ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια αναδιάρθρωσης με την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο

«Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συνεχίσουν την προσαρμογή της Συμμαχίας στον 21ο αιώνα» τιτλοφορείται σχετική ανακοίνωση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σχετικά με τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, έχοντας στην ατζέντα ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, του πυρηνικού του προγράμματος, της Βόρειας Κορέας και του Αφγανιστάν.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς να συμφωνήσουν τις βάσεις για αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων - της «σπονδυλικής στήλης» του ΝΑΤΟ, όπως την χαρακτήρισε - εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει «αποτροπή και άμυνα στο εσωτερικό» και «προβολή σταθερότητας στο εξωτερικό».

Οπως διευκρίνισε, η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει «μια νέα Διοίκηση για την προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, συν μια άλλη Διοίκηση για τη βελτίωση της κίνησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού στην Ευρώπη», καθώς ζητούμενό τους είναι η ταχύτερη προώθηση δυνάμεων στα ανατολικά στη συνοριογραμμή με τη Μόσχα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τους διαύλους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της οποίας κονταροχτυπιούνται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Αλεξανδρούπολη, Σούδα...

Να τονιστεί ότι για την κίνηση ακριβώς στρατευμάτων και εξοπλισμού, η Ελλάδα παίζει ρόλο στρατηγικού κόμβου για το ΝΑΤΟ τόσο προς τα ΒΑ όσο και προς τα ΝΑ, με Αλεξανδρούπολη και Σούδα αντίστοιχα, εφόσον η μεν πρώτη αξιοποιείται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τη διεκπεραίωση προσωπικού και μέσων προς τη συνοριογραμμή με Ρωσία, στο πλαίσιο «ασκήσεων» και περιοδικής μεταστάθμευσης δυνάμεων, η δε Σούδα αποτελεί μόνιμο απάγκιο του αμερικανικού 6ου Στόλου, που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική, όπως και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που δένουν εκεί για ανεφοδιασμό και επισκευές.

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βασιζόμενοι στην πρόοδο που σημείωσε πρόσφατα το ΝΑΤΟ στο να ενισχύει γρήγορα τους «συμμάχους», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν τι άλλο μπορεί να κάνει η λυκοσυμμαχία για να εγγυηθεί «την ικανότητά μας να μετακινούμε δυνάμεις». Τόνισε, εξάλλου, τη σημασία της στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ για αυτό το «ζωτικό ζήτημα». Ως προς αυτό, πολλοί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν κατά καιρούς εκφράσει «παράπονα» ότι «φτάνει πιο εύκολα ένα μεταναστόπουλο από τη Συρία στο Παρίσι, παρά ένα φορτίο πυρομαχικών του ΝΑΤΟ από τη Λισαβόνα στην Πολωνία», θέλοντας να εκμηδενιστούν «γραφειοκρατικά εμπόδια» και «χρονοβόρες διατυπώσεις», στην πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή μεταφορά, προώθηση και ανάπτυξη δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές των ευρωατλαντικών μονοπωλίων για τον έλεγχο αγορών και ζωνών.

...και πυρηνικά

Σημειωτέον, η Ελλάδα δεν μπαίνει στο «κάδρο» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών μόνο ως κόμβος μεταφοράς στρατευμάτων και ανεφοδιασμού δυνάμεων, αλλά και για το ρόλο που θα παίξει στην υλοποίηση των πυρηνικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι στις επιμέρους θεματικές συναντήσεις της Συνόδου προγραμματίζεται σήμερα και συνάντηση των υπουργών Αμυνας με την Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά την ίδια ώρα που μια σειρά πληροφορίες και διαρροές καταδεικνύουν ότι η Αεροπορική Βάση του Αραξου έχει ξαναετοιμαστεί για την αποθήκευση και φύλαξη εκεί πυρηνικών όπλων των Αμερικανών, ενώ οι «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης μόνο περισσότερη ανησυχία γεννάνε.

Επιπλέον, η επιδιωκόμενη αναθεώρηση της Δομής έρχεται να απαντήσει και σε κενά και απαιτήσεις που εντοπίζουν στον κυβερνοπόλεμο. «Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων και η αναθεωρημένη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει επίσης ότι η Συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί στις τέτοιες απειλές τόσο αποτελεσματικά όσο μπορεί κατά των επιθέσεων από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα», λεγόταν χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου Στόλτενμπεργκ.

Μέτωπα αντιπαραθέσεων

Παραπέρα, ο γγ δήλωσε ότι ένας ακόμη βασικός στόχος της συζήτησης μεταξύ των υπουργών θα είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που - όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ - αποτελούν «απειλή για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας και το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών». Εστειλε, δε, μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ «έχει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επιθετικότητα»...

Τέλος, αύριο Πέμπτη, οι υπουργοί Αμυνας και μετέχοντες «εταίροι» προγραμματίζεται να εστιάσουν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και να συζητήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει «σύμμαχοι» και «εταίροι» για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη ΝΑΤΟική αποστολή «Resolute Support». Σύμφωνα με στοιχεία του Μάη 2017, ήταν εκεί ανεπτυγμένοι 13.574 ΝΑΤΟικοί, ανάμεσά τους και 4 Ελληνες. Ωστόσο, διοικητές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που δρουν στη χώρα έχουν εδώ και καιρό υποβάλει αιτήματα για αποστολή πρόσθετων δυνάμεων, καθώς οι αναφορές τους λένε, κατά διάφορες πηγές, ότι η κατάσταση επιχειρησιακά δυσκολεύει. Σε αυτήν τη βάση έχει παρθεί μια απόφαση για αποστολή πρόσθετα 3.000 ανδρών.

Τέλος, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, θα προεδρεύσει σε μια συνάντηση του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του ISIS. Σημειωτέον, στρατιωτικά επιτελεία στην Αθήνα αλλά και διπλωματικοί κύκλοι χωρών που γειτνιάζουν με τη ζώνη των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για την επίτευξη της όποιας «ειρήνευσης» στην περιοχή. Περιγράφουν, μάλιστα, έναν κυκεώνα αντικρουόμενων συμφερόντων ιμπεριαλιστικών κρατών και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που βρωμοκοπάει μπαρούτι.

ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΑΡΜΑΔΑΣ SNMG2
Ξεκίνησε τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η βρετανική ναυαρχίδα δεμένη στη Σούδα, προ ημερών

CROWN COPYRIGHT

Η βρετανική ναυαρχίδα δεμένη στη Σούδα, προ ημερών
Δεν πρόλαβε να αναλάβει ρόλο ναυαρχίδας στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, και το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «HMS Ocean» ξεκίνησε τις «ασκήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού προηγουμένως είχε καταπλεύσει στη Σούδα, η - ταυτόχρονα - ναυαρχίδα και μεγαλύτερο πλοίο του Βρετανικού Στόλου, χάραξε ακολούθως πορεία προς τα ανατολικά και περνώντας τη Ρόδο, έδεσε στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας, προκειμένου, κατά τουρκικές πηγές, να συμμετάσχει, με εννιά ελικόπτερα και κομάντος που μεταφέρει, στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Dogu Akdeniz - 2017» («Ανατολική Μεσόγειος 2017»). Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση «INVITEX» (Invitation Exercise) του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου προσκαλούνται να μετέχουν και πλοία άλλων χωρών που ...όλως τυχαίως διέρχονται από την περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα ΝΑΤΟικά πλοία, που επισήμως κατέπλευσαν στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, στην πράξη αποσπώνται σε επιμέρους ομάδες που επιχειρούν από το Γιβραλτάρ μέχρι το Σουέζ, και στα βόρεια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας διαύλους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας το Αιγαίο και τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων, με την κυβέρνηση να φέρει ακέραιη την ευθύνη.

Αλλωστε, οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί έγραφαν πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωσή τους πως «κατά τους προσεχείς μήνες, η SNMG2 θα συμμετάσχει σε πολλές πολυεθνικές ασκήσεις για την ανάπτυξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των μελών του ΝΑΤΟ. Το "HMS Ocean" είναι ένα μεγάλο και εξαιρετικά ικανό πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιθέσεων, κάτι που θα του επιτρέψει να συμβάλει σημαντικά στο πρόγραμμα άσκησης (σ.σ. του ΝΑΤΟ)». Αλλωστε, στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι θα κουβαλά και πεζοναύτες από Βρετανία και ΗΠΑ.

Σταθερή η ανάληψη επικίνδυνων ρόλων

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, 4 πλοία της λυκοσυμμαχίας και 1 υποβρύχιο, από Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία, σε συνεργασία με αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών από Ελλάδα και Τουρκία, διεξήγαγαν από 14 έως 30 Οκτώβρη περιπολίες «ασφαλείας» σε διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, ως μέρος της ΝΑΤΟικής «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Sea Guardian».

Επισήμως, οι περιπολίες εστίασαν στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις θαλάσσιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα από τις ακτές της Συρίας έως τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου ακριβώς συγκεντρώνονται και ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Εξάλλου, η αρμάδα υποστηρίχτηκε για ανεφοδιασμό της από το πλοίο γενικής υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθέας» και το αντίστοιχο τουρκικό «Akar».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεργασία με ΝΑΤΟ για την «τρομοκρατία»

Σε έναν άτυπο συντονισμό των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων μεταξύ τους, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Επισήμως, οι κύριες θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν στη Σύνοδο αφορούσαν: Τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (Permanent Structure Cooperation - PESCO). Τις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ. Τη «συνεργασία» ΕΕ - ΝΑΤΟ. Την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης». Την εκλογή του νέου προέδρου του οργάνου - εξελέγη ο Ιταλός Κλ. Γκρατζιάνο, που αναλαμβάνει καθήκοντα το φθινόπωρο του 2018, στη θέση του Ελληνα στρατηγού Μ. Κωσταράκου.

Δίνοντας και το κλίμα των συζητήσεων, ο μετέχων στη Σύνοδο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, τόνισε μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις του ότι «είναι επιθυμητή η συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ με σκοπό την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων επ' ωφελεία τόσο των δύο Οργανισμών όσο και των πολιτών των κρατών - μελών τους», καθώς και ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί τη λήψη μέτρων πρόληψης διείσδυσης τρομοκρατών στην ΕΕ διά μέσου των μεταναστευτικών ροών».

Πρόσθεσε πως «στρατηγικός παράγων επιτυχίας της επιχείρησης EUNAVFORMED (σ.σ. ναυτική επιχείρηση της ΕΕ) στην Κεντρική Μεσόγειο είναι η ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών με τη Frontex και τη Europol, με σκοπό την αποτελεσματική ανάσχεση των δικτύων λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» και πως «η συνέχιση της επιχείρησης ALTHEA (σ.σ. επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία), σε συνδυασμό με την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών, μεταξύ άλλων με τον ανώτατο ΝΑΤΟικό Διοικητή στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι.

«Παρέλαση» Αμερικανών στρατιωτικών

Οπως φαίνεται, δεν υπάρχει μέρα που να μην επισκεφτεί κάποιος Αμερικανός δομές και υποδομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τη Δευτέρα επισκέφτηκε το ΓΕΣ ο αρχηγός των υπαξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ, αρχιλοχίας Ντάνιελ Ντέιλι. Επισήμως ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις του Στρατού Ξηράς, ενώ πραγματοποίησε ομιλία για το καθεστώς που ισχύει και την παρουσία των υπαξιωματικών στο στρατό των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, θα επισκεφθεί τη ΣΣΕ και τη ΣΜΥ, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλίες στους σπουδαστές τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ