ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με ρυθμούς «πολυβόλου» τα μέτρα, ενώ σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα...

Σε φάση εφαρμογής περνούν πλέον τα δεκάδες νέα προαπαιτούμενα του 3ου κύκλου της «αξιολόγησης», ενώ η βαριά αντιλαϊκή ατζέντα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη. Σε αυτό το φόντο, ως «ορόσημο» τοποθετείται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα στις 27/11, καθώς μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται η νομοθέτηση μιας μεγάλης μάζας από τα προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» με τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης» ενδέχεται να κατατεθεί στις 21 Νοέμβρη, ταυτόχρονα με το νέο κρατικό προϋπολογισμό, ενώ, βέβαια, θα «τρέχουν» και άλλες παρεμβάσεις, όπως με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, εγκυκλίων και άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και «θεσμοί» κάνουν λόγο για το κλείσιμο της συμφωνίας τους σε «τεχνικό επίπεδο» μέσα στο 2017.

Ταυτόχρονα, υπό εξέταση βρίσκεται και ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, εν αναμονή των στοιχείων σχετικά με τη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών που θα συγκεντρωθούν στην προσεχή περίοδο μέχρι το τέλος του 2017.

Οπως δείχνουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης 2017), οι νέες κατασχέσεις που διενήργησε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έφτασαν σε περίπου 20.000 ή σε 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα, ενώ στη διάρκεια του ίδιου μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν κατά 706 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την εντεινόμενη αδυναμία λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σε αυτό το φόντο, πέρα και πάνω από τη δεδομένη πλέον «υπεραπόδοση» των γενικών στόχων για τα «πλεονάσματα» στο φετινό προϋπολογισμό, ήδη έχει ανοίξει η «συζήτηση» αναφορικά με τους επιμέρους στόχους που αφορούν τη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο μέχρι το τέλος Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «αστοχίες» έρχονται να ενεργοποιήσουν ακόμη περισσότερο τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, καθώς οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Σεπτέμβρη φέτος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια από περίπου 1,65 εκατ. τον Αύγουστο, με διόγκωση κατά 72.200, σε μια εξέλιξη που έρχεται να δρομολογήσει την απογείωση των κατασχέσεων τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018 - όπως αυτό προκύπτει με βάση την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ - κάνουν λόγο σήμερα για 0,4% του ΑΕΠ ή περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται και σε επόμενο συμπληρωματικό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, που θα συζητηθεί με τους «θεσμούς» σε επόμενη φάση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για την τρέχουσα φάση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, αύριο Πέμπτη, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις», σχετικά με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη θα έρθει να «πατήσει» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως χαρακτηριστικά τόνιζαν στις προηγούμενες «Εαρινές Προβλέψεις 2017», «η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ η «αποκατάσταση της ισορροπίας» προϋποθέτει «αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων Υγείας».

Βέβαια, τα παραπάνω ταιριάζουν «γάντι» με τα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι στην ημερήσια διάταξη της «αξιολόγησης» περιλαμβάνονται η «αναθεώρηση» των κοινωνικών παροχών - όποια προνοιακά και άλλα επιδόματα έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες - τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Πρόκειται για μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που βέβαια βρίσκονται μόνιμα στην ατζέντα των αξιώσεων του εγχώριου κεφαλαίου, με στόχο την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματικών κερδών, στον άξονα της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

«Κλείνουν» οι λιγνίτες

Παράλληλα, λεπτομέρειες απομένουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα συμπεριληφθούν στο «πακέτο πώλησης», ώστε να ξεκινήσει επίσημα η «έρευνα αγοράς» (market test) για την αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών και να προχωρήσει εντός του επόμενου έτους η διαγωνιστική διαδικασία.

Οι σχετικές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριστική συμφωνία, η οποία φαίνεται ότι καταλήγει στην οριστική πώληση δύο μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία «διευκολύνει» την υλοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ με τον όμιλο Κοπελούζου και την κινεζική «Shenhoua», που, ανάμεσα σε άλλα, έχει τους σταθμούς παραγωγής του Αμύνταιου στα άμεσα επενδυτικά της ενδιαφέροντα. Στις αρχές του Νοέμβρη η κινεζική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου, για την ανάληψη κοινών ενεργειακών έργων.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, και σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «αναγνωρίστηκε η θετική επίδραση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο».

Ταυτόχρονα, όπως είχε ανακοινωθεί και στην επίσκεψη Τσίπρα, επισημοποιήθηκε και η σύσταση Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Επενδύσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της πρεσβείας των ΗΠΑ, «ως συνέχεια της συμφωνίας για τη σύσταση επιτροπής μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας και του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου». Ουσιαστικά, η εν λόγω θα αποτελέσει «κρίκο» για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών και συμπράξεων, με στόχο, όπως αναφέρεται, «την ενθάρρυνση και τη σύσφιξη των συνεργασιών ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων».

Επίσης, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Επενδύσεων θα προετοιμαστεί το επόμενο ταξίδι του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Δεκέμβρη, στο οποίο θα τον συνοδεύει ο πρέσβης των ΗΠΑ...

Συμφωνία ΣΕΒ με Σύνδεσμο Ρώσων Βιομηχάνων

Στην ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η Ενέργεια, οι κατασκευές, η μεταποίηση, η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας και οι μεταφορές, εστιάζει η «συμφωνία συνεργασίας» που συνυπέγραψαν στη Μόσχα ο ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, η συμφωνία προβλέπει, ακόμη, «τη μεταφορά και διαβούλευση προβλημάτων των επιχειρήσεων στις δημόσιες διοικήσεις των χωρών σε θέματα όπως τελωνειακές διαδικασίες, καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, μεταφορές προϊόντων κ.λπ., καθώς και την παροχή πληροφόρησης για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται εκατέρωθεν».

«Ασανσέρ» με τους τόκους για το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ύψος των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, όπως αυτοί υπολογίζονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνει ότι «αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης του», καθώς «μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Ο Δ. Κουτσούμπας σε εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Χαλκίδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Εύβοιας και Θήβας - Οινοφύτων, με θέμα «Εργατική τάξη και εξουσία - Ο πρωτοπόρος ρόλος της στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, στο φως της πείρας της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 18.30, στη Χαλκίδα, στα γραφεία της Περιφέρειας (Χαϊνά 93).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ