ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Αμεση απάντηση στα σχέδια για μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο έδωσε η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια και τις συμφωνίες της κυβέρνησης να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των στρατιωτικών σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή έδωσε χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός, μέσα από τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης. Ακούστηκε δυνατά το αίτημα του λαού για «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Θυμίζουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Στα σχέδια των Αμερικανών είναι η μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση στάθμευσης, συντήρησης και εκπαίδευσης στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ και ο υπουργός Αμυνας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τέτοια βάση, λέγοντας απλά ότι «συζητούνται αρκετές περιοχές».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Ματούλα Γκιδίκα, κάλεσε το λαό να μην αφήσει την πόλη και το λιμάνι να γίνουν υποδομή πολέμου και επεμβάσεων. Κάλεσε σωματεία, φορείς, αλλά και κάθε ριζοσπάστη, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αγωνιστεί ώστε η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι να μην μετατραπούν σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και βάση για τους φονιάδες των λαών.

Θύμισε ότι τους προηγούμενους μήνες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump», αλλά και στο τέλος Οκτώβρη ως βάση συναρμολογήσεως και αποσυναρμολογήσεως δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων «UH-60 Blackhawk» της Αεροπορίας του αμερικανικού στρατού, στο πλαίσιο της άσκησης για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού μετώπου.

Οπως είπε, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις πλάτες των άλλων κομμάτων του ευρωΝΑΤΟικού μονόδρομου, εκθέτει τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς σε θανάσιμους κινδύνους.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας πάει χέρι - χέρι με τη μετατροπή της σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και δεν πρέπει να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό, αλλά αντίθετα να τον ανησυχεί. Τα περί "σταθερότητας", "ασφάλειας", "ειρήνης" κ.λπ. είναι προπέτασμα καπνού για να καμουφλάρουν τον κίνδυνο από την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου αντήχησε το κάλεσμα για αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΦΟΡΕΙΣ
Απαιτούν απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παγκρήτια σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Χανιά. Η σύσκεψη είναι ενταγμένη στο πανελλαδικό πλαίσιο συσκέψεων που κάνει η ΕΕΔΥΕ μπροστά στο συνέδριό της, που θα γίνει στις 2-3 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Τη σύσκεψη απασχόλησαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η σχεδιαζόμενη επέκταση της βάσης της Σούδας και πολλά αλλά θέματα όπως το Μεταναστευτικό κ.ά. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Ελπίδα Παντελάκη, καθώς και αντιπροσωπείες από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Τη Δευτέρα στα Χανιά, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων με τα ίδια θέματα. Στο ψήφισμά τους οι φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συμφωνίες που υπέγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και απαιτούν την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

Προσυνεδριακές συσκέψεις Επιτροπών Ειρήνης

Συσκέψεις μπροστά στο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ στις 2 και 3 Δεκέμβρη, για τη συζήτηση των εξελίξεων και την εκλογή αντιπροσώπων, πραγματοποιούν οι Επιτροπής Ειρήνης. Τις επόμενες μέρες, σε σύσκεψη καλούν μεταξύ άλλων:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαΐου 8 - πλατεία Ν. Σμύρνης).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης Υμηττού, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Αλεξάνδρας 65 και Βύρωνος κοντά στο σταθμό μετρό «Δάφνη»).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανούριος 98).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ηςΔημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Ν. Κόσμος - Παγκράτι), την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Αρτέμιος», οδός Ηλιάδος 102-104 Αγ. Αρτέμιος.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ
Αποφασισμένοι να «εγγυηθούν» την ασφάλεια του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να διασφαλίσουν την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, και άλλα χρυσοφόρα πεδία, ανέδειξε η πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών, που έγινε χτες στην Αθήνα.

Αποφασίστηκε η συγκεκριμένη τριμερής να αναδειχτεί σε μόνιμο σχήμα που να συνεδριάζει σε ετήσια βάση, γι' αυτό στήνεται επιτροπή από στελέχη των 3 χωρών, προπαρασκευαστική των ετήσιων συνεδριάσεων, χώρια τη συνέχιση της συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η αναζήτηση συνεργιών στην αμυντική βιομηχανία, στην έρευνα και τεχνολογία, και τις κοινές ασκήσεις και επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη είναι, άλλωστε (άρχισε την 1/11 και λήγει στις 16/11), η πολυεθνική άσκηση που διοργανώνεται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, «Blue Flag», όπου για πολλοστή φορά μετέχει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με μεταστάθμευση στο Ισραήλ 4 «F-16» από την 335 Μοίρα (Αραξος) και του ανάλογου προσωπικού.

Οπως τόνισε, δε, στις επίσημες δηλώσεις τους στον Τύπο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, πρόκειται για «εταιρική στρατηγική σχέση» καθώς, όπως είπε, «μια ματιά στη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής αυτής είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη σημασία διατήρησης αυτού του τόξου ασφάλειας και ευημερίας».

Αναδεικνύοντας την πρεμούρα και της ελληνικής κυβέρνησης να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους, τόνισε ότι από το 2016, έχοντας γίνει ευρύτερα αντιληπτή η σημασία αυτών των επαφών, έχουν γίνει 3 Σύνοδοι Κορυφής (με συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του Κύπριου Προέδρου) για «τη συνεργασία, την ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή».

Διασυνδέοντας ανοιχτά την ασφάλεια με τις μπίζνες συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα». Πρόσθεσε πως «η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από ένα, μόνο, κράτος, αλλά χρειάζεται συνεργασία».

Παραπέρα, ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω τριμερή συνεργασία «παράδειγμα για μίμηση», ενώ κάνοντας εμμέσως κι ένα άνοιγμα στην Τουρκία, είπε ότι το σχήμα είναι ανοιχτό για συμμετοχή και άλλων, με βασικό όρο τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και της ασφάλειας κάθε χώρας, και απώτερο στόχο να λυθούν οι όποιες διαφορές με «συνεννόηση». Επανέλαβε, άλλωστε, αυτό που πρώτος είπε, προχτές στη διμερή συνάντησή τους, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Α. Λίμπερμαν, ότι «ο κόσμος χωρίζεται σε εξτρεμιστές και όσους θέλουν τη συνεργασία».

Ο Α. Λίμπερμαν εμφανίστηκε και χτες, όπως και προχτές, πιο φειδωλός στις δηλώσεις του, αποφεύγοντας να αναλάβει την όποια δέσμευση για τα Ενεργειακά, και περιορίστηκε να πει ότι οι 3 πλευρές θα εξετάσουν τις «πιθανές κατευθύνσεις αυτής της συνεργασίας». Οτι αντιμετωπίζουν κοινές απειλές, όπως το λαθρεμπόριο, το δουλεμπόριο και η «τρομοκρατία», και ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές χρειάζεται η τριμερής συνεργασία. «Βασικό είναι όλοι οι μετριοπαθείς να ενωθούμε ενάντια στους εξτρεμιστές», κατέληξε.

Πιο εύγλωττος ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φλογαΐτης, χαρακτήρισε την αμυντική συνεργασία «στρατηγικό πυλώνα ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή με ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ή προκλήσεις, όπως η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια». «Επιδιώκουμε», διαβεβαίωσε, «να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές και να συμβάλουμε στη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές και ευρύτερα τις προοπτικές για επενδύσεις στην περιοχή μας. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και της ΕΕ, και ευρύτερα, της διεθνούς κοινότητας, για ομαλότητα, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Νέες υπογραφές ενάντια στα πυρηνικά

Αυξάνεται κάθε μέρα ο αριθμός των σωματείων στο κοινό κείμενο ενάντια στα πυρηνικά και στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που γεννούν φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Μέχρι στιγμής το κείμενο έχουν υπογράψει 14 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες και 89 σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων. Οι νέες υπογραφές είναι από: Συνδικάτο Θερμαστών Πρακτικών Μηχανικών & Εργαζομένων στο Μέταλλο και τα Συναφή Επαγγέλματα Αγρινίου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κω, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ», Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου (ΕΛΜΕ-Ζ), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας.

Πιάστηκε στα πράσα πάλι το «Δίκτυο Σπάρτακος»

Στην ιστοσελίδα του «Δικτύου Σπάρτακος» αναδημοσιεύεται επιστολή φαντάρων του 644 Μ/Κ ΤΠ που δημοσιεύτηκε χτες (7/11/17) στον «Ριζοσπάστη», ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που φανερώνουν ενέργειες αγωνιστών φαντάρων σαν «δικές» τους. Και λέμε σαν «δικές» τους γιατί η λαθροχειρία βγάζει μάτι:

1. Πουθενά δεν αναφέρεται η πηγή που δημοσιεύτηκε η καταγγελία, δηλαδή ο «Ριζοσπάστης». Αντιθέτως, σε άλλες αναδημοσιεύσεις που κάνουν στον «Σπάρτακο», βάζουν την πηγή.

2. Οπως και άλλες φορές (π.χ. επιστολές καταγγελίας φαντάρων ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» τον περασμένο Ιούνη ή μόλις την προηγούμενη βδομάδα με επιστολή φαντάρων από τα ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα), ντύνουν τις επιστολές και τη δραστηριότητα φαντάρων με συνθήματα και ενέργειες του «Σπάρτακου», τα οποία δεν τα υιοθετούν οι φαντάροι που στέλνουν τις επιστολές.

Εχει και η λαθροχειρία τα όριά της...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ