ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική μαχητική φοιτητική κινητοποίηση στην Αθήνα

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν χτες στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια βροντοφωνάζοντας ότι δεν παζαρεύουν τις ανάγκες και τα όνειρά τους, ότι «διεκδικούμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να βρίσκουμε δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό μας». Ενα γιγαντοπανό του ΜΑΣ που καλούσε τους φοιτητές να επιλέξουν τον αγώνα «στόλιζε» την πρόσοψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στη διάρκεια της συγκέντρωσης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 21 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια πρώτη πήρε το λόγο η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Με το σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε δυνατό μήνυμα. Μήνυμα αγώνα ότι μπροστά στα εμπόδια που συναντάμε οι φοιτητές, δεν το βάζουμε κάτω! Με το σύνθημα του συλλαλητηρίου - θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας - δείχνουμε πως δεν συμβιβαζόμαστε κι ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε να ζούμε στα "λίγα" για να παίρνουν άλλοι - βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες - τα "πολλά"»!

Η Κατερίνα Αϊβαλιώτη, μέλος του ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που καίει χιλιάδες σπουδαστές, τονίζοντας ότι κριτήριο αυτών των αλλαγών δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά πώς θα γίνουν πιο κερδοφόρες μπίζνες, τι θα «πιάσει» στην αγορά. Επισήμανε ότι η λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ δεν σημαίνει σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες εργασίας με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Οι σπουδαστικοί σύλλογοι παλεύουν ενάντια στις συγχωνεύσεις, που έχουν κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων, και για να μη χρεωθούν τις αλλαγές που ετοιμάζονται οι σπουδαστές!

Από την πορεία στην Αθήνα
Από την πορεία στην Αθήνα
Ο Μπάμπης Κολλιός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου εστιακών φοιτητών Νέων Εστιών Πολυτεχνείου, μετέφερε τη θετική αγωνιστική πείρα του Συλλόγου των εστιακών φοιτητών που το προηγούμενο διάστημα έδωσε επιτυχημένα τον αγώνα ενάντια στη διακοπή της δωρεάν σίτισης και άλλα οξυμένα προβλήματα στις νέες εστίες του ΕΜΠ. Μεταξύ άλλων μετέφερε τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών στο συλλαλητήριο, για να φύγει ο εργολάβος από τις εστίες και να υπάρξει επαρκής κρατική χρηματοδότηση.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου αντήχησαν συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως «Στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», «Τσίπρα - Γραβρόγλου ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές μας τα αποθεματικά».

Τα συνθήματα δυνάμωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και ειδικά έξω από τη Βουλή, όπου οι φοιτητές εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί μέρες τώρα ζητώντας την επανένωση των οικογενειών τους. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ένας από τους πρόσφυγες πήρε το λόγο να χαιρετίσει τη συγκέντρωση. Σε μια συμβολική κίνηση καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ - ΝΑΤΟ, μέλη των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων έκαψαν τις σημαίες των δύο ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), και πορεία αρχικά μέσα στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) πραγματοποίησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση καλούσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Δασολογίας, Παιδαγωγικού και Νομικής του ΑΠΘ και η συνέλευση Τμήματος Λογιστικής - Χρηματοοικονομικού του ΠΑΜΑΚ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και σπουδαστές του ΤΕΙ με το πανό της Επιτροπής Αγώνα.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό με τις διεκδικήσεις τους, οι φοιτητές έφτασαν έξω από το ΥΜΑΘ, όπου δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενόψει και του ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κοζάνη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στη Λάρισα, όπου σήμερα, στις 10 το πρωί, η Πρωτοβουλία Σπουδαστών από όλες τις σχολές του ΤΕΙ Λάρισας και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών κάνουν πάλι κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ για την κατάργηση των εμβόλιμων εξεταστικών.

Απαιτείται λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Σητείας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το κτιριακό πρόβλημα των μηχανολογικών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Σητείας κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνεται:

«Το ΕΠΑΛ Σητείας είναι χωρίς αίθουσες μηχανολογικών εργαστηρίων από το 2005, μετά από καθίζηση που έγινε στο τμήμα αυτό του κτιρίου. Το πρόβλημα αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Για την πραγματοποίηση των μαθημάτων των μηχανολογικών εργαστηρίων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε σε άλλες άσχετες αίθουσες σε διάφορα σημεία του σχολικού συγκροτήματος.

Τα μηχανολογικά εργαστήρια του ΕΠΑΛ Σητείας αποτελούνται από ένα εργαστήριο μηχανολογικών κατασκευών, ένα εργαστήριο ψύξης - κλιματισμού, ένα εργαστήριο εργαλειομηχανών και ένα εργαστήριο αυτοκινήτων.

Οι αίθουσες που "προσωρινά" διατίθενται για τα μαθήματα είναι μικρές, ακατάλληλες και επικίνδυνες. Δεν τηρούν τις προδιαγραφές των εργαστηρίων, ούτε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Μετά βίας χωρούν οι μαθητές, όρθιοι, στο εργαστήριο ψύξης, όπως και στο εργαστήριο εργαλειομηχανών όπου υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας με πιθανότητα ατυχήματος. Το εργαστήριο μηχανολογικών κατασκευών γίνεται σε ένα μικρό χώρο, χωρίς εξαερισμό, ενώ το εργαστήριο αυτοκινήτων γίνεται σε υπόγειο χώρο, χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό.

Παράλληλα, υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης χώρων. Τα μηχανολογικά εργαστηριακά μαθήματα γίνονται με υπεράνθρωπες προσπάθειες χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και με κίνδυνο ατυχήματος.

Επιπλέον, το 2010 έγινε καθαίρεση τοιχοποιίας από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ώστε να γίνει οπτικός έλεγχος του φέροντος οργανισμού (κολώνες, δοκοί, πέδιλα) με σκοπό την εκπόνηση μελέτης στατικής ενίσχυσης. Από τότε οι αίθουσες των μηχανολογικών εργαστηρίων εγκαταλειμμένες και μισογκρεμισμένες έχουν στοιχειώσει, για να επιδεικνύουν την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό Παιδείας: Πότε επιτέλους θα δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Σητείας και τι μέτρα θα παρθούν έως τότε, ώστε να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους.

Αναλγησία...

Οπου σταθεί και όπου βρεθεί η κυβέρνηση, κλαίει και οδύρεται για την «άδικη και παράλογη πραγματικότητα του κόσμου μας», την ίδια στιγμή που ψηφίζει δυο - δυο τα μνημόνια. Το δούλεμα, βέβαια, πάει σύννεφο. Η «αριστερή» κυβέρνηση πουλάει ανθρωπιά και δημοκρατικές ευαισθησίες και «δίκαιη ανάπτυξη», όταν ετοιμάζεται με τον προϋπολογισμό του 2018 και την 3η «αξιολόγηση» να πετσοκόψει τα εναπομείναντα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και έχει δρομολογήσει την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», που θα μειώσουν παραπέρα το εισόδημα και των σημερινών συνταξιούχων.

Αλλη μια τέτοια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες! Η κυβέρνηση, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, πέταξε στο δρόμο δυο συμβασιούχους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Η (παλια)ανθρωπιά τους είναι τόσο μεγάλη, που αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι επρόκειτο για συναδέλφους που ανήκουν σε ειδική κατηγορία λόγω ανίατης ασθένειας. Ο λόγος μάλιστα της απόλυσης οφείλεται στην πολύμηνη καθυστέρηση των ΚΕΠΑ να εκδώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Δηλαδή η κυβέρνηση, που υποστελεχώνει τις υπηρεσίες Υγείας, στη συνέχεια ζητάει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους.

Η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν όσοι υπηρετούν αυτήν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, είναι οι εκπαιδευτικοί να μην συμβιβαστούν με τη μιζέρια στην Εκπαίδευση. Να δυναμώσουν την οργάνωση και την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους! Να δώσουν μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στη ΔΙΔΕ Πειραιά, στις 13.30, ενάντια στις απολύσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών!


Μ.

Ιστορικοί περίπατοι το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα

Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ και Μαθητών Πάτρας οργανώνουν ιστορικούς περιπάτους σε σημεία της Πάτρας, όπου αναπτύχθηκε η αντιδικτατορική πάλη του λαού μας την περίοδο 1967 - 1973. Στον ιστορικό περίπατο θα γίνεται ξενάγηση και θα μοιράζονται υλικά και ντοκουμέντα της εποχής.

Οι ιστορικοί περίπατοι θα ξεκινούν από την πλατεία Γεωργίου ως εξής:

  • Σάββατο 11 Νοέμβρη:

Στις 18.00 θα ξεκινήσει ο περίπατος για τους μαθητές.

Στις 19.00 θα ξεκινήσει ο περίπατος για τους σπουδαστές του ΤΕΙ.

Στις 20.00 θα ξεκινήσει ο περίπατος για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.

  • Κυριακή 12 Νοέμβρη:

Στις 20.00 θα ξεκινήσει ο δεύτερος περίπατος για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ