», με απόδοση - μεταξύ άλλων - πλευρών της Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, των επιτευγμάτων της νέας εξουσίας της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς. Το σενάριο είναι βασισμένο σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Βλ. Μαγιακόφσκι, Τζ. Ριντ και Μπ. Μπρεχτ και εμπλουτίζεται από βίντεο και μουσική, τόσο με σοβιετικά τραγούδια όσο και πρωτότυπη.

Κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις

Παράλληλα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα:

  • Οι δραστηριότητες της ΚΟ Κ. Μακεδονίας για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης θα κορυφωθούν με την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».
  • Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κεντρική πολιτική εκδήλωση, αύριο, Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» από τη θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Αλιβερίου καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 11 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46 Βικτώρια). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Wyndham Grand» (πλατεία Καραϊσκάκη - Μεταξουργείο) η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Γιορτάστηκε ο Κόκκινος Οκτώβρης στη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Μόσχα
Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Μόσχα
Απ' άκρη σ' άκρη της Ρωσίας αλλά και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ γιορτάστηκε χτες με πολύμορφες εκδηλώσεις η 100ή επέτειος της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, κόντρα στην προσπάθεια που έκανε το αστικό κράτος να συκοφαντήσει και να αποσιωπήσει το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα, επίσημα από την κυβέρνηση γιορτάστηκαν τα 76 χρόνια από την παρέλαση του Κόκκινου Στρατού, στις 7 Νοέμβρη του 1941, όταν έφευγε για το μέτωπο ενάντια στους ναζιστές κατακτητές, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε όλες οι εκδηλώσεις να έρθουν στα μέτρα της σημερινής αστικής εξουσίας.

Ωστόσο, μεγάλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Τιούμεν, στο Ομσκ και πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της Ρωσίας, που διοργανώθηκαν από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα Κομμουνιστικά Κόμματα και στις άλλες πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.

Στις εκδηλώσεις στη Μόσχα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και την Δανάη Χέλμη, συνεργάτρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που βρίσκονται στη Ρωσία στο πλαίσιο της εκδρομής που διοργάνωσε η οργάνωση προς τιμήν των 100χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ακόμα συμμετείχαν με τις σημαίες των κομμάτων τους εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες και τις εκδηλώσεις της 19ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λένινγκραντ.

Καθημερινές πρωτοβουλίες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιείται καθημερινά από τις ΚΟ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής, στο Αιγάλεω, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι», (Ιερά οδός 154 & Νάξου - στάση Μετρό «Ελαιώνας»), θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Καλλιθέας Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Καλλιθέας (ΙΖΟΛΑ), με θέμα: Η συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ. Θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Βύρωνα Αττικής καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», στην αίθουσα του Δημαρχείου (Καραολή & Δημητρίου) με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Υμηττού Αττικής καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», στην αίθουσα του Δημαρχείου (πλ. Κων/πολεως), με ομιλήτρια την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει θεατρικό από την ομάδα της ΚΝΕ, βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας οργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», στο ΚΑΠΗ Νεάπολης, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ