ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο πρόγραμμα και η Σούδα;

Συνάντηση Δραγασάκη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος απλώνει τις επαφές του με το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοέμβρη, με τις πληροφορίες που βλέπουν μέρα με τη μέρα το φως τη δημοσιότητας να επιβεβαιώνουν πως στο επίκεντρο δε βρίσκονται απλά τα ζητήματα του κρατικού χρέους, αλλά το επικίνδυνο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών στην περιοχή. Η επίσκεψη, εξάλλου, γίνεται σε συνθήκες που οι ανταγωνισμοί αυτοί στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται επικίνδυνα, ενώ συσσωρεύονται εύφλεκτο υλικό και μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεμική σύγκρουση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ενισχύεται η ΝΑΤΟική στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη «διαφήμιση» των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας και της προθυμίας της για την προώθηση της ευρωΝΑΤΟικής στρατηγικής, ζήτημα που συνδέεται άμεσα και με τη στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης για ανάκαμψη της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το πολύ επικίνδυνο πλαίσιο, αξιοσημείωτα είναι τα όσα γράφτηκαν το Σαββατοκύριακο (στα «Νέα») για το ότι, πέρα από τις επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην πρωτεύουσα, «πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα να εξετάζει την πιθανότητα μετάβασής του στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη» και πως «έμπειροι αναλυτές υπερτονίζουν τη χρησιμότητα της βάσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ, στη μάχη κατά του ISIS».

Ανεξάρτητα απ' το πόσο οι πληροφορίες αυτές θα επιβεβαιωθούν, είναι ενδεικτικές της ατζέντας των θεμάτων που αναμένεται να μπουν στο τραπέζι της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, σηματοδοτώντας πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό μας.

Θυμίζουμε ότι τα σενάρια περί ενδεχόμενης μετακόμισης στην Κρήτη δραστηριοτήτων των Αμερικανών από την αεροπορική τους βάση στο Ιντσιρλίκ, ως εναλλακτική «λύση» στα βρώμικα σχέδια για τη Μέση Ανατολή, έχουν ανοίξει από το καλοκαίρι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και τις κινήσεις προσέγγισης Αγκυρας - Μόσχας.

Αλλωστε, είναι δεδομένη η προθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δώσει ό,τι εγκατάσταση χρειαστεί, με επέκταση της Σούδας, αλλά και δυνατότητες στάθμευσης στις βάσεις σε Καστέλι Ηρακλείου, Καλαμάτα και Κάρπαθο, για να συμβάλει ακόμα πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προσδοκώντας ανταλλάγματα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Σημειωτέον, τη βάση της Σούδας πρόλαβε να επισκεφτεί ήδη ο πρόσφατα διορισθείς στην Αθήνα, νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Ρ. Πάιατ, εκθειάζοντάς την, μάλιστα, ως παράδειγμα συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Με τον Γ. Δραγασάκη και άλλους

Ο Αμερικανός πρέσβης, στο μεταξύ, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, σχεδόν καθημερινά. Ετσι, μετά τις επαφές του με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, χτες - και ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα - συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Οπως ειπώθηκε κατόπιν, επισήμως τουλάχιστον στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα παζάρια της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», όπως και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η ρύθμιση του οποίου «καίει» τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτησή του προς παραπέρα στήριξή τους και επιπλέον συνδέεται και με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την τύχη της Ευρωζώνης κ.ά., εξ ου και αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές Ομπάμα - Μέρκελ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά την Αθήνα μεταβαίνει στο Βερολίνο.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την «πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος και δρομολόγηση των μέτρων που αφορούν στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με στόχο την έξοδο στις αγορές το 2017». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους, προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν «η ανάπτυξη της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η προσέλκυση επενδύσεων».

Σημειωτέον, ο Αμερικανός πρέσβης απλώνει τις επαφές του με το σύνολο, σχεδόν, του αστικού πολιτικού κόσμου και άλλους παράγοντες, που επιβεβαιώνουν το στρατηγικό προσανατολισμό της αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα. Σε αυτό το μοτίβο, διοργάνωσε και δεξίωση όπου εμφανίστηκαν μια σειρά στελέχη εν ενεργεία ή σε ...εφεδρεία, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ο παλαιότερα στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, πρόεδρος του κόμματος «Δράση» και τώρα συνομιλητής του Στ. Θεοδωράκη, Θ. Σκυλλακάκης, ο εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ, ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, ο δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης κ.ά.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Δρομολογούνται αποφάσεις για στενότερη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ

Την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν προηγουμένως σε πολιτικό επίπεδο, π.χ. στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, για στενότερη διασύνδεση των στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Μεσογείου και αλλού, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, δρομολογεί η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC), σε επίπεδο αρχηγών Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), που συνεδριάζει από χτες στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. Για το σκοπό αυτό έχει μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η EUMC αποτελεί το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και παρέχει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συμβουλές και συστάσεις για κάθε στρατιωτικό θέμα εντός της ΕΕ. Από τις 6/11/2015, πρόεδρος της EUMC είναι ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, μέσα κι από τη συμβολή στην υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καταλαμβάνοντας καίρια πόστα.

Πρώτο θέμα, χτες, στην ατζέντα ήταν η συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, και ειδικότερα σχετικά με την «ανάπτυξη ικανοτήτων» τους και πώς προχωρά η διασύνδεσή τους, η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» και άλλα τέτοια ζητούμενα, όπως περιγράφηκαν και στην κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, που υπογράφτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στη Βαρσοβία.

Βέβαια, το όλο θέμα εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Μπρος στη διασύνδεση και την αλληλοσυμπληρωματικότητα, υπάρχουν κράτη που επισείουν τον κίνδυνο «αλληλοεπικάλυψης», κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες, αλλά αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού», ενώ αντίθετα Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα η ΕΕ...

Παραπέρα, χτες στη Σύνοδο της EUMC συζήτησαν και για την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη - EUFOR Althea.

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζεται να εστιάσουν, κατ' αρχάς, στις ναυτικές επιχειρήσεις της ΕΕ: EUNAVFOR MED «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα το Προσφυγικό και EUNAVFOR Somalia με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Παραπέρα, σε κοινή συνεδρίαση με τους αρχηγούς Αμυνας από χώρες - εταίρους που συμβάλλουν στις αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, δηλαδή Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν τις «εκπαιδευτικές και τις στρατιωτικές συμβουλευτικές αποστολές της ΕΕ», άλλο έναν τρόπο δηλαδή για να πατήσουν την αρβύλα τους σε κρίσιμες για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια ζώνες.

Τέλος, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα εξετάσουν την εφαρμογή της λεγόμενης «παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η οποία απαντά ακριβώς σε αυτά τα ζητούμενα της ΕΕ, για το πώς θα προωθήσει και θα προασπίσει θέσεις των μονοπωλίων στην κόντρα με αυτά άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
«Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους»

Συλλαλητήριο στις 15 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, αποφάσισαν την Παρασκευή σε σύσκεψή τους φορείς του λαϊκού κινήματος

Με το σύνθημα «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», φορείς του λαϊκού κινήματος καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τη μέρα άφιξης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Η απόφαση πάρθηκε την Παρασκευή, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η ΕΕΔΥΕ, εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στο κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνουν στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους νέους, σημειώνουν την ανάγκη αυτή να είναι μαζική, για να καταδικαστεί αποφασιστικά η επίσκεψη - πρόκληση του Ομπάμα στην Ελλάδα, να δυναμώσει η παρέμβαση του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους. Για να καταγγελθεί για άλλη μια φορά ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλά και για να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υψώνοντας τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της το ΠΑΜΕ, που στο κάλεσμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ μυρίζει αίμα. Το αίμα του ελληνικού λαού, όπου οι ΗΠΑ απαιτούν και νέα αντεργατικά μέτρα, νέα επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών τους ομίλων (...) Το αίμα των λαών της περιοχής, της Συρίας, της Λιβύης, της Παλαιστίνης κ.ά., όπου χιλιάδες σκοτώνονται και ξεριζώνονται, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους». Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τόσο «τους "εθνικούς στόχους" της "δίκαιης ανάπτυξης", που η επιτυχία τους προϋποθέτει το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, το πετσόκομμα των μισθών μας», όσο και «τους "εθνικούς στόχους" της εξωτερικής πολιτικής, που απαιτούν το αιματοκύλισμα των λαών και οδηγούν σε πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση έχουν ήδη αποφασίσει οι Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), ενώ κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Γεννητούρια!

Μια μικρή «κουκλίτσα», κοντά στα 3,5 κιλά, έφερε στον κόσμο το πρωί του Σαββάτου η συντρόφισσά μας από τον «Ριζοσπάστη» Αλεξάνδρα Προυσανίδου. Ευχόμαστε σε εκείνη και στον σύντροφό της Μαρίνο, να τους ζήσει, να 'ναι γερή και καλότυχη!

Τουρκικές παραβιάσεις

Σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, χτες δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μία παράβαση και 4 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει συζήτηση την Παρασκευή 11/11, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99), με θέμα «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, οι αποφάσεις και οι συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, η εμπλοκή της χώρας μας. Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, Αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕΘΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ